Bara åtta månader efter att OCZ tillkännagav att de köpt upp kretstillverkaren Indlinx, så släpptes Octane. Den första SSD-enheten baserad på Indlinx Everest kontroller. Då var det frågan om en budgetmodell, men nu slår OCZ på stora trumman och levererar sin nya high-end SSD baserade på Indlinx Everest 2. NordicHardware testar OCZ Vertex 4.

Idag är OCZ kanske den största tillverkaren av SSD-enheter för konsumentmarknaden. Det var inte många år sedan som OCZ satsade på högpresterande RAM-minnen och var ett företag i mängden. OCZ var ett företag med en svag image och brist på identitet. Men idag så ser det helt annorlunda ut. Den resa som OCZ gjort är verkligen beundransvärd. På bara några få år så har företaget gått från att vara en mindre tillverkare av RAM-minnen till en av de största tillverkarna av SSD-enheter. Tack vare modet att satsa på nykomlingar med potential (Indlinx och Sandforce) så har OCZ lyckats knyta väldigt nära och bra samarbeten. Dessa samarbeten har också gjort att OCZ oftast är först med nya SSD-kontrollers och i vissa fall även får företräde till en ny firmware från t.ex. SandForce.

I mars förra året så fick vi veta att OCZ köper upp kretstillverkaren Indilinx. Indlinx gjorde sig kända genom att tillverka den första SSD-kontrollern (Barefoot) som på allvar kunde konkurrera med Intel. Precis som med SandForce så har OCZ haft väldigt nära relationer med Indilinx redan från start, och det var även OCZ som var de första att satsa på Indilinx Barefoot-kontroller, när man släppte den första Vertex enheten.

Köpet av Indilinx innebar också en helt ny möjlighet för OCZ. De hade nu möjligheten att utveckla och producera en helt egen SSD-kontroller som bara man själva hade tillgång till. På kort sikt så trodde vi att köpet skulle innebära att OCZ fick fler patent men också möjligheten att göra egen utveckling på firmware-sidan. Men det slutgilltiga målet var nog ändå att utveckla och producera en helt egen SSD-kontroller.

vertex4_kartong1

Nog blev vi mäkta förvånade när OCZ presenterade Everest, bara åtta månader efter uppköpet av Indilinx. Everest var ingen monster-kontroller som kunde mätas med Sandforce senaste kontroller, men den presterade dugligt och framförallt så var den billig för OCZ att tillverka, vilket också gjorde den billig för oss konsumenter. Även idag så är OCZ Octane (baserad på Everest) den SSD som ger flest GB per krona, på Prisjakt.se.

Nu har OCZ överraskat oss igen, genom att släppa ytterligare en ny SSD-kontroller, bara fem månader efter lanseringen av Everest. Denna gång heter kontrollern Indilinx Everest 2 och är den kontroller som på allvar ska hota SandForce och Marvells totala dominans på SSD-marknaden. Inte nog med att OCZ släpper en helt ny kontroller igen, utan de väljer också att döpa den nya SSD-enheten till Vertex 4. Bara att OCZ väljer att döpa den nya enheten till Vertex 4, säger en hel del om vad OCZ tror om sin nya kontroller. Den ska helt enkelt vara bättre än Sandforce SF-2281 som föregångaren, Vertex 3, är byggd på.

17
Leave a Reply

avatar
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
mrali95-Tjalve-drizzitAnton KarmehedJooj Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

Ända sedan vi såg Everest 2-kontrollern i Las vegas/CES har man undrat vad konsumentversionen kommer att prestera. Det visade sig att hypen OCZ sålde på oss faktiskt stämde och vi har marknadens överlag snabbaste disk här. Känns som en väldigt komplett disk med hög prestanda och är prisvärd samtidigt. 1149 för marknadens bästa disk är verkligen överkomligt! 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

Är inte anslutning på andra sidan sata + ström det oxå?

POE
Medlem
POE

[quote name=”Tempel”]Är inte anslutning på andra sidan sata + ström det oxå?[/quote]
Antalet pins verkar inte stämma överrens med någon av SATA-varianterna vad jag kan se iaf.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”POE”][quote name=”Tempel”]Är inte anslutning på andra sidan sata + ström det oxå?[/quote]
Antalet pins verkar inte stämma överrens med någon av SATA-varianterna vad jag kan se iaf.[/quote]

Står sata längt upp iaf. Men men…

POE
Medlem
POE

[quote name=”Tempel”]Står sata längt upp iaf. Men men…[/quote]
Mjo, det har du ju faktiskt rätt i

Bjornsson
Medlem
Bjornsson

Intressant läsning 🙂

Så vad tror ni, byta till en Vertex4 256Gb eller köpa en till Agility 128Gb och raida för prestanda med den jag redan har?

Är i behov utav lite mera utrymme på C: 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”Tempel”]Är inte anslutning på andra sidan sata + ström det oxå?[/quote]

Ser ut som en sekundär kontakt för när man integerara en disk i en laptop. De brukar ha en design som liknar den kontakten,

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”ctrl”][quote name=”Tempel”]Är inte anslutning på andra sidan sata + ström det oxå?[/quote] Ser ut som en sekundär kontakt för när man integerara en disk i en laptop. De brukar ha en design som liknar den kontakten,[/quote] Kan mycket väl stämma Ctrl. Dock brukar de flesta vara mSATA. [quote name=”Bjornsson ”]Intressant läsning 🙂 Så vad tror ni, byta till en Vertex4 256Gb eller köpa en till Agility 128Gb och raida för prestanda med den jag redan har? Är i behov utav lite mera utrymme på C: :)[/quote] Om det är utrymme du behöver i första hand så skulle jag kolla… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Härligt att se lite variation på SSD-marknaden igen, nu återstår det ju att se ifall de övriga tillverkarna som kommer köra med Marvells kisel skiljer sig nämnvärt från V4 men med Corsairs nya LAMD-samarbete och OCZs fortsatta arbete med Indilinx så kan det bli rätt spännande framöver.

Framför allt börjar vi närma oss 120/128GB på toppmodellerna för under 1000 spänn, det gillar vi skarpt! 256GB på runt 1800, då börjar det hända grejer 🙂

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote]Det sista vi ska nämna är att OCZ inte har världens bästa rykte när det gäller stabiliteten och kompatibiliteten på sina SSD-enheter. [/quote] This! Alltså OCZ släpper prylar hela tiden på ”bleeding edge”, det är lite ”hit or miss”. När Intel tar 6 månader på sig att testa sina SSDer med några tusen olika konfigurationer, moderkort, osv osv så släpper OCZ ut Alfa eller Beta-versionen av sina firmware så snart de kan. Jag skulle säga; + Passar dig som gillar att leka med att uppgradera firmware nån gång per månad och få bra eller iaf olika resultat på benchmarks.– Passar… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Lagl0rden”][quote]Det sista vi ska nämna är att OCZ inte har världens bästa rykte när det gäller stabiliteten och kompatibiliteten på sina SSD-enheter. [/quote] This! Alltså OCZ släpper prylar hela tiden på ”bleeding edge”, det är lite ”hit or miss”. När Intel tar 6 månader på sig att testa sina SSDer med några tusen olika konfigurationer, moderkort, osv osv så släpper OCZ ut Alfa eller Beta-versionen av sina firmware så snart de kan. Jag skulle säga; + Passar dig som gillar att leka med att uppgradera firmware nån gång per månad och få bra eller iaf olika resultat på benchmarks.–… Läs hela »

John
Medlem
John

Alltså… jag har varit spekulant på denna disken ett bra tag. Varför kommer NHW först nu med denna ”nya” disken?

Kan ju hitta recension som är daterad för 2 månader sedan:
http://www.sweclockers.com/recension/15259-ocz-vertex-4-mot-intel-samsung-och-corsair

Och en uppdaterad version med firmware 1.4:
http://www.sweclockers.com/nyhet/15396-ocz-vertex-4-firmware-14-lovar-rejala-prestandaforbattringar

Sååå… är detta verkligen en nyhet?

Anton Karmehed
Admin

Det beror på hur du ser det Jooj. Sweclockers har aldrig testat enheterna med den nya firmwaren vad jag kan se, de har bara rapporterat om släppet. Så deras initiala recension är egentligen ganska intetsägande i dagsläget.Tyvärr har OCZ till synes med vilje hållt tillbaka testexemplaren av Vertex 4 innan den nya firmwaren lanserades, åtminstone till sajter som NH där de vet att vi vänder ut och in på grejerna och nog inte hade varit så överförtjusta i de läshastigheter enheterna hade innan 😛Vi fick däremot enheterna närmast omgående efter att nya firmwaren lanserats och denna artikel kom ut ganska… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Och detta är en test sida inte nyhets sidan.

Som vanligt ett bra och välskrivet test och vill igen ge er en eloge för att ni får med även den mindre 120Gb disken och inte bara top modellen, keep it up!

Noterade även formulerigen av storlekens betydelse i sammanfattningen och tycker det ser klarare och bättre ut än tidigare.

Tack för ett bra jobb igen 🙂

mrali95
Gäst
mrali95

Kommer ni att göra om testerna med firmware 1.5 och kanske där ni visar resultaten från tidigare versioner sida vid sida?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”mrali95″]Kommer ni att göra om testerna med firmware 1.5 och kanske där ni visar resultaten från tidigare versioner sida vid sida?[/quote]

Vi hoppas få med Vertex 4 i vår kommande stora roundup. Då kommer vi ställa alla de stora enheterna mot varandra med deras senaste firmware. Då kommer vi givetvis köra med Firmware 1.5

mrali95
Gäst
mrali95

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”mrali95”]Kommer ni att göra om testerna med firmware 1.5 och kanske där ni visar resultaten från tidigare versioner sida vid sida?[/quote] Vi hoppas få med Vertex 4 i vår kommande stora roundup. Då kommer vi ställa alla de stora enheterna mot varandra med deras senaste firmware. Då kommer vi givetvis köra med Firmware 1.5[/quote] Kung, finns det någon tanke på att göra ett raid0 test? Skulle vara kul att se ett test med dom olika enheterna i raid0. Jag tror faktiskt inte att det finns nån som jämfört olika ssd enheter i raid0, så det skulle vara att… Läs hela »