Intro

Ryzen 7 1800X är en av de mest efterlängtade CPU-släppen på länge och i vårt test visar sig processorn vara en flertrådsgigant som dock får kämpa i spel.

Den här artikeln är en del av Svenska CPU-guiden, Sveriges största löpande test av processorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla CPU-tester och andra relaterade artiklar.

Efter åratal av AMD:s frånvaro från entusiastsegmentet av CPU-marknaden har det till slut blivit dags att stifta närmare bekantskap vad som kan vara 2010-talets hittills viktigaste processorlansering. Idag butikslanseras nämligen AMD Ryzen, den första processorserien baserad på AMD:s helt nya arkitektur Zen.

Ryzen är inte bara den första serien på åratal som inte är en vidareutveckling av den numera pensionerade Bulldozer-arkitekturen, utan även AMD:s första CPU-serie med en processnod på 14 nanometer. För första gången sedan Phenom II-tiden är AMD därmed även hack i häl på Intels tillverkningsteknik, åtminstone sett till storleken på transistorerna.

Ryzen 7-familjen kommer med löften om att punktera Intels allra mest påkostade konsumentprocessorer, och erbjuda bättre flertrådsprestanda till ett lägre pris. I den här artikeln kommer vi syna AMD:s lovord och granska huruvida Ryzen 7 faktiskt är den friska fläkt som processormarknaden behöver.

Snabbtest: Vilken CPU krävs för gaming med GTX 1080 Ti?

48 KOMMENTARER

  • Har också en FX-8350. Jag ändrar mig till 1700X istället för 1800X. 1700X är ju lite snabbare ibland än vad 1800X är, men det kanske är för att BIOS inte är tillräckligt optimerat än? Jag sparar i alla fall runt 1000 kr om jag tar en 1700X

   Ryzen är väl dubbelt så snabb som FX-8350 i många fall

  • Hehe, ja nog för att processorer har lång livslängd, men om du sitter på en FX-8350 kan det nog vara hög tid för en uppdatering. Vi kommer även kika närmare på 1700X och 1700 inom kort, och för de allra flesta ser de ut att bli ganska mycket mer bang for the buck här på svenska marknaden 🙂

 1. Hva skal du med uendelige mengder kjerner, tråder, cacheminne? Hvis alle applikasjonene og spillene ikke klarer å utnytte seg av dem. Intel ligger kanskje for dypt inn i gamingindustrien fra før at det kanskje er Intel som leder markedet uansett. Uansett om Ryzen serien faktisk er ganske overlegen. Dette ansvaret for å optimalisere spillene og applikasjonene til å utnytte seg av alle kjernene og slikt. AMD må få på plass gode avtaler med leverandørene av spill og applikasjoner. Spesielt microsoft og kanskje tillogmed satan selv: Apple. Som i alle år har brukt Intel prosessorer fordi de var best. Dette stemmer ikke lengre. Hvis de får på plass alle disse avtalene så tror jeg de tar over markedet. 🙂 Min neste maskin skal definitivt være en Ryzen og Vega basert PC.

 2. Köpte AMD aktier 2016, gått uppåt hela tiden, sålde dem för någon dag sedan då man aldrig vet hur marknadens förväntningar är, kursen ned 7,9% bara idag…..

  Hade verkligen hoppats på att min nästa CPU skulle bli en AMD, nu tänker jag vakta en månad eller två till för att se om det bli några förändringar i BIOS, drivrutiner eller liknande som kan hjälpa AMD. Som det ser ut just nu så är var det sämre än jag hade hoppats på.

 3. En helt klart nykter slutsats tycker jag. Detta är helt klart en otroligt lyckad processor från AMD, men hypen som varit de senaste veckorna lever den inte riktigt upp till i min bok. När specifikationerna om 8 kärnor med endast 95 W TDP släpptes såg jag framför mig en arkitektur som kunde konkurrera med intel med lägre strömförbrukning, något som skulle kunna öppna upp servermarknaden på allvar. Nu verkar det i praktiken som att effektförbrukningen ändå ligger i klass med intels processorer med TDP på 140 W.

  Frågan är vad intel har för ess i rockärmen. Med mångdubbel budget för forskning och utveckling är det inte osannolikt att de har ett svar på denna lansering förutom de prissänkningar som görs. Samtidigt har intel redan bra produkter alla segment medan AMD nu har en universalprodukt som funkar ganska bra till det mesta men bara konkurrerar prismässigt i flertrådade applikationer. Å andra sidan är det en färsk arkitektur där AMD haft kniven på strupen att leverera där det också kommer fler produkter, optimeringar och förbättringar i processorn.

  Det man får ta med sig är att AMD är tillbaka i matchen. Nu är det match igen, men intel har serven och det blir till att slita hårt.

  • Tack för din kommentar Johan! Och ja nu börjar det verkligen bli intressant på CPU-marknaden. Även om vi anser att man kanske inte ska kasta sig över 1800X som specifikt en gamingprocessor så är framstegen AMD gjort oerhört imponerande. Att man över huvud taget lyckas spela i samma liga som Intel, som har en av de största forskningsbudgetarna i världen (oavsett bransch!) kan vi inte annat än ge hatten av för.

   Det är de billigare modellerna i Ryzen 7-serien och kommande Ryzen 5-serien som vi tror blir särskilt intressanta. Men Intel lär ju ge ett gensvar på något sätt, och det troligtvis snart. Och oavsett hur Intel svarar är det ju konsumenter som bör vinna på det 🙂

  • Jag brukar inte dras med i hype, denna gång måste jag erkänna att jag gjorde det även om bara var lite. Jag ville så gärna tro på att AMD hade ett underverk på gång. Sorgliga är att jag tror fler hade varit positiva i sina reaktioner om det inte vart sådan extrem hypa innan release.

   Jag tror din analys är “spot on”.

 4. Nummer 1: Fantastisk recension Carl och NH! Otroligt bra jobbat! Fint att ni tog med 4k-tester, var nästan inga andra sites som gjorde!

  Sen svarade John Taylor, CVP of Marketing på AMD, på de problem som framkommit: (Wall of text)

  “CPU benchmarking deficits to the competition in certain games at 1080p resolution can be attributed to the development and optimization of the game uniquely to Intel platforms – until now. Even without optimizations in place, Ryzen delivers high, smooth frame rates on all “CPU-bound” games, as well as overall smooth frame rates and great experiences in GPU-bound gaming and VR. With developers taking advantage of Ryzen architecture and the extra cores and threads, we expect benchmarks to only get better, and enable Ryzen excel at next generation gaming experiences as well.
  Game performance will be optimized for Ryzen and continue to improve from at-launch frame rate scores.”

 5. Q: Why there is huge discrepancy is gaming benchmarks for reviewers today? Is this something related to BIOS update?

  A from AMD_LisaSu: “Ryzen is doing really well in 1440p and 4K gaming when the applications are more graphics bound. And we do exceptionally well in rendering and workstation applications where more cores are really useful. In 1080p, we have tested over 100+ titles in the labs…. And depending on the test conditions, we do better in some games and worse in others. We hear people on wanting to see improved 1080p performance and we fully expect that Ryzen performance in 1080p will only get better as developers get more time with “Zen”. We have over 300+ developers now working with “Zen” and several of the developers for Ashes of Singularity and Total Warhammer are actively optimizing now.”

 6. Nedan följer några reflektioner på detta test.

  Borde kanske alla HT-/ST-processorer testats i PÅ- och AV-läge av denna funktion?

  Borde kanske alla HT-/ST-processorer testats med strypning av antal aktiva trådar i enkeltrådstesterna?

  Sämre spel(idag)-/enkeltrådsprestanda verkar entydigt vara sant, men blicka framåt, vänta till nästa generations spel (6-?månader), då lär flertalet (inte minst VR-) spel dra nytta av flera trådar! Vilken CPU kan vara en vinnare i spel då?

  Uppdatera gärna dessa tester när Windows 10 anpassats (matured environment!)

  För övrigt vill jag ge er en eloge till, och tacka er för, ett seriöst och hängivet arbete.

  Avslutningsvis en nyfiken fråga, hur samlar och behandlar ni allt data, samt beräknar resultat? Styrs värden automatiskt in i ett Excel-ark, eller använder ni papper och penna – felkälleelliminering!

  • Hej JB! Tack för kommentaren! Det finns fortfarande mycket vi vill experimentera med vad gäller Zen-arkitekturen, och i det här fallet föll några av testerna på tidsbrist – i slutändan fick vi minst en vecka mindre tid på oss att testa Ryzen än vad vi hade räknat med. Men vi kommer fortsätta undersöka processorerna framöver och närmare bena ut dess styrkor och svagheter med sådana tester dom du föreslår, samt saker som minnesskalning, jämförelser mellan SMT och HT mm.

   Vad gäller hur vi samlar vår data så beror det på vilken nivå du menar. Varje test hanterar sin data annorlunda, men vi kan åtminstone säga att vi minimerar den mänskliga faktorn till den grad som går 🙂

 7. Som Morkul nämnde gör man nog klokast i att vänta en eller två månader innan man slår till. Priset är där det skall vara för alla som har hoppat på hypetåget. När hypen väl har lagts sig kommer förhoppningsvis AMD att sänka priserna med 100 USD. Oavsett så lutar det väldigt mycket åt en Intel IGEN eftersom jag inte håller på med de program där Ryzen faktiskt skiner i. Trist med tanke på att man bara för några veckor sen försökte göra någon gaming relevans med att smygsläppa prestandatester på Deus EX och säga att även Titan X skulle bli flaskhalsen.

  Denna release har gett en bitter eftersmak tyvärr och nu undrar jag verkligen om Vegas kommer kunna hota nVidias toppmodeller.

  • Om du tänker framåt, spelar du samma spel om ett halvår – ett år…?

   Det troligaste är väl att spelutvecklarna börjar utnyttja flertrådsprocessorena (och nya funktioner) i sina kommande releaser – eller?

   Ingen nyintroduktion kan vara 100 från dag 1.

   • Förstår inte hur du argumenterar. För det första kan ingen veta hur det ser ut om 6 månader än mindre om ett år. Så att då redan ny byta ut en CPU som är marginellt sämre för så pass mycket pengar som vi ändå talar om. Sitter du på en I6 eller I7 dagsläget, i stort sätt oavsett generation, så är det inte värt att byta CPU just nu.

    Som jag skrev tidigare jag hade verkligen hoppats på att få tillfälla att byta CPU nu men så blev det inte. Jag hoppas framtiden blir ljusare för AMD problemet ligger dock att antalet kärnor är inte allt och att Intel kommer nu ha tid på sig att svara. Om de släpper en ny 8 core CPU till hösten så är försprången borta. Det viktigaste med en CPU är trots allt IPC och där ligger fortfarande AMD lite efter.

   • Spelar fortfarande BF4 som snart är 4år. Skulle påstå att de flesta som spelar multiplayer/strategispel har ett favorit spel, de har eller kommer att spela i 3-8år.
    De 5 populäraste spelen på Steam är Dota 2 4år, CS:GO 5år, Grand Theft Auto 4år, H1Z1: King of the Kill är 1 år och Team Fortress 2 är 10år.

    Skulle hålla med dig om skillnanden var minimal, men att köpa en betydligt sämre och dyrare produkt (för mitt behov) och hoppas att den blir bättre i framtiden är på gränsen till efterblivet.
    Finns inga indikationer överhuvudtaget att gapet skulle bli mindre inom en rimlig framtid. I verkligheten är gapet ännu större då Ryzen inte klockar för 5öre.
    Samma argument fanns för FX-serien och 6 år senare ligger en 2 kärnig I3a och slickar Ryzen i nacken i GTA5 för 1/3 av priset.

    Om nu testerna stämmer, tycker fortfarande det är kostigt att 6900k skulle prestera så mycket bättre??

    • Efterblivet – vänliga ords forum tydligen, jag trodde det gick att framföra åsikter här utan att bli hånad, men tydligen var det fel.

     Amd har nog inte avsett r7-processorerna för att konkurrera med i7-7700k & i5-6700k, för detta får vi nog avvakta och se an deras r5-or (i Q2?).

     Var och en skall välja efter behov och förutsättningar, själv sitter jag med både i5-6600k och i7-6700k-datorer. Mitt val blev en r7 1700, väntar nu bara på övriga delar; MSI moderkort, minnen, vattenkylaren och övrigt, men inget brådskar.

     En processor alena räcker inte, bra moderkort/bios, bra stöd av operativet och drivrutiner (chipset) måste till för att det skall funka bra. Ha tålamod, ge detta några månader så har säkerligen en hel del fallit på plats och förändrats i positiv riktning.

     Pris/prestandamässigt ÄR Ryzen 7-processorerna ett bra val, hur bra får väl någon räkna på – NHW?

     • Ursäkta, var mer riktat mot mig och dåligt formulerat.
      Du ska alltså byta ut en 7700k mot en 1700? 1700 Är ingen dålig CPU men vilken jävla kapitalförstöring, pga vad.?

      Har suttit på min 2500k i typ 6 år, och hoppats på någon vettig efterträdare.
      Väntade in Bulldozer och ryzen, nu som då blir det förmodligen Intel igen. Skillnaden är för stor och AMD har noll overclockings utrymme, förutom 1700 dock en sanning med modification.

     • Det är lugnt, men varför så hård mot dig själv?

      Nej jag byter inte ut någonting, Ryzendatorn kompletterar bara arsenalen, och eftersom jag är en “gammal ärrad datakonsult”, numera även anlitad datorbyggare – när jag hinner, så måste jag utvärdera själv för kunna stå för vad som stoppas i lådorna.

      Läs gärna här: https://www.techpowerup.com/231198/amd-responds-to-ryzens-lower-than-expected-1080p-performance och spara denna länk: https://www.techpowerup.com/news-tags/AMD om du vill hänga med i news-flödet om Amd.

      Hoppas du blir nöjd med ditt eget val, det är till syverne och sist det viktigaste, samt att kunna “sköta om” sin investering.

     • Men vänta här nu, bara för att några, bland annat jag, uttrycker att det är nog bäst att väna några månader med inköp så känner du dig “hånad”? jag förstår inte alls vad du menar. Speciellt inte när du själv någon mening efter skriver att man bör avvakta tills Q2 och nästa release.

      Vill inte vara elak eller så men denna release var inte var gamers väntade sig. Ja du kanske har rätt om nästa release, men då stämmer även det jag och andra har sagt tidigare. Vänta några månader med ditt inköp för just nu är det inte värt dina pengar.

     • Oj då Morkul, nej absolut INTE! Läs min dialog med Marviken så hoppas jag att du förstår. Det kan bli lite tokigt när man inte tilltalar varann direkt.

     • Mjo, lite dumt forum också där man inte riktigt kan se vem som svara på vilket inlägg.

      Men tyvärr som det är just nu så är det ju så att det är bäst att vänta någon månad innan man köper ny CPU på grund av extremt orolig marknad (för att vara CPU marknad)

   • För spel är det inte alls enkelt att skriva flertrådad kod. Ifall allt är perfekt parallelliserbart skalar det perfekt med antal kärnor, men i spel är det mycket som inte går att göra perfekt parallellt och då kommer singeltrådsprestanda vara kung, det kommer man nog aldrig ifrån. Det är bara att kolla på historiken där argument kring spelmotoroptimering mot flera kärnor snart kommer slå igenom förekommit ända sedan vi började få tvåkärniga processorer. Från en till två kärnor kan man göra ganska mycket, oavsett om koden är väldigt parallelliserbar eller bara lite. När man börjar skala upp till 8 kärnor kommer de parallelliserbara delarna ta sådan liten tid av totalen att de segment som inte går parallellt tar upp så stor del av totalen.

    AMD försöker släta över detta genom att hänvisa till högre upplösningar där singeltrådsprestandan är tillräcklig. De hänvisar också till optimeringar och förbättringar i koden, men jag är högst tveksam till att det blir några större förbättringar i spel.

    Prio måste vara att släppa billigare processorer med färre kärnor och se till att få upp klockfrekvensen, och det är säkert möjligt.

    • Det finns en hel del att säga om detta med multicore processing och annat, mycket pågår, men jag tror inte att detta är rätt forum att diskutera ämnet.

     Vad kan vara bättre än att nu förmedla en text från Intels egen webb (https://software.intel.com/en-us/articles/frequently-asked-questions-intel-multi-core-processor-architecture/):

     “Multi-core processors are the next innovation in Intel’s continuing commitment to enhancing computing architectures and platforms based on what people want and how they use technology. Intel believes multi-core platforms will empower the development of new applications that will enable wide-ranging advances in everything from medicine to IT, from the digital office to the digital home, from mobility solutions to the latest games. The company plans on bringing the benefits of its multi-core platforms to all its targeted segments: desktop and mobile PCs as well as servers and workstations.”

     Redan 2012 skrevs detta, och inriktningen har nog knappast ändrats sen dess, mao har Amd nu alltså tagit ledningen i det racet. Om någon tror att Ryzen-processorerna som nu släppts kommer att ha problem med något av dagens spel, då tror jag att denne har fel. Obs jag är helt neutral, har som sagt flera Intelbaserade datorer, och absolut inga aktier i Amd! Hoppas nu på en häftig konkurrens, vilket enbart kan uppstå om det finns konkurrenter!

     • I vissa fall tjänar man helt enkelt inte på att parallellisera processerna, alltså kommer du inte tjäna på att ha flera trådar så enkelt är det. Bara det faktum att elbranschen har försökt med detta nu i mer än 5 år och har i många fall svårt att utnyttja 4 trådar fullt ut. Tror inte att detta är utav lathet eller inkompetens, det är helt enkelt för att det är svårt att få parallella processer att jobba som inte påverkar varandra för mycket. Att då tro att spelmarknaden ska ta att gigantiskt kliv till 8 eller två trådar på så kort tid som ett år eller så är bara drömmar om jag får tippa.

     • Personligen har jag inte kollat det, men vid en lätt sökning på nätet så finns det omvittnat hur spel (bland annat Battlefield) utnyttjar upptill vissa av FX-processorernas alla 8, inte till 100%, men någon uppgav 72. Bra om kanske NHW kan testa och klarlägga. Det är ju mycket som pågår i en dator hela tiden, så det är ju självklart omöjligt att säga hur mycket av dessa 72% som var spelets andel, men var det en erfaren “gamer” så lär väl onödiga processer vara få. Självklart skall ju ingen köpa en Ryzen om den dator man sitter med rullar de spel man är intresserad av bra, om man inte är i behov av de nya kommande titlarna, DET vore ju självklart helt onödigt. Dock finns det så mycket nytt intressant i spelvärlden idag, VR inte minst, men DÅ behövs det nya grejer. Sen är det upp till var och en, sitter man nöjd så måste man inte!!

     • Battlefield när man är server så belastar den mycket bra över många trådar, finns en del tittar som gör det, speciellt spel där man låter klienter ansluta. Men dessa är mer undantag en regel och ingenting som kan exemplifieras då paraleleisring är lättare i vissa miljöer än andra då speciellt när du tar över server tjänster. Som jag sade tidigare vissa saker i spel kommer man helt enkelt inte tjäna på att göra parallella processer av så flertalet kärnor kommer inte vara till större nytta i många typer av spel.

      Sedan tar du upp VR som för vissa är totalt ointressant, och ska jag vara helt ärlig så kommer nog VR marknaden vara det gör ganska många tämligen lång tid framöver (två år?). Detta hänger på två saker, GPU, VR är om något GPU intensivt sedan har vi de nya 180 panelerna som många sitter och väntar på som kommer bli ett stort lyft. Så även om denna CPU skulle briljera i VR så är tyvärr marknaden på GPU siden tyvärr lite omogen ännu för att komma fram med billiga nog lösningar för stora massan.

     • Ja det blir spännande att se hur det går i matchen mellan rött och blått (och grönt – inom grafiken) om kunderna, vi kan väl vara överens om att det är viktigt att det blir en match(er)?

      Annars har jag inte något mer att anföra för stunden, men tack för diskussionen, aldrig fel att utbyta tankar och synpunkter.

   • Jag tror man ska ta ökad flertrådsanvändning i spel framöver (de närmaste tre åren) med en stor nypa salt.
    Det är en sak att “eliten” redan i dag använder CPU för åtta (eller fler) trådar, men den stora massan kör fortfarande fyrtrådigt.
    Som värst förväntar jag mig att fyrtrådig CPU blir minimikrav och åttatrådig rekommenderad. Åtta kärnor kommer att vara överkurs under överskådlig tid.

    Generellt tycker jag att Ryzen verkar bättre än jag förväntat mig, främst i enkeltrådiga applikationer där mina förväntningar kommit på skam.
    Jag håller med om att recensionerna av 1700 och senare Ryzen 5 blir ännu mer intressanta. Prisläget runt 2000kr bjuder på en hel del möjligheter vid val av processor. Kommer de lägre klockade Ryzen att ge mer utrymme för överklockning? Hur blir då effektprestandan?

    • Tyvärr har jag personligen inte så höga förhoppningar på andra Ryzen 7-modeller som överklockningsprocessorer. Möjligtvis kommer 1700X ha ett högre eller lika högt relativt tak i förhållande till sin basfrekvens – det stora problemet med OC på 1800X är ju just att den överklockade frekvensen på alla kärnor är lägre eller lika hög som boost/XFR, så det är bara i program som utnyttjar alla kärnor som överklockningen över huvud taget gör någon nytta.

     För 1700X ligger boost på 3,8 GHz, eller 3,9 GHz med maximal XFR. Med andra ord behöver den vara stabil på 3,9 GHz för att inte entrådsprestandan ska bli lidande, åtminstone 4,0 GHz för att det ska bli någon prestandavinst att tala om program som använder färre trådar.

     Tyvärr är det överklockningspotential/spänningsskalning som avgör vilka kretsar som säljs som 1800X respektive 1700X, så tyvärr bör en genomsnittlig 1700X överklocka något sämre än 1800X så jag är skeptisk till att 4,0 GHz eller mer blir normen för den processorn. Men vi får se helt enkelt 🙂

 8. Skulle det vara möjligt (och önskvärt användbart) att klumpa ihop olika testvärden (som är relevanta för avsedd kategori) och ställa summan av dessa (värdet) mot priset för i detta fall processorn, och då göra det för olika kategorier av användningsområden (flertråds-/enkeltrådspel, office, media, science etc)? Det gäller då att “vikta” varje ingående testvärde så att ett enskilt värde inte dramatiskt kan snedvrida det sammanlagda (en 8 av 10 skall ge samma effekt som en 4 av 5!).

 9. Något som vore intressant var väl att trycka in ett AMD grafikkort i testsystemet som stödjer DX12 istället för ett Nvidia som inte är lika starkt i DX12, vad skulle hända?
  Vore intressant att även köra Vulkan i dessa tester, nu skulle det bli en tunn arsenal med spel, men ändå, skulle det bli någon skillnad?Jag skulle våga tro att detta är AMD:s plan för att försöka smiska Intel och Nvidia på fingrarna tillslut.
  Detta är bara spekulationer, men kul vore det att få se om detta skulle gynna Ryzen.

  • Absolut, sådana faktorer kommer vi kika närmare på som en del av våra grafikkortstester. Att vi använder Nvidia primärt i CPU-testerna är dels en neutralitetsfråga (att en tredje part står för grafiken istället för Intel eller AMD) och dels en representationsfråga (Nvidia har majoriteten av entusiastmarknaden för närvarande). Med AMD Vega runt hörnet kommer vi såklart även vilja kika närmare på andra CPU/GPU-kombinationer 🙂

   • Dock har ju Nvidia en viss historik av att ha medvetet försvårat för AMD i mjukvara/hårdvara där Nvidia varit inblandade i utvecklingsarbetet. (Och säkert tvärtom med)
    Så att man tar med båda tillverkarna så kunderna kan bilda sig en uppfattning om det är stora skillnader mellan tillverkarnas kort känns som man bör överväga för att ge en fair avbild.
    Samt man som recensent själv kan få en uppfattning om det är några optimeringar som utförs eller medvetet “glömts ta med” i t.ex. “Meant to be played”-titlar.

    Läs t.ex. kommentaren till artikeln från en Alex Kain en Indie-utvecklare som jobbat ihop med Nvidia och AMD på:

    https://www.forbes.com/sites/jasonevangelho/2014/05/28/nvidia-fires-back-the-truth-about-gameworks-amd-optimization-and-watch-dogs/#405cbaa02fd5

    Nu vill jag inte locka fram alla konspirationsälskare, men jag tycker att man alltid skall visa båda sidorna av myntet och sen får läsarna avgöra.
    Att enbart testa med en tillverkare för att de är “opartiska” eller “störst på marknaden” känns inte som ett helt vattentätt argument enligt min åsikt.

    • Att använda Nvidia-grafikkort i riggarna gäller såklart specifikt för CPU-testerna – eventuella optimeringar för Nvidia/AMD analyserar vi snarare i våra grafikkortstester, där vi testar fler kretsar och fler spel. Det du säger är såklart sant, men CPU-testerna är inte nödvändigtvis rätt ställe att undersöka speloptimeringsskillnader mellan Radeon och Geforce 🙂

     • Ja och de ser vi fram emot. Men då AMD är Nvidias största konkurrent så har de ett egenintresse att se AMD misslyckas även på CPU (lägre intäkter ger mindre pengar till R&D På GPU t.ex.). De är ju så att säga jäviga här och inte opartiska. (Självklart gäller samma för AMD).

      Därför vore ett test med Nvidia GPU med både Intel + AMD CPU följt av samma test med en AMD GPU för att se om någon diskrepans finns mest rättvist.
      Självklart skall ni inte köra hela testsviten på båda, men 1-2 tester för att se just om några oegentligheter försigår samt ge framtida köpare hela bilden vore ju att föredra.

      Ni är ju redan topp 5 i världen tycker jag på att recensera hårdvara, era “guider” är legendariska och ni är väldigt fair. Med några få tester till skulle ni kunna utmärka er från mängden och kanske t.o.m. ta tronen.

      Tycker den här recensionen var din bästa hittills Carl och fantastiskt välskriven och balanserad.

      Vi vet ju att 1440p och upp inte visar så stor skillnad mellan CPUer, men många läsare vet inte det, så ta gärna med minst ett test på 1440p och 4k för att påvisa detta som en referens framöver.

 10. Om jag fattar allt rätt så spelar det ingen roll om jag kör ett I7 7700K eller Ryzen 1800X om jag spelar med rätt höga grafikinställningar i 4K på mitt GTX 1080. Har beställt ett 1800X (den oekonmiska CPU:n) eftersom jag tror den är bra till annat än spelande.

  Men vad förlorar man mer? Neflix 4K i Edge med sunkigt 2.0 ljud istället för TV appen som ger mer. Finns det fler saker man missar, tex virtualisering och krypteringstekniker?

  Vad menas med “Kraftfull men ingen gamingfavorit”? Borde nog stå “Kraftfull men ingen gamingfavorit i spel med låga inställningar”

 11. Hej,

  Har ni sett detta på AMDs community gaming blogpost?
  Där står en del intressanta tips för just spel med dessa entusiast processorer:
  Tips for Building a Better AMD Ryzen™ System
  https://community.amd.com/community/gaming/blog/2017/03/14/tips-for-building-a-better-amd-ryzen-system

  Samt lite nyheter från Tom’s
  AMD Posts Ryzen Community Update; Power Patch Coming
  http://www.tomshardware.co.uk/amd-ryzen-7-1800x-update,news-55107.html
  Mvh

 12. Efter att ha sett över vårt poängssystem har vi justerat delbetyg och så även slutbetyg på ett flertal nyligen testade processorer. Detta ger inte minst Ryzen 7-serien högre sifferbetyg än ursprungligen. Sifferbetygen kommer framöver att viktas automatiskt mot våra prestandatester, det har dock inte fungerat som det skulle och vi har manuellt ändrat detta tills vi löst vår automatisering.

  Notis:
  Det ska påpekas att sifferbetygen INTE internt påverkat våra köprekommendationer och slutsatser. Betygskalorna är visuella hjälpmedel för konsument och läsare att få en snabb överblick på respektive processors styrkor och svagheter. Tyvärr har systemet felat denna gången och vi jobbar på att åtgärda det.
  Med det sagt kommer vårt kommande system att ändra betyget för alla CPU:er och det kan finnas äldre testade processorer vars betyg, fram tills dess, inte är 100% viktade. Vi ber er att om överseende för detta.

LÄMNA ETT SVAR