Möt våra testenheter

Här följer lite sammlade kommentarer om våra testenheter och vad som hänt dem sedan vi skrev om dem senast.

Samsung 840 Evo

images/labswedish/artiklar/Lagring/samsung.840.evo/largethumbnails/Samsung_840EVO-PC_001_Front_Black.jpg

Samsung 840 Evo
Lagringskapacitet 250 GB
Kontroller Samsung MEX
Minnesteknik TLC NAND (19nm TOGGLE 2.0)
Gränssnitt SATA 6.0 Gbps
DRAM cacheminne 512 MB (LPDDR2)
Sekventiell läshastighet 540 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 520 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 97 000 IOPS (379 MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 66 000 IOPS (258 MB/s)
Firmware EXT0BB0Q
Garanti 3 år (N/A TB)
PE cycles ~1000

Samsungs 840 Evo har fått mycket smisk på forum de senaste månaderna. Detta beror på ett fel som gör att enheten inte håller data lika bra som Samsung först trott. Resultatet är att när data legat still under en längre period så börjar de ”tappa laddning” vilket gör att det blir mycket fel när datan ska läsas och många celler måste läsas om på nytt. Detta resulterar i stor belastning på kontrollern, högre latens och därmed också betydligt sämre prestanda. Samsung har numera ”löst” problemet med en firmware som ibland gör en ”refresh” på all data. I praktiken så betyder det att datan läses in och skrivs om igen, med jämna mellanrum. Det fungerar, men gör samtidigt att enhetens livslängd försämras. Därför är vårt test viktigare än någonsin. Observera att den nya firmwaren släpptes efter att vi startat vårt test och däför kör vi fortfarande på den något äldre.

Prestandamässigt så håller 840 Evo god fart och skriver ungefär 6 300 gigabyte per dygn och börjar nu närma sig 550 terabyte. Det motsvarar ungefär 140 år av lätt vardagsanvändning eller ungefär 2 200 PE-cykler. Om vi tar en titt på SMART-datan så ser vi ännu inga teckan på att enheten skulle ha några problem. Alla felräknare visar 0 och det gör även antalet resärvblock som använts. Detta bekräftas också av Samsungs egna Magician-programvara som visar grönt ljus överallt.

Samsung 850 Evo

images/labswedish/artiklar/Lagring/Samsung_850evo/largethumbnails/samsung_850_evo_250_kartong1.jpg

Samsung 850 Evo
Lagringskapacitet 250 GB
Kontroller Samsung MGX
Minnesteknik TLC NAND (Samsung 32 layer 128Gbit 3D V-nand 40nm)
Gränssnitt SATA 6Gbps
DRAM cacheminne 512 MB (LPDDR3)
Sekventiell läshastighet 540 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 520 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 97 000 IOPS
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 88 000 IOPS
Firmware EMT01B6Q
Garanti 5 år (75 TB)
PE cycles ~2000

850 Evo är den ända av våra testenheter som använder 3D-NAND och ingen vet ännu hur länge dessa minnseceller faktiskt klarar av. Rent tekniskt så borde de kunna klara av mer än MLC, men frågan är hur mycket. Samsung har dock lite blygsamt satt att livet för dessa kretsar är slut redan efter 2 000 skrivningar.

Prestandan hos 850 Evo är också betydligt högre än de andra två. Än så länge så ligger enheten på unegfär 8 300 gigabyte om dagen vilket är strax under 100 megabyte per sekund i snitt. Eftersom den är så pass mycket snabbare än de andra två så har den också hunnit med att skriva betydligt mer data. Just nu så ligger den runt 720 terabyte eller 2 900 PE-cykler.

Inte heller 850 Evo visar några tecken på problem och all SMART-data ser väldigt bra ut en så länge och det bekräftas av Samsungs Magician programvara som visar grönt ljus.

Sandisk Ultra 2

Sandisk Ultra 2
Lagringskapacitet 240 GB
Kontroller Marvell 88SS9190
Minnesteknik TLC NAND (Sandisk 1Y ABL 128Gbit 19nm)
Gränssnitt SATA 6Gbps
DRAM cacheminne 256 MB DDR3
Sekventiell läshastighet 550 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 500 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 91 000 IOPS (355 MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 83 000 IOPS (324 MB/s)
Firmware X31000RL
Garanti 3 år (21 TB)
Pe cycles ~500

Sandisk Ultra 2 är den enhet som vi tror är den som kommer få problem först. Anledningen är att Sandisk endast satt upp ungefär 500 PE-cyklar för sina minneskretsar. Sandisk har dock implementerat en form av komprimering vilket gör att mängden data som skrivs till minneskretsarna är betydligt mindre. Därför har inte enheten heller lika många skrivna PE-cykler som de andra två. Det ser också ut som om Sandisk komprimering faktiskt är ganska effektiv. I nuvarande stund så har enheten en komprimeringsgrad på hela 61 procent. Detta gör ju givetvis att enhetens livslängd ökar dramatiskt eftersom inte lika mycket data måste skrivas till minneskretsarna.

Detta är nog en av de stora anledningarna till att inte heller Sandisk Ultra 2 visar några tecken på problem trots att över 500 terrabyte har skrivits. vad som däremot är lite roligt är att enhetens ”% återstående NAND” fortsätter att räkna även under 0 procent och är numera på – 74 procent. Precis som med de båda Samsung enheterna så visar Sandisk programvara att allt är guld och gröna skogar, även med Ultra 2.

Innehåll

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
-Tjalve-C-JStelthelkJay EssRackhamDenRöde Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
slackr
Medlem
slackr

Så jävla kul att ni gör det här testet! Givetvis kunde man önskat sig säg 4st samples av varje disk för lite statistisk signifikans, men det hade kanske blivit lite kostsamt.

Sjukt bra jobbat!

Marquzz
Medlem
Marquzz

RIktigt intressant! Roligt att ni tänker göra ett behålla-data-utan-ström-test, har också undrat över detta. Speciellt för oss som benchar olika system och har diskar liggande i lådorna för att plocka fram lite då och då.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”slackr”]Så jävla kul att ni gör det här testet! Givetvis kunde man önskat sig säg 4st samples av varje disk för lite statistisk signifikans, men det hade kanske blivit lite kostsamt. Sjukt bra jobbat![/quote] Det du säger här är viktigt att komma ihåg. Bara för att dessa 3 enheter klarar 500TB så betyder inte det att alla av samma modell gör det. Det kan skilja ganska mycket på två identiska enheter. Detta är mest en riktlinje för ungefär hur mycket man kan förvänta sig av TLC-NAND flash. Du har också helt rätt i att det inte är så lätt… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Vi måste också passa på att be om ursäkt för att tabellen/diagrammet inte fungerar stundtals. Detta beror på att dessa ligger på en annan server och den domänen hostas av loopia, som har problem just nu. Tyvärr är det bortom vår kontroll, men vi hoppas att de ska få ordning på problemen under dagen.

RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

Otroligt bra test! 8)

Jay Ess
Gäst
Jay Ess

Gå över texten med en rättstavningsfunktion. Det finns en mängd pinsamma stavfel.
Annars var det en trevlig artikel.

Stelthelk
Medlem
Stelthelk

Vad har hänt med Samsung 850 Evo 250GB disken??? Speed = 370 GB/day är ju mindre än 6% av värdet på Samsung 840 Evo 250GB disken.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Stelthelk”]Vad har hänt med Samsung 850 Evo 250GB disken??? Speed = 370 GB/day är ju mindre än 6% av värdet på Samsung 840 Evo 250GB disken.[/quote]

Den har nu kommit till 1000 TB. Testet kommer då att avslutas tills det att 840 Evo också komnmer dit. Det är dags att ta ur enheterna ur testsystemet för att se att de kan hålla data 🙂

C-J
Gäst
C-J

Kring 25 augusti borde 840 EVO nå 1000 TBW. Plus/minus några dagar.

C-J
Gäst
C-J

För er som kanske missade att läsa vad som sker vid 1000 TBW, så klistrar jag in formuleringen här: ”När enheterna börjar närma sig 1 petabyte så kommer vi att göra det första av våra ”behålla datan utan ström”-test. Vi kommer då att testa så att alla enheterna kan behålla alla databitar på rätt ställen utan att enheten har någon ström på ungefär en månad. Detta är något som vi vet att 840 Evo haft problem med och det är därför lite extra spännande att se hur enheterna reagerar efter att ha utsats för så mycket skrivningar. Vi kommer också… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”C-J”]För er som kanske missade att läsa vad som sker vid 1000 TBW, så klistrar jag in formuleringen här: ”När enheterna börjar närma sig 1 petabyte så kommer vi att göra det första av våra ”behålla datan utan ström”-test. Vi kommer då att testa så att alla enheterna kan behålla alla databitar på rätt ställen utan att enheten har någon ström på ungefär en månad. Detta är något som vi vet att 840 Evo haft problem med och det är därför lite extra spännande att se hur enheterna reagerar efter att ha utsats för så mycket skrivningar. Vi kommer… Läs hela »

C-J
Gäst
C-J

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”C-J”]För er som kanske missade att läsa vad som sker vid 1000 TBW, så klistrar jag in formuleringen här: ”När enheterna börjar närma sig 1 petabyte så kommer vi att göra det första av våra ”behålla datan utan ström”-test. Vi kommer då att testa så att alla enheterna kan behålla alla databitar på rätt ställen utan att enheten har någon ström på ungefär en månad. Detta är något som vi vet att 840 Evo haft problem med och det är därför lite extra spännande att se hur enheterna reagerar efter att ha utsats för så mycket skrivningar. Vi… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”C-J”]
Hur exakt löses detta med ”ligga avstängd 1 månad”? Med tanke på att 850 EVO nådde 1 TBW en bra bit före då 840 EVO förmodligen kommer nå denna nivå.[/quote]
850 Evo sitter fortfarande kvar i testsystemet och är strömsatt. När 840 Evo kommer upp till 1TB så kommer båda kopplas loss från systemet helt enkelt.