Vi rapporterade om Intels nya mainstream SSD-enheter redan för några veckor sedan, när den lanserades. Till skillnad från tidigare enheter i 300-serien så baseras inte 330 på Intels egna kontroller, utan den välkända SandForce-2281. NordicHardware tar en titt på Intels senaste SSD, Intel 330.

Intel var en av pionjärerna som lade grunden för de SSD-enheter som vi har idag. När de släppte sin X25-M så var det den första SSD-enheter som hade tillräckligt bra prestanda och framförallt ett någorlunda bra pris, för att den skulle gå att köpa för vanliga dödliga. Då fanns egentligen inga andra vettiga alternativ, antingen köpte man en X25-M eller så struntande man i SSD helt och hållet. Då var SSD en väldigt liten marknad med väldigt få aktörer och många hade sin egna kontrollkretsar men ingen var ens i närheten av Intels. Idag ser det annorlunda ut. Konkurrensen på SSD-marknaden är stenhård och många aktörer får svårt att sälja enheter till konkurrenskraftiga priser.

Efter X25-M så försvann Intel helt från prestandatoppen. Alla väntade på Intels nästa prestandamonster som skulle visa Indilinx, SandForce och Marvell hur man bygger en SSD-kontroller på riktigt. Tyvärr kom aldrig en X25-M G3. Istället fick vi en högpresterande enhet vid namn Intel SSD 510, som istället var byggd på Marvells redan då, “gamla” kontrollerkrets. Vi visste nog redan då vart Intel var på väg med sin SSD-satsning. Troligtvis blev det för dyrt att utveckla en helt egen SATA 6 Gbps-kontroller och man valde helt enkelt att köpa en färdig kontroller från Marvell och göra sin egen firmware till den.

Sedan kom Intel SSD 320, den nya mainstream SSD-enheten. Denna använde dock fortfarande bara SATA 3,0 Gbps och byggde på precis samma kontroller som gamla X25 gjorde. Förvisso med en del nyheter jämfört med X25-M, men ändå betydligt långsammare än konkurrenterna. Sedan kom uppföljaren till Intel SSD510, Intel SSD 520. Helt plötsligt hade Intel givit upp Marvell och istället hoppat i säng med SandForce, numera känt som LSI. Att Intel valde SandForce var dock inte helt oväntat, men vi trodde nog ändå att Intel skulle spinna vidare på Marvell-spåret ytterligare någon generation. Vi visste också att Intels gamla PC29AS21BA0 inte skulle orka hur längre som helst och att Intel behövde ett alternativ för sina nya mainstream enheter. Intel fick helt enkelt börja titta på en annan kontroller även för uppföljaren till Intel SSD320.

Nu är den alltså här, Intel SSD 320, och är tänkt att fasa ut Intels gamla kontroller en gång för alla. Intel kommer nog behålla sin trotjänare i en del företagslösningar och i deras cache-enheter. Men förutom dessa så är nog detta slutet för Intels gamle arbetshäst som verkligen satte standarden på SSD-marknaden.

Leave a Reply

11 Kommentarer på "Intel 330 – Ny mainstream SSD från Intel, testad i RAID"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
Go tjej
Gäst

Jag vill ha AES 128bit trygg 🙁

-Tjalve-
Gäst

[quote name=”Go tjej”]Jag vill ha AES 128bit trygg :sad:[/quote]

Sandforce SF-2282 krypterar data automatiskt med AES 128/256bit.

drizzit
Gäst
Tack för ett mycket trevligt och välskrivet test som vanligt! Vill återigen ge er en eloge för att ni försöker testa så många storlekar som möjligt och det är mycket positivt att ni fått med så många konfigurationer, keep it up! Ställer mig dock återigen frågande till att ni anger storleken på en disk som ett problem, visserligen här mer en rekomendation: Den passar inte heller för den som har tänkt köra hela sitt system inklusive program på sin SSD. Då krävs mer plats. Jag har disktuterat det förut och jag står fortfarande för min åsikt att 120Gb är gott… Läs hela »
Jacob Hugosson
Gäst
Alla har olika åsikter om vad som är tillräckligt 🙂 Personligen sitter jag på en 120 GB och den är för liten för mitt OS + program + spel. Optimalt hade vart om precis alla program jag använde kunde lagras på SSD-enheten, medan alla större filer som film, musik etc. kunde få ligga på hårddisken istället. Vad som är “tillräckligt” går alltid att diskutera, men att få ett konkret slutgiltigt svar som passar alla är omöjligt. Frågan om en SSD räcker dyker ofta upp bland folk som ska köpa och bygga ihop ett nytt system, eller helt enkelt komplettera med… Läs hela »
-Tjalve-
Gäst
[quote name=”drizzit”]Tack för ett mycket trevligt och välskrivet test som vanligt! Vill återigen ge er en eloge för att ni försöker testa så många storlekar som möjligt och det är mycket positivt att ni fått med så många konfigurationer, keep it up! Ställer mig dock återigen frågande till att ni anger storleken på en disk som ett problem, visserligen här mer en rekomendation: Den passar inte heller för den som har tänkt köra hela sitt system inklusive program på sin SSD. Då krävs mer plats. Jag har disktuterat det förut och jag står fortfarande för min åsikt att 120Gb är… Läs hela »
drizzit
Gäst

Som ensam enhet kan jag hålla med om att det är för litet.. skulle väl kunna vara fallet med en laptop men ok om det är vad som menas med meningen hela sitt system så tar jag tillbaka den komentaren jag tog det som system disk endast, inte lagring.

Hur som helst min poäng var, att varna för att en 120Gb disk är för liten känns lite överdrivet. Men jag ska sluta nitpicka 😉

Åter igen tack för era välskrivna recensioner och en eloge för att ni får med fler och fler storlekar 🙂

-Tjalve-
Gäst
[quote name=”drizzit”]Som ensam enhet kan jag hålla med om att det är för litet.. skulle väl kunna vara fallet med en laptop men ok om det är vad som menas med meningen hela sitt system så tar jag tillbaka den komentaren jag tog det som system disk endast, inte lagring. Hur som helst min poäng var, att varna för att en 120Gb disk är för liten känns lite överdrivet. Men jag ska sluta nitpicka 😉 Åter igen tack för era välskrivna recensioner och en eloge för att ni får med fler och fler storlekar :)[/quote] Nej du har helt rätt… Läs hela »
Retur
Gäst

Utan att fördjupa mig i alla tekniker :-*
Tänkte väcka liv i min 3 år gammla laptop Sony VGN-FW21E. Men den har bara sata2, kan jag sätta i denna 180GB disken i den? 😕

drizzit
Gäst

Fungerar utmärkt förutom att du av förklarliga skäl inte får ut max prestanda då. Se dock till att den får plats innan köp dvs att det inte är en 7mm plats i den laptopen.

Så vitt jag vet finns inga sata produkter som inte är bakåtkompatibla men ska inte lova för mycket där kan väl finnas nått enstaka undantag bara för att men jo…

-Tjalve-
Gäst

[quote name=”Retur”]Utan att fördjupa mig i alla tekniker :-*
Tänkte väcka liv i min 3 år gammla laptop Sony VGN-FW21E. Men den har bara sata2, kan jag sätta i denna 180GB disken i den? :-?[/quote]

Absolut. bara att köra! 🙂

alandicade
Gäst

Sämsta disken jag någonsin ägt dog efter några månader fast jag knappt använde den

wpDiscuz