Slutledning

Idag har vi testat två olika tillverkare som försöker attackera samma problem, på två helt olika sätt. På ena sidan har vi Samsung som drar igång stora mediamaskineriet och bjuder in världspressen för att visa sina nya prisvärda SSD-enheter. Man har skalat av driftsäkerhet till förmån för prestanda, pris och kapacitet. Bland nyheterna hittar vi också funktioner som ”Turbo Write” och ”RAPID”. Båda dessa är endast fokuserade på prestanda. Dessa kombinerat med Samsungs TLC-NAND ger oss mycket bra prestanda till ett bra pris.

På andra sidan har vi Crucial som släppt sina nya enheter lite i det tysta. Dessa enheter fokuserar också på aggressiv prissättning. Men till skillnad från Samsung så offrar man kapacitet och prestanda till förmån för driftsäkerhet, livslängd och funktioner. Man skulle kunna säga att Crucial M500 är mer en enhet för förtagsdatorer. Funktionerna inkluderar stöd för TGC Opal 2.0 och IEEE-1667. Förutom det så har vi också något som Crucial kallar ”RAIN”. Det är en RAID-liknande funktion som skyddar mot dataförlust. Inte att förglömma är också att Crucial valt att använda kondensatorer för att skydda mot strömspikar/dippar.

Prestandamässigt så skiljer det sig inte så jättemycket mellan enheterna. Båda presterar väldigt bra och de har båda sina fördelar och nackdelar. Överlag så skulle vi nog säga att Samsung 840 Evo är den snabbare av de två. Särskilt när Samsungs Turbo Write får sträcka på benen. Sedan så får M500 det betydligt tuffare när man fyller disken till bristningsgränsen. Tittar vi på strömförbrukningen så är Samsung den klara vinnaren. Crucial M500 drar en del ström, samtidigt som Samsungs variant inte drar nånting alls. Samsungs enheter har alltid varit väldigt strömsnåla och därför skulle vi nog säga att Samsung 840 Evo är det bästa valet för de allra flesta konsumenter. Ett omdöme som i Svenska SSD-guiden belönas med vår utmärkelsse ”Mest för pengarna”.

Om man inte bryr sig så mycket om de små skillnaderna i prestanda och strömförbrukning utan istället värdesätter 3 000 skrivningar per minnescell och kondensatorer för att skydda din data mot strömspikar. Då är däremot Crucial M500 ett betydligt bättre val och väl värd vår utmärkelse ”Bra köp”.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se
Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Martin Jonsson-Tjalve-bengt39drizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Randomarray
Gäst
Randomarray

bra test, även då jag inte läste mer än 1% av det, ögonen blödde, hittade inte en prisjämförelse och graferna var i png format så det gick inte hitta/söka efter namnen.

Anton Karmehed
Admin

Tyvärr har vi idag inget databassystem för prestandaresultat vilket gör att vi får nöja oss med bilder på diagrammen. Vi hoppas kunna ändra på det framöver men tills dess blir det till att hålla ut.

Priserna ska givetvis vara med och ligger nu i artikeln!

drizzit
Medlem
drizzit

Tack för ännu ett bra test!

Finner fler och fler anledningar till att nästa disk blir en samsung 840 evo 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Tack för ännu ett bra test!

Finner fler och fler anledningar till att nästa disk blir en samsung 840 evo :lol:[/quote]

ja det är den mest prisvärda SSD-enheten i dagsläget. Jag inävntar dock på att de ska bygga in Opal 2.0 stöd även i 840 enheterna.

bengt39
Gäst
bengt39

[quote name=”Randomarray”]bra test, även då jag inte läste mer än 1% av det, ögonen blödde, hittade inte en prisjämförelse och graferna var i png format så det gick inte hitta/söka efter namnen.[/quote]
Håller med Skriva prisjämförelse och inte nämna pris
siten tillhör heller inte de mest läsvärda som man sätter ett bookmark på kom in av en tillfällighet

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”bengt39″][quote name=”Randomarray”]bra test, även då jag inte läste mer än 1% av det, ögonen blödde, hittade inte en prisjämförelse och graferna var i png format så det gick inte hitta/söka efter namnen.[/quote]Håller med Skriva prisjämförelse och inte nämna prissiten tillhör heller inte de mest läsvärda som man sätter ett bookmark på kom in av en tillfällighet[/quote] Hej Bengt och tack för din åsikt.Rubriken är tyvärr något missvisande då det inte handlar om någon prisjämförelse. Utan en jämförelse av två prisvärda SSD. Att jämföra priser är tyvärr svårt då dessa ständigt ändras. Vad skulle du vilja se för att göra… Läs hela »

Martin Jonsson
Gäst
Martin Jonsson

Jag betalade SEK 1190 for Crusial på Netonnet 😆