Asus ROG Maximus IX Code: Drivrutiner och mjukvara

Moderkortet levereras med en uppsjö olika mjukvaror på den medföljande DVD-skivan, eller via nedladdning från Asus hemsida. Många av dessa program är enklare verktyg och långt ifrån nödvändiga för de flesta användare, men ett par medför helt klart intressanta funktioner. På den här sidan kommer vi gå igenom några av de viktigaste.

Dual Intelligent Processors 5

Det här är ett verktyg som vi tidigare skrivit om i samband med det billigare moderkortet Z270E Strix Gaming, och som är oförändrad till Maximus IX Code. Du kan läsa en djupare genomgång av mjukvaran i vårt tidigare test, men något kortfattat är det här Asus mjukvara för automatisk och manuell överklockning i Windows, och därmed en förlängning av funktionerna som du annars hittar i UEFI.

Upplägget är enkelt och funktionellt, och du kan antingen använda automatiska inställningar eller själv rota under huven för att justera frekvenser, spänningar och fläkthastigheter. Längst ner finns sensordata för nuvarande värden, inklusive temperaturer.

Fortsatt stor ljuddrivrutin

Någonting vi anmärkte under vårt test av Asus Z270E Strix Gaming är faktumet att den drivrutin för ljudkretsen som går att ladda ner från Asus hemsida är oproportionerligt stor i förhållande till sin funktionalitet. I arkiverat format är filen från Asus hemsida över 520 MB stor, och uppackat närmar den sig 1 GB.

Det beror dels på att Asus inkluderar sin egen mjukvara Sonic Studio i samma mjukvarupaket, men även att 32- och 64-bitsversionerna av drivrutinen inte har separerats, utan båda varianterna finns med i samma arkiv. Det är i vår mening en udda lösning då Asus hemsida låter dig välja om du använder 32- eller 64-bits operativsystem innan du laddar ner drivrutinen, så storleken på arkivet hade enkelt kunnat nästan halveras.

Sonic Studio

Väl installerat ger Sonic Studio åtkomst till inställningar såsom equalizer och förinställda ljudeffekter. För de som verkligen vill detaljstyra sitt ljud kommer de förinställda effekterna troligtvis inte vara vidare intressanta, men beroende på vilken typ av ljudsystem du använder kan de vara intressanta att experimentera med.

Det går även att spara alla inställningar till Asus servrar, ifall du behöver återställa Windows eller byta dator i framtiden.

Aura

Det här är Asus verktyg för att justera moderkortets inbyggda belysning samt inkopplade Aura-kompatibla tillbehör. Upplägget är enkelt och intuitivt, och ändringarna i belysningssystemet börjar gälla snabbt. Det finns en uppsjö olika belysningsmönster att välja bland, exempelvis:

  • Statiskt ljus
  • Mjukt blinkande
  • Växlande färger
  • Flera samtidiga färger (”regnbåge”), statiskt eller växlande
  • Snabbt blinkande
  • Baserat på CPU-temperatur
  • I takt med musik

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

”Överväg instickskort” Bra att ni tog upp detta. Man har också möjligheten att välja EXAKT de funktioner och anslutningar man vill.

Medlem

Tråkigt att de nya moderkorten inte verkar ha stöd för Thunderbolt.