Testresultat: Olika QD och paketstorlek

Som vanligt så tittar vi också på hur enheterna beter sig när vi testar den vid olika QD. QD betyder Queue Depth och det betyder i praktiken att man skickar flera förfrågningar till enheten, parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD. De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 (ibland högre) men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4 och de allra flesta stannar vid QD1. Vi tog därför vårt 4K Random Write-test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.

samsung_960_evo_qdran_write

 

Inte helt oväntat så är prestandan väldigt beroende på vilken kapacitet man har. Modellen på 1 TB presterar bra och ligger på samma nivå som 960 Pro 1TB. Modellen på 500 GB ligger också bra till men fortfarande efter 960 Pro och 250 GB tappar en del och är en av de långsammare.

samsung_960_evo_qdran_read

Alla testade enheter ligger på ungefär samma nivå.

samsung_960_evo_seq_write

Mängden NAND är återigen det som gör störst skillnad. Modellen på 1 TB ligger bra med, men kan inte matcha 960 Pro i högre QD. Modellen med 500 GB ligger ganska precis i mitten av fältet på ungefär samma nivå som 950 Pro 512 GB. Modellen med 250 GB ligger sist och blir även slagen av Intel 600p 512 GB.

samsung_960_evo_seq_read

Sekventiell läsprestanda är inga problem och samtliga modeller ligger på ungefär samma nivå. Här är det 960 Pro och 950 Pro som är snabbast av alla.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
C-JGustav GagerHåkan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Håkan
Gäst

Hittar inte drivar till 960 pro på Samsung, var hittar ni era?

C-J
Gäst
C-J

Om man nu inte råkar ha ”M.2 2280 PCIe/Nvme”-plats på mammakakan i datorn, vilka PCIe-instickskort har man att välja på till stationär dator? Vad behövs för att SSDn skall vara en bootbar lagringsenhet – för PC samt Apples Mac Pro 2006-2012?

Finns det något externt kabinett för USB3 eller Thunderbolt så man kan köra en sån där M.2-SSD externt?

Skulle uppskatta om du kan göra nån artikel/guide kring möjligheter att ansluta en M.2-SSD. Tror att du skulle kunna göra en riktigt bra sådan 🙂