Summering

AMD:s första SSD-enhet är en enhet som tillverkas och supporteras av OCZ. Enheten bygger på deras Barefoot 3 kontroller och det handlar då om den snabbare varianten som vi tidigare testat i OCZ:s Vector 150. Detta är dock inte en klassisk produktommärkning där AMD köpt en färdig enhet och börjat sälja under eget tak, utan detta är ett partnerskap där OCZ mer eller mindre bygger en enhet för AMD:s räkning och sedan sätter AMD sin egen logotype och sitt eget varumärke på enheten. Support och garantiärende sköts av OCZ och AMD står därför mest för marknadsföringen. Tanken är att du som handlar en AMD Radeon R7 SSD vet att den kommer fungera felfritt tillsammans med ditt grafikkort, processor och moderkort, som då givetvis tillverkas av AMD. Detta är också ytterligare ett steg närmare att AMD snart kan bygga mer eller mindre kompletta datorer med komponenter som testats och verifierats av AMD själva.

Själva enheten är mer eller mindre en OCZ Vector 150, men med skillnaden att man använt Toshibas andra generation 19 nanometers nand. Prestandamässigt så ska enheten därför ligga i samma klass om Vector 150 och över Vertex 460 som är OCZ:s mellanklassenhet. I verkligheten så är det inte riktigt så. Även om Radeon R7 är en kompetent SSD-enhet och presterar överlag väldigt bra, så är den inte lika snabb som Vector 150. Den är till och med långsammare än Vertex 460 i nästan alla våra tester. Av 16 olika tester i Svenska SSD-Guiden, så är Vertex 460 240GB snabbare i 15 av dem och i vissa fall med god marginal. Trots det så är det fortfarande en av de snabbare SSD-enheterna som finns på marknaden idag och i de flesta fall så är prestanda klart godkänd och tillräcklig för de allra flesta användare.

Det är dock märkligt att enheten är långsammare än Vertex 460. På pappret så borde den vara något snabbare och därmed i klass med Vector 150. Det skulle kunna vara så att den firmware som enheten använder just nu, inte är lika optimerad som den som körs i Vertex 460 och Vector 150, så det finns en möjlighet att prestandan blir bättre efter en uppdatering i ett senare skede.

Bra prestanda under tung belastning

Under tung belastning så presterar enheten fortfarande bra, men återigen sämre än Vertex 460 och Vector 150. I vårt TRIM test däremot så presterade enheten mycket bra och slår de flesta enheterna som vi testat. Strömförbrukningen ligger aningen högt om man jämför med många andra i den här prestandaklassen. Men samtidigt så ska man kan komma ihåg att det är stationära speldatorer som man riktar sig till i första hand och där spelar 1-2 watt hit eller dit ingen nämnvärd roll.

SSD för Radeon-fans

Vi har tyvärr inte fått några uppgifter om vad enheterna kommer att kosta i Sverige. Listpriset för 240GB-modellen är på 164 dollar vilken borde motsvara runt 1 500 kronor i Sverige. Tittar man då på vad enheten har att konkurrera med så känns det som om att Radeon R7 har svårt att hävda sig. Samsung 850 Pro är betydligt snabbare och kostar också ungefär 1 500 kronor just nu. Crucial MX100 256GB kostar ungefär 900 kronor och är snabbare än Radeon R7 i ett flertal tester. AMD Radeon R7 är en bra SSD, men det finns helt enkelt betydligt mer prisvärda alternativ just nu. För dig som byggt ihop en speldator baserad på AMD hårdvara, så kan det vara en trygghet eller bara roligt att även köra en SSD-enhet från AMD och där är R7 SSD i sig inget dåligt val. Men förutom dessa situationer så har vi svårt att motivera ett köp i dagsläget och avvaktar mer information om priser och prestandaoptimeringar.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-Tripptrapptrull Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Spelar väl ingen roll att det är OCZ som står bakom AMD:s SSD. Så har det väl varit på marknaden för nätagg rätt länge – ett fåtal tillverkare gör aggregaten som sedan olika företag sätter sin logga på.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Tripptrapptrull”]Spelar väl ingen roll att det är OCZ som står bakom AMD:s SSD. Så har det väl varit på marknaden för nätagg rätt länge – ett fåtal tillverkare gör aggregaten som sedan olika företag sätter sin logga på.[/quote]

Så är det! Nackdelen är att det är fler som ska vara med och dela på vinsten. På SSD marknaden så är marginalerna så pass små så att varje extr utgigt gör att enheten blir dyrare och därmed mindre attraktiv. Väldigt mycket handlar om priset.