Vi blev imponerade när vi fick testa 256GB-varianten av Samsungs senaste flaggskepps-SSD 950 Pro, men vi har fått vänta ivrigt på att kika närmare på den dubbelt så rymliga toppmodellen. Testlabbet har gått varmt i vintermörkret, och vi har hittat en ny prestandakung i världens största SSD-test.

För ungefär tre månader sedan var vi i Seoul för att rapportera om Samsungs senaste SSD, 950 Pro. När vi sedan fick möjligheten att testa enheten själva så fick vi tyvärr endast tag i 256GB-modellen som är den långsammare av de två som lanserades. Sedan dess har vi gjort upprepade försök att få in även 512GB-modellen för test och nu kan vi äntligen presentera resultaten även denna modell.

För den som vill läsa mer om de tekniska detaljerna kring enheten bör man gå in och läsa vår stora recension av Samsung 950 Pro. Där har vi dock endast testresultat 256GB-modellen, men all teknik och alla funktioner är identisk mellan de båda modellerna.

Flaggskeppet 950 Pro är den senaste och snabbaste SSD-enheten från koreanska Samsung. Föregångaren 850 Pro är fortfarande den snabbaste SATA-enheten som vi testat och med 950 Pro så behövde man något snabbare för att ytterligare kunna höja ribban. Därför har man övergivit SATA och AHCI och stället valt att använda PCI-Express och NVMe tillsammans med det nya M.2 formatet. För den som vill veta mer om NVMe, AHCI, SATA och PCI-Express i SSD-enheter, se gärna vårt videoklipp från vår SSD-Bonanza. Här förklarar vi i detalj vad NVMe och PCI-Express är för något och vad du ska använda det till.

Prestandamässigt så är Samsung 950 Pro 256GB den snabbaste enheten som vi testat. Intel 750 är fortfarande något snabbare på vissa områden (särskilt hög QD och slumpmässig skrivning) men för de allra flesta så ansåg vi att 950 Pro var det bättre alternativet. Därför ska det nu blir extra intressant att testa 512GB-modellen då den lovar bättre skrivprestanda och kanske kan slå Intel 750 även i dessa tester?

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
fredrikAli AbourghibaC-JDenSisteLoppanH Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
dt33
Gäst
dt33

Länken till prisjakt är på 256GB och inte 512GB. Blev helt förvånad att den var billigare än 850 Pro 512GB SSD och så handlade det om 256GB 9850 Pro.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Har du testat denna som vardagsdisk nu och lagt märke till om det finns någon subjektiv skillnad mellan en vanlig s-ata?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Marquzz”]Har du testat denna som vardagsdisk nu och lagt märke till om det finns någon subjektiv skillnad mellan en vanlig s-ata?[/quote]
Det är högst subjektivt. I de uppenbara sakerna så är det givetvis en stor skillnad. Som att kopiera filer eller installera uppdateringar går märkbart fortare tycker jag. Huruvida program startar snabbare eller om spel laddar banor fortare, svårt att svara på. jag kan tycka att det är skillnad, men då vet jag å andra sidan om att den här enheten är snabbare och då tror jag att det är så också.

LoppanH
Medlem
LoppanH

Intressant men min gamla XP 941:a får nog rulla på.

C-J
Gäst
C-J

Någon som vet hur det är med 950 Pro & Mac-datorer? Vilka Mac-modeller kan man använda 950 Pro i? Macbook-modellerna brukar ju ha nån ”Apple Special”-connector som gör att exempelvis 950 Pro inte går att plugga in.

Ali Abourghiba
Medlem
Ali Abourghiba

Kommer det att släppas eller finns det en variant i 2.5″? Vill nämligen uppgradera min Macbook Pro (årsmodell tidigt 2011)

C-J
Gäst
C-J

[quote name=”DenSiste”]Kommer det att släppas eller finns det en variant i 2.5″? Vill nämligen uppgradera min Macbook Pro (årsmodell tidigt 2011)[/quote]MacBook Pro Early 2011, Late 2011 och Mid 2012 har alla 2,5-tums SATA 6 Gbps, så det är anledningen till att du aldrig kommer att kunna sätta i en lagringsenhet som presterar bättre än ca 600 MB/s som bussen ger möjlighet till. 950 Pro är ju en PCIe/NVMe-baserad SSD, medan MBP har en SATA/AHCI-controller. Det går inte ihop. Samsung 850 Pro (SATA) är snudd på det bästa & snabbaste du kan ha i din MBP, och den disken utses ju… Läs hela »

Ali Abourghiba
Medlem
Ali Abourghiba

Jag har ännu inte uppgraderat min dator (tanken var ändå att det skulle göras nu under våren), men jag har hunnit se ett par videos på youtube. Jag har också läst att många som tagit ut batteriet från moderkortet och sedan tillbaka igen har stött på problem i form av att datorn slutade fungera exempelvis. Är det verkligen nödvändigt? Av videon att döma ser det ut som att hela processen är rätt enkelt om man bara gör det noggrant och utan att röra batteriet. T.o.m på apples manual står det hur man går tillväga (har dessvärre tappat bort min..). Kollade… Läs hela »

Ali Abourghiba
Medlem
Ali Abourghiba

Tack så mycket för svaret C-J 🙂

Min ursprungliga plan var faktiskt att köpa en 850 Pro så det får nog bli det. Ska leta runt efter bästa pris. Tack för tipset, jag verkligen uppskattar det.

C-J
Gäst
C-J

[quote name=”DenSiste”]Tack så mycket för svaret C-J 🙂 Min ursprungliga plan var faktiskt att köpa en 850 Pro så det får nog bli det. Ska leta runt efter bästa pris. Tack för tipset, jag verkligen uppskattar det.[/quote]Bästa pris på 850 Pro är ca 2300 kronor för 512 GB. Om du skulle pensionera datorn före den SSDn så har du två alternativ: ena är att sätta den i ett USB3-chassi och ha en extern 512GB-lagring som orkar ca 400-500 MB/s (eller Thunderbolt-chassi för att få ännu lite bättre prestanda), andra är att sätta in den i en annan dator. Om du… Läs hela »

Fredrik olsson
Medlem
Fredrik olsson

någon som vet om detta minne funkar till ASUS Z170-P, Socket-1151

Fredrik olsson
Medlem
Fredrik olsson

Funkar 950 pro 512 gb med ASUS Z170-P, Socket-1151 som moderkort ?