Omdömen: 120/128/180 GB

På de här sidorna skriver vi ett kortare omdöme om varje enhet som vi testat. Dessa är sorterade efter storlek och sedan kronologisk ordning med de senaste omdömena längst upp. När vi testar flera enheter samtidigt så är dessa sorterade i bokstavsordning. Observera att priser ändras kontinuerligt och även om priset spelar en väldigt stor roll för våra rekommendationer ges det däremot inte någon större vikt i våra generella omdömen nedan. Priser förändras hela tiden så bör du ha det i åtanke när du läser våra omdömen. Titta alltid på enhetens senaste uppdaterade pris och jämför med de andra innan du bestämmer dig för vilken enhet som passar dig bäst.

Testades 2015-12-08

Adata SP550 120GB
Omdöme från: 2015-12-08
sp550 ssd3SP550 120GB är en TLC-baserad SSD som är parad med Silicon Motions SM2256 kontroller. Den kombinationen gör att enhetens prestanda lämnar en del att önska. SP550 är dock snabbare än motsvarande Crucial BX200 och det beror nog på att det SK Hynix-minne som SP550 använder, är snabbare än det Micron tillverkar. TLC gör dock enheten ganska billig men i nuläget så finns det MLC-enheter som kostar ungefär lika mycket och presterar betydligt bättre.

+ Bra TBW-värde trots endast 120GB-kapacitet
+ Lite snabbare än flera andra TLC-enheter

– Bland de långsammare enheterna vi testat
– SLC-cachen är för liten

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Adata SX930 120GB
Omdöme från: 2015-12-08
xs930 ssd3Adatas toppmodell SX930 är snarare en mellanklassenhet än något annat. Den bygger på en kontrollerkrets från JMicron som i första hand konkurrerar med SM2246EN och Phison S10, och då är det inget prestandamonster vi pratar om. Adata har istället fokuserat på längre livslängd och även 5 års garanti, vilket är en trevlig uppgradering. Enheten saknar dock en “killer-feature” som gör att den står ut från mängden och det gör också att det finns bättre, snabbare och billigare enheter att köpa.

+ SLC cachen gör nytta på 120GB-modellen
+ 5 års garanti
+ Bra TBW-värde trots endast 120GB kapacitet

– För långsam för att vara en toppmodell
– Läsprestanda är sämre än likvärdiga enheter

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-10-30

Toshiba Q300 120GB
Omdöme från: 2015-10-30
Toshiba Q300 är 120GB är en långsam enhet. Det är Q300 240 ssd1tyvärr inte så mycket mer att säga om denna enhet. Jämförelsevis med andra budget enheter så finns det inte så mycket att säga om denna enhet. Det ända positiva vi kan hitta med denna enhet, är att den har väldigt låg strömförbrukning i vila. Det kan göra den intressant som systemenhet för exempelvis NAS, router eller brandväggar.

+ Låg strömförbrukning i vila

– Bland de långsammaste enheterna som går att köpa idag
– Tappar mycket prestanda vid kontinuerlig belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Toshiba Q300 Pro 128GB
Omdöme från: 2015-10-30
Q300 Pro är en av de få nya SSD-enheter Q300pro 512 ssd1som fortfarande använder 64Gbit NAND. Det gör att enheten har fler NAND-enheter än många konkurrenter vid en given kapacitet. Därför är Q300 Pro 128GB något snabbare än andra 128GB-modeller. Det gör också enheten betydligt dyrare att tillverkare och tyvärr märks det på prislappen. Q300 Pro är en enhet som presterar bra men inte är särskilt prisvärd. Om du hittar den billigt någonstans så kan den vara ett alternativ.

+ 64Gbit NAND ger duglig prestanda trots låg kapacitet
+ Högre skrivprestanda än många andra 128GB enheter
+ 5års garanti

– Tappar mycket prestanda vid kontinuerlig belastning
– Inte särskillt prisvärd i dagsläget

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-06-09

Transcend SSD370 128GB
Omdöme från: 2015-06-09
Då Transcend använder sig av 128Gbit nand så tappar denna enhet väldigt mycket prestanda jämfört med sina större syskon. Det gör den svår att rekomendera eftersom man får så pass mycket mer om man går upp till 256GB istället. Om man däremot jämför med andra mer budgetorienterade 128GB-modeller som Kingston HyperX Fury eller Sandisk Ultra 2, ja då är denna betydligt snabbare. Vill du ha en billig 128GB-enhet med duglig prestanda och som ger dig lite extra skydd mot strömförlust, ja då kan Transcend SSD370 128GB vara en bra SSD för dig.

+ Godkänd prestanda
+ Partiellt skydd mot strömförust
+ Garantin täcker upp till 150TB skrivningar- Finns snabbare enheter till lägre pris

– Dålig skrivprestanda
– Tappar mycket prestanda vid kontinuerlig belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-03-20

Crucial BX100 120GB
Omdöme från: 2015-03-20
Minstingen i Crucials nya budgetserie är en enhet som faktiskt presterar bättre än vad man kunnat ana. Trots ganska dåliga förutsättningar så ger enheten ifrån sig godkänd prestanda. Med det sagt så är svårt att motivera köpet av denna före en 250GB-modell. Prisskillnaden idag är ungefär 250-300 kronor och för det så får man dubbelt så hög kapacitet och betydligt mycket bättre prestanda.

+ Inga “onödiga” funktioner för sin prisklass

– MX100 kostar i dagsläget lika mycket, är snabbare samt har fler funktioner
– Svårt att motivera priset jämfört med en 250GB enhet

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2015-02-19

Kingston HyperX Fury 120GB
Omdöme från: 2015-02-19
Kingstons nya budget-SSD för gamers och entusiaster är tyvärr också en av företagets långsammaste. För att få ner kostnaderna så har man använt sig av 128Gbit NAND från Micron tillsammans med Sandforce SF2281. Resultatet är en enhet som presterar undermåligt på egentligen alla fronter. Enheten är till och med långsmamare än V300 med asynkrona minneskretsar (som Kingston fick så mycket kritik för). Positivt är att enheten är väldigt billig. Även om det finns bättre alternativ för liknande pengar så kan den fungera som en OS-enhet. Som lagringsenhet för ljud, video och film så är den dock väldigt långsam och vi rekomenderar att man tittar på andra alternativ.

+ Billig

– Sekventiell skrivprestanda är bland det sämsta som man kan köpa idag
– V300 är snabbare och billigare
– Gammal kontroller

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-12-09

Samsung 850 Evo 120GB
Omdöme från: 2014-12-09
120GB-modellen av Samsung nya mellanklass-SSD är en av de mestintressanta. Enheten tappar mycket i sekventiell skrivprestanda på grund av att den endast har 8 stycken nand-enheter. I de flesta lägen så gör det inte så mycket eftersom turbowrite gör ett bra jobb med att hålla enheten snabb. Man märker dock att prestandan blir betydligt lägre när belastningen blir tyngre och framförallt om man skriver stora filer till enheten. Strömförbrukningen är dock väldigt låg och i övrigt så är prestandan på topp. 5 års garanti gör ju inte saken sämre. Tyvärr så är priset lite väl tilltaget och det gör enheten svår att rekommendera med dagens prissättning.

+ Väldigt snabb för att vara en 120 gigabyte enhet.
+ Stöd för hårdvaruaccelererad bitlocker
+ 5 års garanti
+ Låg strömförbrukning- Dyr för att vara mellan/budgetklass

– Märkbart sämre skrivprestanda än sina större syskon

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-08-01

Samsung 850 Pro 128GB
Omdöme från: 2014-08-01
Samsungs nya 850 Pro-familj är ett riktigt krutpaket och inte minst minstingen på 128 gigabyte imponerar i våra prestandatester. Enheten är konsekvent betydligt snabbare än andra enheter i storleksklassen och ofta lika snabb eller snabbare som större enheter med fler nand-chip. 10 års garanti, mycket lång uppskattad livslängd och stöd för Rapid, TGC Opal 2.0 samt låg energiförbrukning rundar av en imponerande SSD-enhet. Enheten tappar samtidigt prestanda när den börjar bli full och prislappen är tyvärr betydligt högre än hos andra enheter i klassen men Samsungs nya V-nand och 850 Pro-serie är utan tvekan i en klass för sig när det gäller prestanda på SATA-marknaden i dagsläget.

+ Klart snabbaste SATA-enheten i sin storleksklass
+ 10 års garanti och mycket lång uppskattad livslängd
+ Konsekvent hög prestanda även under hård belastning
+ Strömsnål

– Tappar mycket prestanda när hela enheten är fylld
– Hög prislapp

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-06-24

Corsair Force LX 128GB
Omdöme från: 2014-06-24
Utan en massa extra lull-lull så har Corsair lyckats få till en reaktivt bra presterande enhet till ett mycket attraktivt pris. Detta tack vare kontrollerkretsen från Silicon Motion. Kontrollern är väldigt fokuserat på läsning och i våra verklighetsbaserade tester så är enheten i många fall lika bra som betydligt dyrare enheter. När man går över till skrivningar så ser det däremot inte lika ljust ut och enheten presterar rent av dåligt. Särskilt sekventiell skrivning är bland de långsammare som vi testat på länge. Detta är en direkt konsekvens av valet att använda 128Gbit NAND, vilket också är anledningen till enhetens låga pris. Corsair har helt enkelt valt att välja port skrivprestanda till förmån för att lägre pris, vilket vi tycker är ett bra drag i det här segmentet. Strömförbrukningen är också en av enhetens starkaste sidor, då den genrellt sätt drar lite ström både vid belastning och i vila. Garantin på 3 år är också vad vi förväntat oss. Under tung belastning så går kontrollern återigen bet och presterar inget vidare. Detta är en enhet som är fokuserat på de belastningar som vi konsumenter vanligtvis utsätter våra enheter, och där presterar den bra.

+ Bra prestanda i verkliga scenarion
+ Bra prestanda vid läsning
+ Drar lite ström

– Dålig prestanda vid sekventiell skrivning
– Dålig prestanda vid tung belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2014-05-12

OCZ Vector 150 120GB
Omdöme från: 2014-05-12
Det är generellt sätt svårt att få tag i en snabb SSD som endast har 120 gigabyte lagringskapacitet. Prestanda är dock inget problem för OCZ Vector 150 120GB. Enheten presterar mycket bra trots sin ringa storlek och matchar många andra 240GB-modeller trots endast 128 gigabyte NAND. I dagsläget så är nog detta den snabbaste 120GB-modellen som man kan köpa. Enheten är dock aningen dyr och det går faktiskt att hitta 240GB-modeller i samma prisklass, men då ska man komma ihåg att Vector 150 oftast presterar bättre och har 5 års garanti. Strömförbrukningen under belastning är ganska bra, men i vila så drar enheten aningen mycket och där skulle vi gärna se att OCZ la lite mer krut. Men letar du efter en riktigt snabb 120GB enhet för att ha ditt operativsystem på, då är nog OCZ Vector 150 ett av de bästa alternativen i dagsläget.

+ Mycket bra prestanda
+ 5års garanti

– Aningen dyr
– Lite för hög strömförbrukning i viloläge

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-12-27

Corsair Force LS 120GB
Omdöme från: 2013-12-27
Enheten är baserad på Phisons S8-kontroller. Detta gör den till en dugligt presterande enhet som egentligen inte står ut något nämnvärt. Prestandan slår inga rekord, men enheten ger ett stabilt intryck och den känns helt ok som en mellanklassenhet. Prestandan vid läsning av sekventiell data är dessutom mycket bra. Strömförsörjningen är helt ok vilket gör den till ett bra val som billig hårddiskersättare i en laptop. Dess aggressiva Garbage Collection gör den också lite extra intressant för datorer med Operativsystem som saknar stöd för TRIM.

+ Ok prestanda
+ Aggressiv Garbage Collection
+ Ok strömförbrukning

– Finns snabbare enheter för samma pengar.

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Teamgroup Dark L3 120GB
Omdöme från: 2013-12-27
Dark L3 är nog den mest lyckades SSD-enheten från Team Group som vi testat hittills. Även om den inte är något prestandamonster så presterar den tillräckligt bra för att vara en enhet som vi skulle kunna tänka oss att använda. Prestandan är duglig och strömförbrukningen är klart godkänd. Det största probkemet är att det finns billigare enheter som presterar betydligt bättre.

+ OK prestanda
+ Ok strömförbrukning

– Finns snabbare enheter för samma pengar

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-07-17

OCZ Vector 128GB
Omdöme från: 2013-07-17
OCZ Vector fortsätter att imponera på oss, trots att en lagringskapacitet på endast 128GB. Tack vare OCZs “performance mode” så lyckas man hålla en väldigt hög sekventiell skrivprestanda som få enheter kan matcha. Även slumpmässig prestanda är riktigt bra, vilket gör OCZ Vector till en av de absolut snabbaste 128GB enheterna vi testat. Byggkvalitéen är utmärkt och tillbehör och strömförsörjningen är också bra. Det som är Vectors stora nackdel är att man inte kan matcha Samsungs 840 Pro i vare sig pris eller prestanda.

+ Mycket bra prestanda
+ Solid design
+ 5 års garanti

– Dyrare än Samsung 840 Pro

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-06-27

Sandisk Ultra Plus 128GB
Omdöme från: 2013-06-27
När vi testade Sandisk Ultra Plus 256GB så var vi imponerade över den prestanda som enheten lyckades trycka ut trots sin något begränsade hårdvara (billigare och långsammare kontroller). Samma sak gäller även 128GB-modellen. Prestandan är i de flesta fall helt ok. Tyvärr så tappar enheten en del i sekventiell skrivprestanda. Detta på grund av att lagringen endast består av två chip. Enheten tappar också väldigt mycket prestanda vid väldigt hög belastning. Strömförbrukningen däremot är mycket bra och landar strax under 256GB-modellen. Som så ofta annars, så är det priset som avgör.

+ överlag bra prestanda
+ Snabbare än sina närmaste konkurrenter
+ Låg strömförbrukning

– Låg sekventiell skrivprestanda
– Tappar mycket prestanda vid hög belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-04-30

Intenso SSD Premium 120GB
Omdöme från: 2013-04-30
Intenso Premium är den snabbaste SSD-enheten i Intensos sortiment. Det betyder inte nödvändigtvis att det är en snabb enhet jämfört med konkurrenterna. I det här fallet är det en långsam Sandforce SF2281-historia som vi sett flera gånger tidigare. Enheten är dessutom utrustad med asynkrona minneskretsar, vilket gör den långsammare än de flesta konkurrenter. Det bästa med den här enheten, är att den fysiskt känns väldigt solid och bra. Strömförbrukningen är också förhållandevis låg.

+ Premiumkänsla
+ Ok strömförbrukning

– En av de långsammaste enheterna vi testat
– Särskilt med komprimerad data

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Intenso SSD Top 128GB
Omdöme från: 2013-04-30
Intenso Top använder sig en Phison kontroller med bara 4 kanaler. Det gör att vi får en väldigt begränsad skrivprestanda. Läsning är inga större problem och särskilt sekventiell läsning går väldigt bra. Skrivning däremot är en smärre katastrof. I vissa tester så är enheten snarare i klass med en hårddisk. I specifikationen säger Intenso att enheten ska klara “upp till” 540 megabyte per sekund. Detta är en ren lögn och vilseledande i allra högsta grad. Däremot så drar enheten väldigt lite ström. Det beror främst på enhetens låga prestanda. Denna är inget vi rekommenderar för någon utan direkt avråder ifrån.

+ Bra sekventiell läs prestanda
+ Låg strömförbrukning (på grund av låg prestanda)

– Dålig slumpmässig prestanda
– Dålig sekventiell skrivning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Testades 2013-03-18

Teamgroup Ultra L2 128GB
Omdöme från: 2013-03-18
Vi misstänkte redan från början att Teamgroup Ultra L2, inte var något prestandamonster. Men att den var så här långsam hade vi nog inte riktigt förväntat oss av en SSD från 2013. Sekventiell prestanda med stora filer är godkänd och både skrivning och läsning snurrar på utan större problem. Slumpmässig prestanda är däremot helt katastrofal och det sänker hela enheten. Strömförbrukningen är däremot ganska bra, men det beror främst på den extremt låga prestandan. Man kan inte undgå att få lite Jmicron vibbar när man testar denna enhet. I vårt Garbage Collection test så sjunker enheten totalt i botten och lyckas som första enheten, att ni 0,0 megabyte per sekund som minimivärde under ett av testerna. TRIM återställer prestandan något, men bara ungefär hälften av de ursprungliga värdena. Detta är den överlägset sämsta SSD-enheten som vi testat de senaste 3 åren. Den må vara billig, men den är inte värd det.

+ Duglig sekventiell prestanda
+ Låg strömförbrukning (på grund av låg prestanda)

– Katastrofal slumpmässig prestanda
– Usel garbage collection

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Teamgroup Ultra L1 120GB
Omdöme från: 2013-03-18
Teamgroup Ultra L1 är en nästan exakt kopia av deras Xtreem S3 serie som vi testat tidigare. Precis som så många andra Sandforce-enheter, så lider L1 av prestandaproblem med komprimerad data. Största problemet är storleken på 120GB. 240GB versionen av L1 kommer troligtvis inte ha lika stora problem. Teamgroup har inte fixat det konstiga fel som uppstår i vårt test av slumpmässig skrivning. Så fort QD blir högre än 2, så sjunker prestandan ner till ungefär 20 000 IOPS och stannar där oavsett vilken QD man sätter. Allt beror på vilket slutpris som enheten får, men hittar du en annan Sandforce enhet till samma pris, så hade vi nog ändå inte valt Teamgroup L1.

+ Slumpmässig skrivhastighet
+ Toggle-NAND
+ Bra tillbehör

– Långsam med komprimerad data (bilder, film, musik)

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Testades 2013-02-23

Kingston V300 120GB
Omdöme från: 2013-02-25
OBS! Detta omdöme gäller endast den äldre versionen av V300. Den nyare revisionen använder ansynkrona minnesskretsar vilket gör denna enhet lika långsam som V200+. Var noga att kolla upp minneskretsarna innan köp OBS!

Kingstons nya budgetserie är baserad på välkända Sandforce 228x, med allt det nu innebär. Prestandan är god så länge man arbetar med filer som går att komprimera. Men när man hanterar data som inte går att komprimera så dyker prestandan väldigt fort och blir rent av dålig i många fall, särskilt vid skrivning. Däremot så är den en klar förbättring från föregångaren (V+200) tack vare sina Toggle-NAND minnen. Det märks också på prestandan och enheten presterar ofta i klass med Kingstons HyperX modeller. Kingston skickar även med mycket bra tillbehör om man väljer att köpa deras “uppgraderings kit”. Strömförbrukningen är godkänd och det gör enheten intressant som billig laptop uppgradering.

+ Slumpmässig skrivhastighet
+ Toggle-NAND
+ Bra tillbehör

– Långsam med komprimerad data (bilder, film, musik)

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Testades 2013-02-12

Corsair Neutron 128GB
Omdöme från: 2013-02-13
Corsair Neutron är en något långsammare variant av deras nuvarande flaggskepp Neutron GTX. överlag så presterar enheten bra och den är väldigt förtjust i läsoperationer. Vid just läsning så är den ofta snabbare än Neutron GTX. Vid skrivning däremot så tappar enheten en del i prestanda vilket också gör att dess generella betyg går ner en aning. Enheten har tyvärr fortfarande problem med ganska hög strömförbrukning. En annan positiv sak är att hela serien har 5 års garanti. Och då även 128GB-modellen.

+ Presterar väldigt bra vid läsning av data
+ 5 års garanti

– Tappar mycket i skrivprestanda på grund av färre NAND-enheter
– Hög strömförbrukning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Corsair Neutron GTX 120GB
Omdöme från: 2013-02-13
Corsair Neutron GTX är Corsairs nuvarande flaggskepp och det märks. Den presterar bra både i både skrivning och läsning även om den faktiskt tappar lite i sekventiell läsning. Särskilt vid låg QD. Extra overprovisioning gör att enheten presterar extremt bra under mycket hård belastning, vilket skulle göra denna intressant för arbetsstationer som jobbar extremt mycket, men även servrar i vissa fall. Corsair har givetvis 5 års garanti även på denna. Tyvärr är strömförbrukningen hög och läsprestandan är något lägre än vad många konkurrenter har. För en vanlig speldator eller enklare arbetsstation så finns det bättre alternativ i dagsläget.

+ överlag bra prestanda
+ 5 års garanti

– Hög strömförbrukning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Samsung 840 Pro 128GB
Omdöme från: 2013-02-13
Det är svårt att inte tycka om Samsung 840 Pro 128GB. I dagsläget så finns det inte en bättre 128GB SSD att köpa. Läsprestandan är ungefär som enhetens storebröder, och därmed bättre än de flesta andra. Samsung 840 Pro är den överlägset snabbaste 128GB-enheten som vi testat och den är med i toppen i de flesta av våra tester. Det gör den också snabbare än många av de 240GB och 256GB-modeller som finns idag. Sekventiell skrivprestanda är det som får enheten att tappa med de större enheterna, men bland 128GB-modellerna så är Samsung snabbast även där. Strömförbrukningen är också utmärkt (särskilt i idle). Det ända som Samsung tappar lite i, är när vi utsätter enheten för extremt stor belastning. Detta händer dock aldrig i en vanlig användarmiljö.

+ Mycket bra prestanda
+ 5 års garanti
+ Låg strömförbrukning

– Tappar lite prestanda vid extremt tung belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2013-01-23

PNY XLR8 120GB
Omdöme från: 2013-01-23
PNY:s budgetserie har många likheter med Intel 330. Enheten använder sig av synkrona minnen för att ge bättre prestanda. Trots detta så är det fortfarande av de långsammaste enheterna som vi testat. Även om den är snabbare än konkurrenterna med asynkrona minneskretsar. Strömförbrukningen är ok men fortfarande något högre än de närmaste konkurrenterna.

+ Slumpmässig skrivhastighet
+ Synkrona minnen

– Bland de långsammaste enheterna vi testat
– Inget som får den att stå ut från mängden

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

PNY XLR8 Pro 120GB
Omdöme från: 2013-01-23
Det finns egentligen ingenting som skiljer XLR8 Pro från sin lillebror (XLR8). XLR8 Pro är marginellt snabbare i de flesta tester men jämfört med andra enheter med SF2281 så visar XLR8 Pro upp medioker prestanda. Strömförbrukningen är hög för att vara en vara en enhet på bara 120GB. Ett stort plus är dock att enheten har 5 års garanti ifall man registrerar den på PNY:s hemsida. Om man kan hitta den här enheten till samma pris som konkurrerande enheter så kan den absolut vara ett alternativ på grund av den längre garantitiden.

+ 5års garanti (om man registrerar enheten på PNY:s hemsida)

– Hög strömförbrukning, långsammare än andra Sandforce-enheter

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

PNY Prevail Elite 120GB
Omdöme från: 2013-01-23
Prevail Elite 120Gb är en mycket intressant enhet av en anledning. Den är utrustad med Intels MLC-HET minneskretsar vilket ger enheten livslängd på 10 000 skrivningar per minneskrets. I dagsläget finns ingen annan enhet i den här prisklassen som kan matcha det. Prestandamässigt är det en ganska trist sak. Men för den som har en server eller en workstation som skriver mycket data. Denna enhet är inte designad för vanliga klienter och därför är den inte intressant för medelsvensson. Givetvis kommer enheten med 5 års garanti om man registrerar sin enhet hos PNY.

+ MLC-HET minnen till ett pris som alla har råd med
+ 5 års garanti

– Hög strömförbrukning
– Långsammare än andra Sandforce-enheter

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

Testades 2012-11-20

Adata SP900 128GB
Omdöme från: 2012-11-20
Adata SP 900 128GB är en budgetenhet som ger dig lite extra utrymme för pengarna jämfört med andra Sandforce-enheter i prisklassen. Tyvärr gör dess asynkrona minnen att den är väldigt långsam vid läsning. Bland de långsammaste i våra tester.

+ Ger lite mer lagringsutrymme jämfört med andra SF-enheter

– Märkbart långsammare än andra enheter vi testat

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Corsair Force GT 120GB
Omdöme från: 2012-11-20
Corsair Force GT 120GB lider av samma problem som alla SandForce-enheter på 120GB lider av, nämligen dålig prestanda vid skrivning av komprimerade filer. Den fungerar dock bra för dig som vill ha en liten enhet som bara ska användas som systemenhet.

+ Slumpmässig skriv
+ Mycket låg strömförbrukning

– Långsam med komprimerad data (bilder, film, musik)

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Crucial M4 128GB
Omdöme från: 2012-11-20
Det som talar emot enheten , är att konkurrenterna har sprungit ikapp,förbi och ifrån Crucial M4. 128GB-modellen har inte tillräckligt med NAND för att kunna mäta sig med konkurrenterna i många fall. Läsprestandan är oftast helt ok men skrivprestandan är bland de sämsta vi testat. Det som talar för den här enheten är att den har visat sig vara hyfsat felfri och de säljs ofta väldigt billigt. För dig som letar efter en billig SSD så är Crucial M4 128GB fortfarande ett bra val.

+ Bra budgetalternativ då enheterna ofta är väldigt billiga
+ Låg strömförbrukning

– Låg prestanda vid sekventiell skrivning

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Intel 330 120GB
Omdöme från: 2012-11-20
Intel 330 har levt ett bra liv som budgetenhet. Mycket tackvare sina synkrona minnen och därför också bra prestanda om man jämför med andra budget enheter. Trots det så är prestandan i lägsta laget då dess storlek håller den tillbaka. När man börjar flytta filer som är komprimerade på ett eller annat sätt så börja enheten att sacka efter.

+ Duglig prestanda med okomprimerad data
+ Låg strömförbrukning

– Långsam med komprimerad data (bilder, film, musik)

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Intel 330 180GB
Omdöme från: 2012-11-20
Intel 330 180GB är en slags kompromiss mellan 120GB och 240GBversionerna och en hyfsat bra sådan desutom. Intel 180GB kan absolut vara ett alternativ för de som tycker att en 240GB-enhet är för dyr. Man köper inte Intel 330 180GB före 120GB-modellen för att få 60GB mer lagringskapacitet. Nej man köper den för den extra prestandan som man får. Prestandamässigt så är den märkbart bättre än 120GB. Vi skulle dock i förstahand rekommendera 240GB-modellen för de allra flesta.

+ Snabbare än Intel 330 120GB
+ Prisvärd

– Långsam med komprimerad data (bilder, film, musik)

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Intel 520 120GB
Omdöme från: 2012-11-20
Intel 520-serien är Intels nuvarande high-end enheter. Prestandamässigtså presterar den bättre än sina närmaste SandForce konkurrenter, trots att komponenterna är identiska. Intels 520-serie har också ett bra rykte att vara stabila och fungera bra i de alra flesta fall. Tyvärr lider den av samma problem som alla små Snadforce-enheter. Den är långsammare än andra enheter när det kommer till komprimerad data.

+ Presterar bäst av de 120GB SF-enheter som vi testat
+ 5 års garanti

– Långsam med komprimerad data (bilder, film, musik)
– Dyr

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Kingston HyperX 120GB
Omdöme från: 2012-11-20
En enhet som nu börjar se slutet på sitt liv. Vi har svårt att hitta någon bra anledning till varför man vill ha en dyrare enhet med 5 000 skrivningar per minnescell. Men har du en databasserver hemma och du är orolig för antalet skrivningar som görs till din SSD, så kan du sova gott när du vet att HyperX har 66 procent längre livslängd än konkurrerande enheter. 120GB-modellen lider dock av prestandaproblem med komprimerad data.

+ Låg strömförbrukning
+ 5 000 skrivningar per minnescell
+ Bra tillbehör

– med komprimerad data (bilder, film, musik)
– Dyrare än konkurrenterna

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Kingston HyperX 3K 120GB
Omdöme från: 2012-11-20
HyperX 3K 120GB är en enhet som levererar det den ska. Men på grundav det begränsade antalet NAND-enheter, så tappar enheten väldigt mycket i prestanda med komprimerad data. Tillbehören är det däremot inget fel på då man får en hel arsenal med prylar. Enheten är också bra prissatt och man borde därför få förhållandevis bra med valuta för pengarna

+ Slumpmässig skrivhastighet
+ Bra tillbehör
+ Premiumkänsla

– Långsam med komprimerad data (ljud, film, musik)

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

Kingston V+200 120GB
Omdöme från: 2012-11-20
Kingstons budgetserie är en enhet som kör den numera klassiska kombinationen Sandforce-kontroller + asynkrona minnen. Tyvärr så gör de asynkrona minnena att enheten blir sämre på det som är SandForce-kontrollerns svagaste länk, skrivning med komprimerad data. De asynkrona minnen göra också att enheten tappar mycket i läsprestanda. Detta kombinerat med endast 120GB lagringsutrymme ger oss en väldigt billig, men väldigt långsam SSD.

+ Billig
+ Bra tillbehör

– En av de långsammaste enheterna vi testat

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

OCZ Vertex 3 120GB
Omdöme från: 2012-11-20
OCZ Vertex 3 är en riktig gammal trotjänare som fortfarande säljs. Det var den första enheten med Sandforce SF228x-kontroller. Det käns dock som om enheten har spelat ut sin roll och vi gissar att OCZ försöker fasa ut dessa enheter till förmån för den nya generationen. Prestandamässigt så presterar den som många andra 120GB-enheter baserade på Sandforce. Den hålls tillbaka av att den endast har 120GB lagringskapacitet och den tappar mycket i skrivprestanda när den arbetar med komprimerad data.

+ Slumpmässig skrivhastighet

– Långsam med komprimerad data (ljud, film, musik)

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

OCZ Vertex 4 128GB
Omdöme från: 2012-11-20
Nyaste generationen Vertex-enheter och OCZ:s nuvarande flaggskepp.128GB-modellen bjuder på mycket imponerande skrivprestanda trots sin ringa storlek. Särskilt imponerande är det att detta görs med vanliga synkrona minnen. Vertex 4 har dock sina problem. Prestandan kan komma att sjunka om enheten pressas under en längre period då den tappar prestanda om enheten fylls till hälften eller mer. Detta blir extra viktigt på just 128GB-modellen. Enheten ska kompensera för detta själv och OCZ lovar att enheten ska prestera på topp “nästan” hela tiden. Vertex 4 är också långasammare än många andra på sekventiell läsning och tappar därför en del mark i våra “trace-tester”. vad som talar för enheten är att den kostar väldigt lite och det är svårt att hitta en enhet som ger samma pris/prestandaförhållnade som just Vertex 4 128GB

+ Bra skrivprestanda trots 128GB
+ 5 års garanti
+ Prisvärd

– Sämre pretanda vid läsning
– Kan tappa prestanda vid hög belastning

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Plextor M3 Pro 128GB
Omdöme från: 2012-11-20
Plextors M3 Pro 128GB är en enhet som fortfarande säljs i Sverige. Vi tror dock att den är på väg bort då det känns som om Plextor vill fasa ut enheten till förmån för deras nya M5-serie. Prestandamässigt så är det en riktigt rapp enhet det handlar om. I nästan alla tester vi gjort så är det den snabbaste 128GB enheten som vi testat här på NH. Den ligger i många fall i klass med Vertex 4 prestandamässigt utan prestandaproblemen vid sekventiell läsning. Den är också snabbare än sin ersättare M5S 128GB. Det finns dock en stor nackdel med Plextor M3 PRO. De är rusktigt dyra. M3 Pro 128GB kostar i skrivande stund dubbelt så mycket som en del konkurrenter. Om du kan hitta en sådan här enhet billigt någonstans så är det bara att köpa. Men att lägga ut 700 kronor extra är det inte värt.

+ Snabbaste 120/128GB enheten som vi testat
+ 5 års garanti

– Väldigt dyr

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Plextor M5S 128GB
Omdöme från: 2012-11-20
Plextor M5S 128G är utrustad med synkrona minnen och får därför en något begränsad prestanda. Särskilt när det kommer till sekventiell skrivning. När det gäller läsning och slumpmässig prestanda, så presterar enheten helt ok. Det betyder att som systemdisk så kommer den här enheten att fungera bra. Men likt de andra Plextor-enheterna så är även M5S 128GB betydligt dyrare än sina konkurrenter.

+ Bra prestanda vid läsning av data
+ Låg strömförbrukning

– Dyr
– Sämre vid sekventiell skrivning

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

Samsung 830 128GB
Omdöme från: 2012-11-20
Samsung 830 128GB är nog den absolut intressantaste enheten för de som är ute efter en 120/128GB enhet idag. Det är flera faktorer som spelar in men framförallt så är det enhetens låga pris som lockar. Trots att detta är en enhet som presterar bland de bästa i 120/128GB-segmentet så är det en av de absolut billigaste. Prestandan är i de flesta fall bra och enheten placerar sig ofta högt upp i listan när det arbetas med sekventiell skrivning och läsning. Slumpmässiga skrivningar däremot är det området där enheten faktiskt presterar ganska dåligt. Samsung 830 har ett väldigt bra rykte att vara en stabil enhet som sällan fallerar eller krånglar. Ska du köpa en ny SSD till din jobbdator så är detta enheten för dig. Ska du ha den i din dator hemma så kanske du vill ha lite mer utrymme och då bör man kanske titta på en enhet med högre kapacitet.

+ Bäst pris/prestanda just nu
+ Bra tillgänglighet
+ Bra rykte

– Långsam vid skrivning av slumpmässig data
– Hög stömförbrukning

Lägsta pris på prisjakt.se: Product price

 

SanDisk Extreme 120GB
Omdöme från: 2012-11-20
Vi märkte redan första gången att SanDisks enhet tappade i prestandajämfört med konkurrenterna och det håller i sig nu när vi testar om den med den senaste firmwaren. Sandisk Extreme 120GB är helt klart begränsad av det få antal minneschip som den är ansluten till och halkar därför efter rejält i många av våra tester. Den är absolut inget bottenapp, men det finns bättre enheter att välja före denna.

+ Slumpmässig skrivprestanda
+ Låg strömförbrukning

– Långsam med komprimerad data (ljud, film, musik)

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

TeamGroup Xtreem S3 120GB
Omdöme från: 2012-11-20
TeamGroup Xtreem S3 120GB är lite av ett frågetecken för oss. Enheten finns idag endast listad hos en svensk butik och vi väntar på att fler handlare ska ta in den. I dagsläget så kommer vi inte att rekommendera några Sandforce-enheter med 120 gigabytes lagringskapacitet, de är helt enkelt för långsamma. Denna enhet lider också av väldigt dålig prestanda i vårt 4K Random Write-test. Troligtvis någon firmwarebugg, och vi inväntar svar från TeamGroup.

+ Inga värda att nämna

– Mycket dålig prestanda vid skrivning av slumpmässig data (FW bugg?)
– Hög strömförbrukning
– Långsam med komprimerad data

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

TeamGroup Xtreem S3 Pro 120GB
Omdöme från: 2012-11-20
TeamGroups High-End serie har suffixet PRO. Förutom det så kan vi inte hitta någon skillnad mellan S3 och S3 PRO. Enligt specifikationerna så ska Pro vara något snabbare, i verkligheten så presterar de ungefär lika förutom att Pro inte lider av de konstigt låga resultaten i vårt 4K slumpmässiga skrivtest som S3 uppvisade. Vi har idag inte några prisuppgifter på dessa enheter så innan vi vet vad de kostar så kan vi inte rekommendera dem. Likt andra Sandforce-enheter så är S3 Pro väldigt långsam när det kommer till komprimerad data och väldigt snabb i vårt test av slumpmässig skrivning med 4K-filer.

+ Slumpmässig skrivprestanda

– Långsam med komprimerad data (ljud, film, musik)
– Hög strömförbrukning

Lägsta pris på prisjakt.se: –

 

166
Leave a Reply

avatar
166 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
60 Comment authors
-Tjalve-dlq84dj christianthisPatrik F Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Varit nöjd och är nöjd med min crucial M4 128gb som tutar på 2 år senare.
samma pris som då får man 256gb idag.

men vilket test heh.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp!

Fredrik
Medlem
Fredrik

WoW!

Underbar artikel.

Håller med om att Plextor SSDer är dyrare än de flesta andra, men å andra sidan har jag inget att klaga på angående kvalitén eller hastigheten.

Visst, det kostar lite extra (999 kr för min 128GB M3 när den införskaffades) men jag upplever det som värt det för att slippa allt krångel.

flopper
Medlem
flopper

Kan nämnas att många ssd med nyare kontrollers kanske inte är helt optimala för äldre moderkort.
För en oinvigd så vill de köpa ssd men om deras moderkort är äldre kan det uppstå lite problem med kompatibilitet.

Anton Karmehed
Admin

Även som en som suttit med hela resan, eller kanske ännu mer för mig, så är detta den mäktigaste artikeln vi publicerat på NH under de snart 12 år vi varit aktiva. Ser vi till själva SSD-marknaden är det riktigt kul att vi faktiskt har en handfull olika kontrollerkretsar med riktigt konkurrenskraftig prestanda. Det bådar för en spännande framtid på SSD-marknaden helt klart.Ser även fram emot att se Intels nya enterprisekontroller i konsumentenheter. Förutom att Samsung imponerar riktigt stort i prestanda är det riktigt kul att se hur 240-256GB enheterna verkligen kommit till sin rätt prismässigt. Inte minst med tanke… Läs hela »

Anders Nilsson
Editor

Grymt imponerad Gustav. Sjukt bra jobbat 😀

Daniel
Medlem
Daniel

Otroligt bra test.Gillade speciellt de egenkomponerade testsviterna,mycket bra jobbat!.
Det här kommer bli det test jag rekommenderar alla ssd-köpsugna att läsa.

Och med fortlöpande uppdateringar så är det alltid aktuellt.
Tack så hemskt mycket.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Jag tror någon på redaktionen får avstå från kaffe ett tag framöver.

Som 830 ägare blir man glad över att ha gjort ett bra val.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Har faktiskt tankar att skaffa en SSD trots mina negativa åsikter om dessa drivar. Det lär bli en 120 – 128GB version i alla fall. Jag brukar inte ha mer än 65GB på min hårddisk (med spelen inräknade) så det lär räcka för min del

Samsung 830 128GB ligger på min favoritlista efter att ha läst testet

Morkul
Medlem
Morkul

Jag har två Corsair SSD som är ca 2år gamle och båda får “Health Status Critical” när jag kontrollerar med CrystalDiskInfo. Disken är inte alls 90GB längre heller utan har krympt ordentligt på grund av skadade minnesceller. Drift tiden är på 8170 timmar och total skrivning på endast 5,7TB och FireFox cachen står för ca 70% av det all på grund av att min dotter hela tiden spelar massa olika flash-spel. Nu för tiden så har risken för detta minskat dels på grund av att diskarna har blivit större och där med skrivs inte cachen över lika ofta och dels… Läs hela »

Medlem
WIRN

Grym artikel!

Flyfisherman
Medlem

Till Gustav Gager och övriga som arbetat med denna fantastiska guide vill jag bara säga att ni verkligen har gjort ett toppen arbete. Informativt och bra skrivet med mycket fakta. Särskilt tycker jag ni gjort det väldigt bra med informationssidorna i början av artikeln, men självklart alla testerna också samt bra sammanfattning med prisguidning på slutet. Kanske det blir aktuellt med en uppdatering eller notis på eran sida framöver om Samsungs 840 Pro pga. att det tydligen skall(?) släppas en viktig Firmware uppdatering snart, för att åtgärda något kritiskt fel. Det är väl inte riktigt klart där än med dessa… Läs hela »

Verbatim
Gäst
Verbatim

Hej,

Grymt test.
Det vore kul om Verbatims prisvärda SSD kom med i framtiden.

Tempel
Medlem
Tempel

Köpte två Hyper X förra julen för strax under 1000lapppen, bra köp och det priset då var det ingen som slog… och 5000 skrivningar känns en hel del bättre än 3000.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Tempel”]Köpte två Hyper X förra julen för strax under 1000lapppen, bra köp och det priset då var det ingen som slog… och 5000 skrivningar känns en hel del bättre än 3000.[/quote]
Alla produkter påverkas givetvis mycket av priset, rea osv. Men SSD-enheter i synnerhet där det är så många bra enheter på marknaden och så lite som skiljer att priset ofta blir en extra stor faktor. Så har man tur och är påpasslig när det är rea eller specialerbjudande kan man göra riktiga kap som står sig rätt länge sett till pris/prestanda.

Pelle Svanslös
Gäst
Pelle Svanslös

[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”Marquzz”]Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp![/quote]Jo det har tagit ett tag. Om man räknar ihop den totala tiden som testandet har kört och lägger det en sekvenens, så har jag testat i ungefär två veckor 🙂 Men som sagt, Grovjobbet är gjort nu och det kommer bli betydligt enklare för mig att testa nya enheter i framtiden. Så är den enhet ni saknar så är det bara att säga till. Då ska jag försöka fixa så den kommer med. Är det några frågetecken får ni gärna skicka ett mail eller… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Pelle Svanslös”]
Kommer ni uppdatera notisen om Samsung 840 Pro så fort ni får någon info om probelemet med de “döda” diskarna?[/quote]
Artikelns syfte är att uppdateras löpande och alltid vara up-to-date 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Grymt test, en stor eloge igen för de många modeller ni får med. Hade som vanligt gärna sett fler storlekar i samma modell serier testade men jag vet att ni försöker och att ni får ett begränsat material att arbeta med. Har själv en 128Gb Corsair performance pro som jag införskaffade efter ert test av den disken och jag är mycket nöjd med det köpet. Är hästlängder bättre än den vertex 3 jag bytte från. (den kostade dock mindre när jag köpte den än de gör nu konstigt nog, inte mycke men iaf) Återigen tack för alla fina recensioner och… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“]Hej Morkul. Jag tycker detta verkar väldigt intressant då det är flera parametrar som inte riktigt stämmer för mig. Först och främst, vilken modell är det du har? Eftersom det är 90GB så skulle jag gissa att det är en Corsair Force kanske? Jag har gjort ett litet snabb test för att försöka räkna ut ungefär hur mycket data som kan skrivas till en Corsair Force 40GB. Jag körde aldrig riktigt klart testet och det faktiska antalet skrivningar till NAND står inte i SMART data för dessa enheter. Men jag använder mig av okomprimerad sekventiell skrivning och det borde… Läs hela »

Jackuel
Gäst
Jackuel

Jag tycker detta är ett mycket bra initiativ! Jag återkommer och läser nhw ofta just pga av era SSD-tester. Detta uppskattas mkt!

En fråga: vet ni något om när Intels SSD DC S3700? När kommer den? När får ni in den för test?

Mvh Jackuel

Marquzz
Medlem
Marquzz

Detta test visar verkligen att man inte ska hoppa på nya diskar, utan avvakta minst ett halvår för att se hur de är. Tekniken är onekligen fortfarande ny och rätt obeprövad. Jag skulle tro att priskrig och jakten på ökad prestanda har lätt till minskad kvalité. Hellre en långsammare och pålitlig disk än en snabb som kraschar och med minskad prestanda som följd av dålig mjukvara. Jag har själv en Corsair GT och en A-data bägge med Sandforce SF-2200 och de har fungerat bra och varit stabila i nåt halvår nu. Datorn med Corsairen har blåskärmat kanske 4 ggr sen… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“]Hej igen och tack för ditt svar. Haha attans. Det hade vart spämnnande att kolla på dem 😉 Corsair svar låter också mycket märkligt. Om enheten ifråga inte är från stenålderna (nått i stil med jmicron kontroller) så ska GC och Wear Leveling se till att det inte händer. Om du skriver data till en minnecell och sedan är den minnecellen statisk (Windows installation) då kommer den informationen att flyttas runt till olika platser (Wear Leveling). Det ökar WA ganska dramatiskt, men är nödvändigt för att du inte ska få just det problemet som corsair beskriver. jag tror de… Läs hela »

Kalle2001
Gäst
Kalle2001

Jisses vilket bra test, superbra!!!

Laglord3n
Gäst
Laglord3n

[quote name=”Morkul”]Intressant att läsa men då undrar jag hur fasen de kan flytta på filer som Windows låser?[/quote] Den flyttar inget, men om du läser upp fil a och skriver ned fil a på vad Windows tror är samma ställe på disken, så ska Wear leveling algorithmen se till att den skrivs på andra mindre utnyttjade minnesceller i verkligheten. Det är en av huvuduppgifterna för en SSD-kontroller och därför låter Corsairs svar väldigt mysko 🙂 Då skulle man som du säger kunna paja enheten genom att läsa/skriva samma fil några tusen ggr. Alltså address 0 är address 54454 fysiskt fösta… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Tack Laglord3n och -Tjalve-!

Känns som jag måste läsa på lite mer om Wear Leveling. Var väl 20 år sedan jag hade koll på det och då gäller det bränning av EMPROM och jag antar att det har hänt lite sedan dess.

Morkul
Medlem
Morkul

Efter att ha läst en hel del de senaste dagarna angående Wear Leveling börjar jag känna mig inte mer insatt. Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Dynamic wear leveling håller koll på antalet cyklar varje minnesblock har gjort och skriver till de minnesblock som har minst antal skrivningar. Data som det aldrig sker någon förändring av (till exempel systemfiler) kommer aldrig Dynamic wear leveling flytta på. Static wear leveling flyttar runt på statisk data och försöker göra så många minnesblock som möjligt ledigt men helt utan dritekt kontroll… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“]Du har helt rätt i att det finns 2 olika typer av Wear leveling. SSD-Eneheter använder en kombination av de båda typerna. Delvis för att dynamisk är snabbare än statisk, men även statisk bör köras ibland också. Jag tror inte det finns någon SSD-enhet som använder endast dynamisk wear leveling. Det är mer minneskort och USB-minnen som gör det. Så dina gamla SSDer borde ha ha haft tillgång till statisk wear leveling.[/quote] Jo precis som jag skrev: Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Om mina diskar var… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“] Coolt att du har kontakter hos Samsung. Du kanske kan fixa lite “inside info” till mig då? 😉[/quote] Tyvärr sitter jag under en hel del NDA tyvärr. Men när det kommer till ARM och dess utveckling hos Samsung så finns det en hel del man skulle vilja säga ibland. [quote]Det finns säkert lägen där du kan stänga in alla SSD-enheter i ett hörn (SandForce enheter återhärmtar sig aldrig när man sätter dem i ett visst läge tex, inte ens med TRIM). Jag har dock väldigt svårt att tänka mig att du ska sätta den i ett såndant läge… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“]För det första så kan man inte tänka “filer” när vi pratar sånt här. När du sparar en fil så kommer filsystemet (NTFS eller FAT eller liknande) att använda sig av något som kallas för LBA. Det är egentligen ett stort adressregister. På en hårddisk så motsvarar en adress i LBA, en fysisk sektor på disken. När det gäller SSD så finns det ett lager emellan. LBA Snackar med SSD kontrollern och SSD kontrollen ger LBA adressen en motsvarande fysiska plats i NAND att lagra datan på. Detta är något som SSD-kontrollern sköter helt själv. LBA, filsystem och OS… Läs hela »

LosKrikon
Gäst
LosKrikon

Varför rekomendera intel 330 240gb före 180gb? Enligt prisjakt har de samma prestanda. Kan vara fel dock.

Rasmus Nyman
Gäst
Rasmus Nyman

Läser:

“För varje extra bit man lägger till så ökar antalet kombinationer logaritmiskt”

Stannar upp – läser igen och känner att något känns fel…

borde inte antalet kombinationer öka exponentiellt, med 8 bitar kan vi ju lagra 2^8=256 olika värden; inte log_2(8)=3 värden…

Kambiz
Gäst
Kambiz

FANTASTIKST bra artkel, hittade precis allt jag letade efter, mycket jag inte kan om SSD men troligen blir jag mer lärd när jag läst mig i genom
Bra jobbat Gager 😉