Kingston Gold/Professional/Ultimate

Kingston är en av de få tillverkare som inte har eget tillverkning av NAND-flash. Men på grund av sin storlek så kan man köpa in stora mängder NAND-flash och på så vis hålla kostnaderna nere. Det betyder också att Kingston kan köpa NAND från olika tillverkare och genom åren har vi sett Kingston SSD:er med NAND från både Micron och Toshiba.

Precis som de andra så har Kingston både fullstora SD-kort och MicroSD-kort i sitt stall. Bland vanliga kort så finns det tre modeller som egentligen inte har några namn. De heter istället ”Class 10”, ”UHS-1” och ”UHS-3”. Man ser dock enkelt skillnad på dem beroende på vilken färg de har på klisterlappen. Den billigaste modellen har ”silver”, medan de två dyrare kör med ”guld” och en slags ”brun-röd”. Tidigare hette dessa kort ”Professional” och ”Ultimate” så vi har valt att kalla dem för det för att det ska vara enklare veta vilket kort som är vilket.

MicroSD-kort finns också i olika serier, men här är det lite omständligt att hålla reda på dem. De viktigaste är dock ”Class10” som är standardkort. Sedan finns det ”Gold-series” och ”U3”. Dessa är båda riktade mer mot videoinspelning i hög upplösning.

NamnKapacitetTypKlassLäs-prestandaSkrivprestandaPrisGaranti
Kingston Gold (SDCG)32 GBMicro 90 MB/s45 MB/sLivstid
Kingston Professional (SDA3)128 GB90 MB/s80 MB/sLivstid
Kingston Ultimate (SDA10)64 GB90 MB/s45 MB/sLivstid

Idag testar vi två SD kort och ett MicroSD. Samtliga kort använder sig av UHS-I och det betyder att maximal sekventiell prestanda kommer att ligga runt 90 MB/s. MicroSD-kortet tillhör Kingstons Gold serie. Observera att kapaciteten på de olika korten är olika så därför kommer det bli lite svårt att direkt jämföra de olika serierna mot varandra.

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Gustav GagerStefanTerPan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Länken ”SD-kort. Storlekar, kapacitet och prestanda” fungerar inte.
Vore bra om det gick att läsa den artikeln, för de olika ”klasserna” säger mig absolut ingenting…

TerPan
Gäst
TerPan

Samsung Evo Plus – länken till prisjakt visar Evo+ som lär vara den äldre med sämre skrivprestanda?
Nu är jag helt förvirrad (o:

Stefan
Gäst
Stefan

Tack för testet. SD-kortmarknaden är totalförvirrad så detta var stor hjälp. Dessvärre verkar det vara alldeles för stor skillnad mellan korten så utan ett test är man hjälplös.