OCZ Arc 100 240GB

OCZ Arc 100
Lagringskapacitet 240 GB
Kontroller Barefoot 3 M10
Minnesteknik MLC NAND (Toshiba A19 64Gbit 19nm Toggle)
Gränssnitt SATA 6Gbps
DRAM cacheminne 512 MB DDR3
Sekventiell läshastighet 490 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 430 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 75 000 IOPS (292 MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 80 000 IOPS (273 MB/s)
Firmware 1.00
Strömförbrukning – vila/aktiv 0,60 / 3,45 W
MTBF 2 000 000 Hours
Formfaktor 2,5″ 7mm (9,5mm med medföljande adapter)
Garanti 3 år (21,38 TB)
Länk till recension OCZ Arc 100 240GB – Budgetenhet med prmiumkännsla

Precis som Vector 150 och Vertex 460 så använder sig Arc av OCZ:s egen kontrollerkrets Barefoot 3. M10 är samma revision som sitter i Vertex 460 och den är identisk med den som sitter i Vector, förutom att den använder sig av lägre klockfrekvenser. Vi har också fått information från OCZ om att kontrollern har ännu lägre klockfrekvens i Arc jämfört med Vertex 460. Förutom det så har OCZ valt att använda sig av Toshibas A19-NAND som visat sig vara förhållandevis billigt men ändå presterar väldigt bra. Hårdvarumässigt så ser det inte ut att vara så jättestor skillnad mot vare sig Vector 150 eller Vertex 460 men vi får se mer noggrant när vi öppnar den sedan.

Specifikationerna ser annars bra ut och matchar både 840 Evo och MX100. Särskilt intressant är det att OCZ har så pass bra specifikationer för de mindre modellerna och här kan OCZ ha något riktigt intressant på gång. De billigaste enheterna som går att köpa idag, använder sig av 128 gigabit NAND. Detta gör att de är generellt sätt är långsammare i respektive storlek eftersom de har färre nand-enheter. Arc däremot använder 64 gigabit vilket gör enheten dyrare att tillverka men också snabbare i 120GB och 256GB-modellerna jämfört med exempelvis 840 Evo och MX100.

Shieldplus underlättar garantiärende

Precis som med Vertex 460 så har Arc tre års garanti med 20GB skrivningar per dag i tre år. Det ger oss en total datamängd på 21,38 terabyte, vilket är förhållandevis lite jämfört med många konkurrenter. Däremot så har man valt att inkludera hela Arc serien i en ny typ av support och garanti som man kallar för ShieldPlus Warranty. Det innebär bland annat att du alltid har garanti på din enhet oavsett om du har kvar originalkvitto eller ej. Det enda som behövs är enhetens serienummer. Shildplus betyder också att om man kontaktar supporten och man kommer fram till att enheten är defekt, så skickas det direkt ut en ny Arc 100 enhet som ersättning. När du får enheten, så får du också med en fraktlapp så att du utan kostnad kan skicka in din gamla enhet. Om det fungerar som OCZ säger att det gör så är det ett stort steg framåt för hur OCZ tidigare gjort med sina garantiärenden. Mycket bra jobbat OCZ! Nu hoppas vi att även andra tillverkare gör samma sak.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Pris (listpris)
OCZ Arc 100 480 GB 490 MB/s 450 MB/s 80 000 IOPS 75 000 IOPS Product price
OCZ Arc 100 240 GB 480 MB/s 430 MB/s 80 000 IOPS 75 000 IOPS Product price
OCZ Arc 100 120 GB 475 MB/s 400 MB/s 80 000 IOPS 75 000 IOPS Product price

OCZ kommer att släppa Arc i de tre vanligaste storlekarna och täcker därför de flesta behov. Noterbart är att alla enheter presterar ungefär lika bra. Den stora skillnad ligger i sekventiell skrivhastighet som, inte helt oväntat, blir större ju högre kapacitet enheten har. Märkligt nog så blir även sekventiell läsprestanda högre med de större modellerna. Faktum är att sekventiell läsprestanda är väldigt låg överlag och först så trodde vi att OCZ har begränsat prestandan i firmware. Så är det dock inte utan OCZ har istället använt lägre klockfrekvenser på kontrollern. Detta är troligtvis för att kunna använda de kretsar som inte fixar kraven som ställs på chip som ska sitta i Vector 150 eller Vertex 460. På det sättet kan man använda fler av de kretsar man tillverkar och också få ner priserna.

Arc skiljer sig en aning mot både Vector och Vertex serierna när det kommer till förpackningen. Den klassiska OCZ förpackningen med den medföljande 2,5″->3,5″ adaptern, är borta (tack för det). Istället har vi en väldigt enkel kartong som endast innehåller en SSD enhet. Själva enheten är dock av samma robusta design som sina dyrare storasyskon. Chassit är helt i metall och det är ingen plast eller tunn plåt så långt ögat kan nå. I handen så känns det inte som en budgetenhet.

Inuti så hittar vi OCZs egna Barefoot 3 M10 kontroller. Det är precis samma kontroller som vi tidigare sett i Vertex 450 och Vertex 460. Själva kontrollern är identisk med den som sitter i Vector-serien. Skillnaden är att denna kör med något lägre klockfrekvens och därmed presterar aningen sämre. Tillsammans med kontrollern hittar vi 16 minneschip med artikelnummer TH58TEG7DDKBA4C. Detta talar om för oss att varje chip är på 16 gigabyte och innehåller två nand-enheter var (64*2 = 128Gbit). Skillnaden mellan dessa minneskretsar och de vi tidigare sett i Vector 150 och Vertex 460, är att dessa är tillverkade med Toshibas andra generations 19 nanometerteknik. Detta gör att varje cell är 19×19,5 nanometer jämfört med 19×26 nanometer som de tidigare kretsarna. Det gör att varje minneschip tar mindre plats och därmed blir billigare att tillverka. Varje chip har således en kapacitet på 16 gigabyte vilket ger oss en total kapacitet på 256 gigabyte. Av dessa så har OCZ tilldelat lite extra kapacitet för overprovisioning. Detta för att öka prestandan vid hård belastning samt underlätta Garbage Collection och sänka Write Amplification. Till detta så har OCZ även monterat två stycken Micron D9PSH DDR3 kretsar. Varje chip har en kapacitet på 256 megabyte, vilket ger oss en cache på totalt 512 megabyte.

166
Leave a Reply

avatar
166 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
60 Comment authors
-Tjalve-dlq84dj christianthisPatrik F Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Varit nöjd och är nöjd med min crucial M4 128gb som tutar på 2 år senare.
samma pris som då får man 256gb idag.

men vilket test heh.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp!

Fredrik
Medlem
Fredrik

WoW!

Underbar artikel.

Håller med om att Plextor SSDer är dyrare än de flesta andra, men å andra sidan har jag inget att klaga på angående kvalitén eller hastigheten.

Visst, det kostar lite extra (999 kr för min 128GB M3 när den införskaffades) men jag upplever det som värt det för att slippa allt krångel.

flopper
Medlem
flopper

Kan nämnas att många ssd med nyare kontrollers kanske inte är helt optimala för äldre moderkort.
För en oinvigd så vill de köpa ssd men om deras moderkort är äldre kan det uppstå lite problem med kompatibilitet.

Anton Karmehed
Admin

Även som en som suttit med hela resan, eller kanske ännu mer för mig, så är detta den mäktigaste artikeln vi publicerat på NH under de snart 12 år vi varit aktiva. Ser vi till själva SSD-marknaden är det riktigt kul att vi faktiskt har en handfull olika kontrollerkretsar med riktigt konkurrenskraftig prestanda. Det bådar för en spännande framtid på SSD-marknaden helt klart.Ser även fram emot att se Intels nya enterprisekontroller i konsumentenheter. Förutom att Samsung imponerar riktigt stort i prestanda är det riktigt kul att se hur 240-256GB enheterna verkligen kommit till sin rätt prismässigt. Inte minst med tanke… Läs hela »

Anders Nilsson
Editor

Grymt imponerad Gustav. Sjukt bra jobbat 😀

Daniel
Medlem
Daniel

Otroligt bra test.Gillade speciellt de egenkomponerade testsviterna,mycket bra jobbat!.
Det här kommer bli det test jag rekommenderar alla ssd-köpsugna att läsa.

Och med fortlöpande uppdateringar så är det alltid aktuellt.
Tack så hemskt mycket.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Jag tror någon på redaktionen får avstå från kaffe ett tag framöver.

Som 830 ägare blir man glad över att ha gjort ett bra val.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Har faktiskt tankar att skaffa en SSD trots mina negativa åsikter om dessa drivar. Det lär bli en 120 – 128GB version i alla fall. Jag brukar inte ha mer än 65GB på min hårddisk (med spelen inräknade) så det lär räcka för min del

Samsung 830 128GB ligger på min favoritlista efter att ha läst testet

Morkul
Medlem
Morkul

Jag har två Corsair SSD som är ca 2år gamle och båda får “Health Status Critical” när jag kontrollerar med CrystalDiskInfo. Disken är inte alls 90GB längre heller utan har krympt ordentligt på grund av skadade minnesceller. Drift tiden är på 8170 timmar och total skrivning på endast 5,7TB och FireFox cachen står för ca 70% av det all på grund av att min dotter hela tiden spelar massa olika flash-spel. Nu för tiden så har risken för detta minskat dels på grund av att diskarna har blivit större och där med skrivs inte cachen över lika ofta och dels… Läs hela »

Medlem
WIRN

Grym artikel!

Flyfisherman
Medlem

Till Gustav Gager och övriga som arbetat med denna fantastiska guide vill jag bara säga att ni verkligen har gjort ett toppen arbete. Informativt och bra skrivet med mycket fakta. Särskilt tycker jag ni gjort det väldigt bra med informationssidorna i början av artikeln, men självklart alla testerna också samt bra sammanfattning med prisguidning på slutet. Kanske det blir aktuellt med en uppdatering eller notis på eran sida framöver om Samsungs 840 Pro pga. att det tydligen skall(?) släppas en viktig Firmware uppdatering snart, för att åtgärda något kritiskt fel. Det är väl inte riktigt klart där än med dessa… Läs hela »

Verbatim
Gäst
Verbatim

Hej,

Grymt test.
Det vore kul om Verbatims prisvärda SSD kom med i framtiden.

Tempel
Medlem
Tempel

Köpte två Hyper X förra julen för strax under 1000lapppen, bra köp och det priset då var det ingen som slog… och 5000 skrivningar känns en hel del bättre än 3000.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Tempel”]Köpte två Hyper X förra julen för strax under 1000lapppen, bra köp och det priset då var det ingen som slog… och 5000 skrivningar känns en hel del bättre än 3000.[/quote]
Alla produkter påverkas givetvis mycket av priset, rea osv. Men SSD-enheter i synnerhet där det är så många bra enheter på marknaden och så lite som skiljer att priset ofta blir en extra stor faktor. Så har man tur och är påpasslig när det är rea eller specialerbjudande kan man göra riktiga kap som står sig rätt länge sett till pris/prestanda.

Pelle Svanslös
Gäst
Pelle Svanslös

[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”Marquzz”]Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp![/quote]Jo det har tagit ett tag. Om man räknar ihop den totala tiden som testandet har kört och lägger det en sekvenens, så har jag testat i ungefär två veckor 🙂 Men som sagt, Grovjobbet är gjort nu och det kommer bli betydligt enklare för mig att testa nya enheter i framtiden. Så är den enhet ni saknar så är det bara att säga till. Då ska jag försöka fixa så den kommer med. Är det några frågetecken får ni gärna skicka ett mail eller… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Pelle Svanslös”]
Kommer ni uppdatera notisen om Samsung 840 Pro så fort ni får någon info om probelemet med de “döda” diskarna?[/quote]
Artikelns syfte är att uppdateras löpande och alltid vara up-to-date 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Grymt test, en stor eloge igen för de många modeller ni får med. Hade som vanligt gärna sett fler storlekar i samma modell serier testade men jag vet att ni försöker och att ni får ett begränsat material att arbeta med. Har själv en 128Gb Corsair performance pro som jag införskaffade efter ert test av den disken och jag är mycket nöjd med det köpet. Är hästlängder bättre än den vertex 3 jag bytte från. (den kostade dock mindre när jag köpte den än de gör nu konstigt nog, inte mycke men iaf) Återigen tack för alla fina recensioner och… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“]Hej Morkul. Jag tycker detta verkar väldigt intressant då det är flera parametrar som inte riktigt stämmer för mig. Först och främst, vilken modell är det du har? Eftersom det är 90GB så skulle jag gissa att det är en Corsair Force kanske? Jag har gjort ett litet snabb test för att försöka räkna ut ungefär hur mycket data som kan skrivas till en Corsair Force 40GB. Jag körde aldrig riktigt klart testet och det faktiska antalet skrivningar till NAND står inte i SMART data för dessa enheter. Men jag använder mig av okomprimerad sekventiell skrivning och det borde… Läs hela »

Jackuel
Gäst
Jackuel

Jag tycker detta är ett mycket bra initiativ! Jag återkommer och läser nhw ofta just pga av era SSD-tester. Detta uppskattas mkt!

En fråga: vet ni något om när Intels SSD DC S3700? När kommer den? När får ni in den för test?

