Panelteknik: IPS

Ja vi har nu kommit vidare till Paneltypen IPS (In-Plane Switching), en teknik som utvecklades av Hitachi redan 1996 och idag finns i flera olika modeller. IPS-panelen är en vidareutveckling av TN-panelen för att förbättra de dåliga betraktningsvinklarna och färgåtergivning. Tekniken bakom denna paneltyp är tvärt emot TN-panelen. Kristallerna i skärmen rör sig parallellt med panelen och inte mot den, detta gör att ljuset från skärmen inte splittras lika mycket vilket resulterar i just bättre betraktningsvinklar och färgåtergivning.

De första skärmarna som använde IPS-paneler hade inte bara fördelar utan även några nackdelar. De hade ofta långsamma svarstider och låg kontrast. Men under årens gång så har dessa skärmar utvecklats och blivit betydligt bättre. IPS-panelerna har framför allt mycket god bildkvalité men har även blivit betydligt snabbare och tidiga problem med ghosting och snabba rörelser är sällan ett problem med dagens IPS-teknik. Tyvärr är IPS-panelerna fortfarande märkbart dyrare och drar mer ström än konkurrerande lösning, men smakar det så kostar det som vi brukar säga.

Fördelar med en IPS-panel:ips-alpha-lcd-panel

  • Betraktningsvinklarna.
  • Färgåtergivningen.
  • Bildkvalité.

Nackdelar med en IPS-panel:

  • Kostar märkbart mer än en TN-panel.
  • Relativt lång svarstid.
  • Drar mer ström än andra paneler.

IPS-panelen är idag det bästa valet för en användare som vill ha bra färgåtergivning och bra betraktningsvinklar, detta är prioriterat speciellt hos professionella grafiker och fotografer där korrekt färgåtergivning och bildkvalité ligger högst på prioritetslistan. Dagens IPS-paneler är även snabba nog åt merparten av datorspelare, men i riktigt snabba spel och på hög nivå är det oftast att föredra en snabbare bildpanel.


Den här artikeln är en del av Svenska Bildskärmsguiden, vårt stora löpande test av bildskärmar som kontinuerligt uppdateras med nya modeller. Där hittar du alltid våra senaste skärmtester och rekommendationer, och mängder med annat material om allt som har med skärmar att göra.

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid