Slutledning

Det har blivit dags att summera dagens test. Vi hade några frågeställningar när vi gjorde det här testet och dessa var:

  • Hur mycket snabbare är Sandforce jämfört med de andra?
  • Hur stor skillnad är det mellan de olika Sandforce-enheterna?
  • Har Intel spelat ut sin roll eller är de fortfarande med i matchen?

Först och främst så måste vi gratulera alla SSD-tillverkarna som varit med i testet. Vi har inte haft ett enda stabilitetsproblem med någon av enheterna. Förra omgången hade vi problem med ett flertal enheter men denna omgång gick det faktiskt riktigt smärtfritt.

En sak måste man inse, och det är att alla dessa enheter är otroligt mycket snabbare än en mekanisk hårddisk. Vi har sagt det tidigare och säger det igen – skillnaden är verkligen enorm. Men sedan är skillnaden inte så stor längre. Sitter du och arbetar med ett system så kommer du troligtvis väldigt sällan märka någon skillnad om du väljer någon av de SSD-enheter vi testat här idag. Hade vi inte haft våra testresultat hade vi nästan omöjligt kunna säga vilken som är snabbast i fältet.

Tittar vi på prestandasiffrorna så är det förga förvånande vilka SSD-enheter som är snabbast. I de flesta fall så regerar Sandforce. Däremot så är de inte så skrattretande överlägsena som kanske många hade trott. Det visar sig att Sandforce-kontrollern bland annat är ganska känslig för hur många NAND-chip som den kopplas till. Vår 240GB Vertex 3 är helt oslagbar i nästan alla tester. Däremot så ligger 120GB versionen riktigt illa till flera gånger och tappar över hälften av sin prestanda i vissa tester. OCZ har försökt komma runt detta genom att göra en Max IOPS version med fler nand-enheter och de lyckas delvis, men inte fullt ut.

En annan viktig aspekt är vilken typ av minne som används. Högpresterande NAND med synkron ONFI 2.x specifikation är betydligt snabbare än de äldre asynkrona minneskretsarna. Force 3 som är den billigaste enheten i testet, presterar också överlägset sämst i våra överföringstetser.

Om vi lämnar Sandforce och tittar på de andra så har vi två läger. Först har vi Intel med deras gamla beprövade kontroller, som fortfarande hänger med bra i många prestandatester. Det känns dock att kontrollen är gammal och den hänger helt enkelt inte med i alla lägen. Inte har dock ett trumfkort och det är deras 5 åriga garanti. Sen är det en Intel-enhet, och det gör att man oftast vet vad man får och man är säker på att enheten presterar precis som den ska utan krusiduller (bortsett från vissa firmware-problem vill säga). Med tanke på att du som slutanvändare sällan märker av prestandaskillnader, så är istället de 2 extra åren på garantin, väldigt mycket värda.

Sista har vi de enheter som baseras på Marvells kontroller. Det finns uppenbarligen flera sätt att implementera denna kontroller, vilket vi ser tydliga bevis på i detta test. Crucial M4 går helt oväntat in och tar täten i vårt 4K-läs test och slår samtliga SF-enheter på fingrarna. Samtidigt går den ner sig rejält i vårt winsat-test och presterar sämre än de sämsta i förra generationen. Där har vi också Intels High-end enheter i 510-serien. I vanligt Intel-maner levererar de precis det de ska och tycker helst om sekventiella operationer, något de hanterar riktigt bra.

På slutet vill vi bara lägga en tanke åt den eviga kampen mellan Corsair och OCZ och där måste vi säga att vi är aningen besvikna på Corsair. Deras Force 3 som ska vara ett prestandamonster för en billig peng, levererar inte alls som vi hade hoppats. Till Corsairs försvar så ska vi säga att vi inte hade möjlighet att testa Force 3 mot Agillity 3 vilket skulle vara en mer rättvis jämförelse. Vi jämför istället Corsair Force GT mot Vertex 3 och dessa presterar väldigt lika och kostar ungefär lika mycket.

 

Corsair Force 3 120GB

mestforpengarnaAnledningen till att vi startade den här roundupen var för att Corsair skulle släppa en ny billig SSD-enhet med Sandforce-kontroller. Med facit i hand så vet vi att det krävs mer än att bara sätta in en Sandforce-kontroller i en SSD för att få bra prestanda. Force 3 är snabb i vissa situationer, men i vissa situationer så känns den rent av långsam. I vilken fall så är det den billigaste SSD-enheten som vi testat och faktum är att vi precis på sluttampen av denna artikel ändrat lite uppfattning i vårt slutomdöme. De senaste veckornas skoningslösa prispressande av Force 3 gör att enheten trots sina brister får vår utmärkelse ”Mest för pengarna”. En 120GB Force 3-enhet för under 1 400 kronor är helt enkel omöjlig att bortse från och man håller trots allt ett märkbart avstånd till konkurrenterna sett till pris.

Fördelar:
+ Billigast i hela testet
+ Sandforce-kontrollern ger en råstyrka som är svårslagen

Nackdelar:
– Riktigt långsam vid hantering av komprimerad data
– Inkonsikvent prestanda
– ONFI v1.0
– Utnyttjar inte SF-kontrollern till dessa fulla potential

Lägsta pris:

 

Corsair Force GT 120GB

bastitestForce GT är Corsairs svar på Vertex 3 och inte helt oväntat så är det i princip samma SSD som Vertex 3 och HyperX. Det är därför inte så konstigt att alla tre enheterna presterar väldigt lika. Det skiljer lite i vissa tester, men det kan vara lite tillfälligheter. GT känns som en betydligt mer solid lösning än Force 3 och klarar även av komprimerad data på ett värdigt sätt. Det kombinerat med Sandforce oslagbara prestanda vid slumpmässig data och ett bra pris gör att vi tilldelar Force GT vår Rekommenderar-utmärkelse för mycket god prestanda vid ett konkurrenskraftigt pris.

Fördelar:
+ Sandforce kontrollern ger en råstyrka som är svårslagen
+ Bra prestanda vid slumpmässig läs och skriv
+ Hanterar komprimerad data OK.

Nackdelar:
– Något dyrare än Vertex 3
– Utnyttjar inte SF-kontrollern till dessa fulla potential

Lägsta pris:

 

Corsair Performance 3 128GB

Gamla Performance-serien har numera helt spelat ut sin roll. Det är absolut inte en dålig SSD men den presterar överlag sämre än sina konkurrenter på allt och är dessutom dyrare. Enda anledningen att välja denna före någon av de andra marvell-baserade enheterna, är dess 1,8-tums format. Har du en laptop som vill ha 1,8-enheter så kan denna vara intressant. Dock så måste du bygga ett eget skal till den men för den som sätt McGyver som liten, så ska inte det vara några problem.

Fördelar:
+ Ok prestanda vid komprimerad data
+ Passar (i teorin) i en laptop för 1,8″ enheter

Nackdelar:
– Långsammast av Marvell enheterna
– Dyrare än konkurenterna
– Känns aningen bortglömd och ointressant

Lägsta pris:

 

OCZ Vertex 3 120GB

bastitestLillebror till den okrönte prestandakungen är också en riktigt bra SSD. Precis som Corsair Force GT och Kingston HyperX så är enheten bestyckad med Sandforce-kontroller och synkrona minnen för att nå så hög prestanda som möjligt. Presterar aningen sämre än Force GT i några tester, men är samtidigt lite äldre, visare och billigare. Precis som Force GT så belönas den därför med vår Rekommenderar-utmärkelse med snarlik prissättning och imponerande prestanda.

Fördelar:
+ Sandforce kontrollern ger en råstyrka som är svårslagen
+ Bra prestanda vid slumpmässig läs och skriv
+ Hanterar komprimerad data OK

Nackdelar:
– Utnyttjar inte SF-kontrollern till dessa fulla potential

Lägsta pris:



 

OCZ Vertex 3 240GB

bastitest referens

Mästaren, kungen och herren på täppan. OCZ behåller prestandatronen även denna gången. Med stundtals dubbelt så höga siffror som lillebror, så är detta det snabbaste som man kan få tag i. Tack vare att enheten har 240GB så finns tillräckligt med NAND-enheter för att fylla upp Sandforcekontrollerns alla kanaler och ge svårslagen prestanda. Är man ute efter det snabbaste som pengar kan köpa så det definitivt Vertex 3 240GB man ska satsa på. Vi vågar dock räkna med att Force GT 240GB är precis lika bra då designen är identisk. OCZ Vertex 3 240GB bibehåller sin referensprodukt-utmärkelse som den erhöll redan i början av året och är även bäst i test med sin klassledande prestanda.

Fördelar:
+ Sandforce kontrollern ger en råstyrka som är svårslagen
+ Bra prestanda vid slumpmässig läs och skriv
+ Hanterar komprimerad data med bravur
+ Mycket snabbare än lillebror
+ Helt enkelt snabbast på nästan allt

Nackdelar:
– 240GB gör den dyr

Lägsta pris:

 

OCZ Vertex 3 MAX IOPS 120GB

OCZ Vertex 3 MI är en väldigt intressant skapelse. OCZ har försökt att komma runt problemet med att 120GB modellen inte fyller ut kontrollerns 8 kanaler på ett bra sätt. genom att använda fler minnen med mindre utrymme på varje chip så försöker man ta sig runt detta. Delvis vill vi påstå att man lyckats. Vertex 3 MI är snabbare än vanliga Vertex 3. Dock inte ens i närheten av Vertex 3 240GB. Det finns även en 240GB-version av Max IOPS men den kommer nog att prestera ungefär som Vertex 3 240GB. Tyvärr kostar den mer och blir därför inte lika attraktiv. hade den kostat under 2000 kronor hade detta vart en klar vinnare.

Fördelar:

+ Sandforce kontrollern ger en råstyrka som är svårslagen
+ Bra prestanda vid slumpmässig läs och skriv
+ Hanterar komprimerad data OK
+ Snabbare än Vertex 3, Force GT och Kingston HyperX

Nackdelar:
– För dyr i dagsläget, för att vara intressant

Lägsta pris:

 

Kingston HyperX 120GB

bastitestVi hörde talas om Kingstons Sandforce-enhet redan för över ett år sedan. Då visste vi inte mycket om den och detaljerna var ganska knapphändiga. Vi har alltid fått ett väldigt bra intryck av Kingstons tidigare SSD-enheter då deras fokus varit ungefär samma som Intel. Inte snabbast, utan stabilast. Detta är första försöket av Kingston att slå sig in i den absoluta toppstriden och vi måste säga att de gör det bra. Enheten känns stabil och det känns inte som om man har sparat på krutet någonstans. Prestandamässigt så är enheten mer eller mindre identisk med Vertex 3 och Force GT. Det gäller även priset. Svårt att rekommendera en före en annan, de är alla bra val. Därför tilldelas även Kingston HyperX vår Rekommenderar-utmärkelse med samma motivering som sina två huvudkonkurrenter.

Fördelar:
+ Sandforce kontrollern ger en råstyrka som är svårslagen
+ Bra prestanda vid slumpmässig läs och skriv
+ Hanterar komprimerad data OK

Nackdelar:
– Utnyttjar inte SF-kontrollern till dessa fulla potential

Lägsta pris:

 

Intel 320 160GB

Intels gamla kontroller fick hänga med en generation till och precis som vi berättat tidigare så börjar det kännas nu. Prestanda är inte på topp, mycket tack vare avsaknaden av SATA 6,0 Gbps. Enheten presterar också sämst i nästan alla tester. Med det sagt så är det återigen ingen dålig SSD och räcker gott för de allra flesta. Är man inte intresserad av att köra PCMark och skryta för sina kompisar, utan vill ha en bra fungerande SSD med lite extra lagringsplats än de 120GB som de flesta andra erbjuder, då är detta ett utmärkt val. Mycket tack vare dess 5-årsgaranti. Prestandavinsten över 120GB versionen är ganska stor, samtidigt är den rätt mycket dyrare. Det är upp till var och en om man vill lägga ner de extra slantarna på lite högre prestanda och lagringskapacitet.

Fördelar:
+ Presterar OK med komprimerad data
+ 5års garanti
+ Fin prestanda vid läs/skriv av slumpmässig data
+ Gott om tillbehör

Nackdelar:
– SATA 3,0Gbps
– Gammal SSD-kontroller
– Överlag långsammare än konkurenterna

Lägsta pris:

 

Intel 320 300GB

300GB versionen av Intel 320 är lite mer svårmotiverad. Prestandamässigt så är det inte så jättestor skillnad mellan 160GB och 300GB versionerna och man får egentligen inte så mycket mer än just större lagringsyta till ett högre pris. Här gäller samma motivering som för 160GB versionen. Om du uppgraderar ditt system en gång var 5:e år och vill ha något som du garanterat vet kommer fungera så länge, då är Intels 5-årsgaranti väldigt trevlig att ha i ryggen.

Fördelar:
+ Presterar OK med komprimerad data
+ 5års garanti
+ Fin prestanda vid läs/skriv av slumpmässig data
+ Gott om lagringsyta
+ Gott om tillbehör

Nackdelar:
– SATA 3,0Gbps
– Gammal SSD-kontroller
– Överlag långsammare än konkurenterna
– 300GB kostar mycket pengar

Lägsta pris:

 

Intel 510 120GB

Intels 510 serie är tänkt för de som kräver den där extra prestandan som inte 320 serien kan ge. Problemet är att priset sätter käppar i hjulet för Intel. Enheten är visserligen snabb men i många fall inte tillräckligt snabb för att konkurrera med just prestanda. Slumpmässig skriv- och läshastighet är inte tillräckligt bra. Priset är också högre än de flesta Sandforce baserade enheterna. För dyr kort och gott.

Fördelar:
+ Mycket bra prestanda i alla sekventiella tester

Nackdelar:
– Dyr
– Sämre prestanda vid läs/skriv av slumpmässig data

Lägsta pris:

 

Intel 510 250GB

Går man upp ett steg till Intels 250GB version i 510 serien så ökar allt. Prestandan, lagringsytan, priset och också problemet. Priset per gigabyte är alldeles för högt för att ha någon chans att konkurrera. Precis som innan så finns det sekventiell prestanda som heter duga, men vid slumpmässiga skriv- och läsningar så halkar enheten efter. Återigen, för dyr.

Fördelar:
+ Mycket bra prestanda i alla sekventiella tester

Nackdelar:
– 250GB gör enheten dyrast i hela testet
– Sämre prestanda vid läs/skriv av slumpmässig data

Lägsta pris:

 

Crucial M4 128GB

brakopCrucials uppföljare till C300 blir en lite spännande historia. Precis som Performance 3 och Intel 510 så är den baserad på Marvells kontroller. Däremot så verkar Crucial valt en helt annan väg att implementera kontrollern på än t.ex. Intel. Där Intel saknade slumpämässig läsprestanda, så finns här så det räcker och blir över. I vårt IOMeter 4K-läs test så slår den alla, inklusive Sandforce. Däremot i vårt Winsat-test så hamnar den på en solklar jumboplats. Det finns helt klart potential även om prestanda kan variera en hel del beroende på test. Med den senaste mjukvaruuppgraderingen så har prestandan ökat ytterligare. Särskilt enhetens läshastighet har fått ett ordentligt uppsving och enheten vinner flera tester. Prestandamässigt ligger den helt klart och slåss tillsammans med Sandforce, men trots bra prestanda så känns den aningen opålitlig. I vilket fall så är det mycket prestanda för lite pengar och för den som speciellt gillar snabba filöverföringar är den ett utmärkt köp.

Fördelar:
+ Bra prestanda vid slumpmässig läs och skriv
+ Konkurrenskraftigt pris

Nackdelar:
– Något ojämn prestanda

Lägsta pris:

 

För den som ska köpa en SSD-enhet idag så finns det några saker att tänka på. Köper du en Sandforce-baserad SSD så kan du egentligen inte göra fel hur du än går tillväga. Tack vare konkurrensen så är alla SF-baserade enheter vettigt prissatta. Det beror på vad det är man är ute efter. Vill man ha det värsta av det värsta så måste man tyvärr börja titta på enheterna som ligger upåt 240GB och då springar priset iväg. För den som har en lite smalare plånbok men ändå vill ha bra prestanda så finns Force GT, Vertex 3 och HyperX som alla är bra val. Har man något mindre pengar än så, så finns ju Force 3 och Agillity 3. Dessa blir dock ganska sega i vissa lägen och vi skulle då hellre gå på något säkrare och mer långlivat. Då är Intel 320 ett bra alternativ. 120GB versionen kunde vi dock inte testa idag, men den är nog betydligt långsammare än 160GB, men också betydligt billigare och ger idag kanske mest utrymme för pengarna. Sen har vi givetvis den lilla överraskningen i Crucial M4 som ger ofta riktigt god prestanda och riktigt slagkraftigt pris per lagringsyta.

En SSD-uppgradering är en långtidsinvestering. Prestanda i alla ära, men du kommer inte att märka någon större skillnad mellan olika enheter. Den bästa rekommendationen vi kan ge är genrell, köp en SSD! Du kommer inte att ångra dig. Sedan vilken du köper beror helt på din plånbok och dina behov. Alla SSD-enheter som släppts hittills under 2011, har bevisligen sina för och nackdelar men är på det stora hela mycket bra produkter allihop.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Martin AnderssonmurakHenrik Berntssondlq84Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Intressant test. Man tackar.

Blev förvånad när jag läste ”nackdelen” hos intel 320 ”gammal”. Den kom ändå efter t ex 510 och kanske flera andra i testet. /s

Anton Karmehed
Admin

Det ska givetvis stå ”gammal SSD-kontroller” då den debuterade redan i X25-serien.
Ändrar det nu

Henry de Kruijf
Medlem

Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Underbar läsning, tycker om att ni hade med både 120Gb Vertex 3 och Vertex 3 120Gb Max Iops. 😆

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tror du förutsätter att det finns en SSD som är ”bäst för alla”. Det tror inte jag på. Vanliga diskar kan det vara så för trots att vanliga diskar är EXTREMT lika varandra i prestanda, pris osv osv Men här är det fortfarande skillnader i – Interface (om… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tänkte på samma sak när vi satt och skulle dela ut utmärkelser. Men faktum är att det inte går att ge rekommendation till Vertex 3 120GB utan att också ge det till HyperX och Force GT. Dessa tre är en bra kompromiss mellan prestanda, pris, tillgänglighet osv. Men… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote]Laglorden och Gustav har redan sagt det mesta. Men jag tänkte passa på att berätta att vi i vår nya design kommer att ha alla våra möjliga utmärkelser listade med våra framtagna motiveringar, allt för att Ni läsare ska få en bättre förståelse för hur och varför vi delar ut… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Jag älskar verkligen den tekniska genomgången. På en helt annan nivå än de flesta andra tester på andra sajter.

Skulle vara intressant att få test på Crucials m4 i större storlekar då skrivprestandan skall vara snäppet bättre på den och priset/GB inte skiljer sig mycket från 120G versionen.

Även Samsungs 470 saknade jag då den ju skiljer sig från dom andra med egen kontroller.

Anton Karmehed
Admin

Som kanske vissa av er märkt har artikeln varit otillgänglig en stund under dagen och detta på grund av smärre ändringar i slutledningen. Vår konsumentmodell av Vertex 3 240GB var lite sen inkommen i testet och vi hade missat att se över slutbetygen med denna klassledare i beaktning. Våra slutomdömen kring enheterna kvarstår dock och visar vilken positiv utveckling vi sett på SSD-marknaden i år.

Jacob Hugosson
Medlem

Bra test Gustav!

Jag får ju säga att Intels SSD:er fortfarande ser mest intressanta ut sett till pris/GB men de andra tillverkarna börjar ju faktiskt komma ikapp på den fronten också.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

I rutorna för Intel-diskarna finns det en felstavning i varje… ”sämmre”

Bra jämförelser annars! Har själv en Agility 3 och är sjukt nöjd!

Henrik Berntsson
Admin

en vertex 3 240 gigare hade inte gjort ont alls 🙂 riktigt imponerande siffror överlag

Murak
Medlem
Murak

Trevligt tekniksnack och nogranna tester. Det märks att ni lägger krut på ssd-rapporteringen.
För de som undrar är intels 320 diskar 7mm tunna (istället för 9.5mm som är standard) om man tar av en plastram, vilket gör att de passar i laptops som använder sig av de tunnare diskarna.

Martin Andersson
Gäst

Står naturligtvis ingenting om Intels 8MB bugg. Googla på det (typ ”8mb bad_ctx”)! Tydligen väldigt vanligt och när det väl händer så finns det ingen chans att få tillbaka sina filer/data. Jag råkade precis ut för detta 😕 Tidigare ägare av en Intel 320 SSD. Kommer aldrig införskaffa en Intel hårddisk i hela mitt liv igen.