Omdömen: 8 gigabyte

Här nedan kommer vi samla våra individuella omdömen för varje kit i 8-gigabytesklassen, följt av 16-gigabytesklassen på nästkommande sida. Vad som dock är värt att poängtera är att betygsättning blir en snävare vetenskap när det gäller internminnen, då marginalerna är små både för prestanda och pris.

Därför kommer också vissa omdömen vara mer kortfattade än andra, bland annat beroende på hur utstickande kiten är i sin prestanda eller uppsättning finesser, eller hur pass många snarlika kit som konkurrerar i samma prisklass.

Adata XPG 8GB 1600MHz Omdöme från: 2014-04-30
/adata_xpg.jpg
Den här versionen av Adata XPG levererar ett väldigt jordnära minneskit som inte bidrar med särskilt mycket mer eller mindre än konkurrenternas lösningar med samma frekvens och utrymme. Prestandamässigt finns det ganska lite extra att hämta med dessa minnen, och den som vill ha riktigt vassa moduler för integrerad grafik bör istället kika på kit med högre målfrekvenser. Adata XPG 8GB 1600MHz får därför främst bedömas utifrån sitt format och pris – det är ett par normalstora minnen, med en okej prissättning. De är dock inte billigast i sin frekvens- eller utrymmesklass. De kan vara ett bra alternativ vid nedsatt pris eller om du helt enkelt gillar designen på de svarta värmespridarna.+ Normal profil
– Ont om konkurrenskraftiga egenskaperCirkapris vid publicering: 649 kronor (Lägstapris på Prisjakt:

)
Corsair Vengeance LP 8GB 1600MHz Omdöme från: 2014-04-30
corsair_vengeance_lp.jpg
I de mer syntetiska Aida-testerna lägger sig Corsair Vengeance LP 8GB 1600MHz som ett av de bäst presterande 1600-megahertzkiten, även om det inte rör sig om några stora marginaler. Prissättningen är precis som Adatas XPG-kit i samma frekvens och storlek helt okej, men inte det billigaste som finns att tillgå. Modulerna är i normalhöjd med en värmespridare som inte är ivägen. Precis som Adata XPG sticker modulerna helt enkelt inte ut något nämnvärt – de har en normal prestanda, en normal storlek och en normal prissättning. Om du hittar kitet till nedsatt pris eller om designen faller dig i smaken är de inte ett dåligt köp, men inte heller ett omvälvande bra köp.
+ Normal profil
– Ont om konkurrenskraftiga egenskaper
Cirkapris vid publicering: 649 kronor (Lägstapris på Prisjakt:

