Sandisk Ultra Plus

SanDisk Ultra Plus
Lagringskapacitet 128 / 256 GB
Kontroller Marvell 88SS9175
Minnesteknik MLC NAND (19nm Toggle)
Gränssnitt SATA 6.0 Gbps
DRAM cacheminne 64 / 128 MB (DDR2)
Sekventiell läshastighet 530 / 530 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 290 / 445 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 80 000 / 82 000 IOPS (312 / 320 MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 33 000 / 39 000 IOPS (129 / 152 MB/s)
Firmware X211200
Strömförbrukning – vila/aktiv x / x W
MTBF 2 000 000 Hours
Formfaktor 2,5-tum (7mm)
Garanti 3 år
Länk till recension 128GB: Sandisk Ultra Plus 128GB – Prisvärd enhet i mindre storlek

256GB: Svenska SSD Guiden: SanDisk Ultra Plus 256GB

Sandisk Ultra Plus är en intressant enhet av flera anledningar. Den lanseras som en mellanklassenhet och förväntas därför inte slå några prestandarekord. Däremot så ska den vara en enhet som ger en bra kombination av pris och prestanda. Enheten är baserad på en kontrollerkrets från Marvell som heter 88SS9175. Detta är faktiskt första gången som vi ser den här kontrollern i testlabbet. Det ska vara en nerbantad version av Marvells populära kontroller 88SS9174 som vi tidigare sett i bland annat Crucial M4, Intel 510, Plextor M3 och Corsair Performance Pro. Skillnaden med den här modellen är att den endast använder fyra kanaler, till skillnad från 9174 som använder åtta. Detta har givetvis en negativ inverkan på prestandan, men det ska också göra enheten betydligt mer effektiv i mån av tillverkningskostand och strömförbrukning.

övriga specifikationer tyder på att Sandisk Ultra Plus kommer att prestera ungefär som Samsung 830 gjorde när den släpptes. Det betyder att den inte kommer att kunna konkurrera med de allra snabbaste, men det visste vi ju redan.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Lägsta pris
Sandisk Ultra Plus
256 GB 530 MB/s 445 MB/s 39 000 IOPS 82 000 IOPS Product price
Sandisk Ultra Plus 128 GB 530 MB/s 290 MB/s 33 000 IOPS 80 000 IOPS Product price
Sandisk Ultra Plus
64 GB 520 MB/s 155 MB/s 29 000 IOPS 76 000 IOPS Product price

Ultra Plus finns i tre olika storlekar. Inte helt förvånande så handlar det om enheter i storlekar om 64, 128 och 256 gigabyte. Att ha 256 gigabyte som den största enheten är ganska vanligt bland mellanklassenheter. Folk som köper dessa enheter är ofta inte redo att betala så mycket för en SSD. En annan anledning kan vara valet att använda en kontroller med bara fyra kanaler. Det begränsar nämligen antalet NAND-enheter som kan anslutas sammtidigt.

I vanlig ordning så är det skrivprestanda som blir lidande när kapaciteten hos enheten sjunker och inte helt oväntat så är det 128GB och 256GB-modellena som vi kommer att testa idag. Vi räknar med att 64-gigabytesversionen kommer att vara betydligt långsammare än de andra två.

Enhetens design har många likheter med Extreme som vi testat tidigare. Den största skillnaden rent utseendemässigt är att enheten bantat ner sig och numera är bara 7 millimeter tjock. Detta är något vi ser på alla nya enheter som lanseras. För att enheten även ska passa i datorer som är designade för 9,5 millimeter enheter, så får man med en liten ram som man monterar på enhetens ovansida. Ett utmärkt sätt att lösa problematiken med de olika formfaktorerna tycker vi. Sandisks lösning är för övrigt identisk med den som Kingston numera använder sig av.

En annan trend som vi börjar se bland billigare enheter är att tillverka ett litet kretskort. Det finns flera fördelar med detta. Den mest uppenbara är att det är billigare att tillverka ett litet kretskort jämfört med ett stort. Förutom det så låter det Sandisk använda samma kretskortsdesign i enheter som är designade för andra formfaktorer. Sandisk har tagit vara på det och skapat ett kompakt kretskort som rymmer kontroller, en DRAM-krets och fyra minneskretsar för 256GB-modellen. 128GB-modellen är identisk, men med endast två minneksretsar. Samtliga är givetvis tillverkade av Sandisk själva.

Minneskretsarna är Sandisks egna 19-nanometers eX2 ABL MLC-NAND och har artikelnummer 05131 064G. Dessa minneskretsar är lite speciella då de använder en ny teknik som Sandisk kallar för Ncache. Vi har redan tittat på Ncache tidigare när vi testade Teamgroup Ultra L2 så vill ni läsa mer om hur Ncache fungerar så kan ni läsa det här. Lite kortfattat så kan man säga att Ncache är bara ett fint namn för att låta en del av minnet arbeta som ett SLC minne och använda detta som en cache. När många slumpmässiga skrivningar ska göras så skrivs dessa till en speciell del av minneskretsen som endast skriver en databit per minnescell. Fördelen är att detta ger något bättre prestanda. Det gör också att enheten säkert kan lagra användardata i cachen utan att man behöver vara orolig för dataförlust vid strömavbrott. Rent teoretiskt så borde Ncache räcka och enheten skulle inte behöva ha någon extern DRAM-cache. I det här fallet så ser vi att Sandisk valt att använde en DRAM-cache iallafall. Troligtvis på grund av att Marvell-kontrollern är designad att använda en extern DRAM-cache.

DRAM-cachen är en krets från Samsung. Artikelnummret är lite svårt att tyda men det ser ut att vara K4T1G164QF för 256GB-modellern och K4T511530 för 128GB-modellen. Detta betyder att det rör sig om DDR2-minnen på 64 megabyte för 128GB-modellen, och 128 megabyte för 256GB-modellen.

166
Leave a Reply

avatar
166 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
60 Comment authors
-Tjalve-dlq84dj christianthisPatrik F Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Varit nöjd och är nöjd med min crucial M4 128gb som tutar på 2 år senare.
samma pris som då får man 256gb idag.

men vilket test heh.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp!

Fredrik
Medlem
Fredrik

WoW!

Underbar artikel.

Håller med om att Plextor SSDer är dyrare än de flesta andra, men å andra sidan har jag inget att klaga på angående kvalitén eller hastigheten.

Visst, det kostar lite extra (999 kr för min 128GB M3 när den införskaffades) men jag upplever det som värt det för att slippa allt krångel.

flopper
Medlem
flopper

Kan nämnas att många ssd med nyare kontrollers kanske inte är helt optimala för äldre moderkort.
För en oinvigd så vill de köpa ssd men om deras moderkort är äldre kan det uppstå lite problem med kompatibilitet.

Anton Karmehed
Admin

Även som en som suttit med hela resan, eller kanske ännu mer för mig, så är detta den mäktigaste artikeln vi publicerat på NH under de snart 12 år vi varit aktiva. Ser vi till själva SSD-marknaden är det riktigt kul att vi faktiskt har en handfull olika kontrollerkretsar med riktigt konkurrenskraftig prestanda. Det bådar för en spännande framtid på SSD-marknaden helt klart.Ser även fram emot att se Intels nya enterprisekontroller i konsumentenheter. Förutom att Samsung imponerar riktigt stort i prestanda är det riktigt kul att se hur 240-256GB enheterna verkligen kommit till sin rätt prismässigt. Inte minst med tanke… Läs hela »

Anders Nilsson
Editor

Grymt imponerad Gustav. Sjukt bra jobbat 😀

Daniel
Medlem
Daniel

Otroligt bra test.Gillade speciellt de egenkomponerade testsviterna,mycket bra jobbat!.
Det här kommer bli det test jag rekommenderar alla ssd-köpsugna att läsa.

Och med fortlöpande uppdateringar så är det alltid aktuellt.
Tack så hemskt mycket.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Jag tror någon på redaktionen får avstå från kaffe ett tag framöver.

Som 830 ägare blir man glad över att ha gjort ett bra val.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Har faktiskt tankar att skaffa en SSD trots mina negativa åsikter om dessa drivar. Det lär bli en 120 – 128GB version i alla fall. Jag brukar inte ha mer än 65GB på min hårddisk (med spelen inräknade) så det lär räcka för min del

Samsung 830 128GB ligger på min favoritlista efter att ha läst testet

Morkul
Medlem
Morkul

Jag har två Corsair SSD som är ca 2år gamle och båda får “Health Status Critical” när jag kontrollerar med CrystalDiskInfo. Disken är inte alls 90GB längre heller utan har krympt ordentligt på grund av skadade minnesceller. Drift tiden är på 8170 timmar och total skrivning på endast 5,7TB och FireFox cachen står för ca 70% av det all på grund av att min dotter hela tiden spelar massa olika flash-spel. Nu för tiden så har risken för detta minskat dels på grund av att diskarna har blivit större och där med skrivs inte cachen över lika ofta och dels… Läs hela »

Medlem
WIRN

Grym artikel!

Flyfisherman
Medlem

Till Gustav Gager och övriga som arbetat med denna fantastiska guide vill jag bara säga att ni verkligen har gjort ett toppen arbete. Informativt och bra skrivet med mycket fakta. Särskilt tycker jag ni gjort det väldigt bra med informationssidorna i början av artikeln, men självklart alla testerna också samt bra sammanfattning med prisguidning på slutet. Kanske det blir aktuellt med en uppdatering eller notis på eran sida framöver om Samsungs 840 Pro pga. att det tydligen skall(?) släppas en viktig Firmware uppdatering snart, för att åtgärda något kritiskt fel. Det är väl inte riktigt klart där än med dessa… Läs hela »

Verbatim
Gäst
Verbatim

Hej,

Grymt test.
Det vore kul om Verbatims prisvärda SSD kom med i framtiden.

Tempel
Medlem
Tempel

Köpte två Hyper X förra julen för strax under 1000lapppen, bra köp och det priset då var det ingen som slog… och 5000 skrivningar känns en hel del bättre än 3000.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Tempel”]Köpte två Hyper X förra julen för strax under 1000lapppen, bra köp och det priset då var det ingen som slog… och 5000 skrivningar känns en hel del bättre än 3000.[/quote]
Alla produkter påverkas givetvis mycket av priset, rea osv. Men SSD-enheter i synnerhet där det är så många bra enheter på marknaden och så lite som skiljer att priset ofta blir en extra stor faktor. Så har man tur och är påpasslig när det är rea eller specialerbjudande kan man göra riktiga kap som står sig rätt länge sett till pris/prestanda.

Pelle Svanslös
Gäst
Pelle Svanslös

[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”Marquzz”]Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp![/quote]Jo det har tagit ett tag. Om man räknar ihop den totala tiden som testandet har kört och lägger det en sekvenens, så har jag testat i ungefär två veckor 🙂 Men som sagt, Grovjobbet är gjort nu och det kommer bli betydligt enklare för mig att testa nya enheter i framtiden. Så är den enhet ni saknar så är det bara att säga till. Då ska jag försöka fixa så den kommer med. Är det några frågetecken får ni gärna skicka ett mail eller… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Pelle Svanslös”]
Kommer ni uppdatera notisen om Samsung 840 Pro så fort ni får någon info om probelemet med de “döda” diskarna?[/quote]
Artikelns syfte är att uppdateras löpande och alltid vara up-to-date 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Grymt test, en stor eloge igen för de många modeller ni får med. Hade som vanligt gärna sett fler storlekar i samma modell serier testade men jag vet att ni försöker och att ni får ett begränsat material att arbeta med. Har själv en 128Gb Corsair performance pro som jag införskaffade efter ert test av den disken och jag är mycket nöjd med det köpet. Är hästlängder bättre än den vertex 3 jag bytte från. (den kostade dock mindre när jag köpte den än de gör nu konstigt nog, inte mycke men iaf) Återigen tack för alla fina recensioner och… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“]Hej Morkul. Jag tycker detta verkar väldigt intressant då det är flera parametrar som inte riktigt stämmer för mig. Först och främst, vilken modell är det du har? Eftersom det är 90GB så skulle jag gissa att det är en Corsair Force kanske? Jag har gjort ett litet snabb test för att försöka räkna ut ungefär hur mycket data som kan skrivas till en Corsair Force 40GB. Jag körde aldrig riktigt klart testet och det faktiska antalet skrivningar till NAND står inte i SMART data för dessa enheter. Men jag använder mig av okomprimerad sekventiell skrivning och det borde… Läs hela »

Jackuel
Gäst
Jackuel

Jag tycker detta är ett mycket bra initiativ! Jag återkommer och läser nhw ofta just pga av era SSD-tester. Detta uppskattas mkt!

En fråga: vet ni något om när Intels SSD DC S3700? När kommer den? När får ni in den för test?

Mvh Jackuel

Marquzz
Medlem
Marquzz

Detta test visar verkligen att man inte ska hoppa på nya diskar, utan avvakta minst ett halvår för att se hur de är. Tekniken är onekligen fortfarande ny och rätt obeprövad. Jag skulle tro att priskrig och jakten på ökad prestanda har lätt till minskad kvalité. Hellre en långsammare och pålitlig disk än en snabb som kraschar och med minskad prestanda som följd av dålig mjukvara. Jag har själv en Corsair GT och en A-data bägge med Sandforce SF-2200 och de har fungerat bra och varit stabila i nåt halvår nu. Datorn med Corsairen har blåskärmat kanske 4 ggr sen… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“]Hej igen och tack för ditt svar. Haha attans. Det hade vart spämnnande att kolla på dem 😉 Corsair svar låter också mycket märkligt. Om enheten ifråga inte är från stenålderna (nått i stil med jmicron kontroller) så ska GC och Wear Leveling se till att det inte händer. Om du skriver data till en minnecell och sedan är den minnecellen statisk (Windows installation) då kommer den informationen att flyttas runt till olika platser (Wear Leveling). Det ökar WA ganska dramatiskt, men är nödvändigt för att du inte ska få just det problemet som corsair beskriver. jag tror de… Läs hela »

Kalle2001
Gäst
Kalle2001

Jisses vilket bra test, superbra!!!

Laglord3n
Gäst
Laglord3n

[quote name=”Morkul”]Intressant att läsa men då undrar jag hur fasen de kan flytta på filer som Windows låser?[/quote] Den flyttar inget, men om du läser upp fil a och skriver ned fil a på vad Windows tror är samma ställe på disken, så ska Wear leveling algorithmen se till att den skrivs på andra mindre utnyttjade minnesceller i verkligheten. Det är en av huvuduppgifterna för en SSD-kontroller och därför låter Corsairs svar väldigt mysko 🙂 Då skulle man som du säger kunna paja enheten genom att läsa/skriva samma fil några tusen ggr. Alltså address 0 är address 54454 fysiskt fösta… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Tack Laglord3n och -Tjalve-!

Känns som jag måste läsa på lite mer om Wear Leveling. Var väl 20 år sedan jag hade koll på det och då gäller det bränning av EMPROM och jag antar att det har hänt lite sedan dess.

Morkul
Medlem
Morkul

Efter att ha läst en hel del de senaste dagarna angående Wear Leveling börjar jag känna mig inte mer insatt. Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Dynamic wear leveling håller koll på antalet cyklar varje minnesblock har gjort och skriver till de minnesblock som har minst antal skrivningar. Data som det aldrig sker någon förändring av (till exempel systemfiler) kommer aldrig Dynamic wear leveling flytta på. Static wear leveling flyttar runt på statisk data och försöker göra så många minnesblock som möjligt ledigt men helt utan dritekt kontroll… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“]Du har helt rätt i att det finns 2 olika typer av Wear leveling. SSD-Eneheter använder en kombination av de båda typerna. Delvis för att dynamisk är snabbare än statisk, men även statisk bör köras ibland också. Jag tror inte det finns någon SSD-enhet som använder endast dynamisk wear leveling. Det är mer minneskort och USB-minnen som gör det. Så dina gamla SSDer borde ha ha haft tillgång till statisk wear leveling.[/quote] Jo precis som jag skrev: Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Om mina diskar var… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“] Coolt att du har kontakter hos Samsung. Du kanske kan fixa lite “inside info” till mig då? 😉[/quote] Tyvärr sitter jag under en hel del NDA tyvärr. Men när det kommer till ARM och dess utveckling hos Samsung så finns det en hel del man skulle vilja säga ibland. [quote]Det finns säkert lägen där du kan stänga in alla SSD-enheter i ett hörn (SandForce enheter återhärmtar sig aldrig när man sätter dem i ett visst läge tex, inte ens med TRIM). Jag har dock väldigt svårt att tänka mig att du ska sätta den i ett såndant läge… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“]För det första så kan man inte tänka “filer” när vi pratar sånt här. När du sparar en fil så kommer filsystemet (NTFS eller FAT eller liknande) att använda sig av något som kallas för LBA. Det är egentligen ett stort adressregister. På en hårddisk så motsvarar en adress i LBA, en fysisk sektor på disken. När det gäller SSD så finns det ett lager emellan. LBA Snackar med SSD kontrollern och SSD kontrollen ger LBA adressen en motsvarande fysiska plats i NAND att lagra datan på. Detta är något som SSD-kontrollern sköter helt själv. LBA, filsystem och OS… Läs hela »

LosKrikon
Gäst
LosKrikon

Varför rekomendera intel 330 240gb före 180gb? Enligt prisjakt har de samma prestanda. Kan vara fel dock.

Rasmus Nyman
Gäst
Rasmus Nyman

Läser:

“För varje extra bit man lägger till så ökar antalet kombinationer logaritmiskt”

Stannar upp – läser igen och känner att något känns fel…

borde inte antalet kombinationer öka exponentiellt, med 8 bitar kan vi ju lagra 2^8=256 olika värden; inte log_2(8)=3 värden…

Kambiz
Gäst
Kambiz

FANTASTIKST bra artkel, hittade precis allt jag letade efter, mycket jag inte kan om SSD men troligen blir jag mer lärd när jag läst mig i genom
Bra jobbat Gager 😉