Design, mobilitet och surfning

Det första som man som konsument kommer att lägga märke till när man packar upp sin Transformer Prime är dess design och känsla, vilken ASUS ökat markant sedan föregångaren. Borta är den plastiga och, jämfört med konkurrenterna, något bulliga känslan som den betydligt tjockare och tyngre Eee Pad Transformer gav oss. Transformer Prime är tillverkad närmast helt i metall och aluminiumhöljet ger ett mycket trevligare intryck. Att profilen numera mäter endast 8,3 millimeter gör också sitt till, i 10-tums klassen är Transformer Prime tunnast på marknaden om än något tyngre än konkurrenten Galaxy Tab 10.1.

ASUS_Prime1

prime09

ASUS följer annars ett typiskt Honeycomb-snitt med stora svarta skärmkanter och en framsida helt utan fysiska knappar. Powerknapp och volymreglage känns också mycket solida och är lättåtkomliga för vänster hand. Surfplattan har sluttande sidor som smalnar av mot baksidan som pryds av en större ASUS-logotyp samt samma cirkelformade mönster vi såg på tillverkarens supertunna ultrabook ASUS UX21. Vi hittar även den uppdaterade kamerasensorn samt tillhörande LED-blixt på baksidan av enheten.

Transformer Prime höjer kvalitetskänslan rejält i jämförelse med sin föregångare och där Transformer kändes ganska plastig och närmast ihålig är Prime mycket mer solid. ASUS slår även Samsung Galaxy Tab 10.1 på fingrarna och även om både Prime och Tab 10.1 har en mycket slimmad profil samt ett tätt packade komponenter ger aluminiumhöljet en trevligare känsla överlag på ASUS nykomling.

prime05
prime03

Ser vi till hur designen känns vid användning så är Prime ungefär det bästa vi kan vänta oss av en surfplatta i 10-tums klassen idag. I undertecknads mening är en surfplatta på 10 tum i största laget, men med en härlig finish, tunn profil och en generellt låg vikt är Prime betydligt behändigare än sin föregångare och klart i klass med Galaxy Tab 10.1 som med sin låga vikt och tunna profil får räknas som en av referensmodellerna på Android-marknaden. Ett gott betyg överlag men den finpolerade metallen kan kännas lite glatt och känns ofta lite ljummen under vanlig använding. Positivt är dock att ASUS lyckats väl med att kyla NVIDIA:s systemprocessor på det stora hela, vårt tortyrtest till trots såg vi inte högre temperaturer än runt 35 grader vid maximal belastning och detta mest koncentrerat till ovandelen av enheten där man sällan sätter händerna vid landskapsläge. Med en fyrkärnig systemprocessor upp till 1,3 GHz hade vi förväntat oss betydligt högre temperaturer.

Som surfplatta är ASUS Transformer Prime något av det bästa, troligtvis det bästa om vi ser till Android, du kan få tag på idag. Med Android 4.0 Ice Cream Sandwich med en fyrkärnig Tegra 3-processor under skalet har vi en överlag mycket god upplevelse vid surfning. Det verkar fortfarande som att ASUS har en del optimerande att göra då vi samtidigt märkt av några krascher och frysningar vid surfning med standardwebbläsaren, men allt från vanlig HTML till Flash fungerar fint på plattan.

Screenshot_2012-02-16-08-28-44

sunspider

Vi utförde några snabba webbläsartester och kan här se att Tegra 3 rent teoretiskt ger en prestandaökning vid specifikt hantering av JavaScript om vi jämför med föregångaren Tegra 2 i samma operativsystem. Samtidigt kan vi också konstatera att prestandan påverkas ganska mycket av de olika prestandaprofilerna som surfplattan levereras med.

browsermarkDen fyrkärniga processorn ger onekligen utdelning i våra syntetiska webbläsartester. Samtidigt som vi ser att uppdateringen till Ice Cream Sandwich inte ger någon solklar prestandaförbättring, utan faktiskt ger lite sämre resultat i sunspider.

Men de värden som syns här i de teoretiska testerna är svårare att känna av vid vanlig använding. I dagsläget är just laddning av webbsidor inget som Transformer Prime kommer att göra särskilt mycket snabbare än någon annan platta. Här handlar det mer om enkeltrådade belastningar där skillnader i processorarkitektur och klockfrekvenser per kärna spelar större roll. Men för den som surfar, spelar musik och kanske jobbar med flera olika applikationer samtidigt blir den fyrkärniga processorn bättre nyttjad, vilket är ganska optimalt när vi tänker på Prime som en bärbar dator. Vilket också är vad vi ska kika närmare på härnäst.

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
eriklthisAnton KarmehedThompsonswePixo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael
Medlem
Mikael

När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.

this
Medlem
this

[quote name=”mcnaldo”]När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.[/quote]
Vi lär inte se Trinity i surfplattor då de inte kommer att kunna skala ner så pass lågt i strömförbrukning. Däremot Brazos gen2 lär dyka upp i ett fåtal plattor.

Svensken
Medlem
Svensken

Jag har inte läst recensionen än men 6000 kronor är ett alldeles för brant pris enligt mig.

hymer
Medlem
hymer

Är samsung på G med någon platta med högre upplösning?

Jim
Medlem
Jim

Man gör nog klokt i att vänta med inköpet då nyare modeller säkert kommer försöka matcha ipad’s höga upplösning.

Thompsonswe
Gäst
Thompsonswe

ipad2 wifi 32gb kan man ju får en del billigare en vad som står att ni skrivit, och det är ju en gammal produkt som är på väg att försvinna, wifi 16gb där i mot kostar 3600kr på apple store, men kan köpas någon hundring billigare.

this
Medlem
this

Ändrade till Android 4.0 i tabellen på första sidan 🙂

erikl
Gäst
erikl

”brasklapp” läs på vad det betyder, används massor av gånger i texten på helt fel sätt.