Mvh Jackuel

Marquzz
Medlem
Marquzz

Detta test visar verkligen att man inte ska hoppa på nya diskar, utan avvakta minst ett halvår för att se hur de är. Tekniken är onekligen fortfarande ny och rätt obeprövad. Jag skulle tro att priskrig och jakten på ökad prestanda har lätt till minskad kvalité. Hellre en långsammare och pålitlig disk än en snabb som kraschar och med minskad prestanda som följd av dålig mjukvara. Jag har själv en Corsair GT och en A-data bägge med Sandforce SF-2200 och de har fungerat bra och varit stabila i nåt halvår nu. Datorn med Corsairen har blåskärmat kanske 4 ggr sen… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“]Hej igen och tack för ditt svar. Haha attans. Det hade vart spämnnande att kolla på dem 😉 Corsair svar låter också mycket märkligt. Om enheten ifråga inte är från stenålderna (nått i stil med jmicron kontroller) så ska GC och Wear Leveling se till att det inte händer. Om du skriver data till en minnecell och sedan är den minnecellen statisk (Windows installation) då kommer den informationen att flyttas runt till olika platser (Wear Leveling). Det ökar WA ganska dramatiskt, men är nödvändigt för att du inte ska få just det problemet som corsair beskriver. jag tror de… Läs hela »

Kalle2001
Gäst
Kalle2001

Jisses vilket bra test, superbra!!!

Laglord3n
Gäst
Laglord3n

[quote name=”Morkul”]Intressant att läsa men då undrar jag hur fasen de kan flytta på filer som Windows låser?[/quote] Den flyttar inget, men om du läser upp fil a och skriver ned fil a på vad Windows tror är samma ställe på disken, så ska Wear leveling algorithmen se till att den skrivs på andra mindre utnyttjade minnesceller i verkligheten. Det är en av huvuduppgifterna för en SSD-kontroller och därför låter Corsairs svar väldigt mysko 🙂 Då skulle man som du säger kunna paja enheten genom att läsa/skriva samma fil några tusen ggr. Alltså address 0 är address 54454 fysiskt fösta… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Tack Laglord3n och -Tjalve-!

Känns som jag måste läsa på lite mer om Wear Leveling. Var väl 20 år sedan jag hade koll på det och då gäller det bränning av EMPROM och jag antar att det har hänt lite sedan dess.

Morkul
Medlem
Morkul

Efter att ha läst en hel del de senaste dagarna angående Wear Leveling börjar jag känna mig inte mer insatt. Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Dynamic wear leveling håller koll på antalet cyklar varje minnesblock har gjort och skriver till de minnesblock som har minst antal skrivningar. Data som det aldrig sker någon förändring av (till exempel systemfiler) kommer aldrig Dynamic wear leveling flytta på. Static wear leveling flyttar runt på statisk data och försöker göra så många minnesblock som möjligt ledigt men helt utan dritekt kontroll… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“]Du har helt rätt i att det finns 2 olika typer av Wear leveling. SSD-Eneheter använder en kombination av de båda typerna. Delvis för att dynamisk är snabbare än statisk, men även statisk bör köras ibland också. Jag tror inte det finns någon SSD-enhet som använder endast dynamisk wear leveling. Det är mer minneskort och USB-minnen som gör det. Så dina gamla SSDer borde ha ha haft tillgång till statisk wear leveling.[/quote] Jo precis som jag skrev: Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna. Om mina diskar var… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“] Coolt att du har kontakter hos Samsung. Du kanske kan fixa lite “inside info” till mig då? 😉[/quote] Tyvärr sitter jag under en hel del NDA tyvärr. Men när det kommer till ARM och dess utveckling hos Samsung så finns det en hel del man skulle vilja säga ibland. [quote]Det finns säkert lägen där du kan stänga in alla SSD-enheter i ett hörn (SandForce enheter återhärmtar sig aldrig när man sätter dem i ett visst läge tex, inte ens med TRIM). Jag har dock väldigt svårt att tänka mig att du ska sätta den i ett såndant läge… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-“]För det första så kan man inte tänka “filer” när vi pratar sånt här. När du sparar en fil så kommer filsystemet (NTFS eller FAT eller liknande) att använda sig av något som kallas för LBA. Det är egentligen ett stort adressregister. På en hårddisk så motsvarar en adress i LBA, en fysisk sektor på disken. När det gäller SSD så finns det ett lager emellan. LBA Snackar med SSD kontrollern och SSD kontrollen ger LBA adressen en motsvarande fysiska plats i NAND att lagra datan på. Detta är något som SSD-kontrollern sköter helt själv. LBA, filsystem och OS… Läs hela »

LosKrikon
Gäst
LosKrikon

Varför rekomendera intel 330 240gb före 180gb? Enligt prisjakt har de samma prestanda. Kan vara fel dock.

Rasmus Nyman
Gäst
Rasmus Nyman

Läser:

“För varje extra bit man lägger till så ökar antalet kombinationer logaritmiskt”

Stannar upp – läser igen och känner att något känns fel…

borde inte antalet kombinationer öka exponentiellt, med 8 bitar kan vi ju lagra 2^8=256 olika värden; inte log_2(8)=3 värden…

Kambiz
Gäst
Kambiz

FANTASTIKST bra artkel, hittade precis allt jag letade efter, mycket jag inte kan om SSD men troligen blir jag mer lärd när jag läst mig i genom
Bra jobbat Gager 😉