Spel: Battlefield 4 och Bioshock Infinite

artikelbild

Battlefield 4
Genre: Förstapersonsskjutare
Grafikmotor: Frostbite 3
DirectX 10, DirectX 11 stöds
Rekommenderade systemkrav: Windows 7 64 bit
Fyrkärnigprocessor från Intel eller AMD
8 GB RAM-minne (för 64 bit)
NVIDIA GTX 600-serien / AMD HD 7000-serien med 2 GB minne
Utrymme på hårddisk: ~ 30GB
Utvecklarstöd: Inget specifikt
Kommentar: Battlefield 4 är nästa efterlängtade förstapersonsskjutare från EA Games och svenska spelstudion DICE, som lockat spelare världen över med toppmodern grafik och förstörbara multiplayer-banor.
Prestandatest: Spelsekvens, FPS mäts med Fraps
Betyg på metacritic: 85/100
Lägstapris på prisjakt.se

Battlefield4_1920

Prestandaskillnaderna när vi testar modulerna i spel med diskret grafik är desto mindre färgglad. De mest högfrekventa modulerna ligger i topp, men marginalen är så extremt liten, inom en enda bildruta per sekund, att vi helt enkelt konstaterar att valet av modul inte kommer påverka spelupplevelsen över huvud taget så länge spelet har utrymme nog att köras.

 

aida_memlatency

Latenstestet ger en fördel till 2 400 megahertz på Intels plattform, och skalar sedan ganska jämnt utmed de olika hastigheterna. Här är det lite jämnare mellan Intel och AMD, där de två snabbaste minneshastigheterna till AMD-systemet klarar tar sig förbi 1 333 megahertz-systemet med Intel-processor. Överlag är har dock Intel fortfarande ett tydligt försprång.

premier

Medan prestandaskillnaden mellan de båda processorerna i Adobe Premiere är markant så är skillnaden mellan de olika hastigheterna till respektive plattform ganska minimal. Vi ser dock en rimlig skalning till båda systemen, där dock AMD levererar en avstickare där DDR3-1333 presterar en hårsmån snabbare än DDR-1600.

x264_pass1

x264_pass2

Utöver att 1 333-megahertzminnet hamnar lite mer på efterkälken så är det minimal skillnad mellan de olika frekvenserna i X264. Vi ser dock en rimlig turordning, även om det rör sig om effektivt försumbara prestandavinster. Intel bibehåller dock fortfarande ett tydligt försprång.

Överklockning

Den här artikeln är inte primärt avsedd för de som söker minnen för maximal överklockning, utan snarare för konsumenter och entusiaster som vill ha ett par minnen med utrymme och målfrekvens som passar ett visst system. De flesta moduler går dock att ta längre än målfrekvensen, även om vi i det här fallet inte pressat gränserna för modulerna.

Alla testade moduler klarar i skrivande stund att överklockas åtminstone ett steg uppåt i frekvens – alla våra testade 1 600-megahertzmoduler klarade att köras i 1 866 megahertz, alla 1 866-megahertzminnen klarade att köra i 2 133 megahertz och alla 2 133-megahertzminnen klarade av att sträcka sig till 2 400 megahertz.

Annons

10
Leave a Reply

avatar
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
ParadOxenemokidMean MachineMarquzzxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Oj vilket gediget arbete och mycket välkomnad artikel.
Bra jobbat! 🙂

Marquzz
Medlem
Marquzz

Verkligen mycket jobb nerlagt på detta. Men jag ifrågasätter beslutet att inte testa överklockningsförmågan då det är i princip detta som spelar någon roll nuförtiden. Ska man inte överklocka minnena så kan jag skriva en ”minnesguide” på några få ord; Köp de billigaste 2133 minnena i den mängd du behöver.

Lenny Valentin
Gäst
Lenny Valentin

Min egen kommentar, utöver att tacka för ett gediget väl utfört jobb såklart, är väl snarare att försöka undvika att i onödan försvenska det engelska ordet ”kit”, typ ”minneskit”, då ordmeningen förvandlas rejält om man läser lite slarvigt… 😛

I övrigt, tack för en intressant artikel!

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Marquzz”]Verkligen mycket jobb nerlagt på detta. Men jag ifrågasätter beslutet att inte testa överklockningsförmågan då det är i princip detta som spelar någon roll nuförtiden. Ska man inte överklocka minnena så kan jag skriva en ”minnesguide” på några få ord; Köp de billigaste 2133 minnena i den mängd du behöver.[/quote]Det ideala skulle vara att få med mer djupgående överklockningstester på minnena. I en realistisk värld är det däremot till stor del att slänga tid och pengar i sjön. 🙁Vi har fokuserat på minnespaket i budget- och mellanklassen med några få undantag och merparten av de som idag bygger sin… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Jag instämmer med Anton när det gäller överklockning, ja förutom då att man måste se till att aktivera Intel [b]XMP[/b] (Extreme Memory Profile) eller motsvarande AMD AMP i BIOS – [i]saknas i ordlistan[/i] – för att kunna köra minnena på den frekvens och timings som anges i specifikationerna, annars kommer ju dessa i regel endast att köra i 1333 MHz. Jag såg också att AnandTech har tagit fram en enkel formel som egentligen skall ses som ett riktvärde, som AnandTech kallar Performance Index (PI):PI=Minnesfrekvensen/CL tex. 1600MHz dividerat med CL9=178 och dom påstår att Prestanda Index (PI) om minst 200 är… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

Jag är benägen att hålla med Marquzz i frågan om överklockningen. Det är det enda som spelar roll.

Skulle jag sammanfatta mitt intryck av minnen så köp de billigaste minnena du kan hitta, som ryms under din CPU-kylare, som kan överklockas helst med flera steg.

Ju fler steg du kan överklocka (även med försämrade latenser), desto bättre köp.

Egentligen borde minnena grupperas med avseende på fysisk storlek, minnesmängd och uppnådd maxöverklockning där köprekommendationen blir den modul som hade lägst utgångspris (förmodligen direkt korrelerat till dess utgångshastighet).

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Marquzz”]Verkligen mycket jobb nerlagt på detta. Men jag ifrågasätter beslutet att inte testa överklockningsförmågan då det är i princip detta som spelar någon roll nuförtiden. Ska man inte överklocka minnena så kan jag skriva en ”minnesguide” på några få ord; Köp de billigaste 2133 minnena i den mängd du behöver.[/quote] *Väldigt mycket text av herr Karmehed som gjorde att jag inte kunde posta kommentaren ;)* [/quote] Du har också rätt i det du skriver och jag utgår ifrån mig själv och de ”kretsar” jag rör mig i när jag skrev som jag gjorde. Denna guide är nog… Läs hela »

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det finns ingen som helst verklighetsförankring i eventuella överklockningstester och det är därför helt bortkastat att ens testa överklockning. Även om tillverkarna av någon anledning inte skulle skicka handplockade testexemplar med bättre eller högre binnade kretsar för bättre överklockning är det närmast garanterat att du får något annat på just dina minnen om en månad. Corsair är mästare på att ha ett hundratal revisioner av varje artikelnummer, andra bemödar sig inte att uttrycka artikelnumret alls. Det man får när man köper minnen är en garanterad frekvens och givna latenser. Många DDR3-1333-minnen gör gladeligen 2600MHz+, medan många DDR3-2133-minnen kanske fallerar redan… Läs hela »

emokid
Medlem
emokid

Skulle ni kunna testa några ecc och ecc reg minnen? Bara för att se ungefär vad såna minnen betyder för prestandan.

ParadOxen
Gäst
ParadOxen

Det vore trevligt om man kunde se måtten på minnena, särskilt höjden, då det kan vara ganska så tajt ibland.