Fokus på gamers och uppdaterad nCache

Både Extreme 2 och Extreme Pro fokuserar primärt på de som är villiga att betala det där lilla extra för att få bättre prestanda, bättre garantier och bättre komponenter. För Sandisk så betyder det spelare och de som arbetar med media (redigerar ljud och video) då dessa anses vara de mest krävande användarna. Extreme Pro är alltså inte tänkt som en hårddiskersättare i en laptop, utan snarare som primär lagring i din nya speldator. Vi tror att detta är anledningen till att man fortfarande valt att använda Marvells 88SS9187-kontroller. Detta är precis samma kontroller som vi såg i Extreme 2. Vi hade kanske önskat att man valt att använda den lite nyare 88SS9189 istället (Crucial M550 och MX100) men det finns nackdelar med att gå till en ny kontroller.

För det första så ger den nya kontrollern mest fördelar på strömförsörjningsfronten. Exempelvis så har 88SS9189 bättre stöd för DevSleep än 88SS9187. Då Extreme Pro inte riktar sig ultra mobila plattformen i första hand så känns det logiskt att använda den äldre kontrollerkretsen. En annan fördel med att behålla en äldre kontroller är att Sandisk vet hur den fungerar. Sandisk tillverkar sitt eget flashminne och de har ett eget team som skriver egen firmware för den hårdvara som de köper in från Marvell. Om man byter kontroller så måste det göras en del arbete på firmware-sidan för att allting ska bli rätt, och sådant kostar pengar.

Så kontrollern är densamma. Däremot så är det inte samma firmware som körs i kontrollern. Sandisk har också bytt ut minneskretsarna till den senaste generationen 19-nanometers Toggle NAND-flash. Detta är precis samma NAND-flash som i Toshibas A19, fast i Sandisk-kläder. Detta beror på att Sandisk och Toshiba delar på NAND-tillverkning. De äger båda vardera 50 procent av ett företag som heter Flash-forward, och det är de som tillverkar själva minneskretsarna till båda företagen.

Vidare så har Sandisk även implementerat en ny version av deras nCache-teknik. Detta är en slags cache-teknik som liknar det vi tidigare sett från Samsung (Turbo Write) och OCZ (Performance Mode). Det som är gemensamt mellan dessa tekniker är att en liten del av det tillgängliga flashminnet används som en SLC-cache. Det innebär att man skriver data med bara en databit per minnescell, istället för två (eller tre för TLC-nand).

Fördelen med det är att prestandan är betydligt högre och att det inte sliter ut minnescellerna på samma sätt som MLC. Skillnaden mellan dessa är vad som cachas och på vilket sätt. I Sandisks fall så använder man en förhållandevis liten del av minnet för att agera som en slags L2-cache till enhetens interna DRAM. I Extreme 2 så användes denna teknik primärt för enhetens firmware och interna funktioner (så som att hålla reda på vilken data som är lagrad var). Med Extreme Pro så har man byggt ut funktionaliteten och kallar det nu för nCache Pro. Man ville dock inte avslöja några detaljer om exakt hur, men det ser ut som om denna version är mer fokuserad på användardata, likt Samsungs Tubro Write.

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-Danilo.Fdj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
dj christian
Gäst
dj christian

[quote] …och ger med sin högre kapacitet (512GB) även fler gigabyte per krona.[/quote]

Men denna har ju Over provisioning inräknat från början vilket inte Samsung disken har?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”dj christian”][quote] …och ger med sin högre kapacitet (512GB) även fler gigabyte per krona.[/quote] Men denna har ju Over provisioning inräknat från början vilket inte Samsung disken har?[/quote] Alla SSD har overprovisioning. Samsung 850 Pro 256GB har 258 gigibyte. Så redan från start så har den 2 gigibyte overprovisioning. Detta beror på att Samsung använder sig av 86Gbit NAND, medans sandisk (och många andra) använder 64Gbit. Sedan så får man ytterligare overprovsioning när man konverterar från gigibyte till gigabyte. 256gigibyte = 238,4 gigabyte, vilket är det som du faktiskt kan formatera. Så Samsung 850 Pro 256GB har ungefär 19,6… Läs hela »

Danilo.F
Gäst
Danilo.F

Hi,

I have to buy an SSD for my external Box USB 3.0 with support UASP (Read/Write 430 MBs).

The SSD that I am considering are:
– Samsung 850 Pro 256GB
– OCZ Vector 150 240GB
– Sandisk Extreme PRO 240GB
– Kingston KC300 240GB

The new OCZ Vector 150 has the same great garbage collection of Vector 150 that do you have reviewed?
In the specifications of the new Vector 150 there is written ”Idle Time Garbage Collection”.
I have to choose the model that has the best garbage collection.
What do you recommend?

Thank you for your attention.
Danilo.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Danilo.F”]Hi, I have to buy an SSD for my external Box USB 3.0 with support UASP (Read/Write 430 MBs). The SSD that I am considering are:– Samsung 850 Pro 256GB– OCZ Vector 150 240GB– Sandisk Extreme PRO 240GB– Kingston KC300 240GB The new OCZ Vector 150 has the same great garbage collection of Vector 150 that do you have reviewed?In the specifications of the new Vector 150 there is written ”Idle Time Garbage Collection”.I have to choose the model that has the best garbage collection. What do you recommend? Thank you for your attention.Danilo.[/quote] Hi Danilo. First off. make… Läs hela »

Danilo.F
Gäst
Danilo.F

Hallo Gustav,

thanks for the reply.

Then you say that the Crucial MX100 can be suitable in an external box?

On the page that you have indicated ”Testresultat: TRIM och Garbage Collection” brings me back to this page, ”Testresultat: Robocopy forts” there is an error in the link!

Can you correct the link I’d be curious to read it.

Thank you for your attention.
Danilo

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Danilo.F”]Hallo Gustav,

thanks for the reply.

Then you say that the Crucial MX100 can be suitable in an external box?

On the page that you have indicated ”Testresultat: TRIM och Garbage Collection” brings me back to this page, ”Testresultat: Robocopy forts” there is an error in the link!

Can you correct the link I’d be curious to read it.

Thank you for your attention.
Danilo[/quote]

Hi.
yeah the MX100 should work fine for you. Thank you for pointing out the issue with the ink. It should be fixed now, so please try again 🙂