TEST  Vi är på god väg att öppna dörrarna för andra generationens tablets, mer kända som surfplattor. Apple startade surfplattemarknaden som vi känner till den idag med sin iPad och hemelektroniktillverkaren Samsung var den första att på allvar ge sig in i jakten på den oväntat köpstarka målgruppen med sin Galaxy Tab, en platta som här idag går i klinch med Apples iPad.

Ingen kan väl ha missat när Apple tidigt förra året gick ut med lanseringen av sin iPad. Den släpptes först i USA och senare även i ett par länder här i Europa. iPad har sålt över förväntan och redan innan 80 dagar hade gått sedan säljstarten hade Apple sålt tre miljoner exemplar av iPad.

Många andra tillverkare ville givetvis också ha en del av denna kaka och först ut som en seriös motståndare till iPad är alltså Samsungs Galaxy Tab. iPad har funnits tillgänglig i Sverige sedan november och det var hög tid att ta en närmare titt på dessa två tablets!

Innan vi gör en djupdykning i våra tester ska vi kanske förklara vad en tablet är? Det finns en hel del förvirring i ämnet idag och alla vet inte helt självklart vad en tablet är. En tablet, eller på svenska ”surfplatta”, är en hybrid mellan en laptop och en smartphone. Man får smartphonens mobilitet med laptopens större skärm kombination med ett lite enklare operativsystem typ Googles Android eller Apples iOS. Det förekommer dock även tablets med Microsofts senaste operativsystem Windows 7 också.

ipadvssgt
Samsung Galaxy Tab mot Apple iPad

Exakt hur en surfplatta ser ut och vad den ska erbjuda för funktionalitet är svårare att säga, något som kommer bli särkskilt tydligt när vi kikar närmare på dagens två kombatanter där man valt mer eller mindre helt olika vägar. Först ut på marknaden och i vårt test är Apple iPad.

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Ulf WidlundAnton KarmehedhymerJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
McKinley
Medlem
McKinley

En djupare förklaring till varför Android Froyo är en nackdel behövs.
Testet i övrigt lämnar mycket att önska.

Anton Karmehed
Admin

Ska se om vi kan förtydliga bristerna i Froyo för surfplattor lite mer i detalj. Men i det stora hela handlar det ju om att inte ens Google rekommenderar OS:et för surfplattor och det finns ingen möjlighet att gå igenom allt här. I övrigt är Android och iOS två väldigt stora områden i sig självt och lite out of scope för en jämförelse mellan två surfplattor. Är det något mer som är specifikt av intresse så kom gärna med idéer och tips på vad som skulle vara bra att ta upp i framtida tester av surfplattor/smartphones.

PreacherMan
Medlem
PreacherMan

Det vore ju intressant att se lite med CPU-inriktade tester snarare än webläsarbaserade.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag har aldrig hört någon komma med ett bra argument för vad de här prylarna faktiskt är till för, jag misstänker en ganska snar död för dem. Tänk netbooks, alla skulle ha en, men ingen visste varför. Två månader senare önskade folk att de behållit pengarna istället. Men så är jag ju inte så modemedveten av mig heller.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”PreacherMan”]Det vore ju intressant att se lite med CPU-inriktade tester snarare än webläsarbaserade.[/quote]
Webbläsartesterna ger en ganska bra belastning på CPU men vi har verkligen letat med ljus och lykta efter ”Cross platform” benchmarks. Tyvärr släpper inte Apple in benchmarks i iOS verkar det som så det går inte att jämföra helt enkelt. När vi kör android vs. android är det mycket lättare.

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”Mean Machine”]Jag har aldrig hört någon komma med ett bra argument för vad de här prylarna faktiskt är till för, jag misstänker en ganska snar död för dem. Tänk netbooks, alla skulle ha en, men ingen visste varför. Två månader senare önskade folk att de behållit pengarna istället. Men så är jag ju inte så modemedveten av mig heller.[/quote]jag ser dem mer som en stor underhållningsfjärr där man kan skicka runt den när man har gäster så kan man sätta på den musiken man själv vill ha, eller köra upp en youtube video på tvn. Innan tablets släpptes satt… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Det här med användningsområde är lite lurigt. Jag håller med din Henke om att det finns riktigt intressanta sätt att utnyttja en surfplatta på. Skrev ju en krönika om just detta med en tablet som multimedianav i hemmet för några månader sedan så jag är lite inne på samma användningsområden som dig. Samtidigt är det fortfarande lite lurigt hur mycket de här användningsområdena är värda att investera i. Tycker fortfarande att de är överlag lite väl dyra då det trots allt behövs både en dator och en smartphone för att komplettera en surfplattas funktionalitet. Så i dagsläget känns det fortfarande… Läs hela »

Medlem
WIRN

Lustigt att ni testar två utgående produkter…

Anton Karmehed
Admin

Allt är ju relativt, iPad har ju trots inte funnits så länge på svenska marknaden och det finns ingen information om när en iPad 2 skulle dyka upp i Sverige.
Med det sagt har artikeln blivit försenad pga felande testexemplar och andra problem utom vår kontroll. Tanken i det stora hela var att få en bättre syn på hur tabletmarknaden ser ut och vad man kan vänta sig av en surfplatta idag. En utveckling vi hoppas kunna följa.

Jacob Hugosson
Medlem

Det finns väl ingenting som säger att iPad är utgående? iPhone 3GS säljs väl fortfarande som ett ”budget”-alternativ för de som vill ha en iPhone, varför skulle Apple inte göra samma sak med iPad vilket jag personligen tror kommer hända.

hymer
Medlem
hymer

Onödigaste prylen i världen. Jag gråter över att jag betalade 6000kr för en ipad som har blivit använd max 10gånger. Tänkte att ja den kan man ju ha när man ligger i soffan o surfar men det blir att man använder sin smartphone ändå.

Anton Karmehed
Admin

Nä det är ju det man är rädd för, lägga stora pengar på en pryl som inte används. Men jag hade faktiskt en av våra två tabar hemma ett tag (vi hade strul med ett av testexemplaren som sagt) och måste säga att jag uppskattade just att surfa på taben, var betydligt trevligare än att göra det på min Nexus One som det alltid blir annars. Högre upplösning, större skärm osv. Lite kluven är jag över storleken på en surfplatta dock, 7″ känns lite litet då en 4″+ smartphone räcker ganska långt, men samtidigt känns 10″ lite väl saftigt ibland.… Läs hela »

Ulf Widlund
Medlem

Har också svårt att se nyttan med surfplattan, i alla fall just nu. Hemmet är redan nedlusat med teknikprylar och jag ser inte att surfplattan skulle ersätta någon av dessa nu. Och prylar som går att surfa på webben med har vi minst sju olika av redan, allt från telefoner till PSP. Surfplatta skulle bara bli ännu en pryl. Dock ser jag detta med pekskärmar som något som kommit för att stanna, men jag avvaktar med en för egen del.