Testresultat: Strömförbrukning

Strömförbrukning och effektivitet

När vi testade Toshiba OCZ RV400 för några månad sedan presenterade vi några preliminära resultat när vi börjat testa strömförbrukning på ett helt nytt sätt. Sedan dess har testsystemet gått varmt och vi har nu testat strömförbrukning på ett 50-tal SSD-enheter i 2,5-tum såväl som M.2- och AIC-formaten.

I ett samarbete med Quarch Technology kommer Nordichardware i framtiden att kunna göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna – all ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn, som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Strömförbrukning – vila

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

samsung_960_evo_power_idleStrömförbrukningen i vila ligger på bra nivåer. Det är ju givetvis inte i närheten av vad SATA-enheter med hipm/dipm. Hela 960-serien ligger på ungefär samma nivå men då TLC drar lite mer ström än MLC, så kommer 960 Evo också dra något mer än 960 Pro.

samsung_960_evo_power_nhsb_officeOj här hände något märkligt. Det visar sig att samtliga 960 Evo modeller är ganska effektiva. Vad som är ännu märkligare är att de är märkbart

samsung_960_evo_power_nhsb_virtualizationTrots de sämre resultaten i NHSB Virtualization så visar 960 Evo prov på bra effektivitet och är betydligt mer effektiv än exempelvis 950 Pro och OCZ RD400.

Om vi tittar på olika typer av belastningar så ser vi att 960 Evo drar en del ström under belastning. Det är tydligt att effektiviteten kommer genom att enheten är snabb och snabbare går ner i vila där den drar mindre ström.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
C-JGustav GagerHåkan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Håkan
Gäst

Hittar inte drivar till 960 pro på Samsung, var hittar ni era?

C-J
Gäst
C-J

Om man nu inte råkar ha ”M.2 2280 PCIe/Nvme”-plats på mammakakan i datorn, vilka PCIe-instickskort har man att välja på till stationär dator? Vad behövs för att SSDn skall vara en bootbar lagringsenhet – för PC samt Apples Mac Pro 2006-2012?

Finns det något externt kabinett för USB3 eller Thunderbolt så man kan köra en sån där M.2-SSD externt?

Skulle uppskatta om du kan göra nån artikel/guide kring möjligheter att ansluta en M.2-SSD. Tror att du skulle kunna göra en riktigt bra sådan 🙂