Samsung

Samsung MCX (S4LJ204X01)

Gränssnitt SATA 6Gbps – AHCI
Kanaler 8
Typ av Processor 220 Mhz Tri Core ARM v5
Testade enheter Samsung 830

Samsungs egna kontrollerkretsar som endast används av Samsungs egna enheter. I detaljhandeln så säljs de under namnet Samsung 830 som också var Samsungs första riktigt snabba SSD. Största delen av Samsungs försäljning är dock till OEM tillverkare och det finns en hel drös med OEM SSD-enheter som använder just denna kontroller.

ssd_samsung_s4lj204x01-y040MCX MCX har flera likheter med Marvells 88SS91xx chip. Ingen av dem använder komprimeringsteknik för att uppnå högre hastigheter, vilket gör att MCX presterar lika bra oavsett vilken data som ska skrivas. Vidare så är de båda baserade på ARM-arkitekturen och båda använder sig av ett externt DRAM-chip. En skillnad är dock att Samsung använder sig av tre ARM9 (ARMv5) kärnor samtidigt som Marvells motsvarighet bara har två. Samsung MCX har en klockfrekvens på 220 megahertz.

Samsung MDX (S4LN021X01)

Grännsnitt SATA 6Gbps – AHCI
Kanaler 8
Typ av processor 300 Mhz Tri Core ARM Cortex R4 ARM v7
Testade enheter Samsung 840
Samsung 840 Pro

Samsung MDX, eller S4LN021X01 är en vidareutveckling av MCX. Likt sin föregångare så har man använt ARM-processorer. Men denna använder istället tre stycken processorkärnor baserad på ARMs Cortex R4-arkitektur (ARMv7). Förutom det så har man också skruvat upp klockfrekvensen till hela 300 megahertz, detta gör att den nya kontrollern får över 90 procent högre teoretisk beräkningskraft än sin föregångare. Det är fortfarande en 8-kanalskontroller och själva funktionen av kretsen har inte förändrats. Man har helt enkelt tagit vad man hade och uppgraderat den med mer beräkningskraft.

ssd_samsung_s4ln21x01-8030Tack vare den nya kretsens högre beräkningskapacitet så har man också fått möjlighet att bygga in stöd för 256-bit AES FDE (Full Disk Encryption). Det betyder att kontrollern kan prata till exempel. med en dators TPM-chip och på det sättet använda enhetens egen kryptering för att få hela enheten krypterad med så kallad ”Government grade”-kryptering. Detta var tidigare endast möjligt på företags-modeller. Det ska också vara möjligt att använda nya versionen av Bitlocker (Windows 8) med enhetens inbyggda kryptering. Om så är fallet så kan man ha hela disken krypterad utan någon prestandaförlust, vilket kan vara väldigt intressant för företag och organisationer med känslig information. Ny information från Samsung säger att detta kommer at vara möjligt med en ny firmware version som släpps i September 2013.

Samsung MEX (S4LN045X01)

Gränssnitt SATA 6Gbps – AHCI
Kanaler 8
Typ av processor 400 Mhz Tri Core ARM Cortex R4 ARM v7
Testade enheter Samsung 840 Evo
Samsung 850 Evo
Samsung 850 Pro

Samsungs senaste kontroller som bygger vidare på den kraftfulla MDX-kontrollern. Precis som tidigare så handlar det om en 3-kärnig ARM Cortex R4. Den största skillnaden är att man skruvat upp klockfrekvensen från 300 megahertz till 400 megahertz, vilket ger kontrollern 33 procent högre beräkningskapacitet. Förutom det så har Samsung även bakat in fler SSD-specifika funktioner som nu kan beräknas direkt i hårdvaran istället för i firmware. Samsung vill dock inte avslöja hur mycket som byggts in, eller vad.

Samsung MGX (S4LN062X01)

Gränssnitt SATA 6Gbps – AHCI
Kanaler 8
Typ av processor 550 Mhz Dual Core ARM Cortex R4 ARM v7
Testade enheter Samsung 850 Evo

Till skillnad från föregångarna så är MGX en lite snålare kontroller än sin föregångare. Det är i stort sett samma kontroller som MEX men med endast två Cortex R4 kärnor istället för tre som tidigare. Man har dock skruvat upp klockfrekvensen till 550 MHz för att ge den lite mer kraft. Detta gör att kontrollern kan tillverkas billigare och drar mindre ström. Denna används endast i enheter upp till 500 GB i dagsläget.

Samsung UBX (S4LN058A01)

Gränssnitt PCI-Express 3.0 4x – AHCI/NVMe
Kanaler 8
Typ av processor 500 Mhz Tri Core ARM Cortex R4 ARM v7
Testade enheter Samsung 950 Pro

UBX har väldigt många likheter med tidigare Samsung kontrollerkretsar. Det handlar fortfarande om en 3-kärnig ARM Cotrex R4-kontroller. Precis som namnet antyder så handlar det om Samsunga andra generation PCIe-kontroller (Den första hette UAX). Denna kontroller har stöd för PCI-Express 3.0 upp till 4 banor för en maximal teoretisk bandbredd på upp till 4 000 megabyte per sekund. Kontrollern har också stöd för LPDDR3, NVMe och AHCI.

ubx_1Samsung har också skruvat upp klockfrekvensen en aning till 500 MHz. Denna kontroller ger otroligt bra prestanda men utvecklar också en hel del värme under hög belastning. Det betyder att i vissa fall så kan kontrollern klocka ner sig något för att hålla värmen i schack.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid