Design och konstruktion

Varken Filco eller Varmilo har valt en design som sticker ut, de håller sig istället till en minimal och kompakt design. Tillverkarna valt att satsa robust samt simpelt, och lämnar rymdskeppsdesign åt andra tillverkare.

Design och konstruktion

Filco Majestouch 2 TKL
Designmässigt är Filco Majestouch 2 TKL inte alls så intressant och det händer inte mycket, vilket vi känner spelar på målgruppen rätt bra. Majestouch 2 TKL är enligt oss för användare som önskar få en kompakt och stilren arbetshäst, som klarar av allt som kastas mot den – och tangentbordet behöver således inte vara ett modelejon.

Chassit är av robust plast och har en finkorning textur som täcker tangentbordets samtliga sidor. På den främre långsidan så återfinns Filco-logotypen i mörk silver, och vi kan känna den fysiskt eftersom att logotypen är ingraverad. Utöver logotypen så är den enda metall som finns på Majestouch 2 i monteringsplattan – vi hade gärna sett metall i chassit. Lysdioder för Scroll- och Capslock är placerade uppe i höger hörn mellan funktions- och sifferraden.

Anslutningskabeln sitter fäst i mitten på den bakre långsidan, och är inte löstagbar. Själva kabeln i sig är inte märkvärdig; den är varken flätad, extra tjock eller liknande. Vänder vi på tangentbordet så hittar vi fyra tjocka gummifötter samt två utfällbara spakar som även dem har en gummiyta. Gummifötterna är ganska tunna i jämförelse med vad vi brukar se i samma prisklass.

Värt att notera är att Filco-tangentbord är de tangentbord som sannolikt har störst eftermarknadsutbud av alla – både från Filco själva samt från tredjepart. Vi kan, om vi skulle önska det, byta ut hela chassit till metall, installera en kontroll som gör tangentbordet programmerbart och även eftermarknadsbrytarlock görs med Filcos layout i åtanke. Anpassningsmöjligheterna väger vi inte med i summeringen senare i testet, men det är viktigt att känna till inför ett eventuellt köp av Majestouch 2-modellen. Nedan är ett par KOBO-ramar från tillverkarens hemsida.

Varmilo VA88M

Vi har kommit att vänta oss hög byggkvalité från Varmilo sedan vi testade MA105C, och vi blir återigen riktigt imponerande på hur VA88M är byggt. Inte en centimeter av tangentbordet går till spillo på insidan, och samtliga komponenter sitter väldigt kompakt. Vi kan inte höra något utrymme som är ihåligt då vi knackar på olika delar av tangentbordet, vilket faktiskt är rätt ovanligt – stor tumme upp.

VA88M har en väldigt låg ram, och brytarlocken har en låg Cherry-profil; det gör att brytarna står ut väldigt snyggt med sin flytande design. Varmilo levererar en väldigt stilren och avskalad känsla, fastän det inte blir tråkigt att titta på. Chassit är av plast, och har en fin textur som ökar kvalitetskänslan i ramen. Det finns ingen logotyp som syns till på någon synlig yta, utan hittas endast i botten. Det enda vi har att anmärka på är att vi önskar se mer metall i chassit.

Anslutningskabeln är löstagbar, och den medföljande kabeln är vit och matchar chassit. Likt Filco så är kabeln inte märkvärdig, och ansluts till tangentbordet via mini-USB. På baksidan av VA88M så finns det 3 kanaler som vi kan välja att leda kabeln genom.

Om vi kikar vidare på baksidan så hittar vi fem stycken tjocka gummifötter och två utfällbara spakar, även dem med djupa och tjocka gummifötter. Dessa ramar in en lapp med information om tangentbordet.

Komfort

Varmilo VA88M och Filco Majestouch 2 TKL har samma formfaktor, men brytarlocksprofilerna skiljer sig. Brytarprofiler har vi under tidigare tester inte skrivit mycket om, men det påverkar vår skriv- och spelupplevelse avsevärt.

För de som inte känner till termen brytarlocksprofil så syftar det på lutningen på tangenterna, och dessa varierar rad för rad. De finns väldigt många olika profiler, men den vanligaste profilen som nästintill alla speltangentbord på dagens marknad använder är OEM, och utformar sig efter vad Filco-bord använder. Majestouch 2 TKL i dagens test är inget undantag, men VA88M går mot strömmen och är ett av få tangentbord på marknaden som kommer i en annan profil – Cherry.

Nedan kan ni se ett exempel, där de ljusa tangenterna är från Varmilo och de svarta från Filco.
Det finns en uppsjö av olika profiler tillgängliga på eftermarknaden, de kan vara mycket mer branta och även helt platta – det är väldigt subjektivt gällande vilken profil olika användare föredrar.

Varmilo VA88M
VA88M är väldigt lågt; fastän vi inte får med ett handlovsstöd så är det härligt och bekvämt att använda, inte minst för att brytarlocken använder en Cherry-profil. Vi föredrar att skriva med spakarna på undersidan utfällda för att få en brantare vinkel, men fäller in dem vid spelande för att få en mer bekväm, stationärt vilande position av handleden.

VA88M är ett av få tangentbord som inte blir enklare att rubba med spakarna utfällda, det är lika rejält som MA105C som vi testade tidigare. För att flytta bak tangentbordet måste vi lyfta VA88M, det går inte att bara putta på det som med majoriteten av de tangentbord som finns på dagens marknad.

Filco Majestouch 2 TKL
Majestouch 2 använder sin berömda OEM-profil som mer eller mindre samtliga tillverkare efterliknar i sina tangentbord på dagens marknad, och det är enkelt att förstå varför. Vi tycker att Majestouch 2 känns mer balanserat än VA88M, och vi känner oss hemma i att använda OEM-profilen. Cherry-profilen känns mer som en låg och prålig sportbil som presterar på topp och erbjuder något unikt och exceptionellt skönt, medan OEM är den där stora familjebilen som vi faller tillbaka till.

Majestouch 2 går att använda tillsammans med ett handlovsstöd om vi önskar det, medan det inte passar VA88M då det redan är väldigt lågt. Vi föredrar dock att inte använda ett handlovsstöd och fäller istället ut spakarna på undersidan till både spel och skrift. Spakarna är inte lika rejäla som i VA88M, men fälls inte ihop vid  tryck – tvärtom så är Majestouch 2 väldigt stadigt och svårt att rubba.

Värt att notera att Filco-tangentbord av någon oförklarlig anledning känns exceptionellt bekväma att använda; samma Cherry MX-brytartyp i ett Filco-bord och nästan valfritt annat bord med samma uppsättning skiljer sig åt i känsla. Vi kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, det är något vi känner att användare måste testa på själva för att få uppleva.

Sammanfattning
Båda tangentborden har under en längre period använts dagligen i minst 8-timmar, i både kontorsmiljö samt i hemmet för spel – och båda levererar en riktigt skön upplevelse. Vi gillar båda profilerna, och det är nog dagsformen som avgör vilken profil vi plockar fram för en specifik dags äventyr.

Tenkeyless-formatet låter oss sitta i en mer ergonomisk position framför datorskärmen. Musen och tangentbordet kan centreras mer framför kroppen så att våra armar kan vara rakare och våra axlar kan vara i en mer naturlig position.

Tillbehör

Inget av tangentborden kommer med något märkvärdigt tillbehör. Filco skickar med en PS/2-adapter, medan Varmilo bjuder på två extra brytarlock för Caps- och Scroll Lock med utskuren del för lysdioden; vi får även med en brytarlocksdragare med metallvajer-design.

Innehåll

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
FelionTobbeEmir Mulahalilovic Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Felion
Medlem
Felion

Och är man inte bekant med termen ”Brytarlock” (vilket jag inte tror många är) så kallas det även ”Tangenter” (utrikiska ”Key-caps”), eller lite skojsamt benämner vissa dessa med termen ”hattar”.

Ang. ”bristen på metall” så är brytarna monterade i en metallplåt (precis som hos det stora flertalet tillverkare). Att sen vissa tillverkare väljer att inte göra ett komplett chassi, utan exponerar brytarplåten direkt (för att spara pengar) gör inte att det finns mindre metall i tangentbordet i fråga.

P.S. ”SlutändAn” är där skiten kommer ut: SlutändEn är nog det ni menar. D.S.

Tobbe
Medlem
Tobbe

(Tangentbords)-hatt känns som en tydligare beskrivning iaff… =)
comment image