Intro

AMD:s treenighet är komplett i testlabbet. Vi lägger Ryzen 7 1700X och Ryzen 7 1700 på sträckbänken, och hittar en ny favoritprocessor för arbetsstationer.

Den här artikeln är en del av Svenska CPU-guiden, Sveriges största löpande test av processorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla CPU-tester och andra relaterade artiklar.

I början av månaden gjorde AMD för första gången på närmare 10 år ett markant avtryck på CPU-marknaden för entusiaster. Med lanseringen av Ryzen visade det röda laget att man kan erbjuda kraftfulla processorer som på allvar utgör ett alternativ till Intels toppmodeller.

Sist kikade vi på flaggskeppet Ryzen 7 1800X, som ryckte ut mattan underifrån Intels konkurrerande processorer Core i7-6900K och i7-6850K. Men även om den bedriften var imponerande i sig så fick vi dra slutsatsen att Ryzen 7 1800X fortfarande inte var en processor för vanliga datorspelare eller ens de flesta arbetsstationer, då prislappen fortfarande låg något högt jämfört med Intel Core i7-7700K.

I testlabbet den här gången har vi de två billigare syskonen: Ryzen 7 1700X samt Ryzen 7 1700. Under värmespridaren sitter exakt samma Zen-kärnor som i toppmodellen 1800X, men med något lägre klockfrekvenser och ett mer humant pris.

Uppdaterade resultat för Ryzen 7 1800X

Sedan vi publicerade vårt ursprungliga test av Ryzen 7 1800X har flera moderkortstillverkare uppdaterat UEFI på sina moderkort för AMD:s nya plattform. I vårt fall har vi noterat betydligt bättre stabilitet med andra minneshastigheter än bashastigheten 2 133 MHz, vilket ställde till med betydande problem till vårt ursprungliga test. Vi har även noterat att systemet blivit något stabilare vid överklockning.

Till den här artikeln har vi därför testat om Ryzen 7 1800X med en ny UEFI-version (1.26), som tycks ha lett till något förbättrad prestanda. Vi har även kört de nya testerna med ett annat moderkort (Nu ett MSI X370 Xpower Gaming Titanium) än i lanseringstestet.

5 KOMMENTARER

  • Du skriver bland annat: “Men vill du däremot bygga en HOBBYDATOR för att lära dig 3D-modellering, … utan att bekosta dig en Xeon eller Broadwell-E från Intel, så är det här en ROLIG och kraftfull processor för rätt ändamål.”, är inte detta att förminska ett seriöst alternativ?

   Jag kan inte uppskatta era testers inverkan på läsares köpbeslut, men det får väl antas att de för en del är viktiga, mao är det ett stort ansvar som vilar på era axlar om ni skall vara oberoende och förhålla er neutrala. Jag har ingen aning om vad betygskriterierna är, vad som krävs för att exemplelvis få en 9a i entrådsprestanda, hur mycket bättre det är än en 7a. Visst man kan ju själv bilda sig en uppfattning om detta genom att studera gjorda tester, men det ör ändå intressant hur experten bedömer det sammanvägda resultatet. Kanske är de helt subjektiva och utan skarpa avgränsningar, är det så då är ju en skillnad på 2 eller 3 steg relevant att ifrågasätta. Självklart måste ju också kriterierna ökas med tiden, en 9a för två år sen är kanske inte värd mer än en 7a idag, är då inte r7-1700 bättre än en två år gammal processor?

   Sen är jag väldigt tveksam till om det alls är bra att sätta ett totalresultat, för användningsområdet är ju delresultaten helt avgörande.

   • Hej JB och tack för din input. Du får ursäkta att det tagit lite tid att svara, Carl vår redaktionschef har gått på semester idag så har fått synka med honom över telefon på flygplatsen. Kortfattat, medan resonemangen och slutbetygen med utmärkelser är korrekta har det blivit knas i våra betygskort med siffrorna. Så du var helt korrekt i att det såg konstigt ut.

    Vi jobbar på ett automatiskt poängsystem baserat på våra benchmarkresultat men detta har inte kommit i hamn ännu. Detta kommer som du är inne på att viktas efter att vi testar nya processorer per automatik. Vi har iaf manuellt sett till att poängbetygen nu är viktade bättre i även i betygskorten för AMD Ryzen 7. Med det sagt kommer vårt kommande system att ändra betyget för alla CPU:er och det kommer finnas äldre testade processorer vars betyg inte är 100% viktat.
    Det ska dock påpekas att detta INTE påverkar våra köprekommendationer och slutsatser. Betygskalorna är bara för att göra det lättare för konsument och läsare att få en snabb överblick på respektive processors styrkor och svagheter. Tyvärr har systemet felat denna gången och vi jobbar på att åtgärda det.

    Du ska ha stort tack för din feedback!

 1. 3D-modellering, redigera film eller köra flera virtuella maskiner parallellt utan att bekosta dig en Xeon eller Broadwell-E från Intel.

  Du säger där ovan att betalar du mer får du intel som är bättre en AMD.Vad sägs om AMDs snart kommande 64 trådars zen cpu server?

LÄMNA ETT SVAR