)
Corsair Vengeance Pro 8GB 2133 MHz Omdöme från: 2014-04-30
corsair_vengeance_pro.jpg
Vengeance Pro i 8 gigabyte och 2133 megahertz placerar sig lite avigt i våra tester. Det är ett av de dyraste 2133-megahertzkiten vi testar i den här storleken, med en prislapp strax under tusenlappen. Det presterar inte heller riktigt i klass med de andra 2 133-megahertzkiten i något av testerna, antagligen åtminstone till viss del på grund av de något höga latenserna. Det är möjligt att modulerna kan sträcka lite mer på sig när de överklockas då de har ganska rejäla värmespridare, något som dessvärre också kan vara ivägen i väldigt kompakta system.+ Finns i flera färger
– Något högt prisCirkapris vid publicering: 940 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)
Crucial Ballistix Sport 8GB 1600MHz Omdöme från: 2014-04-30
crucial_ballistix_sport.jpg
Med Ballistix Sport levererar Crucial det i skrivande stund billigaste 8-gigabyteskitet i vårt test, och som per gigabyte även är billigare än 16-gigabyteskiten. Den som har fyra DIMM-platser kan därmed använda dubbla kit för 16 gigabyte och spara in några kronor från att använda dubbla 8-gigabytesmoduler. Prestandan sticker inte ut något nämnvärt i något av våra tester, vilket är förståeligt då modulerna använder de väldigt vanliga inställningarna 1 600 megahertz och 9-9-9-24-latenser. Modulerna har en normal höjd och bör inte vara ivägen för några lågt gående CPU-kylare.
+ Lågt pris
+ Normal profil
– Inga nämnvärda
Cirkapris vid publicering: 579 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)
Crucial Ballistix Sport VLP 8GB 1600MHz Omdöme från: 2014-04-30
crucial_ballistix_VLP.jpg
Ballistix Sport VLP är de mest kompakta modulerna i testet, med avsevärt lägre profil än en standardmodul. Kitet använder jordnära inställningar, med en målfrekvens på 1 600 megahertz och 9-9-9-24-latenser, precis som storebror Ballistix Sport i normalprofil, men presterar i många fall till och med något bättre. Det rör sig dock inte om några enorma marginaler. Överlag är Ballistix Sport VLP ett klockrent lågprofilsminne med en bra prislapp, väl lämpat för kompakta system som kanske inte nödvändigtvis behöver den lilla extra prestandan hos snabbare minnen.+ Mycket låg profil
+ Bra prissättning
+ Låg spänning (1,35 V)
– Inga nämnvärdaCirkapris vid publicering: 699 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)
Crucial Ballistix Tactical 8GB 1600MHz Omdöme från: 2014-04-30
crucial_ballistix_tactical.jpg
Med sina låga latenser sträcker Tracer på sig bland 1 600-megahertzkiten, och det tillsammans med ett par grova värmespridare talar för att Tracer kan vara ett vasst alternativ för överklockaren. Prislappen ligger lite högre än flera andra 1 600-megahertzkit, och kostnaden är lite i överkant med tanke på att det går att få ett bättre presterande 1 866-megahertzkit för en liknande prislapp.
+ Låga latenser
– Tveksam prissättning
Cirkapris vid publicering: 799 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)
Crucial Ballistix Sport XT 8GB 1866MHz Omdöme från: 2014-04-30
crucial_ballistix_sport_xt.jpg
Som överklockningsinriktade minnen är målgruppen lite snävare för Ballistix Sport XT, inte minst med tanke på de högprofilerade värmespridarna. Prestandamässigt ligger Sport XT ganska bra till i jämförelse med andra 1 866-megahertzmoduler, och kitet är samtidigt prissatt snarlikt ett par högpresterande 1 600-megahertzmoduler. Ballistix Sport kan vara ett bra alternativ för överklockaren eller entusiasten som vill ha välkylda moduler, så länge värmespridarna inte riskerar att ställa till med utrymmesproblem.+ Bra basprestanda
+ Prisvärt
– Värmespridarna kan vara ivägenCirkapris vid publicering: 799 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)
G.Skill Ares 8GB 1866MHz Omdöme från: 2014-04-30
gskill_ares.jpg
G.Skill Ares har ett smidigt utförande med sina mer lågprofilerade värmespridare, men kommer också med något högre latenser än konkurrerande 1 866-megahertzmoduler i samma storleksklass. Modulerna presterar därför också inte riktigt lika vasst som övriga 1 866-megahertzmoduler i exempelvis Aida, men ligger samtidigt något framför större delen av alla 1 600-megahertzmoduler. Med en prissättning i klass med ett 1 600-megahertzkit är G.Skill Ares ett trevligt alternativ för den som vill ha ett par prisvärda 1 866-megahertzminnen.
+ Prisvärt
+ Kompakta värmespridare
– Något höga latenser
Cirkapris vid publicering: 695 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)
G.Skill Ripjaws 8GB 1600MHz Omdöme från: 2014-04-30
gskill_ripjaws.jpg
Ripjaws är bland de dyrare 1 600-megahertzkiten vi har med i dess utrymmesklass, men på en hårt prispressad minnesmarknad gör de inte riktigt tillräckligt för att berättiga den prislappen. De presterar varken märkbart bättre eller sämre än andra minnen i samma klass, och i och med de upphöjda värmespridarna tar de också upp mer plats än konkurrenter med standardprofil. Av dessa anledningar är det svårt att specifikt rekommendera G.Skill Ripjaws i den här storleks- och prestandaklassen om du inte hittar dem till nedsatt pris eller helt enkelt gillar designen på modulerna.- Tveksam prissättningCirkapris vid publicering: 805 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)
Kingston Hyperx Genesis 8GB 2133MHz Omdöme från: 2014-04-30
Kingston_HyperX_Genesis_001.jpg
Vi kan börja med att konstatera att Kingston Hyperx Genesis levererar en hel del prestanda i våra syntetiska tester, och ligger i topp för både läsning, skrivning och kopiering i Aida 64. Dessutom kommer modulerna med normalprofilerade värmespridare som inte bör vara ivägen i de flesta system. Den största haken ser ut att vara att kitet kör 1,65 volt spänning och inte 1,5 volt som flera av konkurrenterna, och att systemet därmed kommer dra lite extra ström.
+ Bra prestanda
+ Normal profil
– Kräver lite högre spänning
Cirkapris vid publicering: Ej listat på Prisjakt
Patriot Viper 8GB 1600MHz Omdöme från: 2014-04-30
Patriot_Viper_004.jpg
Patriot Viper är ytterligare ett minneskit som lägger sig på en ganska lagom nivå både vad gäller prestanda och prissättning. Kitet sticker inte ut nämnvärt i sin prestanda, och är prissatt ungefär i linje med Crucials konkurrerande minnesserier. Det går dock att få billigare minnen i samma prestanda- och utrymmesklass, så det är svårt att rekommendera Patriot Viper annat än för den som hittar dem till nedsatt pris eller helt enkelt gillar designen på värmespridarna.
– Brist konkurrenskraftiga egenskaper
Cirkapris vid publicering: 755 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)
Patriot Viper 8GB 2133MHz Omdöme från: 2014-04-30
Patriot_Viper_004.jpg
När det kommer till 2 133-megahertzvarianten av Patriot Viper blir det något svårare att ge ett vidare stabilt omdöme. Kitet tycks inte säljas i stor utsträckning i Sverige, och de kit som finns har väldigt varierande pris. Prestandamässigt klarar sig kitet bra, och tycks tillsammans med Team Group Vulcan vara bland de snabbare 2 133-megahertzkiten i 8-gigabytesklassen.+ Bra prestanda
– Svårt att hitta i SverigeCirkapris vid publicering: Ej listat på prisjakt
Team Group Elite 8GB 1600MHz Omdöme från: 2014-04-30
Team_Elite_003.jpg
Team Group Elite på 8 gigabyte och 1 600 megahertz ligger likt många av sina konkurrenter på en prislapp omkring 700 kronor, och med så pass hård konkurrens med liten prismarginal gäller det att sticka ut. Dessvärre är det just det Team Group Elite inte gör, och i och med dess extra höga latenser på 11-11-11-28 är det svårt att rekommendera minneskitet med nuvarande prestanda- och prisbild.+ Normal profil
– Höga latenser
Cirkapris vid publicering: 695 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)
Team Group Vulcan 8GB 1866MHz Omdöme från: 2014-04-30
Team_Vulcan_003.jpg
Vulcan i 1 866 megahertz är ett av de bäst presterande 1 866-megahertzkiten vi har med i testet, som i flera fall presterar i klass med vissa 2 133-megahertzkit. Trots det ligger priset på en rimlig nivå, och värmespridarna tar inte upp extra plats. Team Group Vulcan kan vara ett solitt alternativ för både speldatorer och arbetsstationer, och hittar en bra balans mellan prestanda, pris och format.
+ Bra basprestanda
+ Prisvärda
+ Normal profil
Cirkapris vid publicering: 799 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)
Team Group Vulcan 8GB 2133MHz Omdöme från: 2014-04-30
Team_Vulcan_003.jpg
Team Group Vulcan i 2 133-megahertzutförande har åtminstone i skrivande stund en väldigt attraktiv prislapp, och kan mycket väl vara ett bra alternativ inte minst för den som vill ge sin integrerade grafik en prestandaknuff. Det är inte det bäst presterande 2 133-megahertzkitet, men i nuläget det billigaste i ligan. Dessutom är värmespridarna normalprofilerade, så kitet bör inte vara ivägen i trånga chassin eller under stora tornkylare.+ Prisvärt
+ Normal profil
– Inga nämnvärdaCirkapris vid publicering: 699 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)
Team Group Zeus 8GB 1600MHz Omdöme från: 2014-04-30
Team_Zeus_003.jpg
Team Group Zeus lider dessvärre av samma symptom som dess många andra konkurrenter i samma storleks- och prestandaklass – en alldeles för stor grupp väldigt snarlika konkurrerande moduler, med liten variation i prestanda och pris. Det är ett jordnära 1 600-megahertzkit på 8 gigabyte och tycks varken ge över- eller underhand gentemot konkurrenterna i samma klass i prestandaväg. De kan vara ett bra alternativ om du hittar dem till ett bra pris eller om du helt enkelt gillar designen på värmespridarna.
+ Normal profil
– Brist på konkurrenskraftiga egenskaper
Cirkapris vid publicering: 699 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
ParadOxenemokidMean MachineMarquzzxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Oj vilket gediget arbete och mycket välkomnad artikel.
Bra jobbat! 🙂

Marquzz
Medlem
Marquzz

Verkligen mycket jobb nerlagt på detta. Men jag ifrågasätter beslutet att inte testa överklockningsförmågan då det är i princip detta som spelar någon roll nuförtiden. Ska man inte överklocka minnena så kan jag skriva en ”minnesguide” på några få ord; Köp de billigaste 2133 minnena i den mängd du behöver.

Lenny Valentin
Gäst
Lenny Valentin

Min egen kommentar, utöver att tacka för ett gediget väl utfört jobb såklart, är väl snarare att försöka undvika att i onödan försvenska det engelska ordet ”kit”, typ ”minneskit”, då ordmeningen förvandlas rejält om man läser lite slarvigt… 😛

I övrigt, tack för en intressant artikel!

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Marquzz”]Verkligen mycket jobb nerlagt på detta. Men jag ifrågasätter beslutet att inte testa överklockningsförmågan då det är i princip detta som spelar någon roll nuförtiden. Ska man inte överklocka minnena så kan jag skriva en ”minnesguide” på några få ord; Köp de billigaste 2133 minnena i den mängd du behöver.[/quote]Det ideala skulle vara att få med mer djupgående överklockningstester på minnena. I en realistisk värld är det däremot till stor del att slänga tid och pengar i sjön. 🙁Vi har fokuserat på minnespaket i budget- och mellanklassen med några få undantag och merparten av de som idag bygger sin… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Jag instämmer med Anton när det gäller överklockning, ja förutom då att man måste se till att aktivera Intel [b]XMP[/b] (Extreme Memory Profile) eller motsvarande AMD AMP i BIOS – [i]saknas i ordlistan[/i] – för att kunna köra minnena på den frekvens och timings som anges i specifikationerna, annars kommer ju dessa i regel endast att köra i 1333 MHz. Jag såg också att AnandTech har tagit fram en enkel formel som egentligen skall ses som ett riktvärde, som AnandTech kallar Performance Index (PI):PI=Minnesfrekvensen/CL tex. 1600MHz dividerat med CL9=178 och dom påstår att Prestanda Index (PI) om minst 200 är… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

Jag är benägen att hålla med Marquzz i frågan om överklockningen. Det är det enda som spelar roll.

Skulle jag sammanfatta mitt intryck av minnen så köp de billigaste minnena du kan hitta, som ryms under din CPU-kylare, som kan överklockas helst med flera steg.

Ju fler steg du kan överklocka (även med försämrade latenser), desto bättre köp.

Egentligen borde minnena grupperas med avseende på fysisk storlek, minnesmängd och uppnådd maxöverklockning där köprekommendationen blir den modul som hade lägst utgångspris (förmodligen direkt korrelerat till dess utgångshastighet).

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Marquzz”]Verkligen mycket jobb nerlagt på detta. Men jag ifrågasätter beslutet att inte testa överklockningsförmågan då det är i princip detta som spelar någon roll nuförtiden. Ska man inte överklocka minnena så kan jag skriva en ”minnesguide” på några få ord; Köp de billigaste 2133 minnena i den mängd du behöver.[/quote] *Väldigt mycket text av herr Karmehed som gjorde att jag inte kunde posta kommentaren ;)* [/quote] Du har också rätt i det du skriver och jag utgår ifrån mig själv och de ”kretsar” jag rör mig i när jag skrev som jag gjorde. Denna guide är nog… Läs hela »

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det finns ingen som helst verklighetsförankring i eventuella överklockningstester och det är därför helt bortkastat att ens testa överklockning. Även om tillverkarna av någon anledning inte skulle skicka handplockade testexemplar med bättre eller högre binnade kretsar för bättre överklockning är det närmast garanterat att du får något annat på just dina minnen om en månad. Corsair är mästare på att ha ett hundratal revisioner av varje artikelnummer, andra bemödar sig inte att uttrycka artikelnumret alls. Det man får när man köper minnen är en garanterad frekvens och givna latenser. Många DDR3-1333-minnen gör gladeligen 2600MHz+, medan många DDR3-2133-minnen kanske fallerar redan… Läs hela »

emokid
Medlem
emokid

Skulle ni kunna testa några ecc och ecc reg minnen? Bara för att se ungefär vad såna minnen betyder för prestandan.

ParadOxen
Gäst
ParadOxen

Det vore trevligt om man kunde se måtten på minnena, särskilt höjden, då det kan vara ganska så tajt ibland.