Efter att tidigare ha testat Seagates monster till prestandadisk Enterprise Capacity HDD 6TB kikar vi nu lite längre ner i prisklass med konkurrenten WD:s NAS-inriktade Red 6TB. Med en rimlig prissättning och flera egenutvecklade finesser har vi hittat en ny guldklimp för nätverkslagring.

Den mekaniska hårddisken flyttar i allt högre grad ut från våra persondatorer till förmån för den betydligt snabbare flashlagringen, men det betyder inte att det inte fortfarande finns områden där den här äldre lagringstypen fortfarande briljerar. Nätverkslagring är kanske det område som har fått störst uppsving, och här är hårddisken klockren med sitt kostnadseffektiva utrymme.

Grym lagringsdensitet till ett rimligt pris

I dagens uppdatering till Svenska HDD-guiden har vi kikar närmare på den nya 6-terabytesvarianten ur WD:s NAS-inriktade hårddiskserie Red. Det här är inte den första 6-terabytesdisken vi testar, utan vi har tidigare gett en utmärkelse till konkurrenten Seagates 6-terabytesdisk Enterprise Capacity HDD – ett riktigt monster till prestandadisk, lämpad för prestandakrävande arbetstationer eller servrar.

WD Red har dock inte riktigt samma målgrupp. Istället är det NAS-servern som står i fokus, med hög lagringsdensitet till ett rimligt pris på runt 2 500 kronor. Hårddisken roterar i 5 400 varv per minut (snarare än 7 200 varv som gäller för Seagates disk) och har utrustats med WD:s teknik 3D Active Balance, som automatiskt kan balansera diskens skivor vid stötar eller snabba rörelser för att minimera vibrationer och risken för fel.

WD_Red_6TBread

WD_Red_6TBwrite

Ser vi till prestandan är WD Red inte en klassledande disk, vilket den inte heller siktar på att vara. Den får genomgående pisk av Seagate Enterprise Desktop Capacity HDD, men då ska det som sagt också tilläggas att den disken kostar dubbelt så mycket och har dubbla mängden cacheminne och roterar i 7 200 varv per minut. WD:s hårddisk presterar verkligen inte dåligt och tycks ligga stabilt runt mitten av listan genom merparten av våra tester.

Den ligger bra till vid läsning och skrivning av stora filer (som synes i diagrammen här ovanför), vilket är önskvärt för en nätverksdisk i den här storleksklassen då du antagligen kommer vilja använda den för att spara exempelvis filmer eller säkerhetskopior. Jämför vi med dess äldre lillebror på 3 terabyte kan vi också se en riktigt trevlig prestandaknuff i såväl läsning som skrivning.

WD Red 6TB (WD60EFRX)

WD Red 6TB är en välbalanserad hårddisk som lämpar sig väl för en NAS i hemmet eller på kontoret, inte minst om du har begränsat med hårddiskplatser och därför inte bara vill ha gott om utrymme för pengarna, utan även gott om utrymme per hårddiskplats. Därför vinner enheten också vår utmärkelse Bra Köp, just för dig som vill ha utrymmes- och kostnadseffektiv nätverkslagring.

wd60efrx_bild

”WD riktar sin nya 6-terabytesdisk mot NAS-användare, och det är också för de användarna den tycks passa som handen i handsken. Den kostar ungefär hälften så mycket som Seagates proffsdisk Enterprise Capacity HDD och medan den inte presterar riktigt lika bra är den ett väldigt rimligt alternativ för den som vill ha riktigt hög lagringsdensitet till ett rimligt pris, exempelvis för en NAS med begränsat antal hårddiskplatser. Det finns andra diskar med lägre pris, men då också med lägre densitet. Dessutom har den flera intressanta finesser för just NAS-användare, exempelvis WD:s eget antivibrationssystem. Av den anledningen ger vi WD Red 6TB vår utmärkelse Bra Köp, för dig som vill ha en rimligt prissatt NAS-hårddisk med rejält med utrymme.”
Svenska HDD-guiden, 2014-10-03

Lägstapris på Prisjakt.se:

Uppdateringar och utmärkelser i Svenska HDD-guiden

Priset har fallit något på Seagates konsumentdisk Desktop HDD, tillräckligt för att med en hårsmån springa förbi WD Green 3TB, som tidigare hållit vår utmärkelse Mest för pengarna.Samtidigt presterar Seagates hårddisk lite bättre i våra tester, och således norpar den också WD:s utmärkelse.

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/hdd_guideny.pngDisken vi testat i den här artikeln, WD Red 6TB, får utmärkelsen Bra Köp, men stjäl den inte från Seagate NAS 4TB som sitter på den för närvarande. Seagates hårddisk erbjuder fortfarande lite mer utrymme per krona och är således fortfarande ett bra köp, men WD:s hårddisk kan vara det vassare alternativet om du verkligen vill krama ut maximalt lagringsutrymme ur din NAS-server. Vilken som är bäst för dig beror helt enkelt på vilket utrymme du är ute efter, 4 eller 6 terabyte.

Håll utkik på Nordichardware efter ännu fler tillägg i Sveriges största hårddisktest!

4
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Magnus JPoontus-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Min pajja efter 2 dagars användning. Som vanligt med WD. Och ja jag har provat dom i flera tillfällen. En gång gick 5 stycken diskar sönder. inom en halvtimme.

I alla mina år som it tekniker har jag haft mest problem med WD. Jag har dock en 3tb som inte gått sönder som följde med min NAS som jag köpte. Och sen har jag en Efterndisk som funka. Mirakulöst. Alla andra märken jag provat NO problems…

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Jimmy Berglund”]Min pajja efter 2 dagars användning. Som vanligt med WD. Och ja jag har provat dom i flera tillfällen. En gång gick 5 stycken diskar sönder. inom en halvtimme. I alla mina år som it tekniker har jag haft mest problem med WD. Jag har dock en 3tb som inte gått sönder som följde med min NAS som jag köpte. Och sen har jag en Efterndisk som funka. Mirakulöst. Alla andra märken jag provat NO problems…[/quote] Det är väldig skillnad på vilken batch av diskar man har, har jag märkt. Har man köpt 5st från samma tillverkare på… Läs hela »

Poontus
Medlem
Poontus

[quote name=”Jimmy Berglund”]Min pajja efter 2 dagars användning. Som vanligt med WD. Och ja jag har provat dom i flera tillfällen. En gång gick 5 stycken diskar sönder. inom en halvtimme. I alla mina år som it tekniker har jag haft mest problem med WD. Jag har dock en 3tb som inte gått sönder som följde med min NAS som jag köpte. Och sen har jag en Efterndisk som funka. Mirakulöst. Alla andra märken jag provat NO problems…[/quote]jag tror att jag har 20-22st eller fler WD diskar just nu, varav 6st i min gaming dator i Raid 0 konfiguration, nu… Läs hela »

Magnus J
Gäst
Magnus J

”it tekniker” som särskriver, skriver ”pajja” istället för ”går sönder” hävdar att WD:s diskar brukar haverera inom ett ”par dar”. Dumheter skrivet av en tonåring, ger ovanstående mest intryck av. Som knappast har mångårig erfarenhet av serverunderhåll. Jag tycker mig ha läst att Samsung har fått en del kritik för tillförlitligheten på sina diskar, men WD genomgående brukar få bra betyg för sina produkter riktade till hemanvändare? För egen del: jag har två st 1Tb:s diskar från WD som inköptes 2008. De har snurrat på felfritt i min NAS i runt 7 år nu, så själv har jag bara goda… Läs hela »