Avslutning

För dem som inte nöjer sig med de 500 megabyte per sekund som man får från de flesta SATA SSD-enheterna som finns idag, så är det oftast RAID som gäller. Men alla vill inte hålla på att fippla med RAID. Kanske har man inte tillräckligt med lediga utgångar på moderkortet, eller man kanske inte vill köpa till en extra RAID-kontroller. Det är just dessa personer som OCZ:s nya Revodrive 350 riktar sig mot. Den ger dig möjlighet att köra en RAID-baserad SSD utan att du behöver köpa RAID-kontroller, kablar och enheter. Det är helt enkelt en Plug & Play lösning där man helt enkelt sätter in enheten i en PCI-E plats och sedan fungerar den bara. På den fronten så måste vi ändå säga att OCZ lyckats. Revodrive 350 känns som en betydligt mer slimmad och mer attraktiv lösning än att köra fyra stycken enheter och sedan konfigurerar sin egen RAID array. Dessutom så finns fullt stöd för TRIM och man installerar Windows väldigt enkelt med en drivrutin som finns på den medföljande skivan.

Tyvärr så stöds inte andra operativsystem som Linux, men OCZ säger att de arbetar på en drivrutin som ska göra att den fungerar under Linux också. Den fungerar förvisso i Linux som det är nu, men då syns den som 4 separata enheter och då får man göra en egen mjukvaru-RAID för att untyttja den högre prestandan som finns att hämta.

Prestandamässigt så finns det lägen där Revodrive 350 presterar otroligt bra. I vissa fall så presterar den inte alls särskilt bra. Detta är på grund av att enheten är baserad på RAID. Vid låg QD och små filöverföringar så har man ingen nytta av att ha fler kontrollkretsar, vilket gör att den presterar som en gammal 120GB Sandforce-enhet. Däremot när vi börjar arbeta med många saker samtidigt och QD stiger, då kan OCZ:s VCA teknik effektivt dela upp inkommande förfrågningar mellan de fyra kretsarna, och prestandan rusar iväg. Även vid filöverföring där varje skrivning/läsning blir lite större så presterar enheten otroligt bra och är stundtals dubbelt så snabb som närmaste SATA SSD. Däremot så tappar enheten en aning skrivprestanda på grund av att Sandforce kontrollerkretsar inte gillar komprimerad data.

Vi kan dock inte riktigt förstå varför OCZ återigen valde att använda Sandforce-kretsar. Vi hade hoppats att man skulle använda sig av sin egen Barefoot 3-kontroller, men det kanske kommer i nästa Revodrive så vi får snällt vänta till dess. Sist men inte minst så är priset en aning saftigt och precis som med andra liknande lösningar så får man vara beredd på ett ganska undermåligt förhållande sett till gigabyte per krona. Trots att den är billigare än tidigare Revodrive enheter, så kan man få 8 stycken 120GB sandforce enheter för priset av en Revodrive 350 480GB.

Detta är inte en SSD för gamers eller kontorsanvändare. Detta är en SSD för de som arbertar med de riktigt tunga jobben och har en arbetsstation. Arbetar man exempelvis med många virtuella maskiner, så kommer Revodrive 350 att göra underverk. men om man spelar spel eller flyttar mail i Outlook, då är inte detta enheten för dig.

OCZ Revodrive 350 480GB

Fördelar
+ Överlägsen i stora och flertrådade sekventiella överföringar
+ Oslagbar med överföringar med hög QD
+ Begränsas ej av SATA 6Gbps
+ Enkel RAID-lösning att installera och hantera
+ Bootbar och stöd för TRIM

Nackdelar:
– Betydligt dyrare än att köpa fyra 120GB SSD-enheter och sätta dem i RAID
– VCA fungerar bara i Windows i nuläget
– Presterar som en 120GB Sandforce-enhet vid låg QD och små överföringar

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Svenska SSD-guiden med fokus på konsumenter

Redan innan testandet av OCZ Revodrive 350 tog vi beslutet att inte inkludera liknande SSD-lösningar i Svenska SSD-guiden. Med nära nog ett 90-tal testade SSD-enheter är Svenska SSD-guiden inte bara Sveriges utan världens största jämförande SSD-test. Målet med guiden är att utse de bästa SSD-enheterna för traditionella konsumenter och påkostade RAID-lösningar som Revodrive 350 faller inte inom ramen för detta konsumentsegment.
Även om OCZ lyckats bättre än de flesta med att göra sin lösning användarvänlig krävs det fortfarande mer av dig som konsument för att få igång ditt system. Det är samtidigt en enhet där varken pris eller prestanda är på något sätt är riktad eller tilltalande för vanliga konsumenter.
Vi kommer fortsätta att testa lösningar liknande Revodrive 350 och möjligtvis i framtiden revidera vårt testupplägg i Svenska SSD-guiden. Till dess kan du där hitta uttömmande tester och köprekommendationer bland totalt 86 stycken olika konsument-SSD-enheter.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-Patrik Adrizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Tack för ett trevligt test.

Finns en del vill ha faktor direkt när man ser den men den sjunker ganska märkbart när man som ni säger märker nackdelarna med raid kontrollern i många dagliga användningsområden.

Fick jag en skulle jag inte tacka nej dock 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Tack för ett trevligt test.

Finns en del vill ha faktor direkt när man ser den men den sjunker ganska märkbart när man som ni säger märker nackdelarna med raid kontrollern i många dagliga användningsområden.

Fick jag en skulle jag inte tacka nej dock :lol:[/quote]

Jo det finns mycket som man tycker om. Sedan kommer ju prestandan vid filöverföringar att vara riktigt hög och det är ju i många fal där man märker skillnad på en snabb och en långsam SSD.

Patrik A
Gäst
Patrik A

Har 3st OCZ SSD enheter liggandes i fönstret, alla har kraschat mins en gång och 2st fick antalet PE cykler nedgraderade till hälften varav jag fick tidigarelägga SSD upgraderigen för att snabbt byta ut skiten.Synd att företaget inte förblev begravet då det bara är buffel och båg.Så länga det står OCZ så köper jag inte skiten det är säkert dom har förlorat allt vad förtroende heter efter kassa firmwares, byte av nand och kapacitet utan att märka om enheterna, reducerade PE cykler utan att tala om det för kunderna och vägra garanti på sådana enheter och bokföringsfiffel. Toshiba gör bäst… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Hade en hel del problem incl 2 krashade diskar med deras första generation. Fick dock nya utskickade på garanti och de stod för frakten på de trasiga diskarna.Har kvar de 2 60GB vertex diskarna jag fick på garantin och de fungerar fortfarande utmärkt. Efter detta har jag inte haft några problem med dom personligen. Har dock inte haft några diskar från de 2 senaste generationerna. Att OCZ har bytt nands osv utan att informera kunderna har jag dock helt missat måste jag säga, de enda jag sett gjort detta är kingston för inte allt för länge sen men jag är… Läs hela »

Patrik A
Gäst
Patrik A

Folk har extremt kort minne har jag märkt sedan längesedan. Kingston orkar jag inte ens klaga på. Deras budget serie är väl det billigaste man kan få tag på och är väl just tanken med den. Så får ju lite vad man pröjsar för men absolut Kinsgton skulle haft nåt nummer som identifierar modellerna bättre. Men att dom vill pressa priset på bekostnad av prestanda i vis mån är väl inte konstigt när deras Value SSD serie börjar på typ 300Kr. OCZ drog samma rövare med Vertex 2 men då en betydligt dyrare SSD. Inte nog med att nandet var… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Itressant info. Har helt missat detta ang OCZ. Har som sagt inte haft några problem med deras diskar i generation 2 och 3 så har inte direkt läst om dom eller försökt uppgradera dom då dom fungerat som dom ska. Därav aldrig stött på detta. Har som sagt 2 60Gb vertex från första generationen som fortfarande funkar fint, båda gick länge som system disk i raid0 men är nu ”pensionerade” som system diskar i varsin HTPC så ingen koll på statistik men de funkar. De vertex 2 och 3 diskar jag haft såldes vidare begagnat till vänner när jag bytte… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Vill bara passa på och flika in lite i diskutionen här 🙂Jag har pratat om just detta i flera av mina artiklar och detta har varit ett stort problem för OCZ. Jag tycker faktiskt som du Patrik, Toshiba borde ha skrotat OCZs varumärke och istället börjat sälja de nya enheterna under eget märke (Med Inidlinx kontroller då). men faktum är att Vertex 460 och Vector 150 är betydligt bättre enheter än vad vi tidigare sett på den fronten. Det känns som om Toshiba har gått in och styrt upp saker och ting och faktiskt visat OCZ hur man gör så… Läs hela »

Patrik A
Gäst
Patrik A

Mina två Vertex 32Gb gick i raid0 i linux. Problemet med dom var att dom blev slöare med tiden. Till slut olidligt slöa efter 1.5 år. Ändå hade jag rätt fimware med cg och trim, trim fungerar inte i raid men skulle inte vara nåt problem. Facktum var att jag configurerat stripe size att matcha erase block size, alignat det och confat ext4 att enbart skriva när 2x erase blocks uppnåts om möjligt. Reducerar slitaget avsevärt. Så var äkligt snäll mot dom men hjälpte icke. Upgraderade firmware till 1.6 enligt instructioner men vid minsta skrivning frös dom totalt. Fick tillslut… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det är sant att OCZ haft en del dåliga enheter. Särskillt de tidigare. Min första SSD sog tog var en Agility (budget vertex) och den tog firekt efter att ajg fick den för test, så det blev aldrig nått test.

Jag gillar dock OCZ betydligt mer nu efter uppköpet av Toshiba. Hoppas det fortsätter så.