Testresultat: Garbage Collection & TRIM

I Svenska SSD Guiden så gör vi alltid omfattande test för att se hur en SSD hanterar extremt hög belastning. För att förstå exakt vad de olika värdena betyder och hur Crucial M500 512GB presterar jämfört med alla de andra enheterna vi testat, Gå till Svenska SSD Guiden och läs mer.

Metodiken i testet är följande:

Varje test består av sekventiell skrivning över hela enhetens yta. Från denna tas det fram ett minimum, ett medel och ett maximum. Här följer hela testförfarandet.

  • Secure Erase (fabriksny)
  • Prestandatest 1: (Basvärde för enhetens skrivprestanda)
  • Vår testsvit med alla våra tester körs
  • Prestandatest 2: (Kontroll av eventuellt påverkad sekventiell skrivprestanda)
  • Fyll enheten med okomprimerbar data
  • Kör IOMeter som tortyrtest i 40 minuter
  • Prestandatest 3: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
  • Prestandatest 4: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
  • Prestandatest 5: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
  • Prestandatest 6: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
  • 20 minuters vila för aktivering av eventuell passiv garbage collection
  • Prestandatest 7: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter passiv GC)
  • Formatera hela enheten (aktiverar TRIM)
  • 10 minuters vila
  • Prestandatest 8: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter att TRIM aktiverats)

Alla dessa test resulterar i en graf som visar max-, min- och medelvärden för samtliga tester och hur enheternas prestanda påverkas i de olika stegen.

När det gäller tung belastning så har Sandforce-enheter lite egenheter för sig. De använder sig av det som vi kallar för aktiv garbage collection. Det betyder att när man skriver ny data så passar enheten på att städa sig själv samtidigt. De enheter som använder sig av passiv GC väntar istället tills enheten är i vila och börjar städa då. Detta resulterar i sämre och sämre prestanda för varje test som går. I det här fallet så ser vi dock att prestandan går uppår för varje test.

En annan egenhet för Sandforce-enheter är att TRIM har en förmåga att sluta funka efter att enheten väl låst sig i ett degraderat läge. Detta har vi obseverat på varje enskild Sandforce kontroller hittills och tydligen inget som man valt att fixa. Där alla andra enheter återfår i princip all prestanda inför sista testet (mellan test 7 och 8) så ser vi här att dessa enheter fortfarande presterar sämre.

Detta är ingenting som kommer att påverka majoriteten av användarna. TRIM fungerar på dessa enheter precis som på alla andra. Skillnaden är att när enheten väl kommer till ett visst degraderat läge (som en enhet under normal belastning aldrig kommer hamna i) så kan den inte ta sig ur det. Den enda lösningen som vi känner till är att göra en secure erase på hela enheten.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Recension”]Men så fort man ska börja kopiera filer så går det tungt. 120GB-modellen lyckades med nöd och näppe prestera bättre än vår 3 år gamla hårddisk (ja en mekanisk hårddisk) i våra filöverföringstester.[/quote]Nu vet vi varför den heter Fury. Det är känslan som medelsvensson ska få när man kommer hem med denna lagom ambitiösa SSD-uppgradering och ovanstående ”svennario” utspelar sej. Man ska inte betala för mycket, men detta blir bara dumsnålt om inte en kraftig prisjustering sker.

Medlem
tal666

Hoppas Verkligen inte att detta är vad de pratade om, när de sa att Priserna på SSD skulle sjunka…/ ”någon” uttalade sig och sa att framöver så trodde man att priserna skulle ligga på eller mellan 6-700kr, för en 120GB (128GB)SSD…

Men om orsaken nu visar sig vara undermåliga Diskar, slöa som….
så väntar jag hellre, tills de kan leverera, bra.. snabba Dito…