Hög QD och stora IO är nyckeln till framgång

Eftersom Revodrive 350 är en SSD som är baserad på en RAID-lösning så är det några saker man måste tänka på. Enheten är inte riktad mot konsumenter som behöver en ny SSD till sin surfdator eller jobbdator som man kollar mailen på. Detta är en högpresterande enhet som är riktad mot någon som arbetar med mycket tung last som exempelvis flera virtuella maskiner samtidigt eller renderingsjobb. Kort och gott så är det en enhet för arbetsstationer i första hand. Vi räknar därför med att inte få särskilt bra resultat i våra tester som är baserade på vardagsanvändning och vi ska förklara varför.

Vid vardagsanvändning så är i princip alla SSD-enheter tillräckligt snabba för att hantera de operationer som den matas med. Ibland blir det lite fler och då bildas det en kö med förfrågningar som hanteras så fort som möjligt. Denna kö kallas för QD eller Que Depth. En SSD får som bäst prestanda när den kan hantera flera av dessa förfrågningar samtidigt (högre QD). Detta blir extra tydligt i RAID eftersom de allra flesta förfrågningar som kommer in är så pass små att de inte kan fördelas över flera kontroller, och kan den inte delas över flera så blir inte prestandan bättre än vad en ensam kontroller kan prestera. Vid vardagsanvändning med en normal SSD så går QD sällan över 3 och 80 – 90 procent av alla överföringar sker vid QD 1.

Här använder vi IOMeter för att demonstrera hur Revodrive 350 reagerar på slumpmässiga skrivningar på 4KB vid olika QD. Vid låg QD så är den märkbart långsammare än alla de andra, men när QD ökar över 4 så rusar prestandan iväg ordentligt. Detta är ett sätt att utnyttja flera RAID-kontrollers.

Ett annat sätt att utnyttja flera kontrollers i RAID, är att dela upp stora datapaket i flera små och skriva dem till flera kontroller samtidigt. Diagrammet ovan visar sekventiell skrivning vid QD1 och olika stora IO. Fram till 128KB så är Revodrive betydligt långsammare än de andra. Allt över 128KB går däremot mycket fortare än alla de andra.

I vårt Office test så är de flesta överföringar under 128KB stora och dessutom vid väldigt låg QD. Detta avspeglas tydligt i diagrammet här ovan, och Revodrive 350 presterar ungefär som en vanlig 120GB Sandforce-enhet.

Här har vi istället gjort ett nytt test där vi kör fyra virtuella maskiner som alla installerar Windows samtidigt, dessutom så kör vi en genomsökning med Windows Defender. Detta resulterade i betydligt högre QD mellan 1 och 10. Och genast så ser vi att Revodrive 350 tar ordentlig fart. Detta är inte en av våra standardiserade konsumenttester utan endast ett sätt att visa fördelarna med RAID.

Innehåll

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-Patrik Adrizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Tack för ett trevligt test.

Finns en del vill ha faktor direkt när man ser den men den sjunker ganska märkbart när man som ni säger märker nackdelarna med raid kontrollern i många dagliga användningsområden.

Fick jag en skulle jag inte tacka nej dock 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Tack för ett trevligt test.

Finns en del vill ha faktor direkt när man ser den men den sjunker ganska märkbart när man som ni säger märker nackdelarna med raid kontrollern i många dagliga användningsområden.

Fick jag en skulle jag inte tacka nej dock :lol:[/quote]

Jo det finns mycket som man tycker om. Sedan kommer ju prestandan vid filöverföringar att vara riktigt hög och det är ju i många fal där man märker skillnad på en snabb och en långsam SSD.

Patrik A
Gäst
Patrik A

Har 3st OCZ SSD enheter liggandes i fönstret, alla har kraschat mins en gång och 2st fick antalet PE cykler nedgraderade till hälften varav jag fick tidigarelägga SSD upgraderigen för att snabbt byta ut skiten.Synd att företaget inte förblev begravet då det bara är buffel och båg.Så länga det står OCZ så köper jag inte skiten det är säkert dom har förlorat allt vad förtroende heter efter kassa firmwares, byte av nand och kapacitet utan att märka om enheterna, reducerade PE cykler utan att tala om det för kunderna och vägra garanti på sådana enheter och bokföringsfiffel. Toshiba gör bäst… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Hade en hel del problem incl 2 krashade diskar med deras första generation. Fick dock nya utskickade på garanti och de stod för frakten på de trasiga diskarna.Har kvar de 2 60GB vertex diskarna jag fick på garantin och de fungerar fortfarande utmärkt. Efter detta har jag inte haft några problem med dom personligen. Har dock inte haft några diskar från de 2 senaste generationerna. Att OCZ har bytt nands osv utan att informera kunderna har jag dock helt missat måste jag säga, de enda jag sett gjort detta är kingston för inte allt för länge sen men jag är… Läs hela »

Patrik A
Gäst
Patrik A

Folk har extremt kort minne har jag märkt sedan längesedan. Kingston orkar jag inte ens klaga på. Deras budget serie är väl det billigaste man kan få tag på och är väl just tanken med den. Så får ju lite vad man pröjsar för men absolut Kinsgton skulle haft nåt nummer som identifierar modellerna bättre. Men att dom vill pressa priset på bekostnad av prestanda i vis mån är väl inte konstigt när deras Value SSD serie börjar på typ 300Kr. OCZ drog samma rövare med Vertex 2 men då en betydligt dyrare SSD. Inte nog med att nandet var… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Itressant info. Har helt missat detta ang OCZ. Har som sagt inte haft några problem med deras diskar i generation 2 och 3 så har inte direkt läst om dom eller försökt uppgradera dom då dom fungerat som dom ska. Därav aldrig stött på detta. Har som sagt 2 60Gb vertex från första generationen som fortfarande funkar fint, båda gick länge som system disk i raid0 men är nu ”pensionerade” som system diskar i varsin HTPC så ingen koll på statistik men de funkar. De vertex 2 och 3 diskar jag haft såldes vidare begagnat till vänner när jag bytte… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Vill bara passa på och flika in lite i diskutionen här 🙂Jag har pratat om just detta i flera av mina artiklar och detta har varit ett stort problem för OCZ. Jag tycker faktiskt som du Patrik, Toshiba borde ha skrotat OCZs varumärke och istället börjat sälja de nya enheterna under eget märke (Med Inidlinx kontroller då). men faktum är att Vertex 460 och Vector 150 är betydligt bättre enheter än vad vi tidigare sett på den fronten. Det känns som om Toshiba har gått in och styrt upp saker och ting och faktiskt visat OCZ hur man gör så… Läs hela »

Patrik A
Gäst
Patrik A

Mina två Vertex 32Gb gick i raid0 i linux. Problemet med dom var att dom blev slöare med tiden. Till slut olidligt slöa efter 1.5 år. Ändå hade jag rätt fimware med cg och trim, trim fungerar inte i raid men skulle inte vara nåt problem. Facktum var att jag configurerat stripe size att matcha erase block size, alignat det och confat ext4 att enbart skriva när 2x erase blocks uppnåts om möjligt. Reducerar slitaget avsevärt. Så var äkligt snäll mot dom men hjälpte icke. Upgraderade firmware till 1.6 enligt instructioner men vid minsta skrivning frös dom totalt. Fick tillslut… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det är sant att OCZ haft en del dåliga enheter. Särskillt de tidigare. Min första SSD sog tog var en Agility (budget vertex) och den tog firekt efter att ajg fick den för test, så det blev aldrig nått test.

Jag gillar dock OCZ betydligt mer nu efter uppköpet av Toshiba. Hoppas det fortsätter så.