Summering

Toshiba storsatsar på konsument-SSD

Med Q300-familjen så har Toshiba gett sig in i SSD-racet på allvar och de gör det med två olika serier som riktar sig till olika köpare. Till skillnad från många andra tillverkare så är det faktiskt en ordentlig skillnad mellan serierna i både pris och prestanda. Många andra tillverkare har olika serier, men där ligger ofta både pris och prestanda på ungefär samma nivå. I Toshibas fall så har vi en billig enhet med sämre prestanda (Q300) och en dyrare med bättre prestanda (Q300 Pro).

Q300 Pro är en enhet som använder Toshibas MLC-NAND och riktar sig primärt till proffs, spelare och företag i första hand. Det är alltså inte tänkt som en billig uppgradering för kontors- eller skoldatorn. I de flesta av våra tester så är prestandan bra och den kan i flera fall konkurrera med OCZ Vector, Sandisk Extreme Pro eller Crucial MX200. Samsung 850 Pro är dock fortfarande betydligt snabbare. Likt många av dessa enheter så har också Q300 Pro 5 års garanti. Tyvärr så faller enheten platt på grund av sin alldeles för höga prissättning. I skrivande stund så är det en av de dyraste enheterna (förutom PCIe då) som man kan köpa. Det gör Q300 Pro svår att rekommendera till någon.

Hård konkurrens i alla segment

Q300 är istället en TLC-baserad enhet som är tänkt att vara en billig uppgradering för den som inte har några större prestandabehov och istället vill få SSD-upplevelsen till en så låg prislapp som möjligt. Det är också precis samma enhet som vi testade för några månader sedan i OCZ Trion 100. Och precis som med OCZs enhet så är prestandan alldeles för låg. I de flesta av våra tester så tillhör Q300 en av de absolut långsammaste modellerna som vi testat i Svenska SSD Guiden. Vi kanske blivit bortskämda med billiga enheter som presterar bra (Crucial BX100 och Samsung 850 Evo) men vi förväntar oss betydligt bättre prestanda från nya enheter år 2015, trots att det är budgetenheter. Att den just nu kostar flera hundralappar mer än 850 Evo gör ju också att priset inte är där det borde vara. OCZ Trion som är en identisk enhet är också betydligt billigare och i nuläget finns ingen anledning alls att köpa en Q300.

Båda enheterna är för dyra i dagsläget för att de ska vara intressanta för någon. I båda segmenten så finns det betydligt mer intressanta enheter med både bättre prestanda och lägre pris. När Q300 Pro kommer ner i pris till de nivåer som Q300 ligger på just nu, ja då börjar det bli intressanta. Q300 är dock alldeles för långsam för att vara intressant även vid lägre prissättning. Som det är nu så skulle den behöva vara märkbart billigare än Crucial BX100 för att vara intressant. Toshiba har möjlighet att bli en stor spelare på SSD-marknaden då de har mycket kapacitet in-house. Men så länge de försöker sälja enheter till dessa priser så kommer det att bli svårt att stjäla några större marknadsandelar. Vi inväntar Toshibas nästa SSD med spänning och hoppas på bättre resultat då.

g2 ssd q300

Toshiba Q300
Omdöme från: 2015-10-29
+ Låg strömförbrukning i Idle
+ Duglig läsprestanda- Bland de långsammaste enheterna vi testat
– Prestanda skalar varken med QD, större IO eller högre kapacitet
– Väldigt dålig prestanda under tung belastning
120GB 240GB 480GB
Product price Product price Product price

Q300 ser på pappret ut att kunna vara en väldigt intressant enhet, då den är baserad på 128Gbit TLC men ändå har specifikationer som lovar gott. I praktiken så är det dock inte en särskilt rolig historia. Q300 är nämligen identisk med OCZ Trion 100 som vi testade nyligen och med det så kommer skrivprestanda som inte riktigt håller måttet. Skrivprestandan är konstant låg och det verkar inte spela någon roll hur många NAND-enheter som finns tillgängliga. Det spelar inte heller någon roll hur hög QD man har för Q300 skalar inte alls. Läsprestandan är däremot klart godkänd och det gör att enheten fungerar säkert okej för många som inte utsätter den för tung belastning. Det hjälper ju inte heller att priset är högre än OCZ Trion, och även Crucial BX100. Vid den prissättningen så måste enheten helt enkelt prestera bättre. Strömförbrukningen under vila är däremot mycket bra och är faktiskt en av de bästa vi testat.

g4 ssd q300pro

Toshiba Q300 Pro
Omdöme från: 2015-10-29
+ 5års garanti
+ 64Gbit NAND gör 256GB modellen lika snabb som 512GB
+ Övergripnade bra prestanda
+ Väldigt hög TBW värde (garanterad skriven datamängd)- Alldeles för dyr för att vara intressant
128GB 256GB 512GB
Product price Product price Product price

Q300 Pro är en enhet som i första hand riktar sig mot lite mer avancerade system så som spelmaskiner, arbetsstationer och enklare servrar. Den använder också 64Gbit-NAND vilket förbättrar prestandan hos de mindre modellerna (256GB och 128GB). Det gör att prestandan hos Q300 Pro är klart godkänd. Tyvärr så är den fortfarande en ganska bra bit efter de snabbaste enheterna från Samsung. Den är ungefär i samma liga som OCZ:s Vector enheter. Tyvärr så ligger prislappen i dagsläget över både 850 Pro och Extreme Pro. Q300 Pro har dock ett väldigt hög garanterad TBW-värde (terabytes written) trots att enheten endast har 5 års garanti medan konkurrenterna från Samsung och Sandisk har 10 år. Q300 Pro är en bra SSD, men den behöver komma ner i pris för att vara intressant.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Emil Wallgren-Tjalve-Glaring Mistakepa1983 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pa1983
Medlem
pa1983

Äntligen fattar dom att OCZ ska dö och grävas ner. Nu kan jag köpa SSD från dom när det står Toshiba på dom enbart för principens skull.

Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Även om QSBC är någonting man skulle tycka borde vara inkluderat i Q300 så är det bara Q300 PRO som använder sig av det.
Man kan se här att efter stöd för QSBC står det nej: http://www.tomshardware.com/news/toshiba-q300-q300-pro,30011.html

Och då kan man ju undra om OCZ Trion 100 använder sig av QSBC också, för jag ser att sidor som recenserat den säger att den har det men jag kan inte se att OCZ själva nämnt det efter Computex.

Också, testade ni aldrig hur många skrivcykler Q300 eller OCZ Trion 100 har?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Glaring Mistake”]Även om QSBC är någonting man skulle tycka borde vara inkluderat i Q300 så är det bara Q300 PRO som använder sig av det.Man kan se här att efter stöd för QSBC står det nej: http://www.tomshardware.com/news/toshiba-q300-q300-pro,30011.html Och då kan man ju undra om OCZ Trion 100 använder sig av QSBC också, för jag ser att sidor som recenserat den säger att den har det men jag kan inte se att OCZ själva nämnt det efter Computex. Också, testade ni aldrig hur många skrivcykler Q300 eller OCZ Trion 100 har?[/quote] Vi försökte testa det men varken Q300 eller Trion… Läs hela »

Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Jag har inte heller sett några indikationer på antalet skrivcykler i SMART-fältet så jag tänkte att det kunde vara därför ni inte testade det.Har sett en sida säga att det är ungefär 1200 men nämner inte vad den siffran kommer ifrån.I så fall skulle det vara en tydlig ökning av antalet skrivcykler sen SanDisk Ultra II. Vet ni någonting mer om QSBC verkligen är inkluderat i OCZ Trion? Och har ni märkt att man inte kan bläddra bland sidorna med SSD-recensioner?Man kommer bara tillbaka en enda punkt om man försöker gå in på andra sidan och två om man försöker… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Glaring Mistake”]Jag har inte heller sett några indikationer på antalet skrivcykler i SMART-fältet så jag tänkte att det kunde vara därför ni inte testade det.Har sett en sida säga att det är ungefär 1200 men nämner inte vad den siffran kommer ifrån.I så fall skulle det vara en tydlig ökning av antalet skrivcykler sen SanDisk Ultra II. Vet ni någonting mer om QSBC verkligen är inkluderat i OCZ Trion? Och har ni märkt att man inte kan bläddra bland sidorna med SSD-recensioner?Man kommer bara tillbaka en enda punkt om man försöker gå in på andra sidan och två om… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Glaring Mistake”]Jag har inte heller sett några indikationer på antalet skrivcykler i SMART-fältet så jag tänkte att det kunde vara därför ni inte testade det.Har sett en sida säga att det är ungefär 1200 men nämner inte vad den siffran kommer ifrån.I så fall skulle det vara en tydlig ökning av antalet skrivcykler sen SanDisk Ultra II. Vet ni någonting mer om QSBC verkligen är inkluderat i OCZ Trion? Och har ni märkt att man inte kan bläddra bland sidorna med SSD-recensioner?Man kommer bara tillbaka en enda punkt om man försöker gå in på andra sidan och två om… Läs hela »

Emil Wallgren
Gäst
Emil Wallgren

Toshiba är väl bra. Men enligt mig finns det bättre alternativ. Med bättre menar jag det som funkat för mig hittils, so dont be offended. Handlar väl egentligen om vad man är ute efter.

Typ Crucial. Som har några najs erbjudanden ute.

Exempel: http://savly.se/crucial-ssd-bx200-240gb-ssd-minne-for-605-kr-inklusive-leverans/