Analys och Slutledning

Intenso Premium och Top är två SSD-enheter som vi inte visste någonting om från början. Intenso ville inte dela med sig av specifikationer och information som vi vanligtvis får automatsikt. Därför saknas väldigt mycket information i våra tabeller. Det var egentligen inte förren vi skruvade isär enheterna, som vi fick en idé om vad det var vi hade att göra med.

Intenso SSD Premium 120GB

Intenso Premium är en SSD som är tänkt att vara den snabbare av de två. Enheten är baserad på en Sandforce SF-2281 tillsammans med 128 gigabyte asynkrona minnen från Micron (tror vi). Detta gör att den prestandamässigt hamnar i klass med Adata SP900, Kingston V+200, Corsair Force 3 och OCZ Agility 3. Det är alltså ingen snabb enhet det handlar om. Det bekräftas också av våra tester, där vi såg att enheten presterade ungefär lika illa som de tidigare nämnda. En positiv sak är att man får en viss premiumkänsla av själva enhetens konstruktion, som är både solid och stilren.

Sammanfattningsvis så är det återigen en vanlig Sandforce-enhet med allt vad det innebär. Enheten är långsam när det kommer till sekventiell skrivning och läsning med komprimerad data (bilder, musik, film). Strömförbrukningen är också på samma nivå som övriga enheter med liknande komponenter.

Intenso SSD Top 128GB

Intenso Top var den intressantare enheten av de två. Enheten använder istället en Phison PS3108-S8 kontroller. Detta är en uppdaterad version av den kontroller som vi såg i Verbatim SSD som vi testade förra året. Denna kontroller har dock stöd för SATA 6Gbps vilket möjliggör betydligt högre prestanda. Tyvärr så är det sällan som enheten får möjlighet att utnyttja detta då prestandan i många fall är under våra förväntningar. I vårt editor-test (det tyngsta testet i NHSB) så presterar enheten nästan lika dåligt som en gammal mekanisk laptop hårddisk. Vid sekventiell skrivning så presterar den ungefär lika bra som den betydligt äldre Verbatim SSD 128GB, som dessutom är begränsad av SATA 3Gbps. Att säga i specifikationerna att enheten klarar av ”upp till” 540 megabyte per sekund i sekventiell skrivning, är alltså ren lögn. Anledningen till detta är troligtvis att kontrollern endast har tillgång till 4 kanaler och eftersom enheten endast är på 128 gigabyte så blir det inte så mycket Interleaving. Troligtvis så kommer 256 gigabyte-modellen att prestera bättre men vi har svårt att se hur den skulle ta sig upp till 540 megabyte per sekund som Intenso beskriver. Men den 128 gigabyte modelle vi tester är inte i närheten av denna specificerade prestanda. Vid sekventiell läsning däremot så fullkomligt flyger enheten fram och ger oss väldigt bra resultat. Detta gör också att den presterar dugligt i vårt spel-test.

Den långsammare kontrollern gör dock att enhetens strömförbrukning blir lägre. Detta syns tydligt i våra strömtester (gå till Svenska SSD Guiden för att se dessa diagram) där enheten visar väldigt låga siffror. Intenso SSD Top är en mix av bra, ok, taskiga och riktigt usla resultat men i de allra flesta tester så är prestandan på enheten alldeles för låg för att den ska vara attraktiv för någon. Med de vilseledande specifikationerna faller enheten in under våra motiveringar för vår bottenutmärkelse, Kalkon. Vilket ni kan läsa mer om i Svenska SSD-Guiden.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid