Summering

Ultra 2 är mer än bara en SSD. Det är den första konsumentinriktade och TLC-baserade SSD-enheten som inte tillverkas av Samsung. Detta betyder att TLC-NAND som är tillräckligt bra för SSD finns att köpa för mer eller mindre vilken tillverkare som helst. Sandisk använder nästan allt sitt NAND-flash internt. Men Toshiba säljer fortfarande en hel del NAND till andra tillverkare. Sandisk och Toshiba får allt sitt NAND från samma bolag (där båda äger häften). Så om Sandisk har TLC, då har Toshiba det också. Det är därför inte omöjligt att vi kommer få se andra tillverkare med TLC-baserade enheter inom en snar framtid. Inom några år så kommer nog TLC-NAND att tillverkas i större kvantitet än MLC, vilket kommer göra SSD billigare överlag.

Om vi istället fokuserar på Sandisk första TLC-enhet så tycker vi ändå att Sandisk har gjort ett bra jobb med Ultra 2. Hårdvarumässigt så är det inte så mycket att hänga i granen då enheten är baserad på en 4-kanals kontroller och 128 gigabit TLC-NAND. Men med tanke på det så presterar enheten fortfarande helt okej. Det är inget prestandamonster på något sätt, men den var inte tänkt att vara det heller. Förutom hårdvara så ser vi att Sandisk har lagt en hel del krut på sin firmware och vidareutvecklat Ncache till något som faktiskt ger ordentliga prestandafördelar. Här finns det nog mer att göra för att få upp prestandan men man är definitivt på rätt väg. Enheten är lite långsammare än både 840 Evo och MX100 och ligger i de flesta fall ungefär i samma prestandaläge som föregångaren Ultra Plus.

sandisk_ultra2_slutet

Strömförbrukningen är också väldigt bra särskilt under belastning, då är den riktigt bra. Tyvärr så har enheten inte stöd för devsleep, vilket gör att den kan inte gå ner i de här riktigt låga strömförbrukningen som många andra av dagens SSD-enheter kan. Sandisk har även lagt en del energi för att förbättra sin mjukvara och det är tydligt att man återigen har haft siktet på Samsung. Och förutom just Samsung så är det nog Sandisk som har den bästa programvaran i dagsläget.

Som vanligt när det gäller dessa budgetmodeller, så är det ofta priset som avgör. Här faller tyvärr Sandisk en aning kort i Sverige. Vi vet att listpriset för Ultra 2 i USA har varit precis under Crucial MX100. I Sverige så är dock Crucials enhet nästan 200 kronor billigare i dagsläget. Nu har enheten inte varit ute så länge på marknaden så vi kommer troligtvis att få se lägre priser vartefter men i dagsläget så är det svårt för oss att motivera ett köp. Men när priserna går ner lite grann så kommer den att vara bland de mest intressanta enheterna på marknaden.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid