OCZ tar nu nästa steg i sin övergång till mindre och billigare flahsminne. Denna gång är det deras high-end enhet Vector som får sig en uppdatering. Samma kontroller, Toggle-Nand och mer Overprovisioning står på menyn när vi testar OCZ Vector 150 240GB.

OCZ har under en längre period arbetat med att effektivisera sin verksamhet. Detta är något som också slagit igenom i deras produkter och den senaste tiden så har vi sett flera SSD-enheter som är naturliga steg framåt för OCZ. Den transaktionen som företaget nu går igenom bygger på att utnyttja de varumärken som man redan har och effektivisera de enheter som finns under respektive varumärke. OCZ är ett av de företagen som har en egen kontrollerkrets och det är därför naturligt att man försöker utnyttja denna så mycket som möjligt och samtidigt göra sig av med gamla enheter som inte längre håller måttet.

Det första steget i den här utvecklingen såg vi när OCZ uppgraderade sin Vertex 3-serie med minneskretsar tillverkade med 20 nanometersteknik. Fördelarna med detta är att varje minneschip tar mindre fysisk plats, vilket gör den billigare att tillverka samtidigt som den kostar mindre att köpa för OCZ. Vertex 4 lever fortfarande kvar som någon slags mellanklassenhet. Denna använder sig av minnen på 25 nanometer, så gissningsvis kommer OCZ att ta bort den från sitt sortiment inom en snar framtid. Vertex 3.20 kommer nog leva kvar som budgetalternativet ett tag till och ersätter Agillity 3 och Agillity 4 som nu helt är borta.

För några månader sedan så testade vi OCZ:s ersättare till Vertex 4, vid namn Vertex 450. Precis som Vertex 3.20 så har denna utrustats med 20nm minnen. Den har också fått OCZs egna Barefoot 3 kontroller som både ger enheten betydligt bättre prestanda, men samtidigt är billigare för OCZ att tillverka och underhålla. Det som då återstår är OCZs toppmodell, Vector, som släpptes i slutet av förra året. Dagens Vector har inga problem med prestanda, faktum är att Vector är en av de absolut snabbaste enheterna som vi testat hittills. Däremot så använder Vector fortfarande minneskretsart på 25 nanometer och detta gör den aningen dyrare att tillverka jämfört med en del konkurrenter. Detta är också något vi kunnat se här i Sverige. OCZ Vector är helt enkelt lite för dyr för de allra flesta.

Idag ska vi ta och titta på OCZ:s nya SSD som fått namnet Vector 150. Precis som namnet antyder så är det en ny high-end enhet och den kommer helt att ersätta den gamla Vector-modellen. Trots likheterna i namnet så finns det en hel del nyheter och en aning annorlunda fokus.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Albert Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Albert
Gäst
Albert