Summering

PCI-Express öppnar upp helt nya möjligheter till högre prestanda för SSD-enheter. Även om de allra flesta klarar sig alldeles utmärkt med en vanlig SATA-SSD så finns det flera fördelar att använda PCI-Express. Lägre latens ger automatiskt bättre prestanda vilket också gör att enheten kommer att slutföra alla arbeten fortare. Detta leder i sin tur till att enheten spenderar mer tid i strömsparläge, vilket är positivt för batteritider i mobila enheter. När vi sedan får stöd för NVMe i alla enheter så kommer latensen bli ännu lägre. Den lägre latensen gör också att Plextors M6E presterar otroligt bra i våra NHSB tester som är baserade på verkliga användningsscenario. Den är överlägset snabbast i alla tre tester och dessutom den första enheten som inte hade en enda IO över 10 millisekunder i vårt speltest.

Tittar vi på mer syntetiska tester med hjälp av IOMeter så presterar enheten väldigt likt med dagens snabbaste SATA-enheter i slumpmässig prestanda. I sekventiella överföringar däremot så presterar enheten märkbart bättre så fort IO storleken kommer upp en bit. Enhetens största problem är nog att den endast klarar av att köra i den höga hastigheten så länge det finns tillräckligt med ledigt utrymme att skriva på. När enheten fylls upp så tappar den snabbt prestandan och är den full så presterar den faktiskt riktigt dåligt. Steady State-prestandan är okej, men inget spektakulärt. Som tur är så har enheten fullt stöd för AHCI vilket innebär att TRIM fungerar och räddar enheten från att tappa för mycket prestanda under vardaglig användning. AHCI stödet gör också att man kan start från enheten utan några extra drivrutiner eller andra speciallösningar.

Tyvärr har vi inte lyckats mäta strömförbrukningen på enheten då vi vanligtvis mäter med hjälp av en multimeter direkt på den strömsladd som kopplas till enheten. Garantin är däremot bra och Plextor ger 5 års garanti för hela M6E serien. Enheten säljs idag endast i sin fullstora adapter och det gör att priset också går upp. Vi förväntas få se den ensamma M.2 modellen någon gång i slutet av året.

NordicHardware_award_BastPrestanda_LightgreenSammanfattningsvis så är det svårt att inte vara exalterad över Plextors nya M6E-SSD. PCIe är definitivt den vägen som fler tillverkare kommer att gå och vi kan inte vänta på att få sätta tänderna i de nya enheterna som vi vet står precis runt hörnet. I dagsläget är det dock endast Plextor M6E som är en renodlad PCIe-SSD som går att köpa i svenska detaljhandeln. Det är också den överlägset snabbaste SSD-enheten som vi testat och det gör den till ny innehavare av vår utmärkelse Bäst Prestanda. Men som i så många andra fall, smakar det så kostar det, och Plextor M6E är inte något undantag med en prislapp i skrivande stund på närmare 2 500 kronor för 256 gigabyte modellen vi testar här.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se


Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-TriDave Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
TriDave
Gäst

Fett nice med fullt stöd för AHCI, då kan man äntligen ha den i 1U linux server utan problem, perfekt att lyckas trycka in en extra ”hårddisk” utan att behöva betala för större server.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”TriDave”]Fett nice med fullt stöd för AHCI, då kan man äntligen ha den i 1U linux server utan problem, perfekt att lyckas trycka in en extra ”hårddisk” utan att behöva betala för större server.[/quote]

Absolut. Det som kan avsräcka en aning är priset. Man kan också behöva göra inställningar för CSM för att få den att boota rätt.