Sandisk Extreme Pro/Extreme/Ultra

SanDisk är den överlägset största tillverkaren av SD-kort som säljs i Sverige. Sandisk har i skrivande stund över 150 olika modeller av SD-kort till försäljning (många äldre modeller). Sandisk är också det företag som är längst fram med nya standarder och nya format.

Precis som många andra tillverkare så har Sandisk delat upp sina kort i tre primära kategorier. ”Standard”-korten, som inte längre säljs i någon större utsträckning, är de billigaste och enklaste modellerna. Dessa är primärt till för enklare kameror som inte har några större krav på prestanda. Mellanklasskorten kallas för ”Ultra” och finns i mängder av olika modeller. Det finns även en lite snabbare modell som heter Ultra Plus. Toppmodellerna har fått namnet Extreme och även här finns det många olika modeller och det kan vara svårt att hålla reda på vilka som är vilka. Vi har exempelvis Extreme, Extreme Pro och Extreme Plus.

NamnKapacitetTypKlassLäs-prestandaSkrivprestandaPrisGaranti
Sandisk Extreme Pro64 GB95 MB/s90 MB/s
Sandisk Extreme Pro64 GBMicro100 MB/s90 MB/s
Sandisk Extreme Pro64 GB300 MB/s260 MB/s
Sandisk Extreme Plus32 GB80 MB/s60 MB/s
Sandisk Extreme16 GB45 MB/s45 MB/s
Sandisk Ultra128 GBMicro80 MB/sN/A
Sandisk Ultra64 GBMicro80 MB/sN/A
Sandisk Ultra64 GBMicro48 MB/sN/A

Vi testar idag ett antal kort från Sandisk. Vi kommer att titta på två fullstora Extreme Pro kort, varav en av dem har UHS-II-anslutning. Vi kommer även titta på ett MicroSD-kort i Extreme Pro serien. Vi ska också titta på två modeller i Ultra-serien som är betydligt billigare och två av de mest populära SD-korten på den svenska marknaden i dagsläget.

Förutom dessa kort så har vi även några kort som låg och skräpade på kontoret så vi bestämde oss för att ta med som referenser. Bland annat ett vanligt Extreme-kort och ett Extreme Plus av något äldre modell. Vi har även ett äldre Sandisk Ultra på 64GB och här upptäckte vi ett stort problem med just Sandisks kort.

Samma namn, samma klass, helt olika kort

Ett av de kort som vi testar idag heter Sandisk Ultra 64GB. På förpackningen och själva kortet så finns det endast en speed class-märkning: C10 (10MB/s). Samtidigt så har vi ett äldre kort som också heter Sandisk Ultra 64GB och detta kort har också bara en märkning, U1 (10 MB/s). Båda dessa kort heter samma sak och ser mer eller mindre identiska ut. Problemet är att om man inte har original förpackningen så är det mer eller mindre omöjligt att veta exakt vilken version av Sandisk Ultra, som man faktiskt har köpt. Och som våra tester sedan kommer att visa så kan det skilja en hel del i prestanda mellan dem.

Vi kontaktade Sandisk för att reda ut frågan och med hjälp av ett serienummer på kortets baksida så lyckades vi identifiera vårt äldre Ultra 64GB-kort. Det går alltså bra att direkt kontakta Sandisk för att ta reda på vilket kort det är man faktiskt har. Men detta skapar ett problem där butikerna själva kanske inte vet vilket kort det är de säljer och inte ens speed class-märkningen kan hjälpa till. Ända chansen är att se hur många MB/s som kortet klarar (står på förpackningen) för att veta vilket kort det är. De kort vi testar idag står det 80 MB/s på förpackningen. Det äldre kortet som vi också har med klarar istället bara av 48 MB/s. Vi önskar dock att Sandisk börjar skriva ut artikelnummer på sina kort istället (precis som Samsung gör).

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Gustav GagerStefanTerPan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Länken ”SD-kort. Storlekar, kapacitet och prestanda” fungerar inte.
Vore bra om det gick att läsa den artikeln, för de olika ”klasserna” säger mig absolut ingenting…

TerPan
Gäst
TerPan

Samsung Evo Plus – länken till prisjakt visar Evo+ som lär vara den äldre med sämre skrivprestanda?
Nu är jag helt förvirrad (o:

Stefan
Gäst
Stefan

Tack för testet. SD-kortmarknaden är totalförvirrad så detta var stor hjälp. Dessvärre verkar det vara alldeles för stor skillnad mellan korten så utan ett test är man hjälplös.