När du läser om moderna tangentbord finns det en uppsjö med olika facktermer att hålla reda på – vi sammanfattar de viktigaste i en enkel lista!

Den här artikeln är en del av Svenska Tangentbordsguiden, din hub för tangentbordsrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.


Som med alla tekniska tillbehör finns det en mängd mer och mindre komplicerade facktermer som används för att beskriva deras funktionalitet. Vi använder oss av de flesta i våra tangentbordsrecensioner och även i våra köpguider så här kommer en sammanfattning av de vanligaste och viktigaste facktermerna för tangentbord.

Polling rate

Polling rate är ett mått på hur många signaler en mus eller ett tangentbord skickar under en sekund. Om tangentbordet har en polling rate på 1 000 hertz innebär detta att tangentbordet skickar 1 000 signaler om vad som händer under en sekund, detta ökar precisionen och minskar fördröjningen från knapptrycket tills att datorn reagerar. 1 000 hertz går att likaställa med 1 millisekund responstid. På tangentbordsspecifikationer förekommer inte polling rate jätteofta tillskillnad från möss, även om det finns företag som marknadsför tangentbord med hög polling rate. Men man behöver inte 1 000 hertz polling rate på ett tangentbord av den enkla anledningen att det inte praktiskt går att utnyttja på samma sätt som i en mus. På ett tangentbord räcker det med mindre än hälften av 1 000 hertz för att det ska reagera på alla knapptryck du gör. På en mus ger dock 1 000 hertz betydligt mer precision jämfört med en mus som endast klarar 500 hertz.

USB / PS2

Det finns två vanliga standarder när det kommer till att koppla in ett tangentbord. USB och PS/2 heter dessa. Den runda PS/2-kontakten var tidigare ganska vanligt på tangentbord. Idag är dock den standardiserade anslutningen för tangentbord USB. USB står för Universal serial bus och till skillnad från PS/2 kan man ansluta en rad olika produkter på en USB-port istället för att vara låst till tangentbord eller mus som man är med en PS/2-port.

usb_ps2

Slaglängd (Travel distance)

Slaglängden är det begrepp som används för att beskriva hur långt man behöver trycka ner en tangent innan trycket ska registreras. Detta varierar beroende av vilken sorts brytare som sitter under tangenterna. Ett tangentbord med kortare slaglängd kan vara bra för intensiva spelsessioner då det innebär att man inte behöver trycka ner tangenterna lika hårt och därmed kan agera snabbare och effektivare, med vissa brytare behöver man inte ens trycka ner tangenterna i botten för att det ska registreras.

Tangentbelysning

När man sitter och skriver eller spelar i mörkret kan det ibland vara svårt att hitta tangenterna man söker. Därför kan det vara skönt med ett tangentbord där tangenterna är upplysta. Detta innebär att bokstäverna på tangenterna tillåter ljus att släppas igenom underifrån och lyses upp av dioder som sitter under tangenterna. Det finns en mängd olika versioner av hur tangentbelysningen ser ut, det kan vara delar som är upplysta till hela tangentbordet. Även färgerna varierar. Vissa är låsta i en färg medan det på andra går att välja i olika färger. Det finns även de tangentbord där belysningen går att ställa in i olika färger på olika delar av tangentbordet eller till och med individuellt per tangent.

bakbelysning

Ghosting

Ghosting är den term som används för att beskriva det fenomen som uppstår när man trycker ner flera tangenter samtidigt men datorn inte registrerar någon tangenttryckning på en viss tangent. Detta kan skapa frustration hos såväl kontorsarbeteraren som spelaren. För att förhindra att tangentkombinationer inte registeras finns key rollover och anti-ghosting. Mer om denna funktion finner du i detta dokument.

Anti-Ghosting

Många speltangentbord har något som kallas för anti-ghosting vilket innebär att man kan hålla ner fler knappar samtidigt och alla tangenttryckningar ändå registreras.

Key rollover

För att förhindra ghosting (se ovan) har tillverkare av tangentbord utvecklat key rollover. Denna funktion gör att ett tangentbord kan registrera flera knapptryckningar samtidigt. Det vanligaste i dag är att ha en 6 key rollover. Vilket gör det möjligt att trycka ner sex stycken knappar samtidigt och man kan vara säker på att alla sex knapptryckningar registreras. På de mer exklusiva tangentborden finns ofta N-key rollover. Detta innebär att alla knappar på tangentbordet kan tryckas ner samtidigt och registreras. Har man ett PS/2 anslutet tangentbord så har man automatiskt N-key rollover då PS/2 och USB skickar signaler på olika sätt. Key rollover är inte samma sak som anti-ghosting. Key rollover innebär att du kan trycka ner X antal tangenter innan problem börjar uppstå. Anti-ghosting betyder att ett antal specifika tangenter är skyddade från problem vid multipla nedtryckningar. Vanligen är det wasd-klustret, 1-9, shift, control mellanslag och piltangenterna som är anti-ghostat.

Makro-knappar

makroknappar

makro-knappar är programmeringsbara knappar som ofta är populära på speltangetbord. Funktionen på dessa knappar kan ställas in via den medföljande mjukvaran och i vissa fall direkt i minnet på tangentbordet. makro-knapparna kan programmeras så att man exempelvis istället för att trycka på “control+shift+2” spelar in denna sekvens på en makroknapp. Vilket gör det möjligt att med ett enda tryck på den programmerade makro-knappen får samma kombination – “control+shift+2”. Detta underlättar i stunder när du behöver reagera extra snabbt och kan användas för mer avancerade knappkombinationer.

Mediaknappar

Mediaknappar finns idag på de flesta välutrustade tangentbord. Dessa knappar gör det möjligt att byta låt, pausa och starta musik. Mediaknapparna fungerar också oftast vid filmtittande. På en del modeller finns det även knappar för att höja och sänka musiken. Detta gör att du slipper växla mellan olika program för att t.ex. kunna pausa musiken.


Den här artikeln är en del av Svenska Tangentbordsguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid