Landets bästa överklockare kommer den 1 december att göra upp om titlarna i det svenska mästerskapet i datorprestanda och överklockning. SMPC2009 blir den största tävlingen hittills och vi berättar mer om vår ny Classic kategori och upplägget.

Årets största överklockningstävling är snart här igen! I december månad kommer vi kora Sveriges bästa överklockare och 2009 års tävling kommer att bli den största hittills i Prestanda-SMs 8 åriga historia med massor av fina priser och tävlingar för alla som känner sig intresserade av överklockning.

Målet är att fortsätta på samma inslagna linje som fjorårets tävling med fokus på ett brett användarantal och sätta prisvärdheten i fokus. Överklockning är ett av få fenomen som om möjligt stigit i popularitet under det karga PC-klimatet de senaste två åren. Den ekonomiska krisen har drabbat många PC- och komponenttillverkare men entusiasterna och överklockarna har inte tappat hoppet.

Överklockare drivs ofta av två saker, antingen att pressa sina datorer till dess yttersta gräns. Eller att pressa ut maximal prestanda ur sin budget. I ett tufft ekonomiskt klimat är överklockning ett ypperligt sätt att få ut mer prestanda ur sin dator utan att kostnaderna skenar iväg. Ett koncept vi tog tillvara på i vår kategori Pris/Prestanda som sjösattes under SMPC2006 för tre år sedan. Tävlingsgrenen är nu en av våra mest populära och vi hoppas den kommer locka än fler deltagare i år.

Samtidigt som vi vill ge Sveriges största överklockarprofiler chansen att visa upp sig i SM-tävlingarna, vilket både Pris/Prestanda och Procentuell Överklockning lockar till, har vi med SMPC2009 även valt att lyfta fram alla de som bara nyligen intresserat sig för överklockning och prestandaoptimeringar. Detta görs med vår nya SM-tävling ’Classic’ som återgår till den överklockningsform de flesta startade med, ren processoröverklockning på luftkylning.

Mer fokus på deltagare och företagen som främjar överklockning

Under Svenska Mästerskapen i datorprestanda och överklockning kommer vi att lägga allt mer fokus på er deltagare. Många är intresserade av att se vilka ni är som brinner för överklockning och under SMPC2009 kommer alla få chansen att berätta sin överklockningshistoria, lång som kort. Vårt mål i år är att sätta ännu mer fokus på överklockning genom en närmare titt på våra deltagare men även de företag och tillverkare som främjar överklockning genom sina produkter. Våra sponsorer kommer att få ge sin syn på fenomenet överklockning samtidigt som vi lyfter fram er deltagare i löpande rapporteringar kring tävlingen.

 

Sett till priser kommer vi att höja ribban ytterligare under SMPC2009, för att alla ska få chansen att vinna trevliga priser och under de närmasta två månaderna kommer vi att andas och leva överklockning här på NordicHardware.

Den 1 december kommer tävlingen slå upp portarna på allvar, men redan nu i november ska vi bjuda på spännande artiklar om tävlingen och överklockning i helhet, så håll ögonen öppna. Passa även på att läsa in er ordentligt i reglerna för Prestanda-SM 2009 och få en känsla för vår nya tävlingsgren, SMPC Classic.


Svenska Mästerskapen i Datorprestanda och Överklockning 2009

Generella regler och jury:
2009 års upplaga av SM i Datorprestanda och Överklockning, bjuder i vanlig ordning på lite nya regler och förhållningssätt gentemot tidigare år. Nytt för i år är Tävlingskategorin Classic, som riktar sig till alla som tycker det är roligt att vara med och tävla utan att vara expert på området med större mängder sofistikerad utrustning. Generellt för tävlingarna gäller att man kommer att acceptera registrering från alla svenskar som är intresserade av att delta i tävlingsmomenten. Sedan 2004 års mästerskap kan även medlemmar i NordicHardwares redaktion eller medarbetare hos sponsorer (så länge de är svenskar) ges full möjlighet att delta i tävlingarna. För att garantera en rättvis bedömning av resultaten har vi utsett en officiell jury för SM i datorprestanda och överklockning 2009 och den består av följande parter: (Notera! Dessa parter får ej deltaga i tävlingarna).

Anton Karmehed – Chefredaktör NordicHardware
Henrik Berntsson – Ansvarig utgivare NordicHardware
Futuremark
CPUID 

 

Regeländringar samt tillägg för 2009 års mästerskap:

–         Ny tävlingskategori införs, Classic. Classic är en nyhet i årets tävlingar och kategorin går i den gamla skolans överklockning, med andra ord processoröverklockning med luftkylning. Syftet med Classic-kategorin är att hålla reglerna mycket enkla, men det gör inte kategorin enkel att vinna.

–         Reglerna för Classic är kortfattat att kategorin begränsas till luftkylning, överklockning av en cpu och fotoverifiering. Prisbordet i Classic är bredare än de traditionella kategorierna, men samtidigt inte lika exklusivt. Fler vinner priser och det är lättare än någonsin att delta i SM.

–         Kategorierna Procentuell Överklockning samt Classic har nya tillåtna CPU-modeller. Generellt gäller att tillverkningsprocessen skall vara 90 nm eller nyare. Se regeldokumenten för tävlingskategorin.

–         Budgeten för kategorin Pris/Prestanda har sänkts till 4500 kronor.

–         Server-CPUer för privat bruk är från och med 2009 års tävlingar tillåtna.

 

Svenska Mästerskapen i Datorprestanda och Överklockning 2009:
Regeldokument över generella regler

§1. Man måste vara skriven i Sverige och vara svensk medborgare. Datorn måste finnas inom Sveriges gränser.

§2. 
Deltagare får ej ingå i tävlingarnas jury.

§3. Tävlingsdeltagare får ta hjälp av sponsorer.

§4. 
Tävlingsresultaten skall vara juryn tillhanda tidigare än klockan 22.00 den 27/12 år 2009! Resultat får laddas från och med den 1 december när tävlingen startar! OBS! Videofilmer skall skickas till juryn senast den 29 december och videofilmen måste komma fram innan den 31 December för att vara giltig.

§5. 
Utrustningen som är med i tävlingen skall kunna klassas som PC, dvs servrar eller datorer med fler processorer än en (1) är icke tillåtna. Datorn skall utom allt rimligt tvivel vara en personlig dator. Serverprocessor som är avsedd för privat bruk är tillåtet från 2009 års tävlingar.

§6. Vinnare av respektive kategori skall kunna uppvisa sitt resultat med hjälp av videofilm eller foton (se specifika regler för respektive kategori).

§7 . 
Varje deltagare kan endast delta i en av de tre tävlingskategorierna under mästerskapet.

§8 . 
Juryn består av representanter från NordicHardware, Futuremark och CPUID, dess beslut kan ej överklagas.

§9. 
NordicHardware tar inget ansvar vid uppkomna skador på varken person eller utrustning! NordicHardware ifrånsäger sig härmed allt ansvar för ovanstående skador eller annan ersättning! Alla tävlingsdeltagare deltar på egen risk.

§10. 
Genom sitt deltagande i SM i datorprestanda och överklockning, ger deltagarna NordicHardware rätten att offentliggöra sitt namn i nyheter, pressreleaser, resultatlistor eller i övrig media i anknytning till mästerskapet.

§11. 
För att resultatet skall räknas som giltigt, skall en specifikation av datorns konfiguration vara oss tillhanda tidigare än klockan 22.00 den 27/12 år 2009! Specifikationen beskrivs i respektive tävlingskategori.

§12. Anmälan till tävlingarna gör man här: (Länk kommer senare)

För ytterligare frågor kring generella regler, hör av er till NordicHardware på följande adress, prestandasm@nordichardware.se.


Tävlingskategori I – Procentuell Överklockning

Procentuell Överklockning är en klassisk kategori som funnits med sedan SM i Datorprestanda och Överklockning bildades år 2002. Det är en kategori för de absolut skickligaste utövarna och här finns väldigt lite begränsningar i vilka metoder man får ta till för att uppnå bästa resultat. Kategorin syftar till att överklocka en processor procentuellt sett så mycket som möjligt. Tävlingskategorin har under årens lopp givit resultat i världsklass, fjolårets vinnare, Andreas Jonasson aka himura, vann på imponerande 192% överklockning. I kategorin Procentuell Överklockning korar vi Sveriges bästa överklockare och världens högsta registrerade procentuella överklockning sattes också i denna tävling av Robert "crotale" Kihlberg med 203% under SMPC2005.


Anderas "Himura" Johanssons vinnande system i Procentuell Överklockning 2008

 

Här följer specifika regler för tävlingskategori I – Procentuell Överklockning

§1 . Tidigare vinnande processorer ej tillåtna
Processor som använts under tidigare mästerskap är ej tillåtna i kategorin Procentuell Överklockning. (Detta gäller enbart de som tidigare vunnit pris i mästerskapen med hjälp av den aktuella processorn)

§2. En processor per tävlingsresultat
I tävlingskategorin Procentuell Överklockning är det ej tillåtet att låna ut, eller låna en processor som redan används i mästerskapen. En specifik processor får endast användas till ett tävlingsresultat. I det fall det framkommit att en processor använts till två deltagares tävlingsresultat, kommer dessa resultat samt deltagare att diskvalificeras.

§3 . Godkänd kylning
Alla former av kylanordningar och/eller kylmedia är tillåtna i kategorin Procentuell Överklockning, även så fysiska modifikationer på moderkort och annan utrustning

§4. Godkända CPU-modeller:
Den generella regeln är att processorn skall ha en tillverkningsprocess på 90 nm eller nyare, dock finns vissa undantag, se listan nedan över tillåtna cpuer.

 

Tillåtna processorer
90nm

 • Intel Pentium 4 (Prescott)
 • Intel Celeron D (Prescott-256)
 • Intel Pentium M (Dothan)
 • Intel Celeron M (Dothan-1024)
 • Intel Xeon (Nocona, Irwindale, Cranford, Potomac, Paxville)
 • Intel Pentium D (Smithfield)

65nm

 • Intel Pentium 4 (Cedar Mill)
 • Intel Pentium D 900-serien
 • Intel Celeron D (Cedar Mill)
 • Intel Core
 • Intel Core 2
 • Intel Xeon (Sossaman, Clowertown)

45nm

 • Intel Pentium Dual-Core (Wolfdale3M)
 • Intel Core 2
 • Intel Core i5
 • Intel Core i7
 • Intel Xeon (Dunnington, Harpertown, Bloomfield)

Sök Intel-processor

90nm

 • AMD Athlon 64 (Winchester, Venice, San Diego, Orleans)
 • AMD Athlon 64 X2 (Manchester, Toledo, Windsor)
 • AMD Sempron (Palermo and Manila
 • AMD Turion 64 (Lancaster and Richmond)
 • AMD Turion 64 X2 (Taylor and Trinidad)
 • AMD Opteron (Venus, Troy, and Athens)
 • AMD Dual-core Opteron (Denmark, Italy, Egypt, Santa Ana, and Santa Rosa)

65nm

 • AMD Athlon 64 series (Lima osv.)
 • AMD Turion 64 X2 series (Tyler osv.)            
 • AMD Phenom
 • AMD Opteron (Barcelona, Budapest)

45nm

 • AMD Athlon II
 • AMD Phenom II (Deneb)
 • AMD Opteron (Shanghai, Istanbul)

Sök AMD-processor

– Godkända tillverkare: Intel och AMD 

 

Verifiering av resultat i tävlingskategorin Procentuell Överklockning

A) Verifiering med videofilm (Utförs i de fall Juryn gör förfrågan)

Vid verifiering med hjälp av videokamera i kategorin Procentuell Överklockning, skall följande moment utföras i ett sträck utan att filmningen avbryts för att filmen skall gälla som verifikation:

(OBS! Momenten kan även utföras i valfri ordning, så länge alla delmoment finns med utan avbrott.)

– Deltagaren skall presentera sig i början eller slutet av filmen, med för- och efternamn.
– Närbild på processorn där information om stepping och övriga beteckningar tydligt framgår,
– Applicerande av kylpasta,
– applicerande av kylningsutrustning,
– uppstart av datorn,
– justering av biosinställningar,
– uppstart av operativsystem,
– start av verifieringsmjukvaran,
– ta skärmdump,
– sparande av skärmdump av verifieringsmjukvaran.

Naturligtvis kan deltagaren göra flera försök i rad där datorn stängs av mellan försöken, under förutsättning att videokameran ej stängs av. Vänligen se avdelningen för tävlingsinstruktioner för mer detaljerad information.

B) Verifiering med skärmdump, samt foto

Vid verifiering med hjälp av foto i kategorin Procentuell Överklockning, skall följande bilder dokumentera tävlingsresultaten:
(Ta gärna extra bilder för att vara säker på att få en giltig verifiering)

Foto 1: Deltagaren skall presentera sig i ett foto med för- och efternamn skrivet på en skylt eller lapp. Både text och deltagaren ska finnas med på bilden.

Foto 2: Bild på legitimation, körkort eller EU-pass (Visas ej i tävlingarna, endast internt för identifieringssyfte)

Foto 3: Enskilda detaljerade bilder av processorn och moderkort där information om  stepping och övriga sifferbeteckningar tydligt framgår.

Foto 4: Detaljerad bild som visar tävlingssystemet, den tävlande och resultat i samma foto.

Foto 5: Skärmdump på resultatet, bild av skärmen med resultatet i samma foto

Tillsammans med ovanstående foton och skärmdump så skall verifieringsfil från CPU-Z bifogas och skickas in till juryn.

Senaste tidpunkt för inrapportering av resultat är klockan 22.00 den 27/12 2009. Skärmdump på verifieringsmjukvaran räcker vid inrapporteringen.

OBS! Videofilmer skall skickas till juryn senast den 27 december och videofilmen måste komma fram innan den 29 december för att vara giltig.

Tävlingsinstruktioner för kategorin Procentuell Överklockning (länk kommer senare)


Tävlingskategori II – Pris/Prestanda

Tävlingskategorin Pris/Prestanda är SM-tävlingarnas mest komplexa tävlingsgren där inte enbart överklockningskunskaper sätts på prov utan också kunskaper inom mjukvaruoptimeringar och prismedvetenhet. Tävlingskategorin syftar till att, med en begränsad budget, sätta ihop en dator som har så goda prestanda som möjligt. För att ge en ungefärlig bild av vad som krävs av deltagarna i denna kategori har vi listat några av utmaningarna:

– Ingående kunskap om överklockning
– Hårdvaruoptimeringar, att väga datorns produkter mot varandra för bästa prestanda
– Mjukvaruoptimeringar, att med mjukvara optimera datorn maximalt
– Kunskap om vilka produkter som är mest prisvärda
– Stor förmåga att kombinera produkter samt kompabilitet
– Ingående förmåga om vilka produkter som går att optimera
– Förståelse för prisvärda kylningslösningar
– Ha en känsla för bästa möjliga prestanda, till lägsta möjliga kostnad
– Bygga ett system inom en begränsad budget (4500 kronor)

Den som vinner Pris/Prestanda har på djupet visat mycket stora kunskaper och har byggt och optimerat den mest prisvärda datorn Sverige kan frambringa.


Jon "elmor" Sandströms vinnande system i Pris/Prestanda 2008

 

Här följer specifika regler för tävlingskategori II – Pris / Prestanda

§1. Maxbudget: 4500 kronor.
En maximal budget om 4500 kronor gäller för ett visst urval av produkter som skall finnas med i tävlingsdatorn. Produkterna behöver inte finnas i butik idag men vi kräver skärmdump eller kvitto där det framgår:

– Att produkterna ej överstiger ett värde på 4500 kronor
– Att produkterna funnits tillgängliga hos svenska återförsäljare
– Produkter som ej varit avsedda att säljas i butik är ej tillåtna. Exempel på sådana produkter kan vara ingenjörsexemplar av cpuer, testexemplar skickade till media eller prototyper.

Fördelning av budgeten fördelas enligt eget tycke över nedan stående produkter. Samtliga produkter måste finnas med i budgeten.

 1. Processor
 2. Moderkort
 3. Minne
 4. Grafikkort
 5. Kylning till processor, grafikkort eller annan kylning
 6. Övriga kylande, fysiska modifikationer eller prestandahöjande komponenter

Fraktkostnader eller andra kostnader som ej avser produkten direkt ingår ej i budgeten.

Övriga produkter i datorsystemet som får finnas med i samband med resultatverifieringen som inte räknas till budgeten:
Mus, Tangentbord, Monitor, Chassi/Nätaggregat, Hårddisk, Diskettstation, CD/DVD-spelare.

§2 Specialerbjudanden, rabatterbjudanden samt kampanjer
Specialerbjudanden eller rabatterbjudanden gäller ej. Kampanjpris där ordinariepris i butikens ordinarie lista är detsamma som kampanjpriset godkänns.

§3. Omgivande temperatur
Lufttemperaturen i rummet där testerna sker får INTE understiga 20 grader Celsius under testandets gång. Detta ska verifieras i videofilm/foton med hjälp av en termometer. 

§4 Icke tillåtna kylningsmetoder:
Luftkylning eller färdigköpta vattenkylningspaket är de enda tillåtna kylningsmetoderna i denna tävlingskategorin, därmed är nedanstående kylningsmetoder ej tillåtna:

 1. Flytande kväve, flytande helium
 2. Kompressorkylning
 3. Torris
 4. Kylsprej
 5. Peltierelement, TECs
 6. Övriga kylningslösningar som understiger rumstemperaturen.
 7. Egentillverkad kylning är ej tillåten

§5 Modifierad hårdvara
Modifieringar är tillåtna, även voltmodifikationer och andra fysiska ändringar av hårdvaran. Detta för att fysiska modifikationer inte har någon större effekt i dagsläget med det breda utbud av mjukvarubaserade spänningsmodifikationer. Material som används för fysiska modifikationer skall dock räknas in i budgeten.

§6 Sponsring samt utlåning
Det är tillåtet att bli sponsrad av butiker, tillverkare eller annan part. Man får låna datorprodukter av vänner och bekanta, dock får ej samma processor eller grafikkort finnas med i två tävlingsdeltagares datorers rapporterade system.

§7 Poängsystem samt tävlingsmoment
Pris/Prestanda har ett resultatbaserat poängsystem. Anledning till detta är att eliminera möjligheten för någon att taktiskt lägga sig precis ovanför någon annans resultat för att skjuta ner denna person i slutställningen. Den sammanvägda poängen beräknas enligt formler som har viktats dels utifrån ett normalsystem och dels utifrån ungefärligt rådande världsrekord. Syftet med denna typen av
viktning är att ge de tre delmomenten en jämn påverkan på det totala resultatet.

Den slutgiltiga formeln för viktningen kommer att hållas hemlig under tävlingens gång men tumregeln är att alla tre delmoment ska vara mer eller mindre lika viktiga. För den som lägger upp sina resultat i onlinesystemet kan man se hur slutpoängen påverkas av olika delresultat.

Tävlingsmoment                                                            Testmjukvara:
Delmoment 1. Stabilitetstest Processortest         SuperPi (SuperPi mod 1.5) 
D
elmoment 2. Procentuell Överklockning            CPU-Z
Delmoment 3. Datorprestanda:                             3DMark06

Om resultaten videofilmas rekommenderas följande ordning: Delmoment 1, Delmoment 2 och slutligen Delmoment 3, med presentation av tävlingsdeltagaren i slutet/eller början av filmen.

Skärmdump på verifieringsmjukvarorna skall vara juryn tillhanda senast tidigare än klockan 22.00 den 27/12 år 2009. 
OBS!
 Videofilmer skall skickas till juryn senast den 27 december och videofilmen måste komma fram innan den 29 december för att vara giltig.

Datorn skall klara av samtliga tre testmoment i rad för att uppfylla kraven på testet. Så länge samma hårdvara används hela tiden får man ändra inställningar som klockfrekvens och liknande efter eget tycke.
Information om hur 3Dmark06, Procentuell Överklockning och Super PI fungerar finns under instruktionssidorna. För SuperPI-testerna ska man använda SuperPI mod 1.5 som även använder sig av decimaler. SuperPI mod 1.5 hittar man här.

 

Verifiering av resultat i tävlingskategorin Pris / Prestanda

A) Verifiering med videofilm (Utförs i de fall Juryn gör förfrågan)

Vid verifiering med hjälp av videokamera i kategorin Pris/Prestanda, skall samtliga moment utföras i ett sträck utan att filmningen avbryts för att filmen skall gälla som verifikation: OBS! Följande moment kan även utföras i omvänd ordning, så länge alla delmoment finns med utan avbrott.
– Personen som utför momenten nedan skall presentera sig i början eller slutet av filmen
med för- och efternamn.
– Följande moment måste finnas med:
– Testsystemet filmas noggrant
– Temperaturmätare som inte visar mindre än 20 grader (rumstemperatur) filmas
– Samtliga tre delmoment, 3Dmark06, Procentuell Överklockning och SuperPi ska finnas med
– Poängen och resultaten som uppnås ska synas tydligt

– Projektfil för 3DMark, verifieringsfil från CPU-Z samt skärmdump från SuperPi ska skickas in.

B) Verifiering med foton, skärmdump samt verifieringsfiler

Vid verifiering med hjälp av foto i kategorin Pris / Prestanda, skall följande bilder dokumentera tävlingsresultaten:
(Ta gärna extra bilder för att vara säker på att få en giltig verifiering)

Foto 1: Deltagaren skall presentera sig i ett foto med för- och efternamn skrivet på en skylt eller lapp. Både text och deltagaren ska finnas med på bilden.

Foto 2: Bild på legitimation, körkort eller EU-pass (Visas ej i tävlingarna, endast i identifieringssyfte)

Foto 3: Enskilda detaljerade bilder av produkterna som ingår i budgeten, där information om  stepping och övriga sifferbeteckningar tydligt framgår.
Foto 4: Foto som visar datorsystemet, termometern (temperaturen ska vara läsbar) den tävlande och resultat i samma foto. OBS! Detta gäller ALLA tre resultaten i Pris/Prestanda, 3DMark06, SuperPi och CPU-Z.

Projektfil för 3DMark, verifieringsfil från CPU-Z samt skärmdump från SuperPi ska skickas in.

Skicka bilder på kvitto eller prisuppgifter till oss på adressen: prestandasm@nordichardware.se

Tävlingsinstruktioner för kategorin Pris / Prestanda (länk)


Tävlingskategori III – Classic

Classic är en nyhet i årets tävlingar och kategorin går i den gamla skolans överklockning, med andra ord processoröverklockning med luftkylning. Syftet med Classic-kategorin är att hålla reglerna mycket enkla, men det gör inte kategorin enkel att vinna. Processoröverklockning med luftkylning är något alla kan delta i, både nybörjare och ärrade överklockare, och därför blir konkurrensen fortfarande tuff. Då ökningen av processorns hastighet i procent (I likhet med Procentuell Överklockning) utgör resultatet, krävs inte heller dyr utrustning, man kan tävla med i princip vilken processor som helst. Fler potentiella deltagare gör också att vi har ett extra brett prisbord där alla deltagare har möjlighet att tävla eller vinna priser i utlottningar. För den seriöse syftar kategorin Classic till att kora Sveriges bästa klassiska överklockare.

Här följer specifika regler för tävlingskategori III – Classic

§1 Icke tillåtna kylningsmetoder:
Luftkylning är den enda tillåtna kylningsmetoden i denna tävlingskategorin, därmed är nedanstående kylningsmetoder ej tillåtna:

 1. Flytande kväve, flytande helium
 2. Kompressorkylning
 3. Torris
 4. Kylsprej
 5. Peltierelement, TECs
 6. Övriga kylningslösningar som understiger rumstemperaturen.
 7. Egentillverkad kylning är ej tillåten
 8. Vattenkylning

§2 Modifikationer av hårdvara
Modifieringar av hårdvara såsom omlödning eller av komponenter eller annan modifiering av hårdvaran är ej tillåten

§3. Godkända CPU-modeller:
Den generella regeln är att processorn skall ha en tillverkningsprocess på 90 nm eller nyare, dock finns vissa undantag, se listan nedan över tillåtna cpuer.

 

Tillåtna processorer
90nm

 • Intel Pentium 4 (Prescott)
 • Intel Celeron D (Prescott-256)
 • Intel Pentium M (Dothan)
 • Intel Celeron M (Dothan-1024)
 • Intel Xeon (Nocona, Irwindale, Cranford, Potomac, Paxville)
 • Intel Pentium D (Smithfield)

65nm

 • Intel Pentium 4 (Cedar Mill)
 • Intel Pentium D 900-serien
 • Intel Celeron D (Cedar Mill)
 • Intel Core
 • Intel Core 2
 • Intel Xeon (Sossaman, Clowertown)

45nm

 • Intel Pentium Dual-Core (Wolfdale3M)
 • Intel Core 2
 • Intel Core i5
 • Intel Core i7
 • Intel Xeon (Dunnington, Harpertown, Bloomfield)

Sök Intel-processor

90nm

 • AMD Athlon 64 (Winchester, Venice, San Diego, Orleans)
 • AMD Athlon 64 X2 (Manchester, Toledo, Windsor)
 • AMD Sempron (Palermo and Manila
 • AMD Turion 64 (Lancaster and Richmond)
 • AMD Turion 64 X2 (Taylor and Trinidad)
 • AMD Opteron (Venus, Troy, and Athens)
 • AMD Dual-core Opteron (Denmark, Italy, Egypt, Santa Ana, and Santa Rosa)

65nm

 • AMD Athlon 64 series (Lima osv.)
 • AMD Turion 64 X2 series (Tyler osv.)            
 • AMD Phenom
 • AMD Opteron (Barcelona, Budapest)

45nm

 • AMD Athlon II
 • AMD Phenom II (Deneb)
 • AMD Opteron (Shanghai, Istanbul)

Sök AMD-processor

– Godkända tillverkare: Intel och AMD 

§4. Omgivande temperatur
Lufttemperaturen i rummet där testerna sker får INTE understiga 20 grader Celsius under testandets gång. Detta ska verifieras i videofilm/foton med hjälp av en termometer.

§5 . Tidigare vinnande processorer ej tillåtna
Processor som använts under tidigare mästerskap är ej tillåtna i kategorin Classic. (Detta gäller enbart de som tidigare vunnit pris i mästerskapen med hjälp av den aktuella processorn)

§6. En processor per tävlingsresultat
I tävlingskategorin Classic är det ej tillåtet att låna ut, eller låna en processor som redan används i mästerskapen. En specifik processor får endast användas till ett tävlingsresultat. I det fall det framkommit att en processor använts till två deltagares tävlingsresultat, kommer dessa resultat samt deltagare att diskvalificeras. 

 

Verifiering av resultat i tävlingskategorin Classic

Verifiering med foton, skärmdump samt verifieringsfiler
Vid verifiering i kategorin Classic, skall följande bilder dokumentera tävlingsresultaten:
(Ta gärna extra bilder för att vara säker på att få en giltig verifiering)

Foto 1: Deltagaren skall presentera sig i ett foto med för- och efternamn skrivet på en skylt eller lapp. Både text och deltagaren ska finnas med på bilden.

Foto 2: Bild på legitimation, körkort eller EU-pass (Visas ej i tävlingarna, endast i identifieringssyfte)

Foto 3: Foto som visar datorsystemet, termometern (temperaturen ska vara läsbar) den tävlande och resultat i samma foto.

Tillsammans med ovanstående foton och skärmdump så skall verifieringsfil från CPU-Z bifogas och skickas in till juryn.

Senaste tidpunkt för inrapportering av resultat är klockan 22.00 den 27/12 2009. Skärmdump på verifieringsmjukvaran räcker vid inrapporteringen.

Tävlingsinstruktioner för kategorin Classic (länk kommer senare)


Svenska Mästerskapen i datorprestanda och överklockning blir avslutet på ett ganska omtumlande år för datorbranschen och tillsammans med överklockningscommunityn hoppas vi kunna göra 2009 års mästerskap till något som ger oss ett positivt avslut på året.

Idag har vi presenterat de nyheter i form av regler och tävlingsgrenar som kommer att sättas i verket vilket betyder att det kan vara värt att påbörja förberedelserna redan idag. Man kan endast delta i en av tävlingskategorierna där vi i Pris/Prestanda och Procentuell Överklockning kommer få se de största priserna men det kommer bjudas på både många och fina priser även i vår Classic gren som med sitt enkla upplägg är tillgängligt för alla.

Classic kategorin är primärt för alla er som vill ge er in i överklockningsvärlden utan att behöva lägga några stora pengar eller oroas över svåra verifieringar och exotiska kylningar. Mer eller mindre alla som köpt en ny dator de senaste 5 åren kan vara med i tävlingen med sin vanliga bruksdator. Samtidigt som det med den klassiska processoröverklockningsmomenten är snabbt och enkelt att få sig ett gångbart resultat. Undertecknad och många med mig startade sitt datorintresse med just att överklocka sin processor med enkel luftkylning och förhoppningsvis kan Classic få fler att ge sig in i överklockningsvärlden. För att inte tala om prestigen att vara bäst i Sverige på klassisk överklockning.

Se till att läsa igenom reglerna för våra kategorier noggrant och börja förbereda er för tävlingsstarten.

Vi har passat på att lista några av höjdpunkterna i SMPC2009 för att ge en vink om vad som komma skall.

 • Svenska Mästerskapen i datorprestanda och överklockning är öppet för alla
 • En ny tävlingsgren, Classic som med ett nostalgiskt perspektiv öppnar SM för många nya profiler
 • Fler priser än någonsin tidigare!
 • SM-profiler sätter de tävlande i fokus
 • Vi kommer erbjuda en närmare inblick i fenomenet överklockning med artiklar och intervjuer under mästerskapet
 • Sponsorer och tillverkare kommer till tals och ger sin syn på överklockning och hur man stödjer detta
 • ALLA som deltar har chansen att vinna priser, oavsett placering!

SMPC är ett väldigt stort projekt för oss på NordicHardware och 2009 års upplaga markerar vår största satsning hittills. Under de närmaste veckorna kommer ni att få löpande rapportering om SM och överklockning så håll ögonen öppna efter mer information och lycka till! För lite inspiration bjuder vi här på några av fjolårets vinnarsystem.

 

 

Frågor och diskussioner kring 2009 års Svenska Mästerskap i datorprestanda och överklockning tas i vårt forum.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid