När de första surfplattorna lanserades och Apple återskapade konceptet ”tablet” var det många som frågade sig vad man skulle använda dessa tangentbordslösa skapelser till. Utvecklingen av mjukvara och tillbehör har kommit långt sedan dess, men fortfarande är det en återkommande fråga bland konsumenter och användare.

ASUS valde att svara på frågan genom att lansera sin första surfplatta med en tillhörande dockningstation som med ett fullstort tangentbord ökade användningsområdena märkbart. Att Apple fortfarande säljer magnituder fler surfplattor än alla andra tillverkare tillsammans utan något fysiskt tangentbord bör betyda att ASUS satsning inte är en förutsättning för att lyckas på marknaden. Men vid sidan av Apple är det just ASUS och deras Eee Pad Transformer som sålt bäst bland surfplattorna.

Med ASUS Eee Pad Transformer Prime fortsätter den taiwanesiska komponenttillverkaren på den inslagna linjen och förbättrar sin surfplatta på nästan alla punkter. ASUS har satt sin Transformer på bantningskur och fått fram en betydligt mer slimmad enhet som med marknadens första fyrkärniga ARM-processor även har potential att lyfta prestandan till ”PC-liknande” nivåer.

Förutom prestanda är det just bristen på inmatningsverktyg för produktivitet som saknas på marknaden idag. Visst finns det de som lärt sig skriva ganska rappt på plattornas större skärmtangentbord och trådlösa bluetooth tangentbord samt tredjepartsdockningsstationer finns det gott om. Men ingen har lyckats lika väl att sammanföra detta i en egen komplett produkt som ASUS.

I dagens recension kommer vi att använda ”Vad använder jag en surfplatta till?” som röd tråd och fokusera just på de olika användningsscenario som ligger närmast till hands. Vilka med ASUS tangentbordsdocka blir klart fler än hos de flesta surfplattor.

Tegra 3 – Kraftfull och strömsnål?

Först ut är hjärtat i ASUS surfplatta, NVIDIA:s fyrkärniga systemprocessor Tegra 3. Vi har redan gjort en rejäl djupdykning i Tegra 3 här på NordicHardware och vi rekommenderar er att ta en närmare titt på Jacobs grundliga genomgång ifall ni vill veta bakgrundshistorien om marknadens första fyrkärniga ARM-processor. Men som en av Transformer Primes största funktioner ska vi ge er en snabb återblick.

NVIDIA har byggt vidare på sin omåttligt populära systemprocessor Tegra 2, som för övrigt var Googles referensplattform för Android 3.0 Honeycomb – den första tabletoptimerade versionen av Android. Med samma 40 nanometers tillverkningsteknik och, samma processorarkitektur, ARM Cortex-A9, har NVIDIA trots allt använt en hel del nya knep för att förbättra sin plattform.

Tegra 3 är den första ARM-processorn på marknaden med fyra CPU-kärnor och faktum är att kretsen i själva verket har fem stycken Cortex-A9 kärnor. Fyra prestandakärnor med en klockfrekvens på upp til 1,3 GHz, samt en kompanjonkärna på 500 MHz. Tillverkad med extra energisnåla transistorer ska kompanjonkärnan ta över vid lättare belastning och kunna ge längre batteritid än vad betydligt mindre tvåkärniga systemprocessorer ska vara kapabla till. Hur detta fungerar i praktik ska vi givetvis kika närmare på senare. Tanken är att systemprocessorn ska vara smart nog att bara ge precis den kraft som behövs för ändamålet, bland annat ska den energisnåla kompanjonskärnan vara tillräcklig för uppspelning av 1080p video. En bra genomgång av kretsens funktionalitet går att se i NVIDIA:s videopresentation nedan.

Grafikdelen i Tegra 3 är inte bara byggd kring en färskare arkitektur, den har även 50% fler beräkningsenheter och ska enligt NVIDIA vara 3 gånger så kraftfull som den GeForce ULP grafikdel vi hittade i Tegra 2. Det finns även stöd för vattenreflektioner, dynamisk ljussättning, fysik med förstörbara objekt och andra godsaker som dock blir upp till spelutvecklarna att anamma.

Sist men inte minst har NVIDIA även sett till att utöka funktionaliteten i sin nya krets. Vi hittar ett betydligt bredare videocodec-stöd med upp till 1080p vid 40 Mbit/s, stöd för Stereoskopisk 3D samt ett brett stöd för handkontroll för dem som vill använda sin surfplatta eller mobil som spelkonsol.

ASUS Eee Pad Transformer Prime är utan tvekan en av de mest kraftfulla surfplattorna på marknaden och prestandaspecifikationerna talar sitt tydliga språk. I jämförelse med några av de mer populära surfplattorna på marknaden idag ligger man bra till när det gäller det mesta, förutom en kraftfull systemprocessor har man gott om lagringsutrymme med extra minneskort, HDMI-utgång och som man kan förvänta sig av en ny produkt ur vad vi får kalla den nya generationen.

prime01Samsung Galaxy Tab 10.1 – Apple iPad 2 – ASUS Transformer Prime – ASUS Transformer

prime02

Egenskaper ASUS Transformer Prime ASUS Eee Pad Transformer Apple iPad 2 WiFi Samsung Galaxy Tab 10.1
Processor 1,3GHz NVIDIA Tegra 3 (4 x Cortex A9) 1GHz NVIDIA Tegra 2 (2 x Cortex A9) 1GHz Apple A5 (2 x Cortex A9) 1GHz NVIDIA Tegra 2 (2 x Cortex A9)
Grafikdel GeForce ULP Gen2 GeForce ULP SGX543MP2 GeForce ULP
Minne 1GB 1GB 512MB 1GB
Lagring 32GB + microSD 16GB + microSD 32GB 16GB
Skärm 10,1 tum Super IPS+ 10,1 tum IPS 9,7 tum IPS 10,1 tum PLS
Upplösning 1280 x 800 pixlar 1280 x 800 pixlar 1024 x 768 pixlar 1280 x 800 pixlar
Dimensioner 263 x 180,8 x 8,3mm 271 x 175 x 12,95mm 241,2 x 185,7 x 8,8mm 256,6 x 172,9 x 8,6mm
Vikt 586 gram 680 gram 601 gram 565 gram
Data WiFi 802.11n, BT2.0 WiFi 802.11n, BT2.0 WiFi 802.11n, BT2.1 WiFi 802.11n, BT2.0
Kamera Primär: 8MP, Autofokus, LED blixtSekundär:1.2MP Primär: 5MP, AutofokusSekundär:1.2MP Primär: 0,7MPSekundär: VGA Primär: 3,15MP, Autofokus, LED blixtSekundär:2MP
Sensorer Accelerometer, gyro, kompass Accelerometer, gyro, kompass Accelerometer, gyro, kompass Accelerometer, gyro, kompass
Anslutningar MicroHDMI, laddkontakt, 3.5mm MiniHDMI, laddkontakt, 3.5mm laddkontakt, 3.5mm laddkontakt, 3.5mm
OS Android 4.0 Android 3.2 iOS 5.0 Android 3.2
Cirkapris: 5 995 SEK (Med docka) 4 490 SEK (Med docka) 4 390 SEK 4 790 SEK

ASUS Transformer Prime har en ganska stöddig prislapp på närmare 6 000 kronor och även om priserna troligtvis kommer att pressas en del under butikslanseringen är det ganska väl tilltaget. Men samtidigt ska vi vara på det klara med att vi då även får en dockningsstationen på köpet där det inte bara ingår ett skräddarsytt tangentbord utan även ett större batteripack för utökad batteritid. ASUS är i övrigt sedenligt snåla med tillbehör och som de flesta tillverkare är det endast en laddkabel, nätadapter samt en påpasslig putsduk som följer med i paketet. Förutom manualer och garantisedlar vill säga.

Vi kommer i denna recension av Transformer Prime ta ett nytt grepp inom våra recensioner av surfplattor och fokusera mindre på de enstaka komponenterna och istället mer på helheten och inte minst hur produkten är att använda. Vi kommer fortfarande att gräva ner oss i tekniska detaljer, som ni ser ovan, och undersöka specifika funktioner. Men tanken är att vi ska försöka testa surfplattan som Ni konsumenter kan tänkas använda den, vilket vi hoppas ska ge er en lättare överblick.

Först ut tar vi en närmare titt på den fysiska designen och hur den känns i vanlig användning.

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
eriklthisAnton KarmehedThompsonswePixo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael
Medlem
Mikael

När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.

this
Medlem
this

[quote name=”mcnaldo”]När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.[/quote]
Vi lär inte se Trinity i surfplattor då de inte kommer att kunna skala ner så pass lågt i strömförbrukning. Däremot Brazos gen2 lär dyka upp i ett fåtal plattor.

Svensken
Medlem
Svensken

Jag har inte läst recensionen än men 6000 kronor är ett alldeles för brant pris enligt mig.

hymer
Medlem
hymer

Är samsung på G med någon platta med högre upplösning?

Jim
Medlem
Jim

Man gör nog klokt i att vänta med inköpet då nyare modeller säkert kommer försöka matcha ipad’s höga upplösning.

Thompsonswe
Gäst
Thompsonswe

ipad2 wifi 32gb kan man ju får en del billigare en vad som står att ni skrivit, och det är ju en gammal produkt som är på väg att försvinna, wifi 16gb där i mot kostar 3600kr på apple store, men kan köpas någon hundring billigare.

this
Medlem
this

Ändrade till Android 4.0 i tabellen på första sidan 🙂

erikl
Gäst
erikl

”brasklapp” läs på vad det betyder, används massor av gånger i texten på helt fel sätt.