Revodrive 350 med stöd för TRIM

Detta är inte första gången som OCZ försökt bygga en SSD baserad på PCI-Express. Revodrive och Revodrive X2 är två enheter som vi sett tidigare. Dessa enheter byggde på principen att man tog ett antal Vertex 3 enheter och monterade dem på samma kretskort och kopplade dem till en RAID kontroller, som i sin tur kopplas via PCI-Express till systemet. Det fanns dock flera nackdelar med en sådan lösning. I början så kunde man inte installera Windows på en Revodrive. Detta för att enheten använder en modifierad drivrutin som inte hade verifierats av Microsoft och då går det inte att installera Windows 7 eller 8 på den. Detta är dock något som lösts tidigare. Ett annat problem var att TRIM inte fungerade eftersom detta inte fungerar med RAID. Detta lyckades man dock komma runt med Revodrive X2 som använder något som OCZ kallar för Virtual Controller Achictecture 2.0. Dock så fungerade det inte hela vägen på grund av att Windows 7 inte har stöd för unmap, som är SCSI-versionen av TRIM. Dessa är problem som man försökt att lösa med Revodrive 350

Den nya Revodrive som vi tittar på idag heter Revodrive 350 och är egentligen en konsumentversion av deras Z-drive 4500. Hårdvarumässigt är de mer eller mindre samma enhet då skillnaden ligger i första hand i garantier, validering och vilken mjukvara som följer med. I Z-drive-serien så får man bland annat möjlighet att bygga egna LUN och centralmanagera alla sina enheter och en mängd andra funktioner som saknas i Revodrive 350. Till skillnad från Revodrive X2 så har man nu slagit ihop alltihopa på ett och samma kretskort, vilket är en både snyggare och effektivare design. Precis som tidigare så bygger hela enheten på att man tar flera kontrollerkretsar och kopplar ihop dem i RAID och säljer det som en ”out of the box RAID-lösning” och precis som tidigare så handlar det fortfarande om kontrollerkretsar från Sandforce.

Kapacitet 240 GB 480 GB 960 GB
Kontroller 2x LSI Sandforce 2282 4x LSI Sandforce 2282 4x LSI Sandforce 2282
NAND 19nm Toshiba MLC Toggle-NAND
Anslutning PCI-Express 2.0 8x (80 gigabit per sekund)
Garanti 3 år (upp till 50GB skrivningar per dag)
Operativsystem Windows 7 och 8 (x86 och x64) Linux är på gång
Sekventiell skriv 950 MB/s 1700 MB/s 1700 MB/s
Sekventiell läs 1000 MB/s 1800 MB/s 1800 MB/s
Slumpmässig skrivning 80 000 IOPS 140 000 IOPS 140 000 IOPS
Slumpmässig läsning 45 000 IOPS 90 000 IOPS 135 000 IOPS
Pris


240GB-modellen använder sig av två kontrollerkretsar medans de två större använder sig av fyra stycken. Vårt testexemplar är av 480 gigabyte-modellen och denna består mer eller mindre av fyra stycken 120GB Sandforce-enheter som kopplats till en RAID kontroller. 240GB-modellen har samma upplägg, fast då endast med två enheter. 960GB-modellen har då istället fyra stycken 240GB enheter. Detta bekräftades när vi startade upp Linux distributionen Parted Magic. Där syns enheten helt enkelt som fyra stycken individuella 120GB enheter. Det gick dessutom utmärkt att partitionera och använda dem som fyra individuella enheter. Så vill man köra Linux så fungerar det, även om man inte kan utnyttja OCZs VCA 2.0-teknik.

VCA gör Revodrive ”Windows-vänlig”

På tal om VCA, vad är det för något? Man kan säga att det är en kombination av firmware och mjukvara för att utöka funktionalitet hos enheten. Istället för att arbeta som fyra separata enheter så gör VCA att enheten identifieras som en enhet för operativsystemet. Detta möjliggör funktioner som SMART, NCQ och TRIM att fungera även fast Windows inte har stöd för det. Exakt hur det fungerar vill inte OCZ gå in på i detalj men det verkar som om VCA gör mer än att bara sätta upp en RAID 0 mellan de inbyggda enheterna. Istället menar man att RAID-kontrollern (som kör OCZ:s firmware) känner av vilka skrivningar och läsningar som kommer in och utvärderar vad som ska skickas till vilken kontroller. RAID delar alltid upp allting lika och sprider ut det över tillgängliga enheter. Detta gör att VCA kan styra så att belastningen balanseras mellan de olika kontrollkretsarna så effektivt som möjligt och det gör också att systemet kan reglera vad som skrivs var och på det sättet öka livslängden på minneskretsarna. För att allt detta ska fungera så behövs också en drivrutin installeras på datorn, som arbetar tillsammans med kontrollern och dess firmware.

Som vi tidigare nämnt så har Revodrive 350 endast ett kretskort där allting är monterat. Kortet är fullhöjd och passar således inte i chassi som endast har plats för så kallade ”low profile”-kort. I övrigt så följer kortet den standard som finns och borde därför passa i alla stationära datorer och servrar. Nytt för Revodrive 350 är också att anslutningen numera är en 8x vilket ger en teoretisk överföringshastighet på 8 gigabyte per sekund.

På kortets baksida så hittar vi 4 stycken Sandforce SF2282 kontroller kretsar. Dessa är identiska med 2281, men har möjlighet att hantera fler minneschip. I det här fallet så är det så pass få chip för varje kontroller, så det spelar ingen roll. Dessa har sedan fyra stycken minneschip vardera, runt sig.

Framsidan är istället en stor kylfläns i aluminium som är monterad med fyra skruvar. Denna kylfläns är för att passivt kyla kortets RAID kontroller. När vi plockar bort kylflänsen så hittar vi också ytterligare fyra minneschip för varje kontroller.

RAID kontrollern är märkt med OCZ:s logotyp och artikelnummer. Vad vi vet så gör inte OCZ egna RAID-kontroller, så det handlar troligtvis om ett chip från en annan tillverkare som OCZ sedan gjort egen firmware och drivrutiner till. Utan att veta med säkerhet så skulle vi gissa att det handlar om en PCI-E SAS RAID kontroller från Marvell. Detta baserar vi på att OCZ använd Marvells chip tidigare och för att tidigare Revodrive modeller visat sig ha ”Marvell-liknande” kontroller. OCZ säger givetvis ingenting, så vi kan bara gissa.

Förutom RAID och NAND kontroller så finns det även en hel del andra chip. Vi har bland annat en Lattice POWR1220AT8-01TN100I som är en slags programerbart nätaggregat. Vidare har vi tre stycken Altera Enpirion EN63A0QI (MOSFET, PWM och Transformator). Det tyder på att OCZ har en del logik bakom strömförsörjningen hos enheten. Tillslut så har vi en bild på det Toshiba NAND som OCZ använder. Artikelnumret TH58TEG7DDJBA4C visar att det är samma 19 nanometers kretsar som vi tidigare sett i bland annat OCZ Vector 150 och Vertex 460. Varje minneschip har två NAND enheter på vardera 64 gigabit. Detta ger en total lagringskapacitet på 512 gigabyte.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-Patrik Adrizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Tack för ett trevligt test.

Finns en del vill ha faktor direkt när man ser den men den sjunker ganska märkbart när man som ni säger märker nackdelarna med raid kontrollern i många dagliga användningsområden.

Fick jag en skulle jag inte tacka nej dock 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Tack för ett trevligt test.

Finns en del vill ha faktor direkt när man ser den men den sjunker ganska märkbart när man som ni säger märker nackdelarna med raid kontrollern i många dagliga användningsområden.

Fick jag en skulle jag inte tacka nej dock :lol:[/quote]

Jo det finns mycket som man tycker om. Sedan kommer ju prestandan vid filöverföringar att vara riktigt hög och det är ju i många fal där man märker skillnad på en snabb och en långsam SSD.

Patrik A
Gäst
Patrik A

Har 3st OCZ SSD enheter liggandes i fönstret, alla har kraschat mins en gång och 2st fick antalet PE cykler nedgraderade till hälften varav jag fick tidigarelägga SSD upgraderigen för att snabbt byta ut skiten.Synd att företaget inte förblev begravet då det bara är buffel och båg.Så länga det står OCZ så köper jag inte skiten det är säkert dom har förlorat allt vad förtroende heter efter kassa firmwares, byte av nand och kapacitet utan att märka om enheterna, reducerade PE cykler utan att tala om det för kunderna och vägra garanti på sådana enheter och bokföringsfiffel. Toshiba gör bäst… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Hade en hel del problem incl 2 krashade diskar med deras första generation. Fick dock nya utskickade på garanti och de stod för frakten på de trasiga diskarna.Har kvar de 2 60GB vertex diskarna jag fick på garantin och de fungerar fortfarande utmärkt. Efter detta har jag inte haft några problem med dom personligen. Har dock inte haft några diskar från de 2 senaste generationerna. Att OCZ har bytt nands osv utan att informera kunderna har jag dock helt missat måste jag säga, de enda jag sett gjort detta är kingston för inte allt för länge sen men jag är… Läs hela »

Patrik A
Gäst
Patrik A

Folk har extremt kort minne har jag märkt sedan längesedan. Kingston orkar jag inte ens klaga på. Deras budget serie är väl det billigaste man kan få tag på och är väl just tanken med den. Så får ju lite vad man pröjsar för men absolut Kinsgton skulle haft nåt nummer som identifierar modellerna bättre. Men att dom vill pressa priset på bekostnad av prestanda i vis mån är väl inte konstigt när deras Value SSD serie börjar på typ 300Kr. OCZ drog samma rövare med Vertex 2 men då en betydligt dyrare SSD. Inte nog med att nandet var… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Itressant info. Har helt missat detta ang OCZ. Har som sagt inte haft några problem med deras diskar i generation 2 och 3 så har inte direkt läst om dom eller försökt uppgradera dom då dom fungerat som dom ska. Därav aldrig stött på detta. Har som sagt 2 60Gb vertex från första generationen som fortfarande funkar fint, båda gick länge som system disk i raid0 men är nu ”pensionerade” som system diskar i varsin HTPC så ingen koll på statistik men de funkar. De vertex 2 och 3 diskar jag haft såldes vidare begagnat till vänner när jag bytte… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Vill bara passa på och flika in lite i diskutionen här 🙂Jag har pratat om just detta i flera av mina artiklar och detta har varit ett stort problem för OCZ. Jag tycker faktiskt som du Patrik, Toshiba borde ha skrotat OCZs varumärke och istället börjat sälja de nya enheterna under eget märke (Med Inidlinx kontroller då). men faktum är att Vertex 460 och Vector 150 är betydligt bättre enheter än vad vi tidigare sett på den fronten. Det känns som om Toshiba har gått in och styrt upp saker och ting och faktiskt visat OCZ hur man gör så… Läs hela »

Patrik A
Gäst
Patrik A

Mina två Vertex 32Gb gick i raid0 i linux. Problemet med dom var att dom blev slöare med tiden. Till slut olidligt slöa efter 1.5 år. Ändå hade jag rätt fimware med cg och trim, trim fungerar inte i raid men skulle inte vara nåt problem. Facktum var att jag configurerat stripe size att matcha erase block size, alignat det och confat ext4 att enbart skriva när 2x erase blocks uppnåts om möjligt. Reducerar slitaget avsevärt. Så var äkligt snäll mot dom men hjälpte icke. Upgraderade firmware till 1.6 enligt instructioner men vid minsta skrivning frös dom totalt. Fick tillslut… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det är sant att OCZ haft en del dåliga enheter. Särskillt de tidigare. Min första SSD sog tog var en Agility (budget vertex) och den tog firekt efter att ajg fick den för test, så det blev aldrig nått test.

Jag gillar dock OCZ betydligt mer nu efter uppköpet av Toshiba. Hoppas det fortsätter så.