Prestanda vid olika QD och paketstorlek

Vi ville även passa på att testa hur bra enheterna presterar vid olika QD. QD betyder ”Queue Depth” och betyder egentligen att man skickar flera förfrågningar till enheten, parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD. De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4. Vi tog därför vårt 4K Random Write test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.

Som referenser använder vi de enheter som närmast borde representera hur dessa enheter ska prestera. Då vi inte testat någon annan enhet med Phisons nya kontroller, så valde vi att jämföra den med föregångaren som sitter i Verbatim SSD. Premium modellen jämför vi med Kingstons V+200 120GB. Dessa modeller borde prestera mer eller mindre identiskt.

Premium modellen skalar bra med högre QD precis som vi sett tidigare med andra Sandforce-enheter. Vi ser också att de båda enheternas linjer följer varandra hyfsat lika. Intenso Top följer samma mönster som den betydligt äldre och långsammare Verbatim SSD. Ingen av dessa enheter visar någon märkvärd prestandaökning vid högre QD och är betydligt långsammare än de övriga två.

I förra diagrammet kunde vi tydligt se hur de olika enheterna presterade väldigt lika. Nu när vi går över till att läsa data istället så är bilden helt annorlunda. Om vi först tittar på Premium mot V+200 så ser vi att de båda enheterna följs åt till QD4. Sedan springer Intenso om och ifrån. Tittar vi istället på Top så är den överlag bättre än föregångaren på allt särskilt när QD börjar närma sig 3 och 4.

Vi sänkte QD till 1 och provade istället med sekventiell dataöverföring med olika stora I/Os. Premium och V+200 går väldigt lika och presterar mer eller mindre identiskt med varandra. Top och Verbatim presterar också väldigt lika. Då ska man komma ihåg att Verbatim endast använder SATA 3Gbps. Vi hade nog hoppats att den nya kontrollern kunde ge lite mer drag vid sekventiell skrivning. 256GB-modellen av Intenso Top kommer nog att ge betydligt bättre sekventiell prestanda.

Vi gjorde om med samma test igen, fast denna gång valde vi att läsa data istället. Intenso Premium och Kingston V+200 går återigen precis samma väg genom diagrammet, med en liten fördel för Intenso. Intenso Top däremot visar prov på riktigt bra sekventiell läsprestanda och är överlägset bäst av alla.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid