OCZ blir det tredje bolaget med en konsument-SSD baserad på TLC-NAND och OCZ lovar låga priser och prestanda som räcker för de flesta. Vi tar en djupdykning i enhetens innanmäte och analyserar prestandan för att ta reda på om OCZ lyckats eller inte.

Redan förra året fick vi testa en TLC-baserad enhet från Sandisk i form av deras Ultra 2 SSD. Vi pratade redan då om att vi borde snart få se en TLC-enhet från OCZ eftersom de båda bolagen får sina minneskretsar från samma källa. Sandisk och Toshiba äger tillsammans bolaget FlashForward som utvecklar och tillverkar båda bolagens minneskretsar. Kretsarna som kommer från fabrikerna är mer eller mindre identiska men får olika paketering och olika artikelnummer och liknande. Men i grunden så är det samma teknik och samma minneskretsar.

Det betyder att om Sandisk hade tillgång till TLC-NAND som var tillräckligt bra för att användas i SSD-enheter, ja då har även Toshiba det. OCZ i sin tur ägs av Toshiba och är företagets konsument märke. De använder sig av Toshiba teknologi och minneskretsar men är i övrigt ett helt separat bolag som arbetar på egen hand.

Är TLC verkligen tillräckligt bra för att användas i SSD-enheter?

Om du känner dig osäker på vad TLC är så rekomenderar vi att du läser vår artikel om Samsung 840. Där går vi i detalj igenom vad TLC är och vad det har för för och nackdelar. Läs gärna vårt TLC-dödar test också, där finns mer info om TLC.

Detta är en fråga som ständigt är aktuell och Samsungs missöden med 840 Evo har ju inte gjort saken bättre. Faktum är att marknaden behöver TLC och vi konsumenter behöver också TLC. Anledningen är att TLC är något som kan användas för att differentiera produkter och har potentialen att vara betydligt billigare än MLC. Hittills har det dock inte hänt så mycket och mycket av det beror på att mängden TLC som tillverkas har inte varit tillräckligt stor för att de ska bli så pass mycket billigare. Mängden TLC som tillverkas har dock stadigt ökat och man räknar med att innan året är slut så kommer 45 procent av allt tillverkat NAND att vara TLC. Sedan ska man också komma ihåg att mycket av den TLC som tillverkas inte är tilräckligt bra för att användas i SSD-enheter och används istället i SD-kort och USB-minnen.

Ja, TLC håller sämre än MLC och även om mindre tillverkningsteknik har gjort att minneskretsrana i sig håller ännu sämre än tidigare. Samtidigt så har man gjort stora framsteg vad gäller kontrollerkretsar och ECC bara under det senaste året. Detta gör att TLC är en teknik som är här för att stanna och förhoppningsvis så kan vi också börja se märkbart lägre priset för TLC-baserade SSD-enheter i framtiden. Sedan ska vi inte glömma att 3D-NAND är på god väg att bli verklighet även för Intel/Micron såväl som Toshiba/Sandisk. Det betyder att nackdelarna med TLC kan motverkas genom att använda sig av större celler och istället bara stapla fler lager ovanpå varandra (vilket ger bättre hållbarhet och bättre prestanda).

Så vare sig man vill det eller inte, så är TLC här för att stanna. Vårt eget SSD-dödarartest visar också att en TLC-baserad enhet kan ge tillräckligt med skrivningar för att även de mest petiga kan vara nöjda.

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/sdd_guide.pngDet här är en sammanfattande artikel baserad på våra utförliga tester som presenteras i sin helhet i Svenska SSD-guiden. Där kan du ta del av våra fullständiga prestandaresultat och även se jämförelser med över hundra andra modeller i flera olika pris- och prestandaklasser.

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
C-J-Tjalve-drizzitdj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
dj christian
Gäst
dj christian

Tråkigt! Jag såg fram emot denna! Kanske dags att införa en tummen ner utmärkelse?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”dj christian”]Tråkigt! Jag såg fram emot denna! Kanske dags att införa en tummen ner utmärkelse?[/quote]
Vi har en kalkon, men den är mer för totala bottennapp eller saker som är farliga att använda.

drizzit
Medlem
drizzit

Först Tack för ännu ett välskrivet test!

Tyvärr så gör ju tester som detta inte att man blir med sugen på TLC direkt…

Ett steg frammåt och 7 steg bakåt för OCZ… Pinsamma tester och ett ännu mer pinsamt svar på problemen. Hoppas de ändå tar åt sig kritiken och kollar på dett i tysthet även om de inte vågar gå ut med något officiellt.

C-J
Gäst
C-J

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”dj christian”]Tråkigt! Jag såg fram emot denna! Kanske dags att införa en tummen ner utmärkelse?[/quote]
Vi har en kalkon, men den är mer för totala bottennapp eller saker som är farliga att använda.[/quote]
Ni kan inte låna Sverkers berömda soptunna? 😉

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”C-J”][quote name=”-Tjalve-”][quote name=”dj christian”]Tråkigt! Jag såg fram emot denna! Kanske dags att införa en tummen ner utmärkelse?[/quote]
Vi har en kalkon, men den är mer för totala bottennapp eller saker som är farliga att använda.[/quote]
Ni kan inte låna Sverkers berömda soptunna? ;)[/quote]
Haha ja det hade kanske varit något 😉

C-J
Gäst
C-J

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”C-J”][quote name=”-Tjalve-”][quote name=”dj christian”]Tråkigt! Jag såg fram emot denna! Kanske dags att införa en tummen ner utmärkelse?[/quote]
Vi har en kalkon, men den är mer för totala bottennapp eller saker som är farliga att använda.[/quote]
Ni kan inte låna Sverkers berömda soptunna? ;)[/quote]
Haha ja det hade kanske varit något ;)[/quote]
Ere så? Ere så? STÅR DU OCH – LJUGER – KONSUMENTEN RAKT UPP I ANSIKTET??? 🙂