Prestanda Analys

Nog för att siffrorna för Samsungs nya SSD är mycket bra. Men man måste också komma ihåg att dessa siffror är uppmätta när enheten är helt ny. I dagsläget vet vi inte hur bra den kommer att fungera över tiden. Det finns heller inget bra sätt att testa detta utan att använda enheten och se hur bra den presterar över tiden. Vår korta tid med Samsungs 830 har i alla fall givit oss en väldigt bra bild av hur enhetens prestanda är här och nu, och den är riktigt förtroendeingivande.

En annan sak som man ska ha i åtanke är den ”städteknik” som Samsung valt. Det finns givetvis TRIM stöd men förutom det så brukar tillverkarna själva bygga in funktioner för att enheten ska ”städa” sig själv och inte tappa för mycket prestanda över tiden. Många har en slags aktiv städning som sker hela tiden. Samsung har istället valt att låta enheten sköta städningen när den är i viloläge, troligtvis för att inte prestandan ska bli lidande. Det skulle i teorin betyda att så länge enheten får jobba konstant, så kommer den bara blir långsammare och långsammare med tiden. Det är dock inte ett scenario som du kommer hamna i om du inte verkligen vill det.

Tittar man på de prestanda resultat som vi får fram så ser vi att många andra enheter är snabbare i de teoretiska och syntetiska testerna. Men när vi testar mer verklighetsbaserde tester så visar Samsung var skåpet ska stå. Den är inte bara snabb i PCMark och WinRAR, utan också i våra filöverföringstester.

Med det sagt så vill vi också säga att det finns även en subjektiv analys av enhetens prestanda. Hur känns enheten när man arbetar med den? Här har till exempel Intel alltid legat bra till i vårt tycke. Man vet vad man får och det känns tryggt. Samsungs SSD ger inte riktigt samma trygghetskänsla som Intel och inkonsekventa testresultat ligger som en irriterande ”sten i skon”. Vi föredrar att ha en enhet som presterar 200 MB/sek hela tiden, istället för en som presterar 250 MB/sek ibland och 180MB/sek ibland. Medelprestandan som också presenteras i våra diagram är bra, men våra mätningar (som görs upprepade gånger för att få medelvärdena) har skiftat mer än de mer stabila enheterna vi testat.

Vi vågar i alla fall säga att Samsungs problem med prestanda nu börjar blekna. Samsung SSD 830 har definitivt vad som krävs för att vara med och slåss bland giganterna på SSD-marknaden.

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Anton KarmehedBaxtexAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Det faktum att den kan hantera läsning och skrivning samtidigt och inte får hicka av komprimerad data gör nog att jag skulle ta dessa över en SF-baserad enhet. Det känns viktigare än några mer MB/s.

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Trodde först det stod att 512gb versionen kostade 1700kr och så skrev ni att den var överprisad. 0.o

Det enda som hindrar mig från att köpa en SSD är drifsäkerheten, verkar nästan vara sämre än tradiotionella hårddiskar just nu.

Medlem
Marre

[quote name=”Baxtex”]Det enda som hindrar mig från att köpa en SSD är drifsäkerheten, verkar nästan vara sämre än tradiotionella hårddiskar just nu.[/quote]

24/7 i raid 0 i snart två år. Tycker att detta är driftsäkert nog. Kan man komplettera med strikt backup-schema om man är räddhågsen av sig så…. Dör ju nästa vid jobbets datorer (non-ssd). Allt går långsamt. Kan tänka mig att det är samma känsla som man hade en gång i tiden i väntan på att en disk skulle spinna upp…

Anton Karmehed
Admin

Ja nu har vi nästan ett angenämt problem att vi ska kunna sålla mellan en massa bra enheter. Det är ju verkligen milsvid skillnad på dagens enheter och de man sålde bara för 1-2 år sedan. Har två SSD-enheter hemma som är mer eller mindre oanvändbara pga TRIM-brist.Samsung har ju alla möjligheter att skapa något utöver det vanliga med sina inhemska resurser och 830-serien är riktigt tilltalande för mig också måste jag säga. Tyvärr börjar jag känna att tom 120-128GB börjar bli lite snålt tilltaget när man ska installera lite av senaste generationens spel osv. De går ju att köra… Läs hela »