Kioxia är det nya namnet för SSD-tillverkaren Toshiba Memory. Nu gör vi ett stort test av företagets alla tre produktserier: Exceria, Exceria SATA och Exceria Plus. Frågan är vad Kioxia har gjort med sina gamla enheter för att lansera sitt nya varumärke?

Det har varit många turer kring Toshibas minne- och SSD-tillverkning. Det började med att Toshiba köpte upp konkursdrabbade OCZ år 2014 och fick då tillgång till varumärket och alla patent som OCZ ägde. 2018 knoppades minnestillverkningen av från Toshibas huvudbolag och bildade ett nytt bolag, Toshiba Memory. Anledningen till detta var att Toshiba (huvudbolaget) hade svåra finansiella problem. Även om Toshiba fortfarande äger 40 procent i det nya bolaget så var det 60 procent som såldes av till investmentbolagen Bain Capital och Hoya. 2019 gick de ut med att Toshiba Memory skulle byta namn till Kioxia. Anledningen är troligtvis att de vill ta ytterligare ett steg bort från den tidigare ägaren. Kioxia är en blandning av det japanska ordet kioku som betyder ”minne” och det grekiska ordet axia som betyder ”värde”.

Trots att företaget bytte namn för ungefär ett år sedan har det tagit en stund för ändringen att slå igenom överallt. Många produkter som företaget tillverkar har fortsatt heta Toshiba. Exempelvis RD500 och RC500 som vi testade för bara några månader sedan. Nu är det slut med det och nu är det bara Kioxia som gäller. Vi tänkte därför passa på att testköra några av de SSD-enheter som i nuläget finns i Kioxias produktportfölj, för att se vad företaget ska satsa på i framtiden. Generellt har Kioxia bara tagit gamla Toshiba-produkter och givit dem nya namn. Det finns dock också en del små nyheter, såsom modeller med högre kapacitet.

Idag tittar vi närmare på tre enheter som alla representerar de tre stora SSD-segmenten: prestanda, mellanklass och budget. Kioxia har en SSD-serie för varje segment där Exceria Plus är toppmodellen, Exceria är mellanklass och Exceria SATA är budgetklassen. Tyvärr har Kioxia valt att döpa alla sina SSD-enheter till samma sak och istället lagt på ett suffix för att identifiera olika modeller, vilket gör det hela både krångligare och svårare att komma ihåg.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid