Sammanfattning och omdöme

Vi kan inleda den här summeringen med att dra en linje som är minst lika viktig för Threadripper-serien som den är för Intels Core i9-7900X: är du ute efter en processor till en renodlad speldator är ingen av dessa processorer valet för dig. Du får bättre spelprestanda, både i absolutvärde och per krona, med en billigare processor med fyra, sex eller åtta kärnor.

Du som endast spelar på din dator gör ett bättre köp på alla sätt i lägre prisklasser – de extra pengarna som Threadripper eller Core i9 kostar gör betydligt mer nytta om de läggs på ett kraftfullare grafikkort.

Är du däremot ute efter något av det kraftfullaste marknaden har att erbjuda, antingen för utveckling, kreativt arbete eller endast för att kittla nördnerverna, har den här sommaren mynnat ut i några av de mest intressanta processorerna på många år, både från Intel och AMD. Threadripper utgör i vår mening kronan av den trenden.

Flertrådsprestanda utan dess like

Medan Intel fortfarande bibehåller ett övertag i en handfull flertrådsoptimerade tester råder det överlag ingen tvekan om att AMD är den just nu närmast obestridda kungen av flertrådsprestanda för entusiaster. Vad Threadripper för till konsumentmarknaden, om än i ett mycket nischat prissegment, är flertrådsprestanda vars like tidigare endast gått att köpa i serverklassen.

Vad Threadripper för till konsumentmarknaden, om än i ett mycket nischat prissegment, är flertrådsprestanda vars like tidigare endast gått att köpa i serverklassen

Samtidigt är det uppfriskande att Threadripper inte blivit en ”traktor” som offrar all annan prestanda helt och hållet för goda flertrådsresultat. Genom att sprida ut de aktiva kärnorna fungerar värmehantering och till och med överklockning över förväntan, även om Intel fortfarande har ett övertag för sistnämnda. Men att AMD klarar av att pressa processorer med 12 och 16 kärnor i princip lika långt som modeller med hälften så många är ingen dålig bedrift. Turbofrekvensen på 4,0 GHz över fyra kärnor låter Threadripper som minst hålla jämna steg med Ryzen 7 i de tester som inte drar full nytta av alla kärnor.

När flertrådsprestandan väl kommer till bruk till fullo lämnar AMD sin konkurrent i startdammet fullständigt. Threadripper 1950X sätter nya rekord i vår testsvit i allt från komprimering till 3D-modellering och videoomkodning.

Det här är nischade belastningar, men resultatet talar sitt tydliga språk. Det kittlar nördnerverna på ett sätt som vi på Nordichardware inte har varit med om på många år.

Dyra processorer – men sätter Intel i kläm

Till skillnad från de billigare Ryzen-familjerna är inte Threadripper en serie som AMD kan hoppas sälja i några enorma volymer. Även för entusiaster är norr om 7 000 kronor för en processor svårt att svälja, särskilt när dess prestanda kommer till nytta främst i nischade belastningstyper snarare än spel.

Med det sagt rycker AMD undan mattan under Intel med Threadripper, även om mattan endast bär en mycket liten kundkrets. Prissegmentet vid 10 000 kronor har varit helt och håller i Intels händer under många år, och AMD har snabbt gått från att inte ha någonting att erbjuda eller konkurrera med för ultraentusiaster, till att ha alternativ som överträffar Intels inte bara i flertrådsprestanda, utan även i PCIe-bandbredd.

Omdöme: AMD Ryzen Threadripper 1920X

Den i skrivande stund billigaste Threadripper-modellen (i väntan på 1900X) är AMD:s första konsumentprocessor med norr om 10 kärnor, och AMD:s ambition är att erbjuda motsvarande eller bättre prestanda än Core i9-7900X till ett lägre pris. På den punkten får vi konstatera att de har lyckats, även om Core i9 forfarande är några snäpp vassare i entrådsprestanda och spelprestanda.

Medan storebror 1950X är den stora stjärnan i sammanhanget och sätter de riktiga flertrådsrekorden klarar Threadripper 1920X av att hålla jämna steg med i9-7900X i flertrådstester eller i många fall lämna den bakom sig, och levererar dessutom betydligt fler PCIe-kanaler som kan användas för grafikkort, lagring eller andra instickskomponenter. Detta till ett 1 500 kronor lägre pris.

Ska du bara spela på din dator är Core i7-7700K, Core i5-7600K, Ryzen 7 1700X eller Ryzen 5 1600X fortfarande bättre val. Ska du däremot bygga en dator för exempelvis videoproduktion, programmering eller 3D-modellering erbjuder Threadripper 1920X just nu den bästa flertrådsprestanda under 10 000 kronor.

Utmärkelse: Bäst flertrådsprestanda under 10 000 kronor

AMD Ryzen Threadripper 1920X
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
SockelAMD TR4
Kärnor/trådar12/24
Fördelar
Grym flertrådspr.
64 PCIe-kanaler
Upplåst multi
Nackdelar
Högt pris
Ej kompat. med äldre kylare
Bra att veta
4 x PCIe används för styrkretsen X399, övriga kan användas fritt
Flertrådsprestanda8.1
Entrådsprestanda7.4
Energieffektivitet5.6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 

Våra sifferbetyg är automatiskt uträknade baserat på processorns prestanda jämfört med alla våra testade referensprocessorer.

Omdöme: AMD Ryzen Threadripper 1950X

Threadripper 1950X är kulmen av AMD:s nya satsning på entusiastprocessorer och gör ett rejält avtryck i de övre prisklasserna. I Sverige ligger priset omkring en tusenlapp högre än Core i9-7900X, men för de pengarna levererar AMD en imponerande mängd mervärde.

Förutom 16 ytterligare PCIe-banor jämfört med Intels toppmodell är det här den tveklöst kraftfullaste processorn vi har testat hittills för just flertrådsprestanda. I bland annat Cinebench, 7-Zip, Blender och Handbrake får Intel se sig slagna med besked, samtidigt som inte allt för mycket entrådsprestanda offras – Threadripper 1950X ligger i regel i linje med Ryzen 7 1800X i de fall där alla kärnor inte kommer till nytta.

Det här är en stor, dyr och strömtörstig processor, men inte helt oproportionerligt mot de prestandavinster som levereras. Temperaturerna hålls i schack, åtminstone med sluten vattenkylning, och energieffektiviteten vid flertrådsarbeten ligger fortfarande på en klart rimlig nivå, i linje med de mindre och billigare Ryzen-modellerna.

Det finns i regel få anledningar att lägga över 10 000 kronor på en processor, oavsett om du överväger Intels eller AMD:s sortiment. Men för dig som är villig att lägga de summorna för en produktionsdator av rang är det här det idag kraftfullaste flertrådsmonstret du kan köpa för pengar utan att investera i en serverprocessor, som ligger på betydligt högre summor.

Utmärkelse: Bäst flertrådsprestanda på marknaden

AMD Ryzen Threadripper 1950X
7.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Fördelar
Grym flertrådspr.
64 PCIe-kanaler
Upplåst multi
Nackdelar
Högt pris
Ej kompat. med äldre kylare
Bra att veta
4 x PCIe används för styrkretsen X399, övriga kan användas fritt
Flertrådsprestanda10
Entrådsprestanda7.5
Energieffektivitet5.6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 

Våra sifferbetyg är automatiskt uträknade baserat på processorns prestanda jämfört med alla våra testade referensprocessorer.

Den här artikeln är en del av Svenska CPU-guiden, Sveriges största löpande test av processorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla CPU-tester och andra relaterade artiklar.

Svenska CPU-guiden

18
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
11 Thread replies
50 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jimmy ÅsénklappaKerranMichael Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Nu har jag bara skummat artikeln men…: Ser man på Intels E plattformar så är det betydligt fler företag som köper dem en privatpersoner även det är det AMD siktar på, förstår dock att de som läer NH i stort är entusiaster och där av vinklingen i testen.

Har dock en fråga: Threadripper är grund och botten Ryzen kärnor, betyder det då att även Threadripper kommer ha problem med Windows 7 och vissa Linux distar?

Anton Karmehed
Admin

Vet inte riktigt vart du menar med din första del av kommentaren Morkul? 🙂

Angående din fråga så ska svaret vara att Epyc och Threadripper inte påverkas av samma problem. Om det är dessa du syftar på?
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ryzen-Segv-Response

Morkul
Medlem
Morkul

För att ta ett citat: ”Med det sagt rycker AMD undan mattan under Intel med Threadripper, även om mattan endast bär en mycket liten kundkrets” Med det så tror jag du menar privat personer, alltså entusiaster. Då konkurrenten Intels E/X cpus säljer tämligen bra till företagskunder. Så marknaden är nog inte så liten som artikeln flera gånger vill ge sken av. Tack för länken, riktigt bra nyheter vill jag säga! Som jag förstår det så finns dock ingen Windows 7 support för Threadripper vilket man kan ana att samma problem med USB portat och drivrutiner finns kvar. Detta är lite… Läs hela »

apanx
Gäst
apanx

Sida 5 ser lite skum ut…

Anton Karmehed
Admin

Vad är det som ser konstigt ut apanx, ser inte speciellt förutom att det ligger en spoiler som visar vad de olika testlägena betyder?

Zeke
Gäst
Zeke

I Firefox Nightly står det så här

”Kodningsfel av innehållet
Sidan kan inte visas eftersom den använder en typ av komprimering som är ogiltig eller som inte stöds.
Kontakta webbplatsens ägare och informera dem om detta problem.”

Anton Karmehed
Admin

Hm skumt Zeke är det samma problem när du kört ctrl-f5?
Annars ska det funka om du tar bort texten efter sidonumret

Medlem

Länkarna till sidorna fungerar inte för mig. Jag kan klicka på numren men inte på texten till de sidorna.

Anton Karmehed
Admin

Helt otroligt, jag kan inte reproducera felet. Det fungerar för mig både på länkar och siffrorna. Har du testat att rensa webbläsarcache Magnus?
Testat med Chrome, FF och Edge nu utan att få upp problemet. Det fanns tidigare men det ”ska vara löst” 🙂

Jonas
Gäst
Jonas

Jag har samma problem, når inte artiklarna om jag inte trycker på siffrorna. ”Textlänken” har en annan längre URL än ”sifferlänken”.

Medlem

Ööj Anton! 😀

Hur påverkas threadripper strömförbrukningsmässigt av att man petar upp volt/klock? Hade varit jätteintressant att se ett jämförande diagram över detta!

Tack för er recension förresten. Go’natt! 🙂

Anton Karmehed
Admin

Ööj Hans!! =)
Det är faktiskt Carl och Hamit som gjort jobbet för detta testet så jag har inte 100% koll på alla hundratals rundor de köttat igenom.. 😛 Tyvärr har vi inte hunnit med såna tester, de sista ”vanliga” prestandatesterna gjordes bokstavligen timmen innan publicering och vi hinner aldrig testa allt vi egentligen vill. 🙁

Med det sagt, tycker också det hade varit kul att se. Effektförbrukningen måste vara helt galen.. ska se vad vi kan göra! 🙂

Michael
Gäst
Michael

Om man vill visa nyttan med TR i spel, så skulle ni haft benchmarks där ni spelar samtidigt som ni strömmar ut det på youtube och gör nåt annat samtidigt, typ pratar i mic, decodar eller nåt sånt. I såna här multitaskande tester storknar 7700K i spel, medan TR tuffar på utan att hoppa över en frame i spelet.

Kerran
Gäst
Kerran

https://www.nordichardware.se/test/test-amd-threadripper-1950x-1920x-nya-kungar-i-entusiastsegmentet.html/4?/testsystem-och-testmetod Får denna länken om jag ska klicka nr4 och denna adressen om jag klickar på nästa. https://www.nordichardware.se/test/test-amd-threadripper-1950x-1920x-nya-kungar-i-entusiastsegmentet.html/4 kan säker läsa igenom med att klicka på nästa men inte om jag ska hoppa i listan.

Gäst

Vad betyder de alla Auto, Distr, Local? Hittar inget i artikeln som beskriver vad det är för något.

Jimmy Åsén
Medlem
Jimmy Åsén