Link a Media Device

LAMD LM87800

Gränssnitt SATA 6Gbps – AHCI
Kanaler 8
Typ av processor Dual Core ARM
Testade enheter Corsair Neutron
Corsair Neutron GTX
Seagate 600
Seagate 600 Pro

LAMD LM87800 är den senaste och den kanske mest intressanta av alla. På årets Computex mässa (2012) så meddelande plötsligt Corsair att de skulle släppa en helt ny serie SSD-enheter, baserade på en kontroller från företaget Link A Media Device eller LAMD. LAMD har tillverkat SSD kontroller i över åtta år, men detta är första gången som företaget börjar sälja SSD-kontroller för konsumentmarknaden. Innan sommaren meddelades det också att minnestillverkaren Hynix köpt upp LAMD, så eventuellt kommer denna kontroller att bära Hynix logotype i framtiden.

Idag kommer vi att testa en enhet baserad på LM87800, nämligen Corsair Neutron. Till att börja med så var kontrollern exklusiv till Corsair, men det har börjat släppa nu och vi har även hört rykten om att LAMD/Hynix kommer att sälja sin kontroller till andra tillverkare och tillåta dem att göra egna firmware om de så önskar. Inte helt olikt det Marvell gör idag. Än så länge är det dock endast Corsair som har en färdig enhet till försäljning.

Som så många andra så är LM87800 baserad på två stycken ARM-kärnor, troligtvis ARM9. Kontrollerns alla uppgifter splittas sedan upp över de två kärnorna för att utnyttja hårdvaran maximalt. Även antalet NAND-kanaler är det samma som konkurrenterna, d.v.s. 8 stycken. Kontrollern har också stöd för AES-128/256 kryptering. Corsair har dock valt att slå av detta. Kontrollern använder externt DRAM både för att mellanlagra data, men också som arbetsminne till själva kontrollern.

linkamedia_LM87800AAMan märker också att LM87800 har sina rötter i Enterprise-miljö. LAMD har nämligen en egenutvecklad teknik som kallas för eBoost. I grund och botten så bygger denna teknik på att kontrollern själv känner av kvaliteten på det minne som ska skrivas och anpassar sig efter det. Denna teknik fungerar dock inte med alla typer av NAND-Flash. Det är också därför som denna funktion endast är påslagen i Neutron GTX, som använder Toggle-NAND. Tillsammans med ECC (Error Correcting Code) så ska detta ge längre livslängd på dagens och morgondagens NAND-flash. För oss vanliga konsumenter spelar detta mindre roll, men för servrar som skriver mycket data så kan det spela stor roll. En annan intressant funktion är att man själv kan ställa in hur mycket Overprovisioning man vill ha, direkt i firmware. Det är alltså upp till tillverkaren att bestämma, men i framtiden kanske vi konsumenter kan välja det själv?

Rent prestandamässigt så är LM87800 en av de snabbaste. På pappret så ser den ut att prestera i klass med Everest 2 med ungefär 90 000 IOPS vid både skrivning och läsning. Vid sekventiella överföringar så är det ungefär 550 megabyte per sekund som ska gälla för både skriv- och läsoperationer. Vi gissar att dessa siffror handlar framförallt om de enheter med något högre kapacitet. De modeller som har 128 gigabyte kommer säkert ha något lägre skrivprestanda.

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid