Kingston har länge haft några av de absolut billigaste SSD-enheterna som man kan köpa. Men vad får du faktiskt för pengarna med en sådan budgetenhet? Vi har testat Kingston Hyperx Fury, en imponerande billig enhet med ett tveksamt val av kontroller.

Kingston har haft det lite jobbigt på SSD marknaden den senaste året. Inte minst på grund av fiaskot med deras populära V300 men också på grund av konkurrens från exempelvis Samsung, Sandisk och Crucial. Kingston sitter idag i ungefär samma båt som Corsair. Man vill gärna vara med och slåss med giganterna, men man har inte riktigt resurserna. Anledningen är att både Kingston och Corsair saknar helt egen tillverkning av någon av komponenterna hos en SSD.

Samsung, Intel, Crucial, Sandisk och OCZ har fördelen att äga eller vara ägda av en tillverkare som tillverkar NAND-flash. Detta gör givetvis att man kan få ett bättre pris på just minneskretsarna. Intel, Samsung och OCZ har ju dessutom egna kontrollerkretsar som man kan använda och kan därför få ner kostander även på det sättet.

Kingston måste däremot köpa in kontrollerkretsar och minneskretsar från andra tillverkare för att kunna göra sina SSD-enheter. Man har inte heller någon egen firmware utveckling vilket gör att kontrollerkretsar från Marvell blir betydligt dyrare eftersom man då måste köpa in firmware från annat håll.

Gammal kontroller i repris

Det är av den här anledningen som Kingston har ett så pass nära samarbete med Sandforce. Sandforce säljer ett paket med både kontrollerkrets och firmware till ett rimligt pris och under 2013 så såg vi en hel drös med tillverkare som släppte egna enheter med Sandforce-kontroller. Sandforce kontrollern har dock haft en hel del strul och den är i dagsläget en av de långsammare kontrollekretsarna. Detta har gjort att andra tillverkare fått möjligheten att komma in på marknaden. Phison är ett bra exempel som lyckats komma in budgetmodeller från flera tillverkare. Ett annat exempel är Silicion Motion som nu börjat dyka upp i fler och fler enheter. Det ser ut som om SMIs 2246EN är på väg att bli nya Sandfoce 2281.

Kingston däremot har varit väldigt trogna Sandforce. I dagsläget så har nästan samtliga enheter som Kingston släppt de senaste 3 åren varit baserade på Sandforce SF228x. Några exempel på V200+,V300, HyperX, HyperX 3K, V310, E50, E100. Kingston har också släppt enheter med Phisions S8 kontroller, men generellt sätt så har man varit väldigt trogna Sandforce.

Detta gör ju givetvis att Kingston har inte någon högpresterande SSD-enhet i dagsläget. Man har helt enkelt valt att lämna SATA-racet och satsar nu istället på PCI-Express. Vi vet att Kingston har en PCIe-baserad SSD baserad på en Marvell-kontroller som är på gång. Men fram till dess så får vi nöja oss med budgetenheter från Kingston. Det gäller även den enhet som vi ska titta på idag. Den heter Fury och är väl tänkt som någon slags ersättare till V300 och HyperX 3K. Det handlar dock fortfarande om Sandforce SF2281.

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/sdd_guide.pngDet här är en sammanfattande artikel baserad på våra utförliga tester som presenteras i sin helhet i Svenska SSD-guiden. Där kan du ta del av våra fullständiga prestandaresultat och även se jämförelser med över hundra andra modeller i flera olika pris- och prestandaklasser.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Recension”]Men så fort man ska börja kopiera filer så går det tungt. 120GB-modellen lyckades med nöd och näppe prestera bättre än vår 3 år gamla hårddisk (ja en mekanisk hårddisk) i våra filöverföringstester.[/quote]Nu vet vi varför den heter Fury. Det är känslan som medelsvensson ska få när man kommer hem med denna lagom ambitiösa SSD-uppgradering och ovanstående ”svennario” utspelar sej. Man ska inte betala för mycket, men detta blir bara dumsnålt om inte en kraftig prisjustering sker.

Medlem
tal666

Hoppas Verkligen inte att detta är vad de pratade om, när de sa att Priserna på SSD skulle sjunka…/ ”någon” uttalade sig och sa att framöver så trodde man att priserna skulle ligga på eller mellan 6-700kr, för en 120GB (128GB)SSD…

Men om orsaken nu visar sig vara undermåliga Diskar, slöa som….
så väntar jag hellre, tills de kan leverera, bra.. snabba Dito…