Testresultat: Filöverföring (Robocopy)

robocopys

Windows 7 Robocopy
Utvecklare: Microsoft
Funktion: Gör tidsmätta filöverföringar med Windows 7-protokollet.
Testfokus: Testet lägger stor vikt vid överföringshastigheter och lagringsenhetens hantering av komprimerad data. Vilket ger ett verklighetstroget användarscenario.
Prestandatest:

Test 1: 4Gb mp3 filer och FLAC filer.
Test 2: Stor ISO-fil med hög komprimeringsgrad
Test 3: Oanstående filer kopieras från en del av enheten, till en annan

Filkopiering är betydligt svårare att testa än vad man kan tro. Siffrorna kan variera kraftigt beroende på filer, operativsystem och konfigurationer. Vi har valt ett stängt testsystem med identisk hårdvara, identiska mjukvara och ett identiskt testförfarande. Något som ger oss bra värden för den interna jämförelsen mellan våra test kombatanter. Det är också intressant att jämföra de olika kontrollerna mellan varandra. Idag lagrar man inte så mycket musik och film på sin SSD, men i framtiden kan det bli mer intressant. När vi testade detta så skapade vi en RAM-enhet på 6,5GB som huserade testfilerna, detta för att ytterligare minimera risken med flaskhalsar. Vi har också märkt att mängde RAM har stor inverkan på resultatet.

Oj. Samsung 830 sopar banan med konkurrenterna och visar upp en magnifik prestanda vid skrivning av stora filer. Även lillebror på 128Gb visar prov på bra prestanda där till och med Vertex 3 240GB får se sig slagen. Här har Sandforce ingen direkt nytta av sin komprimeringsteknik DuraWrite då vår ISO-fil redan är ganska hårt komprimerad. Den enda som kan hänga med hyfsat är Intels 510 250GB.

Om man försöker läsa samma filer och flytta tillbaka dem i RAM minnet, så är det åter Samsung 830 som är herren på täppan. Sekventiell läs och skrivning av vanlig data är något som Samsung 830 tycker om.

Byter vi till ett gäng MP3 och FLAC-filer så är det åter Vertex 3 240GB som står på topp. Samsung 830 är med i toppen o slåss, men det ser ut som om mellanstora filer är något som inte är fullt lika roligt.

När vi går över till läsning av samma filer så blir fältet betydligt jämnare. Samsung 830 är åter bland de främsta men Crucial M4 lyckas klämma sig in överst.

Det sista av våra Robocopy test är också ett av de mest intressanta. Enheten läser data och skriver data på samma gång. Naturligtvis så går detta betydligt långsammare än om den bara måste skriva eller läsa. Sandforce-enheterna har väldiga problem med just den här typen av test. Vissa Marvell-baserade enheter har också haft det svettigt i detta test. När vi testade Corsair Performance 3 så märkte vi att prestandan sjönk för varje gång vi körde testet, och tillslut blev enheten nästan obrukbar.

Samsung har dock inga som helst problem med detta dansar lätt till sig förstaplatsen.

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Anton KarmehedBaxtexAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Det faktum att den kan hantera läsning och skrivning samtidigt och inte får hicka av komprimerad data gör nog att jag skulle ta dessa över en SF-baserad enhet. Det känns viktigare än några mer MB/s.

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Trodde först det stod att 512gb versionen kostade 1700kr och så skrev ni att den var överprisad. 0.o

Det enda som hindrar mig från att köpa en SSD är drifsäkerheten, verkar nästan vara sämre än tradiotionella hårddiskar just nu.

Medlem
Marre

[quote name=”Baxtex”]Det enda som hindrar mig från att köpa en SSD är drifsäkerheten, verkar nästan vara sämre än tradiotionella hårddiskar just nu.[/quote]

24/7 i raid 0 i snart två år. Tycker att detta är driftsäkert nog. Kan man komplettera med strikt backup-schema om man är räddhågsen av sig så…. Dör ju nästa vid jobbets datorer (non-ssd). Allt går långsamt. Kan tänka mig att det är samma känsla som man hade en gång i tiden i väntan på att en disk skulle spinna upp…

Anton Karmehed
Admin

Ja nu har vi nästan ett angenämt problem att vi ska kunna sålla mellan en massa bra enheter. Det är ju verkligen milsvid skillnad på dagens enheter och de man sålde bara för 1-2 år sedan. Har två SSD-enheter hemma som är mer eller mindre oanvändbara pga TRIM-brist.Samsung har ju alla möjligheter att skapa något utöver det vanliga med sina inhemska resurser och 830-serien är riktigt tilltalande för mig också måste jag säga. Tyvärr börjar jag känna att tom 120-128GB börjar bli lite snålt tilltaget när man ska installera lite av senaste generationens spel osv. De går ju att köra… Läs hela »