Testresultat: Överföringshastigheter (IOMeter 2008)

iometer

IOMeter 2008
Utvecklare: Intel / Open Source
Funktion: Stressar ett lagringsmedia med olika typer av belastning för att simulera olika scenario.
Testfokus: Testet visar enhetens teoretiska hastighet vid sekvensiella och slumpmässiga läs och skrivningar.
Prestandatest: Test 1: Paket som är 2M stora bombarderar enheten i en strid ström. Målet är att få så hög sekventiell skrivhastighet som möjligt.
Test 2: Paket på 4K skrivs och läses från enheten i ett slumpmässigt mönster.

IOMeter var från början ett program som utvecklats av Intel men företaget har sedan länge lagt ner utvecklingen. Det fanns dock många som tyckte att det här var ett väldigt bra program så därför har flitiga programmerare fortsatt att utveckla programmet. Idag är det kanske det främsta testprogrammet för lagringsmedia och nätverk. Vi valde programmet delvis för att det är vida accepterat av såväl företag som konsumenter, men också för att det ger en väldigt bra indikation på enhetens teoretiska prestanda där inte saker som filsystem och övriga komponeter spelar någon roll. Det som skrivs inom parentes är så kallad ”Que Depth”. Vilket visar hur hur många ”trådar” som används vid skrivning och läsning till och från enheten. När dessa tester körs så sitter test-enheten som sekundär lagringsenhet och testerna körs utan några partitioner eller filsystem.

I vanlig ordning så börjar vi med att köra några rundor IOMeter för att se vad vi faktiskt har för teoretiskt maximum för enheten. Vi börjar med sekventiell skrivning med låg QD, vilket simulerar en vanlig filkopiering, om än med komprimerbar data. Sandforce är oslagbar i dessa tester och Samsung är en bra bit efter, dock betydligt snabbare än Crucial M4. Även Intel får se sig slagen. Just sekventiell skrivning är ofta väldigt beroende på enhetens storlek och det ser vi tydligt då 512GB versionen är över 100MB/sek snabbare än 128GB versionen.

Vid läsning är skillnaden inte alls lika stor. De båda Samsungenheterna hade samma specifikationer och presterar också lika. Crucial M4 är lite snabbare men Intel 510 får se sig slagen igen.

4K Slumpmässig skrivning är Sandforce trumfkort, och det är inte någon som ens har skuggan av en chans i detta test. Återigen ser vi att Samsungs 830 serie presterar hyggligt och lägger samtliga Intel diskar bakom sig. Crucial M4 är dock strået vassare.

Till skillnad från skrivning i 4K så är läsning i 4K något som Sandforce helst inte vill vara med om. Samsungs nya SSD-enheter var specade till hela 80 000 IOPS (312 MB/sek) och det är i princip vad de levererar. Tillsammans med Crucial M4 så sopar Samsung banan med de andra.

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Anton KarmehedBaxtexAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Det faktum att den kan hantera läsning och skrivning samtidigt och inte får hicka av komprimerad data gör nog att jag skulle ta dessa över en SF-baserad enhet. Det känns viktigare än några mer MB/s.

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Trodde först det stod att 512gb versionen kostade 1700kr och så skrev ni att den var överprisad. 0.o

Det enda som hindrar mig från att köpa en SSD är drifsäkerheten, verkar nästan vara sämre än tradiotionella hårddiskar just nu.

Medlem
Marre

[quote name=”Baxtex”]Det enda som hindrar mig från att köpa en SSD är drifsäkerheten, verkar nästan vara sämre än tradiotionella hårddiskar just nu.[/quote]

24/7 i raid 0 i snart två år. Tycker att detta är driftsäkert nog. Kan man komplettera med strikt backup-schema om man är räddhågsen av sig så…. Dör ju nästa vid jobbets datorer (non-ssd). Allt går långsamt. Kan tänka mig att det är samma känsla som man hade en gång i tiden i väntan på att en disk skulle spinna upp…

Anton Karmehed
Admin

Ja nu har vi nästan ett angenämt problem att vi ska kunna sålla mellan en massa bra enheter. Det är ju verkligen milsvid skillnad på dagens enheter och de man sålde bara för 1-2 år sedan. Har två SSD-enheter hemma som är mer eller mindre oanvändbara pga TRIM-brist.Samsung har ju alla möjligheter att skapa något utöver det vanliga med sina inhemska resurser och 830-serien är riktigt tilltalande för mig också måste jag säga. Tyvärr börjar jag känna att tom 120-128GB börjar bli lite snålt tilltaget när man ska installera lite av senaste generationens spel osv. De går ju att köra… Läs hela »