Phison

Phison PS3108-S8

Gränssnitt SATA 6Gbps – AHCI
Kanaler 8
Typ av processor N/A
Testade enheter Corsair Force LS
Intenso SSD Top
Teamgroup Dark L3

För länge sedan så testade vi Phison PS3105-S5 som satt i Verbatims billiga 128GB SSD och det är också den som sitter i Crucials V4 enheter. Den kontrollern var tyvärr inte mycket att hänga i julgranen, då den presterade väldigt dåligt och den var begränsad till SATA 3 Gbps. Den nya kontrollern är ombyggd från grunden och har nu äntligen fått stöd för SATA 6 Gbps. Det är fortfarande en relativt billig kontroller och därför kommer vi nog att få se den uteslutande i budget- och mainstreamenheter.

Till skillnad från sin föregångare så har S8 även 8-kanaler vilket gör att under rätt förutsättningar kan leverera duglig prestanda. Trots det så kommer vi troligtvis mest att se denna kontroller i budget och mainstream-enheter. Den sägs också använda någon form av komprimerings-teknik. Det är dock inget som vi kunnat bekräfta eller påvisa.

Toshiba Alishan / Phison S3110-S10

Gränssnitt SATA 6Gbps – AHCI
Kanaler 8
Typ av Processor Quad Core
Testade enheter OCZ Trion 100
Toshiba Q300

Som så ofta förut så vet vi inte så mycket om denna kontroller förutom namnet. Toshiba själva kan inte ge oss någon info alls. En representant från OCZ har dock sagt att det troligtvis handlar om en kontroller från Phison. Och tittar man lite närmare så ser man att den har många likheter med Phison S3110-S10. Om så är fallet så handlar det om en design som är väldigt likt Phison S8. Det är fortfarande en 8-kanals kontroller, men denna modell är byggt runt fyra processorkärnor vilket ger mer beräkningskapacitet. Tre av kärnorna används för att hantera minneskretsarna och den sista används för att prata med värd systemet. Kontrollern har stöd för alla de nyste typerna av nand-flash, inklusive MLC och TLC.

Phison S10 designades som en högpresterande SSD kontroller som skulle ta upp kampen med Samsungs MEX, OCZ Bareffot 3 och Marvell 88SS9189. Tyvärr blev det inte riktigt så då de flesta enheter som använder kontroller, faktiskt presterar sämre än många av de tidigare nämnda. För den saken skull så är det inte en dålig kontroller och den är betydligt snabbare än föregångaren S8.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid