OCZ (Toshiba)

(OCZ) Indilinx Everest och Everest 2

Gränssnitt SATA 6Gbps – AHCI
Kanaler 8
Typ av processor 400 Mhz Dual Core ARM
Testade enheter OCZ Agillity 4
OCZ Vertex 4

När OCZ köpte Indilinx så hade man som mål att utveckla en helt egen kontroller, i sina egna lab. Den första kontrollern som föddes ur det projektet var Indilinx Everest. Everest är dock i själva verket en omdöpt Marvell 88SS917 fast med helt egen firmware utvecklad av Indilinx. Everest hittas idag i en del budgetmodeller från OCZ, bland annat OCZ Petrol och Octane. Kontrollern lider dock av problem med låg prestanda och hög Write Amplification.

Nästa kontroller från Indilinx var den kontroller som vi idag ser i högpresterande enheter som Vertex 4 och Agility 4. Återigen så är det firmware från Indilinx som kör på hårdvara från Marvell. Vi vet inte exakt vilken Marvell kontroller som Everest 2 är baserad på, men troligtvis handlar det om en överklockad version av Marvell 88SS9187 (400 megahertz). Det är en 8-kanals kontroller som drivs av en dubbelkärnig krets baserad på ARM-arkitekturen. Det mest spännande hittar vi dock i enhetens firmware från Indilinx.

 

indilinx_everest2När Everest 2 utvecklades så var grundtanken att man skulle kunna använda den längre fram med NAND-flash av lägre kvalité. Därför finns en teknologi som OCZ kallar för Ndurance 2.0. Det är ett samlingsnamn för en mängd olika funktioner som ska öka minneskretsarnas livslängd. Bland annat så finns teknik för att dynamiskt ändra spänningen på skrivsignalen till minneskretsarna, likt det som finns i LAMD LM87800. Till slut så har vi en teknik som kallas för RNA (Redundant NAND Array). Det är en slags RAID5, fast på NAND-nivå och används för att enheten ska kunna fortsätta fungera även om viss data går förlorad. Inte helt olikt Sandforce RAISE teknik.

(OCZ) Indilinx Barefoot 3

Gränssnitt SATA 6Gbps – AHCI
Kanaler 8
Typ av processor 1x ARM Cortex R4 1x 400mhz 32bit RISC co-CPU
Testade enheter OCZ Arc 100 (M10)
OCZ Vector (M00)
OCZ Vector 150 (M00)
OCZ Vector 180 (M00)
OCZ Vertex 450 (M10)
OCZ Vertex 460 (M10)

Indilinx Barefoot 3 är är tillverkad av OCZ själva. Själva kontrollern består av två stycken beräkningsenheter. Den ena är en ARM Cortex processor, och den andra är en slags tilläggsprocessor vid namn Aragon som OCZ själva designat. OCZ avslöjar inte mycket mer information om de olika kärnorna i den information som vi har erhållit. OCZ:s förre vd ska dock ha sagt att Aragon är en ”400mhz 32-bitars processor med RISC-instruktioner som är speciellt framtagna för att användas i deras SSD-enheter”. Vi vet också att Aragon är tillverkad med TSMC:s 65-nanometerteknik. ARM-processorn har OCZ inte kommenterat men gissningsvis handlar det om en Cortex-R processor. Det vill säga samma typ som sitter i exempelvis Samsungs MDX kontroller.

indilinx_barefoot3Hårdvarumässigt så ska Barefoot 3 erbjuda stöd för hårdvarukryptering men i dagsläget så är det inte påslaget. Eventuellt kommer det att kunna användas i senare versioner av kontrollern eller i mer företagsinriktade enheter. Precis som alla andra SSD-kontroller så använder Barefoot 3 åtta stycken minneskanaler mellan själva kontrollern och NAND-chippen. Det finns också stöd för både Toggle-NAND och ONFI-NAND, vilket ger OCZ möjligheten att tillverka olika modeller med olika typer av minnen. Barefoot 3 kräver också en extern DRAM-cache som antingen kan vara av typerna DDR2 eller DDR3. Av säkerhetsskäl så mellanlagras ingen användardata i minnet. Anledningen är att om strömmen skulle gå så försvinner all information som ligger i cachen. Minnet används istället för att lagra tabeller över vilken data som har lagrats på vilken plats fysiskt. Detta minskar accesstiden och håller prestandan på en hög nivå.

Standard versionen av Barefoot 3 heter M00. Det finns även en M10 version med något lägre klockfrekvenser och denna har använt i OCZ billigare enheter i Arc och Vertex-serierna.

barefoot3_diagram

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid