Rengöring och montering

Med alla brytarlock borttagna, så är det dags att få bort all den smuts som vilar löst på ytan. Vi går utomhus och tar med oss en tidning som vi sedan lägger ned på marken. Sedan vänder vi på tangentbordet och skakar ovanför tidningen så att all smuts faller ned på den – därefter viker vi ihop tidningen för att enkelt kunna göra oss av med allt skräp vi samlat.

När vi har fått bort det mesta som ligger löst på ytan, så blåser vi rent tangentbordet från damm med hjälp av tryckluftsburken. Vi avslutar sedan med en dammvippa – redan nu börjar tangentbordet kännas mycket fräschare!

Här är resultatet av det första steget – stor skillnad, eller hur?

Diska brytarlock – Men inte för varmt

Det har nu blivit dags att ta oss an brytarlocken, här finns det lite olika sätt att gå till väga. Vi börjar med att skölja samtliga lock under en vattenkran i ljummet vatten för att få bort damm – vi samlar dem sedan i en tvättpåse. Därefter slänger vi in påsen i vår diskmaskin för att starta ett rengöringsprogram – här är det viktigt att inte använda en temperatur över 60 grader. Anledningen till det är att brytarlock i ABS-plast kan smälta eller deformeras i hög värme, vi använder därför det program med lägst temperatur; i vårt fall 35-graders värme.

Om Ni inte har en diskmaskin att tillgå så går det bra att lägga brytarlocken i blöt i en skål eller bägare med en blandning av ljummet vatten och ett par droppar tvättmedel. Låt det stå i blöt uppemot en timme innan ni sköljer av dem igen under ljummet kranvatten.

Ämnen som inte bör komma i kontakt med brytarlocken är handsprit, aceton, ethanol och även isopropanol bör undvikas. Dessa kan skada Era brytarlock, speciellt om Ni har brytarlock i ABS-plast.

När vi är klara med den initiala tvätten av brytarlocken så ser vi över dem så att de är rena. Skulle något brytarlock fortsatt vara lite smutsigt så kan vi använda en tandborste och vatten för att försiktigt göra rent dem. Därefter lägger vi brytarlocken på tork.

Medan brytarlocken torkar så är det dags att grovrengöra resten av tangentbordet. Vi börjar med att använda örontops för att gå över ytan av tangentbordet – det slinker mellan brytarna och gör det enkelt att komma åt alla hörn. Om stabilisatorerna är väldigt dammiga eller smutsiga så kan vi ta loss dem för att göra rent dem separat, använd vatten och en mjuk trasa.

När vi har topsat tangentbordet så använder vi en pincett för att få bort eventuella hårstrån som ligger löst eller har fastnat i brytarna. Därefter använder vi en mjuk och lätt vattenfuktad trasa för att göra rent chassit.

Torka ordentligt så undviker du fuktskador

Nu börjar det likna något! När brytarlocken har torkat – och se verkligen till att de är helt torra – så är dags att börja sätta tillbaka dem på tangentbordet. För brytarlocket i position över brytarstammen och tryck ned på locket.

Vi börjar närma oss mållinjen…

Och voila, vi är nu klara! Vi är glada, tangentbordet är extatiskt och världen är i balans. Brytarlocken är i ABS och skiner efter utslitning, det finns dessvärre inget vi kan göra för att åtgärda det; det är därför vi alltid tjatar om PBT-plast i våra tester. Se till att underhålla tangentbordet med jämna mellanrum för att hålla det vid liv så länge som möjligt; någon gång per halvår bör räcka.

Innehåll

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid